• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Putin ajutor daca se poate . In imaginile atasate este " Lupul Albinelor " ?

Creat de Lt_Lucky28, Iulie 22, 2014, 06:15:01 p.m.

« precedentul - următorul »

Lt_Lucky28

         Buna Ziua , sunt incepator  ,   in gradina unde tin stupii am  observat  o  gaza  de mari dimensiuni 4-5 cm   care semana pe o viespie   .  Atasez  cateva fotografii ,  Eu am cautat pe internet dar nu am gasit nimic  identic  cu ea ? 
Multumesc .
         

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Lt_Lucky28

Am cautat si eu pe internet , a fost primul lucru dupa ce am prin viespia :sad:  , am postat findca nu am gasit nici o poza sau descriere care sa semene cu ea .

filip

Am prins si eu un fel de mutant genetic asemanator lupului albinelor dar e fara ac.Perisorii aflati pe corpul isectei din poza ta indica faptul ca e un alt specimen de insecta,poti face o disectie sa vezi daca are ac....
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

TDI


stefan1

  Trebuie sa fie o viespe asiatica. Anul trecut s-au semnalat mai multe localitati unde s-au gasit asemenea viespi: Craiova, Slatina, Bucuresti, Braila. S-a scris in ziare, dar de catre ignoranti. Se vorbeste ca sunt bondari care se hranesc cu sange (bondarii, ca si albinele, se hranesc cu polen si nectar) si ca au 3 ace!!! Ba autoritatile locale au luat masuri sa nu se mai deschida geamurile la gradinite, ca sa nu omoare copiii.
  Cateva lucruri se pot spune: Sunt viespi sociale, deci fac cuiburi mai mari si se pare ca se inmultesc rapid, in luna mai semnalandu-se cuiburi cu multi indivizi, in cioturi de copaci (probabil scorburi). Se pare ca prefera zonele citadine, deci orasele. Dintr-o poza se vede ca are niste mandibule foarte dezvoltate, daca se hranesc cu albine, va fi un daunator redutabil.
  O sa mai caut amanunte, dar furnizeaza si tu cat mai multe.

  Daca poti spune exact locul (localitatea) unde ai gasit acasta viespe si incearca sa pastrezi exemplarul, ca poate il vei da unui specialist. Din ce vad, pare o femela, deci are ac. Spunea aici cineva ca a gasit o isecta ce nu avea ac desi arata ca o viespe. Sunt numeroase specii mimetice, care au adoptat o conformatie si culoare ca ale unei specii cu ac, aceasta asemanare ferindu-le de pradatori. Dar si trantorii tuturor speciilor cu ac sunt asemanatori la prima vedere cu femelele dar nu au ac.

  Uite aici un articol de presa de anul trecut, despre aceeasi specie:
  http://www.infobraila.ro/2013/05/braila-sub-asediul-unui-mutant-bondarul-asiatic-ii-infricoseaza-pe-locuitori/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

TDI

Jud Neamt, jud. Bacău, jud. Calarasi, jud.Ialomita. Am văzut insectele astea peste tot, parca nu-s chiar lupii albinelor dar au o lungime de aproximativ 1.8-2.5 cm. Au un ac negru, urias comparativ cu albinele. Le-am găsit intr-o teava, exact ca viespile normale. Prima oara când am văzut asa ceva era acum 7-8 ani, dacanu mai mult.

VasileS

Acesti mastodonti consuma cca. 10 albine pe zi , daca unul reuseste sa intre in stup , marcheaza stupul cu feromonii proprii si in cel mai scurt timp toata familia lui ( 10-15 Indivizi ) ataca stupul pe care reusesc sa-l decimeze . In Italia se numesc CALABRONI , si sunt la tot pasul .

TDI


jenica67

          Cand sunt in fata stupului, poti sa ii prinzi foarte usor cu o plasa de prins fluturi si sa ii omori. Ei sunt asa de concentrati asupra prazii, ca nu te baga in seama. Dar bidonul de prins viespii, functioneaza si la ei foarte bine.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

scorpyon73

sunt din belsug si la braila ,si eu si vecinul (STUPAR VECHI) am alergat de la salcam pana saptamana trecuta( cand sau mai rarit) cu palete dupa ei,nu mananca albine ci isi hraneste puietul cu albine.la noi li se spune bondar asiatici .si nu e invazie de un an doi cum se spune  ,pentru ca vecinul ii stie de cand era copil.ii lega cu ata si se juca cuei pana la intepat unul.
mereu tanar

stefan1

  M-am lamurit ce specie este.
Se numeste Viespea mamut si e cea mai mare viespe europeana, femelele pot ajunge la 4 cm lungimesau chiar mai mari, iar masculii sunt ceva mai mici. Este deci specie autohtona, dar din acelasi gen (Megascolia) sunt alte specii pe alte continente.
  Numele stiintific este Megascolia maculata si sunt trei subspecii in Europa, doar putin diferite:
- M. maculata maculata. E specia cea mai raspandita, in aproape toata Europa (mai raspandita in zonele sudice), chiar in nordul Africii si spre Est pana in Iran.
- M. maculata flavifrons. Se deosebaste de prima doar prin faptul ca parul de pe partea posterioara a abdomenului este tot negru, fata de M. maculata maculata la care ultimele inele ale abdomenului au parul cafeniu.
- M. maculata bischoffi. Se gaseste numai in Cipru.
  Numele 'maculata' inseamna in latina 'patata', flavi=galben si frons=frunte.
  Masculii sunt mai mici si de obicei cu capul in intregime negru.
  O sa mai revin cu unele amanunte despre specie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)


