• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 11:27:36 p.m.

« precedentul - următorul »

bmdna

Citat din: tuturicius din Decembrie 12, 2014, 03:10:59 p.m.
https://www.youtube.com/watch?v=ICS33VWjQ8U
Am pus-o si pe mama la treaba, am desemnat-o interpretul meu pt. rusa  :D Pe vremea ei se facea rusa in scoala si mai stie rusa cat de cat.
Mie imi place metoda. In zona mea in fiecare an noiembrie si decembrie sunt calduroase asa ca probabil in fiecare an o sa am matci tinere, schimbate toamna care nu vor binevoi sa opreasca ponta cand vreau eu. Am multietajati si a le bloca cuibul cu miere toamna tarziu nu mi se pare o optiune deoarece eu la venirea iernii trebuie sa am corpul de jos gol sau aproape gol.
Am sa mai caut, daca a inteles maica-mea bine, rusul tine matca la izolator pana anul urmator, pentru a evita si reluarea prea devreme a pontei in ianuarie.
Daca sunt vorbitori de rusa care pricep si mai bine .... dau o bere  :beer:
Imi pare rau ca nu cunosc limba rusa, sunt convins ca sunt multe lucruri interesante in apicultura lor.


Salut!
Eu cunosc limba rusa, cunosc si tehnologia de utilizare a izolatorului. Cel din filmul postat de tine nu este cel original. De fapt sint foarte multe tipuri de izolatoare. Inventatorul tehnologiei este un tip pe nume Hmara se numeste Tehnologia de inmultire controlata a familiilor de albine si este destul de utilizata in spatiul exsovietic. Prin folosirea izolatorului se reduce numarul de generatii de albine dintr-o familie, implicit se limiteaza si inmultirea varoa. Matca se pune in izolator la sfarsit de vara si se mai elibereaza in primavara, la aparitia polenului. Din ce spun utilizatorii, matcile odata scoase in izolator fac ca familiile sa le ajunga din urma pe cele care nu au avut matca in izolator. Cel mai important lucru este ca prin aceasta metoda poti ierna intr-o familie un numar de matci mai mare (unii au iernat 4 si mai multe). Eu sint fan al acestei tehnologii. Este mult de povestit. daca cineva este interesat... putem dicuta.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Mi-am dat seama ca esti cunoscator de rusa dupa explicatiile la celalalt film. Este interesanta  metoda izolatorului din doua puncte de vedere. Atat pentru a lupta cu mai mult succes impotriva varoa, cat si pentru a putea ierna mai multe regine in aceeasi familie. Sunt foarte interesat de metoda si te rog sa mai cauti si alte filme si sa traduci esentialul. Cred ca multa lume ar fi interesata.

tuturicius

Si eu sunt foarte interesat. Domnule Bucovineanu - unde ar fi cel mai indicat de discutat acest subiect? Aici? topic nou?

bmdna

Citat din: bucovineanu din Decembrie 12, 2014, 06:02:20 p.m.
Mi-am dat seama ca esti cunoscator de rusa dupa explicatiile la celalalt film. Este interesanta  metoda izolatorului din doua puncte de vedere. Atat pentru a lupta cu mai mult succes impotriva varoa, cat si pentru a putea ierna mai multe regine in aceeasi familie. Sunt foarte interesat de metoda si te rog sa mai cauti si alte filme si sa traduci esentialul. Cred ca multa lume ar fi interesata.


Domnule Bucovineanu,

Ma bucur ca un apicultor cu experienta si respectat este interesat de acest subiect.

Eu urmaresc un cercetator din Ucraina care are stupina care produce laptisor de matca si concentrat din larve de trantor (un fel de apilarnil). Are si niste carti scrise. Acum eu am comandat o carte de la el dar e greu de trimis de acolo, acum caut pe cineva care vine in Romania. Daca nu, o sa ma risc sa mi-o trimita. Problema e ca e chiar in zona unde sint lupte.

