• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

De ce fermenteaza mierea de rapita?

Creat de justy, Noiembrie 15, 2014, 03:55:37 p.m.

« precedentul - următorul »

tinumaftei

Mierea fermenteaza numai de la apa in exces. Apa care nu a fost extrasa din nectar (miere cruda), apa care ajunge ulterior in miere (vase neetanse depozitate timp indelungat in incaperi cu umiditate ridicata, sau miere putina depozitata in vase de capacitate mare care se afla intr-un mediu ce le predispune la formarea condensului in interiorul vasului, apa ajunge pe suprafat mierii si de aici incepe procesul.
Ce este ciudat este ca uneori (si la mierea de rapita cu precadere) fermentarea este franata de cristalizare. Ea este declansata dar se manifesta lent. Devine evidenta dupa ce apicultorul lichefiaza mierea. Daca ar folosi mierea aceasta la turte ar da de mare necaz!!

Mihai Sergiu

Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

tinumaftei

Citat din: Mihai Sergiu din Ianuarie 07, 2016, 02:08:11 a.m.
Nici primavara in sirop nu se poate refolosi?

Nu se poate folosi in nici o situatie la hranirea albinelor!!!

romikele


serban

Din  mierea cu probleme am luat un borcan și la servici,pentru cafea,pe care-l țin într-o încăpere mai răcoroasă. Este Ok. A fermentat doar ce ținută în casă la căldură. Oricum,nu vreau să risc dând la albine. Cum se face țuica din miere. O rețetă vă rog.

romikele

Poti pune mierea peste prune, sau ce folosesti la tuica.
Decat zahar, mai bine miere...

oroles

Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Eu fac cu zahar asa pentru Protofil. Iese la 10 kg de zahar 10 l de tuica la 50 de grade. A doua oara la fiert iese 5-6 litri la 70 de grade.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

serban

         Mulțumesc Oroles pentru rețetă dar cred că am să păstrez mierea să  fac țuică cu prune la vară. Noroc că am la rezervă vreo 40 de rame cu miere căpăcită cu care să fac stimulare în primăvară  :)

romikele

Si uite asa rezolvi doua stimulari: a albinelor si a apicultorului!  :razz:

serban

Prima oară m-am supărat,dar acum perspectiva unei țuici cu miere mă încântă. :D

oroles

Daca astepti pana la vara si se oteteste mai mult iti scade randamentul la tuica. Ea deja a inceput fermentarea acetica, care da si ea un alcool, dar foarte putin.  Parerea mea...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

RazvanTi

ai tras mierea cruda.
DE-AIA a fermentat!!!
aia cu "nu a fost ermetic borcanul si atras umezeala din beci is basme :wink2:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

oroles

M-am mai documentat. Daca o ermetizezi, fermenteaza acetic doar la suprafata.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

PricopArthur

Citat din: oroles din Ianuarie 07, 2016, 10:18:45 p.m.
Daca nu ai prune, pui 3/4 de galeata de faina de porumb si 1/4 tarate de grau. O rastorni in butoiul de fermentat. O umezesti cu apa dulce calduta in care sa dizolvati un cub de drojdie. Butoiul se tine la caldura acum. Dups 45 de minute adaugi apa cu miere dizolvata (cca 15 kg de miere la 6-7 de apa). La zahar merge cu 10 kg la 6 galeti de apa. Butoiul se tine la caldura 2-3 saptamani. Cand a stat din fiert se lasa taratele si faina pe fund. Iarna dureaza si trei saptamani. La fiert pui continutul (apa) strecurata prin ciorap 70 DEN  :P. Cand ajungi la partea tulbure te opresti. Acea parte se lipeste de cazan si da gust rau. Nu va hapsaniti!

Am zis sa pun si aceasta reteta deoarece la mine s-a terminat cu prunele. Iese mai bine cu prune.

Tuica o depozitezi apoi intr-un butoi de dud. Dupa ce gusti din ea, nu vei mai avea decat miere fermentata.:))
Miere multă şi inimă curată!