• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

tratament varachet

Creat de mariusb, Iulie 08, 2014, 12:56:44 p.m.

« precedentul - următorul »

mariusb

Buna ziua,
Ieri am facut un tratament cu varachet la un stup dadant cu 10 rame si cat de 1/2.trebuie sa mai repet operatiunea dupa 7 zile?mentionez k am stipii in stationar iar miere nu au in cat.nici puiet foarte mult nu este pt ca matca e posibil sa fie trantorita.

feerary

Bine ai venit pe forum! Se aplica 3-4 tratamente cu pauza intre ele de 7 zile, in functie de infestarea familiei. Daca este o infestare mare, tratamentul se repeta si dupa 4 zile.
   Cel mai bine, te sfatuiesc sa citesti prospectul pt ca acolo gasesti toate detaliile referitoare la modul de administrare. S-a mai discutat si pe forum despre acest subiect.  :hi: Bafta!

Kiwi Bee

As dori si eu sa fac un tratament cu fum dar nu cu varachet ci cu acid oxalic.
Totusi am decis sa postez in acest topic pt alt motiv. Ignorati pe moment faptul ca eu doresc sa folosesc acid oxalic si sa raminem la fumigare.
Cind vine vorba de fumigare avem nevoie de 3-4 repetari la cite 7 zile interval. De fapt ar fi suficient un singur tratament daca nu am avea puiet deloc sau cel putin nimic capacit(ex. cu acid oxalic).
Pina aici nu am spus nimic nou.

Azi am prins un roi si lam bagat deja in lada definitiva cu rame noi - faguri zero, nimic faguri.

Eu niciodata nu deranjez roii prinsi pt cca 1 luna dar azi mia venit ideea sa le dau miine un tratament cu fumigare. Nu trebuie sa deschid stupul, doar sa pun o tava sub sita fundului de stup cu arzatorul si sal cuplez la baterie. In 6 minute termin si plec mai departe.

Totusi sint putin nelinistit in privinta ca nu am mai procedat in acest mod(fumigarea unui roi de o zi).

Daca "deranjez" roiul cu 1 astfel de tratament(tinind cont ca nici macar faguri nu au) as risca ca roiul sa plece?

A mai folosit cineva tratament de fumigare la roiuri prinsi?

Deocamdata nu mam hotarit daca fac tratamentul miine sau daca mai astept o saptamina pina cind albinele asi trag niste faguri si sa prind momentul cind primele oua inca nu devin larve. Astfel tratamentul folosit de mine va fi raspindit de catre albine in timp ce vor hrani larvele. In acest mod as avea nevoie doar de un singur tratament.

stefan1

  In mod sigur nu-i bine sa tratezi roiul de o zi. Albinele din roi sunt inca incarcate cu mancarea luata la plecare, oglinzile ceriferecu solzi de ceara pentru construirea fagurilor, matca poate este chiar nefecundata si un tratament ar putea sa-i afecteze performantele de zbor. In plus se poate ca un asemenea soc intr-o locuinta inca neluata bine in primire, pot determina roiul sa-si caute alta 'resedinta'. Daca lasi pana primele larve ajung la max 7 zile (de la depunerea oului), e ca si cand ai trata o familie fara puiet.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Multumesc Stefan de sfat.

Nu am deranjat roiul azi deloc dar peste o saptamina intentionez sa verific ramele si voi vedea daca mai trebuie asteptat + 1 saptamina in plus. Posibil ca da. Oricum doresc sa fac acest tratament cu AO inainte ca puietul sa fie capacit.

Si totodata voi vedea daca au avut regina virgina sau nu. Iarasi, posibil ca da, deoarece am avut toti stupii divizati(nu ma lasat ADNul sa nui divizez in primavara asta =)) =)) . Preturile stupilor/nucleelor au ajuns la nivelul viselor).
Totusi posibil ca vreun nucleu mai puternic unde am lasat, ca de obicei, 2-3 botci apropiate una de alta(majoritatea erau de roire) sami fi roit.
Un singur nucleu ami este mai slabutz decit restul din stupina dar acesta are regina si merge bine. Este mai slabut ca iam schimbat locul cu alt nucleu mai slab cu 1 saptamina in urma(dar nu mai tin minte cu care exact  =)) ). Posibil ca acel nucleu cu botci pus pe locul celui cu regina si totdata puternic a devenit balsoi si iau eclozat 2 regine in timp scurt si una a roitoooo.
Azi la controlul nucleelor(incercam sa descopar de unde a plecat roiul) am intilnit doar 1 regina virgina la nucleele care nu aveau regina.

