Modalitate de lucru pentru a scoate un stup din starea de bezmetic .

Creat de marian sima, Iulie 25, 2014, 03:34:27 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Salutari.
Astazi am umblat in stupi sa vad ponta matcilor.
Primul stup l-am sarit deoarece stiam ca e bezmetic ,am luat stupi la rand pentru bunul mers al familiilor,lucrand am ajuns la o a doua familie bezmetica ,eu am deschis capacul cu gandul sa desfiintez familia .
Ridic prima rama miere,ridic a doua rama miere cu polen in gandul meu i-mi zic ce cauta atata polen in acest stup bezmetic ,ridic a treia rama surpriza alba de larve ,nu-mi venea sa cred ma uit pe cutie unde scrisesem cu marcarul BEZMETIC  scrisul era la locul lui.

Ce sa intamplat cu ceva timp in urma atunci cand a inflorit floarea-soarelui un prieten mia spus sa scot toate ramele din stupul bezmetic si sa ii dau o botca capacita,asa am si facut .

Am scos toate ramele ,am lasat cutia goala doar albina.
Am pus o botca capacita pe o speteaza si am lasat stupul asa o saptamana cand m-am uitat in el albina crescuse faguri si bagase miere in ei.
Sa rupt faguri am facut o morfoleala in stup de am zis ca sa dus si matca si tot deoarece faguri rupti cazuse pe o parte din albina.
Totusi  am bagat 5 rame goale.
Am spus prietenului meu ca metoda vazuta de el la alt apicultor nu da rezultate.

Si uite ca astazi am avut surpriza sa vad stup bezmetic revenit la normalitate.

Dupa ce am inchis stupul ma intorc la primul stup bezmetic ,acela era bezmetic din primavara mai avea doua rame de albina ,la el am procedat la fel ca si la celalalt .

Surpriza la urdinis puiet racit  ,deschid stupul albina putina si matca care a pontat ca nebuna.

Asa ca stimati colegi bezmeticirea stupului e din momentul acesta temporara.

V-am spus tota aceasta intamplare deoarece banuiesc ca mai vi se intampla sa dati peste un bezmetic.

elvis

cea mai buna metoda din punctul meu de vedere e narcotizarea dar implica niste riscuri destul de mari ...dar daca faci lucrurie ca la carte e ok
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

marian sima

Am modificat mesajul ,din greseala am apasat pe tasta si a aparut titlu in locul mesajului.

rarescyp

Citat din: elvis din Iulie 25, 2014, 03:43:43 PM
cea mai buna metoda din punctul meu de vedere e narcotizarea dar implica niste riscuri destul de mari ...dar daca faci lucrurie ca la carte e ok
ne poti da detalii despre aceasta metoda???
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

marian sima

Rarescyp narcotizarea albinelor o gasesti peste tot.
Metoda cu azotatul de amoniu ars in afumator am incercato si eu ,este o metoda greoaie merge la roi dar la o familie mai maricica poti da gres deoarece o dozare prea mica nu-si face efectul asupra la toate albinele.

O dozare mai mare si nu semai scoala de pe fundul stupului adica dau coltul.

Alta modalitate de narcotizare este cu CO2 pentru asta trebuie sa ai tub si gaz.

Narcotizarea le induce o amnezie  asa ca dupa narcotizare poti sa unifici sa le muti locul si multe altele.

Metoda descrisa de mine mai sus este pentru mai tot omul si fara riscul sa omori albinele cu fum de azot.

dodo79

Citat din: marian sima din Iulie 25, 2014, 03:34:27 PM
Salutari.

Ce sa intamplat cu ceva timp in urma atunci cand a inflorit floarea-soarelui un prieten mia spus sa scot toate ramele din stupul bezmetic si sa ii dau o botca capacita,asa am si facut .

Am scos toate ramele ,am lasat cutia goala doar albina.
Am pus o botca capacita pe o speteaza si am lasat stupul asa o saptamana cand m-am uitat in el albina crescuse faguri si bagase miere in ei.
Sa rupt faguri am facut o morfoleala in stup de am zis ca sa dus si matca si tot deoarece faguri rupti cazuse pe o parte din albina.
Totusi  am bagat 5 rame goale.

ramele erau insarmate sau oarbe?

oroles

Pentru o dispersie mai buna puteti incerca introducerea fumului cu azotat de amoniu prin urdinis, cu ajutorul varojetului.
Din ce am mai auzit e suficient cateva bilute de azot pentru un stup (5-7).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian sima

Cele 5 rame erau cu faguri claditi.
Am zis goale deoarece nu aveau nici miere si nici puiet in ele,am bagat ramele doar cu gandul sa mai depuna niste miere.

