• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Dadanttul Romanesc cu 12 rame+2 magazii

Creat de milu56, August 10, 2008, 07:44:18 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: milu56
Citat din: marius
Citat din: milu56La tine,da.

cam cate lazi ati facut dumneavoastra , dar nu pe hartie  :nod:

Eu nu fac lazi de vanzare,dar am facut peste 10.000 de lazi inainte sa vin in Spania,orcum pot sa concurez cu orce tamplar si referitor la material daca sti sa calculezi asa este cum am am sus eu,este simplu de calculat,la fund se face o simpla rama in care se pune aerisirea,dar eu nu am nevoie de calcule la cate lazi am facut nu mai am nevoie de schite,de calcule le am in memorie toate,deci la acest capitol sigur i-ti dau lactii.

sunt deacord cu dumneavoastra dar hai sa vada si restul care nu stiu cum sta cu calculele
intr-un mc de scandura intra 40 m patrati, intr-o lada pe 12 rame si cu 2 magazii de 1/2 + capac cu polita de zbor intra 1,98m patrati de material,dupa calcul ar trebui sa iasa 20 de lazi de acord cu dv, dar puneti problema imbinarilor si nu tot materialul da asa cum am vrea si spun sigur ca mai multe de 15 lazi  nu puteti executa dintr-un mc de material , nu am pus ramele care si ele intra tot din materialul respectiv
                                                    cu stima si respect MARIUS

D006

Citat din: romikeleCe grosime a materialului ai luat in calcul?
Oricum, depinde si de material.
Eu am folosit de cateva ori dusumea uscata, geluita pe 4 fete, cu nut si feder, de 24mm grosime si 110 mm latime., se gasea la Praktiker.
Pierderile fiind minime, au iesit lejer 20 de cutii cu 2 magazine si a mai ramas destul si pentru rame.

eu am specificat  1mc de scandura de 25 mm

orbanstefan64

eu lucrez cu 9 rame cuib 1/1 si doua caturi de8 rame inaltimea ramei cat de 180mm,1 mc a rezultat 19 lazi complecte :hi:

ioanardelean55

corect raspunsul lui marius, sa nu uitam ca nu sintem la farmacie ,materialul trebuie croit cu toleranta de cel putin3 cm in lungime si atunci nu mai da multiplu la m. ai pierdere destul de insemnata numai aici ,de fapt aceasta probleme am mai discutato ,nu e tot una sa faci 1-5 lazi sau sa faci cu zecile s-au sutele.asa ca fiecare se descurca cum poate si cum stie el mai bine.eu zic ca acest subiect ar trebui discutat la primavara sa vedem fiecare citi stupi a facut in ceasta iarna ,eu am deja in lucru 100,  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

d-nu Roman sint f. serios vorbesc de 100,pe serie , dar fiti si d-voastra sincer si spuneti-mi a-ti facut macar o data 100 de lazi ????. . stiu ca nu .eu am facut multe ,multe sute , si mai am sa fac inca .dar e si asta o chestie ,stiti dece nu fac mai multe o data ,adica pe serie ????? :nono:  :nono:  :nono:  :nono:

ioanardelean55

intradevar discut de la o mie in sus dar cind e vorba de rame . :hi:  :hi:

orbanstefan64

Citat din: romikeleDomnu` orbanstefan64, inaltimea ramei de cat o aveti de 180mm,  nu 160-162mm conform STAS-ului?
Ar semana cu un ME redus...

da aveti dreptate . 180 mm pt ca am avut chiar in prima perioada rame si lazi de la un fost coleg alui tata fiind fara experienta si obisnuit cu gerstungul lui tata asta a iesit, iar cind mi am dat seama era tirziu. pina la urma nui o problema mare pt ca toate mi le confectionez
singur

orbanstefan64

da adevarat dar la noi in zona nu au prea fost asemenea cerinte in cazul in care e o comanda care merita efortul iau 1mc de tol si intro saptamina  am facut 65-70 de caturi  :hi:

orbanstefan64

o singura data am vazut, cind traia tata , a primit  niste rame de cat anume facute pt faguri cu miere intregi sau in sectiuni si ambalajul era o lada din pfl unde intra parca 30 de rame .dupa ce ramele erau umplute si capacite se asezau inaceasta lada. dar dupa cum stiu nu amers cred ca era irentabil pt ca erau stas iar tata avea gerstung

D006

Citat din: marius
Citat din: milu56Da,daca peretii stupului se fac de 2'5 cm. trebuie 1 m. cub  pentru 20 de stupi.Daca o cumperi uscata gata si taiere radiala o gasesti cu 15o de euro/m.cub,deci 7,5 euro costa materialul pentru un stup.

nu preacred ca se poate face asa mult dintr-un mc
aprocximativ se pot face pana in 15

Din 1 mc de cherestea rezulta 14 stupi

cocobeny

La ce tip de stupi va referiti? la cel cu 2 magazii? complect cu rame? :cool:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

ioanardelean55

depinde de tipul de lada ,lazile care le fac eu 11 r cu doua mag = 13 buc /mc.

milu56

Pentru fund si capac nu trebuie mult material,mai ales ca fundul doar rama e din lemn si depinde si cum croim materialul.