Cercetatorul asta zice ca de ani de zile nu face decat doua tratamente cu acid oxalic. Unul toamna si unul primavara (datorita folosirii izolatorului in lipsa puietului) si, spune el, cad foarte putini paduchi. Nu este intr-o zona izolata, mai sint stupine in jurul lui. Mai mult, solutia de acid oxalic folosita de el este foarte slaba (nu mai stiu exact concentratia) si o cam da fara sa aiba grija sa iasa uniform.

Pentru ca imi place mult metoda eu anul asta am mai multe familii cu matci in izolator, doua cu cate o matca, una cu doua matci (mama si fiica) si una cu trei matci. Abia astept primavara sa vad cum ies. Nu va spun ce greu imi este sa rezist tentatiei sa ma uit, sa vad daca mai traiesc.

Eu chiar ma ocup de traduceri si nu mi-ar fi greu sa fac traducerile, atat timp cat stiu ca-i foloseste cuiva. Mie imi place mult albina, traiesc din altceva, dar am si o mica stupina. Am dat de tehnologia asta pentru ca eu am incercat tot felul de chestii, din diferite tari. Acuma sa nu credeti ca sint vreun sadic. Cand cred ca e periculos pentru albina, nu ma bag, nu vreau sa omor niciuna. Despre aceasta tehnologie sint filme cu lucrari dar si conferinte. In wekend am timp mai mult si as putea da cate un film cu o transcriere.

Domnule Tuturicius, eu nu prea ma pricep la forum, nu stiu cum se face un topic nou. Daca nu e problema putem continua aici. Sau daca se decide altfel, sa deschida cineva un topic pt ca eu nu ma pricep. Oricum, va promit ca am sa pun cateva filme. Nu numai cu izolatoare. Am multe filme interesante numai ca o sa-mi ia ceva ca sa pot sa si traduc.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Si eu sunt interesat si-i multumesc lui bmdna pentru amabilitate
Rog un moderator sa deschida un topic si sa mute filmul si postarile pe tema izolatorului si binenteles si alte subiescte din tehnologia rusa  :thanks:

bucovineanu

Decembrie 12, 2014, 08:52:12 p.m. #35 Last Edit: Decembrie 12, 2014, 09:22:45 p.m. by bucovineanu
Rusii au intinderi imense, au traditii stravechi si experienta in cresterea albinelor. Se pare ca prima transvazare pentru a creste regine a fost facuta de un preot rus. Dar au tinut secret acest lucru si altcineva este considerat parintele acestei metode. Discutii despre metodele lor de a face apicultura cred ca ar fi mult mai interesante decat cele despre incompetenti.  :smile:

bmdna

Pentru ca nu ma pricep sa fac un topic nou, am sa continui aici. Inainte de orice as vrea sa clarific urmatoarele aspecte:
- nu vand nimic
- nu cumpar nimic
- nu fac reclama la nimic
- nu lucrez pentru nimeni (in domeniul apicol)
- principiul meu este sa muncesc ca sa am grija de albine dar sa nu muncesc degeaba
- nu am foarte multe familii de albine, am intrat in iarna 2014-2015 cu circa 15 familii de albine

Mie mi-a placut sa studiez diverse tehnici apicole. Printre tehnicile cu care am intrat in contac este si tehnica folosirii izolatorului. Sint foarte multe tipuri de izolatoare in uz in apicultura de azi. Eu am sa ma limitez la izolatorul afferent tehnologiei dezvoltate de un biolog ucrainean pe nume Hmara. Tehnologia lui este utilizata azi pe scara destul de larga in spatiul ex-sovietic, modelul cel mai elocvent fiind un stupar- cercetator pe numele lui Malihin Vladimir Egorovici. Folosirea izolatorului Hmara permite:
- Iernarea mai multor matci intr-un singur ghem
- Limitarea generatiilor de albine pe parcursul uni an - rezultand economie de miere si reducerea inmultirii varroa
- Zice el ca permite tratarea unor boli precum loca Americana fara nciun fel de medicament!
- Cresterea unei matci tinere, pe langa cea batrana aflata in isolator
- Alte aspecte care nu-mi vin acum in minte

Ca sa nu fiu plictisitor, va prezint acest film care ste facut in perioada pregatirii pentru iernat. Unirea a doua familii mici (in sistemul MER) pentru a forma un singur ghem. https://www.youtube.com/watch?v=F2WAaodhlYg

In prima faza se prezinta cele doua familii, flancate de rame pline cu miere in care s-a practicat un orificiu pentru a permite contractarea si expandarea ghemului (gaura praticata si de nea Marin din Serbia).

