• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

stup fara matca care nu isi trage nici botci

Creat de mariusb, August 18, 2014, 12:02:58 p.m.

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Marius, posibil sa nu fie cazul la tine dar tin sa intreb si eu ceva.

Ai facut mai recent vreun tratament pt varroa pe baza de thymol?

PricopArthur

Citat din: mariusb din August 18, 2014, 01:41:13 p.m.
Citat din: PricopArthur din August 18, 2014, 01:11:22 p.m.
Rama de proba trebuie sa aiba in primul rand larve de 1-3 zile,  ca in cazul in care stupul nu are matca, sa isi poata trage imediat botci, nu dupa 3 zile.
Dupa disparitia matcii, ovarele albinelor lucratoare incep sa se dezvolte. 3 zile pot face diferenta intre un stup trantorit si unul ce asteapta sa eclozioneze matca.
In cazul tau e posibil sa existe matca. Da-i alta rama cu lave, marcheaz-o, si nu il mai deranja mereu. O matca neinperecheata e sperioasa, controalele dese si prelungite nu sunt indicate.
Verifici dupa o saptamana doar rama proaspat introdusa.


asa am si facut am pus rama cu oua 1-3 zile acum cand m-am uitat erau capacite toate celulele dar nici o botca.
altfel mai am un stup in care am un roi prins acum o luna .dupa ce l-am prins la o saptamana m-am uitat la el si nu avea matca.i-am pus si lui o rama cu oua de 1-3 zile.acum o saptamana m-am uitat si am vazut botcile roase.cand ma uit la rama vad doua matci micute care cred ca iesisera ori cu o zi inainte ori in ziua respectiva.ieri cand m-am uitat la roi nu le-am mai gasit matcile chiar dak am cercetat ramele(doua 2 rame pline cu albina).acum astept sa ma uit la sfarsitul saptamanaii poate erau iesite la agatat cand le-am verificat eu :hippo:

E bine sa facem distinctie intre oua si larve. Primele 3 zile sunt oua. Urmatoarele 3 zile sunt larve, din care albinle pot face botci de salvare, ceeace nu se intampla obligatoriu la oua.
Miere multă şi inimă curată!

ciucur

Citat din: mariusb din August 18, 2014, 12:28:17 p.m.
"Probabil ca are matca neimperecheata si nu ai vazut-o. Cauta mai atent pe ramele cu miere. Acolo sta de obicei."

este posil si asa ceva doar ca acum 3 saptamani aveam botci de roire pe care le-am rupt..dupa aceea cu am mai gasit matca


Si eu as zice ca ai matca in stup insa nu e imperecheata.
In timp scurt cred ca vei gasi oua.

Daca te uiti cu atentie pe rame nu gasesti botci roase (ma rog resturi)?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Cristel

oare, cum s-a terminat epopeea? A fost sau nu regina? Am avut o experienta similara la un moment dat, stup puternic sta fara puiet dar nici albine ouatoare, sa zici ca s-a bezmeticit. Am cautat raspunsul si l-am gasit pe rama unde exista o botca dar posibil ca manevrata de mine si cu pupa reginei moarta in ea. Asadar, existenta botcii le asigura pe albine ca "exista regina" si nu intreprind nimic pentru schimbarea situatiei - cresc ouale introduse dar nu cresc alte botci. Posibil ca regina moarta din botca sa joace rolul de feromon, asa cum vedem in filmele lui Dan Margarit. Dupa eliminarea reginei moarte si a botcii au luat in crestere ouale introduse pentru a-si face regina proprie. Interesant e ca nu s-au bezmeticit timp de o luna.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

oroles

Ieri am gasit in stupul care avea puiet de trantor cateva celule cu trantor capacite si cateva botci. Ma intreb daca erau botci de matca sau larvele din ele erau de trantor? Cum nu am gasit matca am scuturat albinele si am flambat stupii. Revin diseara cu un filmulet.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

http://youtu.be/43xsryTGroA

Se vad botcile. Sunt destul de alungite (ca vara). Matca garantat nu avea deoarece nu am gasit-o.
De unde sa fie acele botci si cum au aparut? Acum o saptamana se veedea de sus doar puiet de trantor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

In acele botci sunt larve, sau sunt numai cu laptisor?

oroles

Martie 07, 2016, 12:10:16 a.m. #22 Last Edit: Martie 07, 2016, 12:24:53 a.m. by oroles
Aveau si larve si laptisor (foarte putin comparativ cu vara). Se vede un pic si pe filmulet. Nu am avut cum sa filmez deoarece nu am avut operator. Cele mai lungi pareau a avea larve de trantor. Am mai vazut celule de trantor alungite un pic care semanau cu botcile. Aici mi s-au parut a fi botci ca vara. Rama am pus-o la topit. Daca ma duc la stupina si o gasesc o si pozez.

La secunda 11 se vede clar larva in botca din stanga.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Cristel

Ai pus rama la topit preventiv, gandindu-te ca e o boala daca ti-a disparut si matca si albina? Sau e un roi de care nu te-ai prea ocupat?
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

oroles

Citat din: Cristel din Martie 07, 2016, 06:02:09 p.m.
Ai pus rama la topit preventiv, gandindu-te ca e o boala daca ti-a disparut si matca si albina? Sau e un roi de care nu te-ai prea ocupat?
M-am ocupat cat m-am ocupat si de ceilalti. Eu topesc ramele din stupii pe care ii pierd. Am rame cladite suficiente. E  o masura de igiena pe care o practic.

La mine nu prea se intampla sa nu ma ocupe de un roi si sa il las in plata Domnului.  Ma ocup de toti la fel, dar daca nu avea matca ce aveam de facut? Nici cu unificarile de primavara nu sunt de acord. Daca un roi si-a pierdut matca si are diaree in niciun caz nu il unesc.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Nu ai matca ---acele botci cu larve sunt trase din oua depuse de albina --vor iesi matci trantorite

bucovineanu


MARIUS_bc


corneliuhrom

eu as manca laptisorul as scutura ramele  in stup pe o rama goala  dau ramele dupa diafragma la altii [ramele fara albina] iar llbinele infometate dupa 1,  2 zile dupa difragma cu cuputina trecere'la o fam slaba cu matca cea mai batrina.   asa as proceda linga moinesti ,la vasiesti  [nu le am cu scrisul .

stefan1

 Zici ca nu le ai cu scrisul, dar sfatul dat cred ca este foarte bun, dovada ca ai experienta cu stupii.    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)