Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

pistol28

Chiar d-voastră spuneţi: MIERE DE MANĂ.
sau
Alt sortiment  MIERE DIN APIPIXURI scoasă din stup.

Citat din: pistol28 din Februarie 19, 2016, 08:00:02 AM
MIÉRE s. f. Substanță semilichidă, gălbuie, dulce și aromată, foarte bogată în zaharuri, vitamine și enzime, culeasă și produsă de  :bzz: :bzz: :bzz: din nectarul  @};- @};- @};-.

https://dexonline.ro/definitie/miere
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

tuturicius

Am senzatia ca discutia deviaza. Discutia a inceput vis a vis de siropul dat ca stimulare primavara. Daca ne trezim ulterior, la rapita, cu miere cu sirop.

tuturicius

Eu am ME. La Dadant habar nu am cum e. Dar in stupii mei stiu ca la rapita am 4 acoperitoare, 2 sus, 2 jos, capacite, niste tentative de coronita in colturi sus in corpul 2, capacite si alea. Restul ramelor sunt pline cu puiet, pastura, polen si celulele pline cu sirop/miere subtiata (pt ca iernez pe miere de FS aprox. 75%) din jurul puietului. Cand le pun magazia la rapita si incepe culesul cam cat sirop poate ajunge sus in magazie? Mierea capacita e clar ca ramane neatinsa.

marian sima

Vezi de acea e bun orizontalul ,stimulezi in cuib si siropul acolo ramane. :wink2:

romikele

Citat din: marian sima din Februarie 21, 2016, 12:47:05 PM
... stimulezi in cuib si siropul acolo ramane. :wink2:
Eu credeam ca siropul il consuma albina... dar ma rog, cate bordeie, atatea obiceie... cum zice vorba romanesca.  :wink2:

MOTANUL

Eu am fost capul rautatilor - am venit cu teoria ca mierea poate fi mutata de albine din cuib (unde am dat sirop inainte de cules) in cat in timpul culesului. Adica ce se intampla daca in loc sa-l consume (cum vrem noi) il muta?

Desi as putea spune ca a fost exceptia si nu regula: eu am observat anul trecut 2 astfel de cazuri (albinele au mutat mierea din cuib in CAT in cel putin 2 situatii). Vorbim doar de miere ca nu am avut sirop. In rest - ori nu am surprins eu; ori au mutat cantitati neglijabile.

Întrebarea mea era daca in aceste 2 situatii as fi avut sirop in cuib - ce as fi gasit la analiza mierii din CAT? (Doar miere sau miere + sirop?).

Punctul de vedere majoritar acceptat a fost ca as gasi miere - si cei care au sirop 90% in miere umbla cu butoaie si bidoane de sirop inclusiv in cules.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tinumaftei

Citat din: MOTANUL din Februarie 21, 2016, 07:57:39 PM
Eu am fost capul rautatilor - am venit cu teoria ca mierea poate fi mutata de albine din cuib (unde am dat sirop inainte de cules) in cat in timpul culesului. Adica ce se intampla daca in loc sa-l consume (cum vrem noi) il muta?

Desi as putea spune ca a fost exceptia si nu regula: eu am observat anul trecut 2 astfel de cazuri (albinele au mutat mierea din cuib in CAT in cel putin 2 situatii). Vorbim doar de miere ca nu am avut sirop. In rest - ori nu am surprins eu; ori au mutat cantitati neglijabile.

Întrebarea mea era daca in aceste 2 situatii as fi avut sirop in cuib - ce as fi gasit la analiza mierii din CAT? (Doar miere sau miere + sirop?).

Punctul de vedere majoritar acceptat a fost ca as gasi miere - si cei care au sirop 90% in miere umbla cu butoaie si bidoane de sirop inclusiv in cules.
O familie de albine consuma intr-un sezon peste 40 kg de miere pentru incalzirea cuibului, cresterea puietului, cercetare flora, cules, cladire faguri, etc.
Daca din aceasta cantitate tu ii dai 50% din sirop primavara si toamnaa, in miere nu se va regasi nimic altceva decat componentele mierii naturale. Daca vei da insa sirop cu 2-3 zile inainte de cules, in timpul culesului sau dupa cules el sa va regasi in miere daca depaseste 10% din cantitatea de miere marfa.
Stupii nu se fac puternici pentru cules cu prelegeri, le trebuie stimulare. La fel toamna. 90% din familiile de albine din Ro nu sunt amplasate in zone care sa le permita o independenta 100% de hranirile cu sirop si sa mai asigure si 40-50 kg miere marfa.

Pustu

Citat din: MOTANUL din Februarie 21, 2016, 07:57:39 PM
eu am observat anul trecut 2 astfel de cazuri (albinele au mutat mierea din cuib in CAT in cel putin 2 situatii).
Poti detalia putin . Multumesc .

MOTANUL

In ambele cazuri matca a urcat in CAT-ul de 1/1. (una din ele era nehotarata si oua ca si cum as fi avut ME (adica oua si pe rama de sus si pe cea de sub ea). Centrul cuibului era intre caturi. Punti de ceara intre cele 2 rame (de sus si de jos).
A 2-a matca era mai normala si oua doar in CAT pe centrul ramelor.

Au golit sau au lasat extrem de putina miere jos - in schimb ramele din cat abia puteam sa le ridic (unele aveau 4-5 kg de miere).
Asa cum au punctat unii colegi la momentul respectiv a fost si vina mea ca nu am tinut ramele mai apropiate.
(am pus poze si am dezbatut pe topicul meu la vremea respectiva).

Restul matcilor nu au facut surprize - au ramas in cuib. Si la un cat de 1/2 am gasit oua in ramele din cat - dar acolo au ramas rezerve serioase de miere si in cuib. Nu s-a produs fenomenul de golire al cuibului de miere - cum am observat la cele doua.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tuturicius

Acuma pricep la ce te refereai cand spuneai "in anumite situatii". Asta-i alta mancare de peste. Eu am ME, pana acum nu au urcat cu puietul in C3. Dar am pregatite gratii hanemann. Cuibul e cuib, magazia e magazie.

MOTANUL

Eu am lasat matcile slobode.
Din 60 de familii - doar la 3 am avut surprize sa urce matcile. Am folosit gratia doar la cazurile astea 3 - in rest au stat matcile in cuib din vointa propie.

tuturicius

tuturicius

tuturicius

tuturicius