MirceaCalin

Citat din: Kiwi Bee din Octombrie 26, 2015, 08:32:43 a.m.
... Preturile stupilor/nucleelor au ajuns la nivelul viselor...


Cam cât ? (aşa, de curiozitate)

Kiwi Bee

Citat din: MirceaCalin din Octombrie 26, 2015, 10:12:41 a.m.
Citat din: Kiwi Bee din Octombrie 26, 2015, 08:32:43 a.m.
... Preturile stupilor/nucleelor au ajuns la nivelul viselor...


Cam cât ? (aşa, de curiozitate)


O cutie Dadant 3/4(Langstrothul nostru in NZ) cu 9 sau 10 rame fagurii trasi si plin de albine(puiet de toate virstele + mincare) cu fund cu sita sau plin cu podisor si capac.
Ultima data am auzit de cca. €550 dar cu conditia sa fie de vinzare prin tara caci nu prea se vind in momentul de fata.
Nucleu pe 4 sau 5 rame in cutii de transport sau cutia clientului ajunge la €300 dar care au avut de vinzare anul acesta erau deja plini de comenzi si momentan cine nu sia asigurat comanda din timp nu are decit sa stea la pinda sa prinda vreun roi(cu stup capcana).

Banuiesc ca la negru preturile ar fi mai mici. Asa ca va puteti da seama ca se fura ca-n codru. In istoria apiculturii al NZ nu a mai fost un can si acesta...... ma refer la furturi.

Vedeti si voi la ce pret merge mierea de manuka in RO si veti intelege situatia.     http://www.manuka.ro/

Kiwi Bee

Am tratat roiul azi. Siau tras putin faguri si au adunat deja ceva miere/nectar.
Hmmm da, regina este o virgina.
Roiul avea o activitate normala la inspectie iar dupa tratament a devenit foarte calma. Mai exact albinele nici nu iesiau pe urdinis.

O problema mai mare pe care o am este ca nu sint foarte multi trintori in stupina. Sper sa afie si altii in zona cu stupi  :D

Stefane doresc sa vad daca si in aceste conditii(dupa un tratament) voi avea regina fecundata si daca va fi o masina buna de ouat.

Acum seara miam dat seama ca mai bine ar fi trebuit sa duc roiul in alta stupina dupa tratament. Am vizitat si o alta stupina unde sint trintori din belsug.

stefan1

 Fii fara grija! Cand stupii incep sa roiasca, se gasesc si trantori. Afectarea capacitatii de zbor depinde de felul tratamentului. Eu nu stiu cu ce faci tu si de fapt nu stiu daca intradevar tratamentele afecteaza aceasta capacitate. Dar ma gandesc ca totusi tratamentul este un soc pentru albine, la o supradozare chiar vezi unele albine moarte sau altele care cad in fata stupilor. Inseamna ca un afect asupra albinelor exista, intr-un grad mai mare sau mai mic.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Ce sa zi, nu mam putut abtine si la nici o saptamina dupa tratament am deschis stupul in cauza sa vad cum o duce.
Matca a depus deja oua de mai putin de o zi.
Deci experienta cu acest stup sa incheiat cu bine. Evident daca ar fi fost 100 de stupi si nu unul atunci nu cred ca rata de reusita ar fi fost 100% dar oricum sint multumit si daca voi mai avea nevoie sa fac un tratament cu fumigatie la un roi prins si chiar cu regina virgina atunci voi merge inainte.

Din pacate un alt nucleu facut prin divizare nu a fost asa de norocos. A ramas fara regina(posibil matca sa pierdut la imperechere) asa ca am unit roiul cu acest nucleu si acum se dezvolta bine pe 2 cutii.

Vasile Junior

se zice ca 1-2 tratamente toamna prin afumare Varachet sau  varatraz sunt suficiente.... voi ce ziceti?

relutu

Daca mai ai puiet capacit nu e suficient.