Ghemul de iernare

Creat de MirceaCalin, Octombrie 09, 2014, 11:05:43 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: Stefan Madalin din Noiembrie 27, 2014, 09:39:19 PM
oroles, nici nu stiu daca are rost , dar..  inoxul este un material compozit . Adica nu se gaseste in stare naturala , ci trebui creat . Asta e si motivul pentru care rugineste sarma ta in stup . Tu nu ai habar, dar vrei sa explici, si asta e rusinos . Cat despre ghemul de iernare, ce sa mai vorbim .Ghemul este facut din albine, dar indrumat de apicultor , nu lasat la voia intamplarii . Iti pot preda, daca vrei sa inveti, si sa speram ca si memoria te va ajuata .

O seara buna !
@Stefan Madalin. Mai am un pic si iau foc... Tu ori esti... Ori nu stii sa citesti  ... Ori te-ai drogat, ori ai baut... Nu stiu ce sa mai cred despre tine! Stiu foarte bine ce inseamna inox-ul si stiu foarte bine ce inseamna inoxidabil. Inoxul nu este un  "material compozit" ci mai degraba un aliaj, in timp ce inoxidabil este proprietate a inoxului. Arcul mongolilor este primul material compozit. Spre deosebire de aliaje, compozitele isi pastreaza structura chimica dupa imbinarea a doua elemente. In cazul arcului mongolilor coarnele de animale si tendoanele de animale. Primele erau rigide, al doilea erau elastice. Arcul din material compozit facut de ei era mai mic si deci mai usor de carat. Esti intr-o MARE confuzie. Vrei sa iti fac o schema?!

Arata-mi si mie unde PLM am scris ca inoxul "se gaseste in stare naturala"! Iti postez toate replicile mele din topicul cu pricina.

CitatSalutare!
Am cumparat anul trecut de la un producator destul de cunoscut cateva ustensile si consumabile din inox. (sarma pentru rame, varojet etc.) Cel putin asa spuneau ei! Cand am afumat cu dioxid de sulf ramele puse in dulap la pastrare, nu am scos varojetul si sarma de insarmat, bazandu-ma ca sunt din inox si nu au cum sa oxideze. Am scos dalta apicola, furculita de descapacit si altele care erau din fier. Dupa afumare am constatat prezenta ruginei pe aceste ustensile. Zgariind cu un cui pe suprafata Varojetului, mi-am dat seama ca de fapt este doar nichelat. Sarma, care chipurile trebuia sa fie din inox, este si ea nichelata! Deci, mare grija la ce cumparati!

CitatVarojetul, desi era prezentat ca fiind din inox, cand de fap era nichelat. La fel si sarma "din inox". Una e piesa nichelata si una e piesa din inox, fie si din ce spui tu. Pai de ce as fi luat sarma de inox, cand puteam sa iau zincata si economiseam 30 de lei. Am zis ca facand tratamentul cu sulf nu va rugini. De unde, ca nu a fost asa!

CitatSe pare ca si inoxul poate coroda, daca este de proasta calitate (continut ridicat de nichel).
Pe viitor voi lua sarma zincata ca e mai ieftina si nu voi mai folosi sulful pentru tratarea ramelor.

http://www.klingspor.co.za/html/index.php?site=3_21_64&lng=ro

CitatProblema e ca o vand la pret de inox. Si uite asa stai linistit ca nu are cum sa rugineasca si uite ce se intampla!

Topicul se afla la acest url:
http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=7113.msg173576#msg173576

Cat despre partea cu memoria, cred ca am mai multe sa iti predau despre memorie, avand in vedere ca am un doctorat facut chiar pe tema asta.

Legat de exprimarea ta
CitatAdica nu se gaseste in stare naturala , ci trebui creat Asta e si motivul pentru care rugineste sarma ta in stup .
O intrebare pentru tine: Sa inteleg ca otelul care e tot creat si nu se gaseste "in stare naturala" nu rugineste??

Te somez sa dai un raspuns concret si sa nu te mai dai rotund folosind minciuni!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: MirceaCalin din Noiembrie 27, 2014, 10:16:53 PM
@ Stefan Madalin:
Eu chiar aş fi dispus să-mi "predaţi" mie ceva din experienţa dvs.
Spre exemplu, cum se poate şti dacă va fi nevoie de hrană suplimentară pentru familia de albine ?
@MirceaCalin

