Stup cu comportament ciudat dar placut

Creat de petru.atudorei, Martie 25, 2014, 08:17:58 PM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

Am un stup, cu 2 matci in el. impreuna cele doua matci impart 12 rame, fiecare are cate 6 rame. Foarte populat cu albina.. as putea sa ii pun cat..( ca sa intelegeti cata albina are).
Zilele astea am observat un comportament ciudat la stupul respectiv.
1. La verificari, albinele sunt foarte atente, si numa cat pun mana pe o rama ca mi se face mana neagra de albina... nu inteapa...dar sar imediat la orice e strain.
2. albinele care stau la urdinis si pazesc, daca vine o albina din zbor si are paduci de varoua pe ea, sau daca iese una din stup care are paduche pe ea.. imediat sar 2 3 pe acele albine si dau paducehele jos, o curata,,si abia dupa aceea o lasa sa intre in stup..
Nu am mai vazut la nici un stup sa faca asa.. Daca da caldura si mai vad acest fenomen...o sa filmez..

A mai intalnit cineva asemenea comportament?

marius_vfp

petrule , ai vazut cum cade paduchele de pe albina care intra sau iese din stup ,e o treba interesanta , poate faci si un film , si daca e asa cum spui poate tragi niste mostenitori din acea familie .
spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

petru.atudorei

pai daca nu vedeam..nu mai scriam..
Stateam si urmaream albinele la urdinis..si am vazut vreo 3 paduchi pe scandurica.. nu stiam ce e cu ei.. erau vii si miscau.. cand veneau albinele se agatau de ele.. dar alea nu mai intrau in stup.. imediat sareau 2 3 pe albina care lua paduchele.

mmacreanu

ce spui tu este minunat, vin la vara sa transvazez de la tine :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

bucovineanu

Daca se vad paduchi pe albine acea familie are nevoie urgenta de tratament.

stefan1

Nu cred ca 'se exista' ce ai spus tu. Exista albine care se curata, dar e un proces stangaci si de lunga durata nu asa 'tzac-pac' cum ai descris tu.
Probabil ai facut recent tratament de paduchi si atunci se intamla ce ai descris, adica paduchii mai mult morti decat vii, scosi din stup, incearca sa se urce iar pe albine si atunci pot fi din nou aruncati, dar doar in starea aia de afectare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Am si eu un stup asa unit. Nici caine nu imi mai trebuie. Daca atinge cineva stupul risca sa se umple de albina. Daca vreau sa bag varojetul pe urdinis se innegreste. Prima data nu am stiut si m-au atacat. Abia a treia oara am reusit sa il pacalesc pentru a-i face tratamentul. Partea cu varroa nu am observat-o. Cert este ca si la mine aceasta familie este printre cele mai bine populate. A iernat pe 8 rame, toate fiind ocupate de albina la intrarea in iarna. :D La tratamente, anul trecut, a iesit una dintre cele mai infestate familii!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marius_vfp

oroles ce te faci cand vrei sa extragi mierea , le faci o narcotizare ? sau te imbraci in cosmonaut?
spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

petru.atudorei

nu am facut nici un tratament la acel stup.. doar in ianuarie 2 picaturi de varachet..
In stup am luat rama cu rama la control si nu am zarit nici macar un paduche.. singurii paduchi sunt cei care ii dau albinele jos pe scandura de zbor. acum nu e cald ..sper zilelea astea sa fie cald si o sa tin sub observatie stupul respectiv..

E posibil sa fie altceva.

filip

Citat din: petru.atudorei din Martie 26, 2014, 12:28:20 PM
nu am facut nici un tratament la acel stup.. doar in ianuarie 2 picaturi de varachet..
In stup am luat rama cu rama la control si nu am zarit nici macar un paduche.. singurii paduchi sunt cei care ii dau albinele jos pe scandura de zbor. acum nu e cald ..sper zilelea astea sa fie cald si o sa tin sub observatie stupul respectiv..

E posibil sa fie altceva.
Voi nu incetati sa ma uimiti.
In IANUARIE tratament cu Varacchet?????????????????
Dar in toamna in lipsa de puiet ce ati pazit?
Am mai auzit de un stupar ce a facut tratament in ianuarie iar acum nu mai are stupi!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

petru.atudorei

pai in ianuarie au fost 18 grade... matca ponta.. normal ca le-am facut un tratament.
Daca erau temperaturi scazute.. nu le faceam.. dar la 18 grade nu a stricat un tratament.. Vrei sa zici ca la tratamentul din toamna.. au dispoarut toti paduchii? Nu cred.

oroles

Citat din: marius_vfp din Martie 26, 2014, 08:01:09 AM
oroles ce te faci cand vrei sa extragi mierea , le faci o narcotizare ? sau te imbraci in cosmonaut?
spor.
Nu am de gand sa trag de la ea matci. Din scurta mea experienta am vazut ca cele mai agresive daui cea mai multa miere. Am auzit unii care desfiinteaza astfel de familii. Eu nu as face asa ceva.

Solutia am gasit-o. Un prieten lucreaza cu valuri intregi de hartie care au la mijloc un tub din carton presat pe care se ruleaza hartia. Cand se termina rola de hartie imi da mie tubul. Acest tub il folosesc la facut fum. Il tai cu fierastraul si il bag in afumator, dupa ce am facut, in prealabil, jar cu mici surcele, ciocalai si iasca. Se consuma greu si da un fum intens. Pot sa lucrez la toti cei 23 de stupi si  nu se termina. Daca ridic capacul afumatorului ia foc. Asa arde mai mult mocnit. De narcotizat nu le narcotizeaza si nici nu e toxic. Daca dau doua fumuri dinalea se trag toate sub rame. Cum vad ca se ridica deasupra ramelor si ies ca rachetele le mai dau niste fumuri si le bag la loc. Cam asta e solutia gasita pana acum. Mie imi sunt dragi si nu ma sperie deloc.

petru.atudorei

pai sunt agresive si te inteapa? astea de care zic eu nu sunt agresive.. doar sunt foarte atente la orice miscare... sar pe tine .. dar nu inteapa. eu nu umblu cu fum la ele..decat putin .

oroles

Citat din: petru.atudorei din Martie 26, 2014, 07:21:30 PM
pai sunt agresive si te inteapa? astea de care zic eu nu sunt agresive.. doar sunt foarte atente la orice miscare... sar pe tine .. dar nu inteapa. eu nu umblu cu fum la ele..decat putin .
Asa fac si astea, dar mai si inteapa. De fapt toate inteapa, dar astea sunt mai insistente. In toamna, cand le-am facut tratamentul mi s-au bagat si in pantaloni. M-au intepat si de fund. :) Totusi, daca trec pe acolo pe langa stup nu sar pe mine sa ma atace. Doar cand umblu la ele sau ating stupul. Au un simt al proprietatii mai bun. :) Cand le-am facut tratamentul cu varojetul, m-au intepat 3 de mana si l-au innegrit. Nu am mai reusit sa il scot de pe urdinis si l-am lasat acolo. Stateau pe varojet si nu mai reuseam sa il scot. S-a inserat si ca sa recuperez varojetul am venit cu o lanterna si le-am ajutat sa vada intrarea pe urdinis. Incercasem in prealabil, fara succes, cu fumul de la tigara. Mie mi se par mai mult curioase decat agresive.

Tragi singur concluzia!

mape 48-petru manea

ca sunt atat de vigilente se datoreaza faptului ca sunt doua matci in stup si sunt putin dezorientate---nu trebuie sa faci nimic decat sa astepti---nu peste mult timp o matca o sa dispara ---cu multi ani in urma am avut si eu doua cazuri