BZZZZ BZZZZZ......

Creat de Gemelu, Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM

« precedentul - următorul »

dodo79

sa o luam pe rand.
urdinisul se afla in soclu.
acel decupaj din 1/1 este ptr scarita atunci cand vrei sa inchizi urdinisul(ex. ptr transport.)
colectorul de polen se aseaza pe soclu.si el are prevazut o scarita care in momentul in care vrei sa activezi colectorul acea scarita inchide soclul si toate albinele intra prin colector.
colectorul mai are 2 gauri patrate pe lateral.acelea trebuie lasate libere ptr trantori ,eventual matca.
mai exista un soclu cu colector incorporat.nu il recomand.toata mizeria se aduna in el si e naspa de curatat.in plus iarna are mai mult aer decat soclul normal.
cand cumperi trebuie specificat ca vrei corp 3/4 cu decupaj ptr scarita,altfel vei primi fara si va fi greu de inchis.
daca vrei poti cumpara si in pat cald doar ca trebuie specificat.
roinita este pe 6 rame cu diafragma totala si 2 urdinise opuse. deci se poate folosi la 2 roiuri pe 3 rame.
daca ai alte nelamuriri te putem ajuta

dodo79

roinita este ptr rame 1/1.daca ceri soclu in pat cald nu vei putea utiliza colectorul de polen. :hi:

Gemelu

La sistemul de pat cald sau rece nici nu m-am mai gandit. Voi cum folositi? In pat cald care sunt diferentele pentru impachetare si rest?
Stiu ca se lucreaza mai usor la stup in pat cald pentru ca se manipuleaza ramele mai usor din spatele stupului. In ret nu stiu ce implica pat cald, daca mai sunt si alte diferente ale modului de lucru, si care sunt avantaje-dezavantaje intre cele doua sisteme. Cel putin momentan nu ma gandesc la colectarea polenului.

Daca iau corp 3/4 cu decupaj pentru scarita, acesta poate fi folosit si pentru cat de magazie? Sau doar pentru cuib?
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

dodo79

Citat din: Gemelu din Iulie 15, 2014, 09:02:14 PM
La sistemul de pat cald sau rece nici nu m-am mai gandit. Voi cum folositi? In pat cald care sunt diferentele pentru impachetare si rest?
Stiu ca se lucreaza mai usor la stup in pat cald pentru ca se manipuleaza ramele mai usor din spatele stupului. In ret nu stiu ce implica pat cald, daca mai sunt si alte diferente ale modului de lucru, si care sunt avantaje-dezavantaje intre cele doua sisteme. Cel putin momentan nu ma gandesc la colectarea polenului.

Daca iau corp 3/4 cu decupaj pentru scarita, acesta poate fi folosit si pentru cat de magazie? Sau doar pentru cuib?
majoritatea il folosim in pat rece.corpul 3/4 se poate folosi atat ptr corp cat si ptr magazie.acel decupaj este ptr scarita de la urdinis.daca vrei sa il folosesti ca si magazie nu e nici o problema.

Gemelu

Tocmai am discutat cu cei de la viitor sanatos.ro la care comand stupii de la FOROGER dar si cateva alte produse, si mi-au spus ca pot folosi colectorul de polen (130 lei fara TVA) fara soclu (72lei fara TVA) daca stupii nu sunt asezati pe jos ci pe un suport. Soclul cu colector de polen integrat este mai scump.
De altfel vazusem si in poza DSC07407.JPG postata de @dodo79 ca din cei 4 stupi de pe suport, primul si al treilea au soclu si colector de polen (avand si podisor cu hranitor), iar al doilea are doar soclu in timp ce al patrulea are doar colector de polen. Nu-mi dau seama cum este construit acest colector, se poate ierna doar cu el sau trebuie si soclul pus? Colectorul are fund AV?
De ce al doilea are pusa folie si pe fund?

dodo79

sa te lamuresc.primul si al treilea are si soclu si colector.ai vazut bine.
al 2-lea are folie pusa si pe soclu ptr ca nu era populat atunci.aveam doar rame si le-am protejat impotriva gaselnitei.
al 4-lea stup este pe soclu si nu pe colector.daca observi soclul este intors cu urdinisul in spate.ce se vede este partea din spate a soclului. :hi:

Gemelu

Deci pot folosi si ierna stupul doar cu colector de polen si fara soclu?
intr-adevar, nu am fost pea atent ca lipsea scandura de zbor fiind in spate.

dodo79

Citat din: Gemelu din Iulie 16, 2014, 02:53:39 PM
Deci pot folosi si ierna stupul doar cu colector de polen si fara soclu?
intr-adevar, nu am fost pea atent ca lipsea scandura de zbor fiind in spate.
se poate ierna dar e riscant.daca temperatura scade sub -14 grade atunci ar trebui introdusa tavita(siber).colectorul nu are prevazut acest siber.colectorul de polen are sita pe o suprafata mai mare decat fundul anti varoua.deci aerul intra pe o suprafata mai mare.
pana in primavara in tavita colectorului vei avea mizerii pe care greu le vei curata.
atasez o poza ca sa vezi diferenta dintre soclu si colector

Gemelu

Vineri mi-a sosit comanda de poliuretan. Am comandat urmatoarele componente: soclu poliuretan cu fund AV, corp 1/1 in pat rece, corp 3/4 (am cerut cu decupaj pentru scarita, dar mi-au trimis fara), capac. Nu am luat podisor hranitor desi cred ca ar fi fost necesar. Am vrut sa iau un podisor plin, dar mi-au spus ca e cam subtire, si dupa cativa ani se deformeaza. Inca nu am montat. Il voi monta zilele viitoare. 

Am mai comandat si o roinita din poliuretan pe 6 rame.Pe aceasta am montat-o, nu mi-a luat mai mult de 15-20 de minute. Se poate diviza cu o diafragma totala din placaj  in doua compartimente de cate 3 rame, avand si doua urdinisuri separate la capete opuse. Deasupra ramelor are un podisor cu 2 hranitoare pentru cele doua compartimente. Ca prima impresie despre aceasta cred ca ar fi bine daca podisorul s-ar putea "rupe" in doua parti pentru a putea deschide separat cele doua compartimente de nucleu. Daca ai doua nuclee cu matci si deschizi capacul (podisorul) la amandoua deodata, nu prea le vad bine. Daca s-ar putea deschide pe rand, ar fi ok, poate cei de la FAROGER reusesc sa faca ceva. Si ar mai fi un mic inconvenient cu diafragma. Daca pui mai mult de 3 rame diafragma ramane pe afara. Ar fi bine sa poti pune si diafragma in margine, sa nu o lasi pe undeva.

Din curiozitate, am mai achizitionat 2 rame 1/1 cu foita din plastic.Arata bine, si pentru mine cred ca sunt rentabile la pret daca si albinele le vor accepta cu bine. Altfel cu foita cumparata, rame cumparate, capse, sarma, cuisoare, manopera gaurire, insarmare si lipit foita pe sarme cred ca ies mai scump. Cel putin pana se formeza mana, e foaaaarte migalos, la lipirea foitei mai gresesc cu presiunea pe pinten, si mai tai foita.

Si pentru ca am avut ceva de furca cu albinele roitoare ale tatalui meu (am avut de prins doua roiuri) am gasit la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=abejar de unde am comandat stupul de poliuretan, PASTA ABEJAR despre care am citit ca ajuta la prins roiurile. Char functioneaza? Din pacate nu pot incerca, nu mai aveau, dar am primit in schimp un flacon cu "ulei de melisa", un ulei aromatic obtinut din planta roinita. In afara de utilizarea in aromaterapie are vreo utilizare si in apicultura?

dodo79

Nu vad de ce un podisor plin.cum vei folosi hranitorul.gandestete ca ,cu acest hranitor salvezi o rama in stup.
degeaba ai comandat la magazin 3/4 cu decupaj.acelea se fac doar la cerere.trebuia sa ceri de la faroger asa ceva.
ca sa folosesti roinita cu mai mult de 3 rame va trebui sa tai acel suport-canal ptr diafragma la nivelul leatului suport ptr rame(deasupra ramelor).altfel intre rama3 si 4 vei avea o distanta mai mare.
ce pret avea rama de plastic?
banuiesc  ca ti-a luat 20 minute sa asamblezi roinita cu surubelnita de mana.cu cea cu acumulator iti ia maxim 3 minute :D
:hi:

