mutare stupi

Creat de sorin apicultor, Iunie 11, 2014, 08:56:06 PM

« precedentul - următorul »

sorin apicultor

am vazut mai multe opinii,dar daca ai mut cand este teiul inflorit se mai intorc?ar merita sai duc la padurea care se afla la 2 km?

romikele

La 2 km nu e absolut deloc indicat, decat in doi pasi... mai intai pentru 3...5 zile intr-o locatie la peste 6km fata de vatra, iar intre noua locatie si padure sa fie de asemeni respectata aceasta distanta. Pasul doi, amplasarea la padure.

relutu

Si daca ii duci ptr cateva zile la peste 6 km si poi la padure,daca e in raza lor de zbor tot se vor intoarce inapoi.Am patit eu,au stat 3 saptamani la rapita si cand m-am intors i-am mutat pe alta vatra,surpriza,s-au intors pe vechea vatra.

sorin apicultor

vreau sa specific ca stupii sunt tineri,iam cumparat in primavara asta .au avut timp sa se orienteze?

bionut

Daca nu se orientau pana acum nu puteau sa aduca nectar sau polen ca se rataceau in drum spre casa  :rotfl:
In stupina cred ca se orienteaza intr-o zi, cand ies prima oara din stup; pe raze mai mari nu stiu cum procedeaza, dar am impresia ca ies din stup si zboara in spirala in jurul stupinei...

sorin apicultor

am inteles ,o sa incerc totusi co cativa stupi.va multumesc pentru sfaturi,acasa o sa mi las cativa stupi ca sa mi recupereze culegatoarea

romikele

Citat din: relutu din Iunie 14, 2014, 08:33:53 AM
Si daca ii duci ptr cateva zile la peste 6 km si poi la padure,daca e in raza lor de zbor tot se vor intoarce inapoi.Am patit eu,au stat 3 saptamani la rapita si cand m-am intors i-am mutat pe alta vatra,surpriza,s-au intors pe vechea vatra.

La peste 6 km in linie dreapta nu se vor intoarce decat eventual cateva albine.
Nu va luati dupa kilometraj, in realitate distantele sunt mult mai mici.
Am folosit Google Earth la amplasare in pastoral, cu eroare de sub 1m.
Niciodata nu s-au intors albinele pe vechea vatra.

romikele

Citat din: sorin apicultor din Iunie 14, 2014, 03:47:03 PM
am inteles ,o sa incerc totusi co cativa stupi.va multumesc pentru sfaturi,acasa o sa mi las cativa stupi ca sa mi recupereze culegatoarea

Am patit in timp alt fenomen, fiind nevoit sa plec mai devreme, au mai ramas culegatoare care s-au intors mai tarziu, dupa ce am plecat cu stupina.
Am avut totusi lasat un stup mai vechi, unde s-au adunat albinele, la acesta am revenit a doua sau a treia zi cu o botca si am facut un roi.
Asemanator se poate proceda si in situatia de fata, cu albinele care eventual se intorc pe vechea vatra.

Nimic nu se pierde, totul se transforma!  :razz:

oroles

Cum Dumnezeu ai reusit tu cu o botca ca eu nu reusesc sa imperechez regine anul acesta deloc?!
:(
Am nucleu ca la carte. Are miere, are regina de o saptamana dar nu cred ca s-a imperecheat.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bionut

Nu am nici pe departe experienta in privinta asta, dar anul asta a plouat foarte mult si des, si e posibil ca asta sa fie cauza.

TDI

Citat din: oroles din Iunie 14, 2014, 05:57:49 PM
Cum Dumnezeu ai reusit tu cu o botca ca eu nu reusesc sa imperechez regine anul acesta deloc?!:(Am nucleu ca la carte. Are miere, are regina de o saptamana dar nu cred ca s-a imperecheat.
Fă mai multe nuclee, de 3 ori mai multe. Procentajul de împerechere la mine a variat între 30 şi 95 procente. Asigură-te că ai botci şi/sau mătci neîmperebheate şi toţi stupii care nu se încadrează: agresivi, neproductivi, populaţii reduse transformă-i în nuclee. Dintr@un stup agresiv dar puternic am făcut 9 roi(la rapiţă) 8 împerecheate, din altul 8, 8 împerecheate. Acum să nu crezi că totul e ca pe roate, din 19 roi foarte puternici puşi la împerecheat în cutii cu fund AV, doar 12 sunt împerecheate, 3 sunt besmetici. Trebuie să încep transvazarea. Până atunci, perseverează Oroles!

sorin apicultor

am mutat stupii ....acum astept......

sorin apicultor

romikele

Cum Dumnezeu ai reusit tu cu o botca ...
Pai e clar... a iesit din botca imperecheata gata!  =))
... eu nu reusesc sa imperechez regine anul acesta deloc
Daca ai lasa trantorii sa se ocupe de asta, poate ai avea mai mult succes!  :rotfl:

bionut