Familiile sint aduse aproape una de alta din timp. Unirea propriu-zisa are loc la o temperatura a mediului de 10 - 12 grade. Operatiunea se face in a doua jumatate a zilei. Cele doua familii se unesc ca in film, cu ajutorul unei folii care se lasa sa desparta complet cei doi stupi pana a doua zi spre seara cand se indoaie un colt si, eventual, se stropeste acel colt cu un sirop aromatizat.

Dupa 24 de ore de la indoirea coltului cele doua familii sint unite, nu se bat, factorul frig fiind dominant. Se scoate folia complet iar cuibul celor doua familii se construieste ca un cuib normal, ca si cum ar fi o singura familie. Cele doua izolatoare se ridica in corpul de sus, se pun pe centru DESPARTITE de o rama cu miere. O astfel de familie va ierna pe doua corpuiri MER.

O sa vedeti ca el in prima faza a iernii nu foloseste niciun fel de izolatie superioara. Asta pentru ca sa forteze cuibul sa se formeze cat mai jos, adica in corpul de jos in cazul iernarii pe doua corpuri MER.

Forma asta de izolator este prima forma. Ultima forma este triunghiulara, dar despre asta mai tarziu.

El zice fa izolarea laterala o face tarziu, cand vine frigul adevarat. De ce? Pentru ca fara nicio izolare laterala, zice el, cuibul se va forma pe mijloc. Ulterior cand temperatura scade mult si ghemul este deplin format, se intervine si cu izolarea laterala.

De la minutul 10 se prezinta o familie gata pregatita pentru iarna. Are deja cele doua matci, familia e pe doua corpuri de MER plus un corp de jumatate cu 5 rame cu miere ca rezerva pentru o iernare prelungita.

Un isolator ca cel de la min 12 poate permite iernarea ambelor matci intr-un singur isolator. In acest caz se uneste o familie cu un nucleu. In acest scop, matca din nucleu se izoleaza initial intr-un isolator de orice fel gasim prin stupina. Dupa cum se vede, izolatorul este impartit pe diagonala. Atentie, aceste operatiuni se fac la temperature joase, usor pozitive! Nu la temperaturi peste 12 grade!

Din cauza frigului, albinele nu vor ataca a doua matca ci vor forma ghem in jurul ei, pt a se apara de frig. Se stropeste izolatorul cu sirop aromatizat.

Cam asta e in primul film. NU va ganditi ca la rama de 1/1 nu merge, merge foarte bine la rama 1/1 atat la vertical, cat si la orizontal.Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Am inceput cu aceasta prima postare. Din pacate nu prea le am cu tehnica. Desi stapanesc destul de bine limba si limbajul apicol, nu stiu cum sa fac traducerea mot a mot. Sint convins ca toti colegii sint destepti si pricep mai mult din imagini decat ce am scris eu. Intrebarile pe care le aveti le puteti adresa oricand iar eu voi raspunde dupa posibilitati. Promit ca nu voi lasa nicio intrebare fara raspuns, daca eu nu voi sti raspunsul am s-o adresez domnului Malihin cu care am un canal de comunicare directa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tuturicius

Super interesant  =D>
Cum vad eu familiile sunt pe ME nu pe MER. Eu chiar ME am.
Siropul aromatizat ce contine?

bmdna

Scuze pentru confuzie. Eu merg pe Dadant 1/1 si nu sint inca familiarizat cu alte standarde. Siropul ala aromatizat este sirop obisnuit in care pui ceva care sa aiba aroma puternica, de exemplu esenta de menta care se gaseste la magazinele naturiste sau suc de ceapa.

Atasez o poza cu una din familiile mele, la formarea cuibului pt iarna, in care se poate observa izolatorul.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

ionelnistor

Stimate Bmdna,
multumesc frumos pentru informatiile extrem de utile atat in lupta cu Varoa Distructor, dar si pe celelalte subiecte!
este a doua ocazie in viata mea cand reget ca nu am invatat rusa... asa ca va sunt recunoscator pentru ajutorul cu traducerea si sumarizarea filmuletelor!
Va rog spunetimi izolatorul este conceput din gratie Haneman? sau are alte dimensiuni?
Astept cu nerabdare noi postari ale dvtra si sper ca vor fi la fel de interesante si utile!
Cu restept,
Ionel

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

un OM

Izolatorul din ultimul clip poate fi folosit doar in sezonul activ. Pentru iernare inseamna moarte sigura pentru matcile de pe margini.

bmdna

Citat din: ionelnistor din Decembrie 13, 2014, 07:53:54 a.m.
Stimate Bmdna,
multumesc frumos pentru informatiile extrem de utile atat in lupta cu Varoa Distructor, dar si pe celelalte subiecte!
este a doua ocazie in viata mea cand reget ca nu am invatat rusa... asa ca va sunt recunoscator pentru ajutorul cu traducerea si sumarizarea filmuletelor!
Va rog spunetimi izolatorul este conceput din gratie Haneman? sau are alte dimensiuni?
Astept cu nerabdare noi postari ale dvtra si sper ca vor fi la fel de interesante si utile!
Cu restept,
Ionel


Domnule Ionel,

Mi-am propus ca toata iarna sa postez o serie de filmulete legate intre ele. Am inceput cu toamna, asa cum incepe anul apicol. Inca nu am filmulete cu ce fac eu. Din pacate tehnica mea este cam in urma si nici nu prea am timp sa fac filmutele. Am cateva cu albine si o sa le postez. Am unul cu pe care l-am facut cu o matca pe care am prins-o cu minute inainte sa-si ia zborul cu roiul.

Nu ati pierdut nimic prin faptul ca nu ati invatat rusa. Nu le poti sti pe toate. Pentru astfel de cazuri puteti apela la cei ca noi.

Izolatorul din film, cu capacele, am citit pe undeva ca are oarecum niste dimensiuni mai special decat o gratie haneman. Cineva spunea ca iarna matca e mai mica si ar putea trece printr-o gratie haneman. Personal eu nu cred asta pentru ca matca este impiedicata sa treaca prin gratie nu de abdomen (care variaza in dimensiuni pe parcursul anului) ci de dimensiunile toracelui, care fiind chitinos nu cred ca variaza ca dimensiuni. Eu am auzit de cazuri in care matca a trecut prin gratie si in sezonul activ, probabil ca sint si matci mai mici.

Oricum, am vazut mai muti care au facut astfel de izolatoare din gratie haneman si matcile nu au trecut. Eu le-am verificat pe ale mele si pe la sf. de octombrie mai erau in isolator. Eu am facut izolatoare din gratia haneman cea mai ieftina, cea subtire. In acest caz nu va barbieri albina prea mult pt ca nu va fi un traffic prea mare prin gratie. Eu am si niste gratii cumparate de la noi care arata exact precum izolatorul din film, dar cred ca e mai bun cel subtire, pentru ca interesul nostrum e sa introducem un spatiu cat mai mic intre doua rame, sa nu aglomeram prea multa albina care ar putea ramane fara mancare. Am sa fac o poza cu un isolator care mi=a ramas si o sa postez aici.

Cu acelasi respect!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 12, 2014, 07:56:20 p.m.
Si eu sunt interesat si-i multumesc lui bmdna pentru amabilitate
Rog un moderator sa deschida un topic si sa mute filmul si postarile pe tema izolatorului si binenteles si alte subiescte din tehnologia rusa  :thanks:


Domnule mape 48 - petru manea, ma bucur ca si dumneavoastra sinteti interest de ce postez eu. Daca aveti orice intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.

Cu respect!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!