Ai mai multe metode de a afla daca familia are nevoie de hrana suplimentara:
1. Il intrebi pe Stefan Madalin deoarece el le stie pe toate.
2. Asculti cu furtunul sau cu stetoscopul. In functie de ce auzi poti trage concluzia. Daca se aude ca un fosnet inseamna ca au nevoie de mancare. Daca sunt agitate inseamna ca nu au matca, daca nu se aud, bati cu degetul in stup si reactioneaza atunci inseamna ca sunt in regula iar iernarea decurge normal.
3. Cand deschizi un stup si vezi ca ghemul e in partea de sus in spate inseamna ca nu mai au rezerve (Totusi nu e o regula!).
4. Deschizand stupul si bagand o sonda facuta dintr-o bucata de bat sub leatul superior al ramelor. Daca pe bat se prelinge miere inseamna ca mai au miere.
5. Daca e cald si temperatura depaseste 15 grade, deschizi stupul, verifici ramele si vezi daca au miere (cea mai sigura metoda).
6. Folosind cantarul de control (Asta presupune sa stii cate kg are un stup gol cu rame si cate kg are cu miere si albine). In functie de cat a scazut stii cata miere mai este in stup.
7. Punand o turta deasupra ghemului. Daca nu se ating de ea inseamna ca ori au miere suficienta, ori sunt moarte deja :D

Ar mai fi metode, dar il mai las si pe Stefan Madalin.

dany 1

PT OROLES   =D>
RASPUNS  COMPLET  :bravo:
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

oroles

Citat din: dany 1 din Noiembrie 29, 2014, 07:48:46 AM
PT OROLES   =D>
RASPUNS  COMPLET  :bravo:

Nu e complet. Se mai poate prin evaluarea cantitatii de rosatura de ceara de pe fundul stupului. :D  :hi:
Ar mai fi metode, dar mai las si pe altii...

PACO

Eu tot nu  inteleg de ce unii au nevoie sa evalueze in mijlocul iernii cantitatea de miere din cuib.In momentul cand cand s a organizat cuibul pt. iernare fiecare apicultor are o imagine, macar orientativa, despre cata miere a lasat in stup.

mmacreanu

Va rog sa-mi spuneti daca este corecta afirmatia urmatoare: in primul an am avut stupi din lemn cu fund plin, ghemul se forma mai jos (nu se vedeau albinele deasupra cand deschideai stupul) anul trecut am introdus stupii de poliuretan cu fund antivaroua si am observat ca la toti ghemul se face sus si se deplaseaza din fata spre spate. Cauza este fundul antivaroua? albinele fac ghemul mai sus din cauza caldurii care se acumuleaza sus in sistemul clopot?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dan sebastian

da. nu le place frigul. baga suberul. ai grija ca anul asta a fost slab si poate nu ai hrana. din ian apifonda sau ce turta preferi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

mmacreanu

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 29, 2014, 04:18:38 PM
da. nu le place frigul. baga suberul. ai grija ca anul asta a fost slab si poate nu ai hrana. din ian apifonda sau ce turta preferi.

si-au adunat la floarea soarelui ceva, unde au fost pb am dat sirop de completare 2/1 in august. Daca bag suberul se face condens!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

Citat din: mmacreanu din Noiembrie 29, 2014, 04:31:48 PM
Daca bag suberul se face condens!

Nu il bagi de tot. Lasi un cm deschis. La mine nu e condens cu toate ca nu am deloc fund cu plasa. Vad altii care se plang tare de condens.

TDI

Sunt zone si zone. In lunci, pe marginea apelor, nu e sustenabil fundul AV, face condens pe tabla si...

Vyktor

Astazi am aruncat o privire si am onservat urmatoarea situatie.
Am supii cu FAV  ! folie peste rame si polistiren extrudat peste. Deasupra polistirenului am pus cateva carpe. Ridicand capacul ce sa vezi,  acestea erau ude leoarca  :uimit:
Care sa fie motivul?  Sub folie nu este condens

oroles

Acolo apare punctul de roua si din cauza asta se formeaza condensul. Scoate carpele si lasa spatiu deasupra polistirenului.

Vyktor

:thanks:
Din instinct,  a fost primul lucru pe care l am facut.

MirceaCalin

Citat din: PACO din Noiembrie 29, 2014, 01:32:41 PM
Eu tot nu  inteleg de ce unii au nevoie sa evalueze in mijlocul iernii cantitatea de miere din cuib.In momentul cand cand s a organizat cuibul pt. iernare fiecare apicultor are o imagine, macar orientativa, despre cata miere a lasat in stup.

Probabil pentru că unii sunt începători şi nu ştiu când şi cum s-a organizat cuibul şi, în plus, doresc să afle mai multe păreri păreri !

pistol28

Citat din: Vyktor din Noiembrie 29, 2014, 06:28:45 PM
Astazi am aruncat o privire si am onservat urmatoarea situatie.
Am supii cu FAV  ! folie peste rame si polistiren extrudat peste. Deasupra polistirenului am pus cateva carpe. Ridicand capacul ce sa vezi,  acestea erau ude leoarca  :uimit:
Care sa fie motivul?  Sub folie nu este condens

Acoperisul stupului este gaurit ?
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi