Byzar, Buna tuturor!

Creat de Byzar, Aprilie 23, 2014, 09:04:01 PM

« precedentul - următorul »

Byzar

Multumesc pentru sfaturi.
Dam inainte, undeva tot ajungem...
Va intreb este posibil sa fi fost ceva prin zona?
De ce va intreb, am vorbit cu alti vecini cu stupi, apicultori vechi cu experienta.
Unu a pierdut toti stupi 120 bucati , ii tinea intr-o poienita la marginea paduri, altu in curte a pierdut 34 bucati mai are 60, altu cu 30 toti au murit.
Este posibil sa fi fost intr-un fel afectata zona?

stefan1

  Daca stupari cu atatia stupi, deci foarte probabil cu experienta, au avut asa mari pierderi, inseamna ca au fost niste conditii locale nefavorabile. Ar putea fi luati in calcul multi factori, de la felul culesurilor din toamna (probabil in zona voastra sunt salcii sau stejari, care pot da in toamna o miere de mana foarte rea pentru iernare), la data incetarii cresterii puietului in toamna, la modul cum a evoluat vremea pe parcursul iernii (uneori se incepe cresterea puietului din decembrie, daca vremea are o anumita evolutie). Mai pot fi puse in discutie si culesuri toxice sau intoxicari din anumite motive sau chiar unele viroze care sa fi afectat albinele dintr-o anumita zona, in legatura sau nu cu paduchii varroa. In tot cazul ai gresit in mod sigur ca ai dat vina pe sotie. Faptul ca a tinut mai mult familiile deschise nu ar trebui sa fie o tragedie (au fost stupi rasturnati, pe care a nins zile intregi si albinele au rezistat) nici ca nu a pus turtele unde ai vrut, mai cu seama ca ai spus ca aveau multa miere. Este totusi bine sa iti clarifici sau sa va clarificati (stuparii din zona) care ar fi putut fi cauzele mortalitatii, ca sa puteti preveni situatii asemanatoare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Byzar

Multumesc pentru raspuns.
Am vorbit cu toti stupari astia si nu ne-am dumerit care a fost baiu.
La noi este si multa viie, care s-a cules tirziu, posibil albinele sa fi adus si de la must ceva miere. Si cum strugurii au fost stropiti peste masura cred sa nu fi fost in must ceva urme de pesticide.
Ce parere aveti despre teoria asta?

cipik

Nu sunt un cultivator de vie dar eu unul nu as stropi in ultimul stadiu de coacere, sa beau un vin cu urme de pesticide  nu prea m-ar '' coafa ''.
Daca totusi asta ar fii explicatia inseamna ca la final de puiet sa inlocuiesti toate ramele din stup cu rame cu miere de calitate mai buna sau a doua variante ar fi sa extragi mierea din stup si sa faci hraniri de completare.
Sanatate si se ne ti la curent.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Byzar

LA noi se culeg vii pina in noiembrie, anumite soiuri.
La anu o sa tin stupi la balta pina se termina cu viile.
Mai am 8 amariti. Salcimul intr-o saptamina infloreste.
Macar sa se ridice pentru tei si floare.

stefan1

  Culesul de la struguri, chiar netratati, nu este prea bun pentru iernare. Aceasta pentru ca sucul colectat contine si multe saruri si in timpul iernii le incarca intestinul albinelor. Daca iarna are multe 'ferestre' incat albinele fac zboruri de curatire, nu e asa periculos. Un alt pericol este ca aceasta miere tarzie nu mai este capacita. Daca este o aerisire mai mare a stupului, nu este o problema, dar daca aerisirea este precara, umezeala in lada este mare, mierea necapacita fermenteaza si atunci devine toxica pentru albine. La mai putini stupi ai putea ca toamna tarziu sa centrifughezi doar mierea necapacita din unii faguri care au mai multa astfel de miere si sa iernezi familiile strans, sa nu ramana miere necapacita neacoperita de ghem, ca doar aia se altereaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cipik

Citat din: stefan1 din Aprilie 29, 2014, 02:48:41 AM
  ........... ai putea ca toamna tarziu sa centrifughezi doar mierea necapacita din unii faguri care au mai multa astfel de miere si sa iernezi familiile strans, sa nu ramana miere necapacita neacoperita de ghem, ca doar aia se altereaza.

Asa ceva am facut eu in toamna, ce pot spune este ca ce am ''extras'' si la ora actuala este buna de consum desi a stat din toamna pana in acest moment deschis in aer liber pt a observa eventualele modificari si o voi mai tine inca ceva timp pana se va incalzi afara sa vad daca la caldura fermenteaza.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

  Conditiile din stup nu sunt ca cele din camera. Acolo umiditatea aerului este aproape de saturatie sau apa chiar condenseaza pe fagurii reci, asa ca mierea preia mai usor umezeala. De fapt nu numai mierea din struguri ci oricare fel de miere descoperita mai multa vreme atrage umiditatea. Nu ai intalnit niciodata faguri de la rezerva din care mierea necapacita curge aproape ca apa? Acea miere este toxica pentru albine, consumata mai multa produce chiar moartea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Byzar

Multumesc pentru raspunsuri.