stefan1

  Deci denumirea exacta a speciei este Megascolia maculata maculata adica Megascolia cu fundul roscat, fata de Megascolia maculata flavifrons care este cu fundul tot negru.
  Este o viespe solitara, deci nu are un comportament de grup. Are un ciclu biologic foarte interesant. Ierneaza in pamant. Primavara ies la lumina intai masculii. Acestia zboara mai tot timpul la o inaltime de 50-80 cm de sol, in cautarea unor femele. Zborul le este intrerupt doar de scurte perioade de hranire cu nectarul florilor. Femelele ies din pamant mai tarziu in primavara si si perioada de zboe zilnic incepe mai tarziu in zi si este mai scurta. Masculii au simt foarte dezvoltat, care detecteaza o femela 'virgina' inainte de iesirea ei din pamant si o multime de masculi zboara in zona unde simt ca trebuie sa iasa o femela. Imperecherea are loc imediat ce femela iese din pamant de regula cu cel mai 'voinic' dintre masculi, dupa care ea isi pierde pentru totdeauna atractivitatea fata de masculi. Masculii isi continua mereu zborul in cautarea altor femele. Acestea, dupa imperechere, incep si ele cautarea unui mediu favorabil pentru a depune ouale. In acest scop ele zboara la cca 15 cm de sol ca sa detecteze larve de gandaci, care vor fi hrana pentru puii lor. Hrana lor preferata este larva 'gandacului rinocer' al stejarului, dar si specii de gandaci de gunoi, adica scarabei. Larva trebuie sa fie de talie mare, sa poata asigura hrana necesara larvei de viespe, deci este parazitata in ultimul stadiu de dezvoltare sau chiar in stare de adult. Mandibulele puternice permit viespei sa sape in pamant sau in lemnul putred al copacilor unde au detectat cu simturile lor foarte dezvoltate larvele. Are loc apoi o lupta destul de serioasa, viespea trebuind sa intepe larva intr-un anumit loc, pentru a-i produce o paralizie iremediabila. Larvele cauta prin rasuciri si zvarcoliri sa isi protejeze zona vulnerabila, asa ca viespea prin muscaturi sau intepaturi fara introducere de venin, cauta sa o aduca in pozitia favorabila, dupa care ii administreaza veninul in cordonul ventral nervos. Substantele din venin (detectate) blocheaza in sinapse transmiterea semnalelor nervoase si larva va ramane paralizata pe viata. Daca este intr-un loc favorabil, viespea face din pamant si saliva un locas in jurul larvei, pe care o curata de eventualii paraziti ca sa dureze pe toata perioada de dezvoltare a propriei larve. Depune apoi un ou in partea posterioara a corpului larvei. Acesta va evolua intr-o larva, mancand de vie larva gandacului pana o termina. Apoi are loc impuparea, stare in care va petrece toata iarna. Femela isi continua cautarea dupa alte larve pe care sa le paraziteze. Hrana lor este exclusiv nectar si polen de la flori. Are o preferinta pentru florile albastre sau rosiatice, de asemenea pentru cele din familia prazului si usturoiului.
  Deci aceasta specie nu este deloc periculoasa pentru albine si nici pentru om. Desi are ac si venin, ea nu il foloseste agresiv, pentru ca nu are de aparat un cuib, nefiind o insecta de grup. Ar putea intepa foarte rar, daca viata ii este amenintata, dar intepatura nu doare prea tare (doar impunsatura) si veninul nu-i periculos pentru om. Cum se gaseste mai des in padurile de stejar si cum stejarul este tot mai rar, si specia este in regres. Nu stiu daca la noi, dar in Ucraina este specie protejata.
  Uite si un videoclip cu aceasta 'simpatica' insecta:
   Mammoth wasp (Megascolia maculata flavifrons)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Lt_Lucky28

          Multumesc  mult pentru raspunsuri , domnului Stefan1   in special , sunt impresionat si recunoscator , sunt convins ca nu a fost usor  si va luat ceva timp sa va documentati .
           Respect  foarte mult orce forma de viata si chiar nu vreau sa pornesc  vreo "   vanatoare de vrajitoare  "   fara sa fie neaparat nevoie . Eu  Personal  am  fost  surprins cand  am  auzit ca uni apicultori cu buna stiinta omoara trantorii (cand le pica in mana )  ,  nu sunt in masura ( nu am cunostintele necesare ) sa imi adu cu parerea  ,  eu deocamdata nu vreau sa ma implic in viata familiei de albine in modul acesta . 
           Acum in perioada  imediat  urmatoare  vreau sa ma documentez si sa aflu parerea  apicultorilor  mai  experimentatii despre viespii ... cat  de  important este sa pui capcane ....  din ce am vazut si am citit pana acum  sunt  bulversat , pentru uni este  o prioritate  distrugerea viespilor  iar altii ii trateaza cu indiferenta  ....
         
PS ... am vazut si eu niste filmutele pe YouTube  in care viespi  distrug o familie de albine  (Lupul abinelor , viespia mandarin ... ) ..... normal ca intr-o situatie de genul acesta ai lua toate masurile necesare sa protejez familia de albine .