Oroles ,Hristea spune ca este necesara o lingurita de azotat de amoniu pentru o familie.

Cat despre varojet ,poate sa dizolvi azot in apa sa bagi in acea apa panglici de varostop sa le lasi sa se usuce (azotul ramanand in panglica) si pe urma sa le folosesti.

Poate fi o madalitate buna.
In afumator azotul cand atinge jarul imediat se evapora.

oroles

1. Eu am zis cateva bobite judecand ca un bezmetic este mult mai slab si are mai putina albina. Sau cel putin la mine asa e.  :lol:
2. Varojetul e mult  mai eficient in introducerea fumului. Nu e nevoie sa inmoi in apa. Pur si simplu iei un carbune, il incingi, il pui pe sita varojetului si peste el torni cateva firicele de azotat. Oricum are sita si nu are cum sa se duca in jos jarul, iar fumul nu se duce decat in stup. Eventual mai pui un coif peste varojet si asa fumul ajunge tot inauntru.

rarescyp

Citat din: marian sima din Iulie 26, 2014, 08:50:24 AM
Rarescyp narcotizarea albinelor o gasesti peste tot.
Metoda cu azotatul de amoniu ars in afumator am incercato si eu ,este o metoda greoaie merge la roi dar la o familie mai maricica poti da gres deoarece o dozare prea mica nu-si face efectul asupra la toate albinele.

O dozare mai mare si nu semai scoala de pe fundul stupului adica dau coltul.

Alta modalitate de narcotizare este cu CO2 pentru asta trebuie sa ai tub si gaz.

Narcotizarea le induce o amnezie  asa ca dupa narcotizare poti sa unifici sa le muti locul si multe altele.

Metoda descrisa de mine mai sus este pentru mai tot omul si fara riscul sa omori albinele cu fum de azot.
Ms....nu as cred can voi folosi vreodata metoda....daca de ex. un stp bezmetic, nu reusesti sa-l repar pri metodele clasice in ultima faza il desfiintez....
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

cornelioandanciu

Eu am scos un stup din starea de bezmetic , avea puiet de trantor, in felul urmator:Am scuturat albina jos si am calcat-o in picioare! :mad:Si asa l-am rezolvat!
Va salut.

marian sima

Oroles cea ce tu spui trebuie probat in practica,in ralitate azotatul pus pe o sursa puternica de caldura face un suflu de gaz.

Nea Cornel metoda scuturari albinei la o anumita distanta de stup si omorarea albinei greoaie e probata de mine ,sanse de reusita sant mai mici de 50%.

Am descris metoda de mai sus datorita simplitati si reusite de revenire la normal la doi stupi bezmetici,decat scoti ramele din stup dai o botca capacita stimulezi daca nu ai cules dupa o saptamana introduci ramele si ai rezolvat bezmeticul,proba practica si testata.

Insa de ce sa nu dam indicatii cu cea ce am auzit si nu am probat deloc.

Rarescyp care sant metodele clasice in afara de cea spusa de nea Cornel? :)

oroles

Aseara am dus si eu un bezmetic la circa 2,5 km, l-am scuturat si nu l-am calcat in picioare pentru ca albinele alea mi-au dat miere anul trecut si nu cred ca au nevoie de un asemenea tratament. Oricum cred ca ploaia care a urmat la  vreo 2 ore a omorat multe dintre ele. 

marian sima

Tocmai de acea am descris metoda prin care eu am salvat doi bezmetici.
Cine vrea sa o foloseasca bine ,cine nu iar bine.

TDI

Citat din: oroles din Iulie 27, 2014, 09:57:57 AM
Aseara am dus si eu un bezmetic la circa 2,5 km, l-am scuturat si nu l-am calcat in picioare pentru ca albinele alea mi-au dat miere anul trecut si nu cred ca au nevoie de un asemenea tratament. Oricum cred ca ploaia care a urmat la  vreo 2 ore a omorat multe dintre ele.
Cate generatii de albina au trecut de anul trecut? Si a dispărut si matca. După ce ai sa pierzi câteva mătci ai sa cauti alte solutii, printre care, eliminarea totala a coloniei nu e cea mai putin importanta.