Gemelu

Citat din: SPYKAL din Iulie 20, 2014, 09:29:09 PMHranitorul/izgonitor iti este extrem de necesar asa ca fa bine si comanda-l.
Citat din: dodo79 din Iulie 20, 2014, 10:20:58 PMNu vad de ce un podisor plin.cum vei folosi hranitorul.gandestete ca ,cu acest hranitor salvezi o rama in stup.
Podisor cu hranitor izgonitor voi comanda sigur cu prima ocazie. Deja mi-am dat seama de gresala facuta si de utilitatea lui.

Pentru roinita, in varianta cu 2 nuclee pe cate 3 rame, m-am gandit si la posibilitatea de a pune 1 sau 2 bucati de folie deasupra ramelor, dar nu ar mai ajunge albinele la hranitor. Oricum, pana voi fi in aceasta situatie cred ca mai trece ceva timp, asa ca ...
Citat din: dodo79 din Iulie 20, 2014, 10:20:58 PMca sa folosesti roinita cu mai mult de 3 rame va trebui sa tai acel suport-canal ptr diafragma la nivelul leatului suport ptr rame(deasupra ramelor).altfel intre rama3 si 4 vei avea o distanta mai mare.
Deci aceste modificari-imbunatatiri ar trebui facute pentru viitor de constructor (FAROGER) pentru ca eu si altii daca modificam facem carpeala. dar suntem nevoiti sa o facem. Nu este un repros sau o critica pentru FAROGER, este doar o propunere de a imbunatati roinita.
Intr-adevar mi-a luat cam 15-20 de minute de cand am deschis cutia pana m-am hotarat sa iau masina de gaurit insurubat si am terminat montajul.
Ramele din plastic1/1 le-am luat cu 8,5 lei bucata. Chiar vroiam sa intreb cum as putea mai usor sa ceruiesc foita? Nu am prea multa ceara sa fac probe. Dupa ce o topesc (cred ca la bain-marie), se poate pulveriza cumva? Ori o intind cu pensula? sau o torn pe fundatia de plastic si o intind pe el....ca pe clatita in tigaie...?

rarescyp

cu un trafalet de acela mic....topesti ceara intr-un vas mic si o intini cu acel trafalet....acel trafalet il vei folosi oar pt ceruire....spor
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

Cipi

unii zic ca merge mai bine cu o pensula.
revenind la poliuretan, astazi am vorbit cu patronul unui magazin apicol ca mai exista o firma la noi in tara care mai produce stupi din poliuretan la un pret mult mai bun, fabrica e undeva pe langa Bucuresti, mi-a si zis cum se numeste firma, dar am uitat. O sa-l intreb maine.

Cipi

Am aflat, stupii sunt fabricati de firma AMEL INDUSTRY - Prahova. http://amel-industry.com/
Stupii de la FAROGER arata mult mai bine, dar sunt şi mai scumpi.

dodo79

Citat din: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Din curiozitate, am mai achizitionat 2 rame 1/1 cu foita din plastic.Arata bine, si pentru mine cred ca sunt rentabile la pret daca si albinele le vor accepta cu bine. Altfel cu foita cumparata, rame cumparate, capse, sarma, cuisoare, manopera gaurire, insarmare si lipit foita pe sarme cred ca ies mai scump. Cel putin pana se formeza mana, e foaaaarte migalos, la lipirea foitei mai gresesc cu presiunea pe pinten, si mai tai foita.
Ramele din plastic1/1 le-am luat cu 8,5 lei bucata.
daca bine tin minte,la targuri am vazut rama gata insarmata la 2 lei bucata(2,5 lei).cu foita de 3 lei ajungi la maxim 5,5 lei.
la targ la Blaj am vazut rama plastic polonia la 6 lei (6,5 lei).
cam multisor.
ptr lipirea foitei foloseste un acumulator de masina si lipesti in cateva minute un stup intreg.