• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

matca zburatoare

Creat de Dacul, Martie 26, 2015, 09:46:36 p.m.

« precedentul - următorul »

Dacul

Va salut cu respect! Ar putea cineva sa ma lamureasca de ce iese matca din stup?De doua ori am prins-o afara zburind cu albinele.Cred ca ar fi posibila o problema de sanatate pt ca si ponta este f slaba comparativ cu celelalte familii.

bucovineanu

Nu prea inteleg. Cum ai prins regina zburand cu albinele?  :uimit:

ciucur

Sigur e matca si nu e vreun trantor? Glumesc...

Nu am mai auzit sa se intample asa ceva. Am patit ca matca sa zboare de pe rama in iarba dar a fost vina mea pentru ca am vrut sa o prind si nu mi-a reusit. S-a speriat si a zburat in iarba langa stup. Noroc ca am vazut-o.
Sigur nu ai stresat matca in vreun fel si ai determinat-o sa zboare?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

NYK74

E ceva ce nu e in regulă, ori ai o matcă tânără ne-imperecheata, dar dacă este asa, nu se poate vorbi de ponta, eventual vreo schimbare liniștită, ponta fiind de la matca veche care e posibil sa nu mai fie, :wink2:

Dacul

Citat din: bucovineanu din Martie 26, 2015, 11:50:37 p.m.
Nu prea inteleg. Cum ai prins regina zburand cu albinele?  :uimit:
Da,zbura in zona stupului si abia cind s-a asezat a treia oara am reusit sa o prind.Am umblat in stup si ptobabil s-a speriat

Dacul

Citat din: NYK74 din Martie 27, 2015, 01:56:46 a.m.
E ceva ce nu e in regulă, ori ai o matcă tânără ne-imperecheata, dar dacă este asa, nu se poate vorbi de ponta, eventual vreo schimbare liniștită, ponta fiind de la matca veche care e posibil sa nu mai fie, :wink2:
Matca  este din2014 si este marcata.

stefan1

  Ai fost norocos ca matca nu s-a pierdut. Daca o vezi ca zboara de pe fagurul controlat e bine sa lasi o vreme stupul deschis, ca sa intre in el tot pe deasupra. Dar asta se intampla de obicei la matcile tinere, mai sperioase.
  Am mai gasit scris ca sunt cazuri cand o matca batrana iese pentru a doua oara la un zbor de imperechere daca si-a epuizat rezerva din punga spermatica, dar mie imi pare cam neverosimil.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Am mai povestit anul trecut cum imi zbura matca in mar si mi-era ciuda ca nu o omorasem. Era o matca pitica ce oua preponderent trantor. Am reusit sa o elimin abia a treia oara. Acum stupul e in primavara cu o matca foarte buna.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Octombrie 21, 2019, 07:52:48 a.m. #8 Last Edit: Octombrie 21, 2019, 08:04:27 a.m. by stefan1
O matca norocoasa!
Inainte de a face tratament am controlat un stup sa vad daca mai are puiet. Nu mai are si e mai bine populat decat media. Nu am cautatr matca. I-am facut tratament cu Varachet si l-am tinut 20 min inchis. Intre timp s-au adunat multe albine la urdinis, venite din camp. Unele erau si cazute in iarba in fata stupului. Cand i-am deschis urdinisul, nu stiu cum m-am uitat in iarba ca mi s-a parut ca vad o matca. Chiar era, o matca faina, chiar prea mare tinand cont ca nu mai este puiet in stup. Am luat-o pe un deget sa o pun pe urdinis, dar si-a luat zborul. Am urmarit-o vreo 3 metri dar am pierdut-o din vedere. Am inceput sa o caut pe jos, dar nu am gasit nimic. Ma temeam si sa nu intre in alt stup. Dupa vreo 10 minute de cautare m-am intors la stup. Erau intrat mai toate albinele care cat timp a fost inchis erau pe fata lazii sau chiar pe stupii vecini sau pe vegetatie. Am vazut insa doua albine prinse intr-o plasa de paianjen facuta intre stupul in cauza si cel vecin (distanta intre stupi este doar de 10-15 cm). Mare surpriza, ca una din presupusele albine era matca, cu doua picioare prinse in firele de paianjen. Probabil albina a simtit-o acolo si s-a prins si ea in plasa cand s-a apropiat. Am pus matca pe urdinis si imediat au venit cateva albine sa o ingrijeasca. Din pacate nu am putut sa ii eliberez picioarele si s-a tras in stup cu acele fire de paianjen dupa ea. Acum ma tem ca s-ar putea sa nu-si poata elibera picioarele, caz in care va muri!
  M-am gandit cum a putut sa ajunga matca jos, in fata stupului. Fie a cazut in timpul controlului, desi la-m facut cu grija, fie din cauza tratamentului a coborat langa urdinis si am tras-o cand am scos buretele cu care am inchis urdinisul (atunci au cazut unele albine de pe burete, dar nu stiu daca erau din cele venite din camp in timpul tratamentului sau erau si din stup. Sper sa se termine cu bine.
  Matca era de anul asta, dar data in iunie dintr-un mininucleu, deci ea nu cunostea locul, zborurile de imperechere facandu-se de pe alt amplasament. Poate faptul ca dupa cele douazeci de minute cat a stat inchis, la deschidere unele albine semnalizau cu glanda Nasonov ca au regasit intrarea in stup, a ajutat si matca sa revina la stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)