o matca neimperecheata . cateva sfaturi..

Creat de ionut1708, Martie 18, 2014, 10:15:52 AM

« precedentul - următorul »

ionut1708

Salutare. Sunt incepator am avut acum un an 2 stupi bunicei zic eu , i.am inmultit am facut 5 iar in primavara am iesit cu 4 din ei , un pui a murit iar alt pui a fost atacat de albinele vecinului k era p vreo 3 rame . In fine eu eram la facultate iar knd am ajuns  vineri la ei am mai gasit in acel roi atacat 20 de albine si matca neimperecheata(fusese atacat joi si tata-socru nu a stiut ce sa ii faca si i.a inchis urdinisul) , am bagat matca in cusca i.am pus un pic de turta sa manance si i.am scuturat o rama de albina (le.am stropit cu tuica k sa nu le omoare p alea 20 kre mai erau in stup)de  la unul pe care il aveam pe 8 rame cu albine, i.am zis lui socramiu sa se uite el miercuri si dak accepta matca sa ii dea drumul dak nu sa o mai lase pana vineri knd ajung eu acasa . Intrebarea este  am procedat bine ? Sm sanse k matca sa se imperecheze? Trebuia sa ii bag si  o rama cu puiet? (nu avea puiet . I.am pus turta si i.am dat si un pic de sirop in rama si l.am dus acasa ferit d e ceilalti stupi) multumesc anticipat.

dodo79

salutare
de unde stii ca e neimperecheata?
cum sa se imperecheze daca nu are trantori?
dupa parerea mea ai aruncat o rama de albina ca sa salvezi 20 de albine si o matca .nu iti inteleg logica
acele albine vor zbura inapoi de unde le-ai adus daca sunt aproape.

PACO

Daca este de anul acesta si are cu cine sa se imperecheze este posibil sa se imperecheze.
Esti sigur ca este nemperecheata ? Trantori ai vazut in stupina ?
PS. Parerea mea este ca a ramas asa de anul trecut, de aceea a si fost atacat, iar sansele sa se impecherecheaze sunt nule.

ionut1708

Pai este neimperecheata fiindca : nu am gasit puiet in stupul ala si eu zic k le pot deosebi.i.am bagat albina in ideea de a salva matca

ionut1708

Am vazut in cel din care am luat albina cateva celule de trantori aproape de ecluzionare. Sper sa se imperecheze .

ionut1708

oroles

Citat din: ionut1708 din Martie 18, 2014, 11:07:32 AM
Am vazut in cel din care am luat albina cateva celule de trantori aproape de ecluzionare. Sper sa se imperecheze .

1. Pentru ca matca sa se imperecheze are nevoie de trantori maturi. Trantorii devin maturi la 14 zile de la eclozionare.
2. Matca daca nu se imperecheaza in primele zile dupa eclozionare ramane trantorita.

Coroborat cu ce spui tu, putine sanse!
Oricum bafta!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dodo79

Citat din: ionut1708 din Martie 18, 2014, 11:10:23 AM
In concluzie nu am facut nici o branza..
:bravo: acum ti-ai dat seama.
nu vreau sa fiu rautacios.din greseli se invata.ce ai facut rau este ca ai aruncat o rama cu albine.vezi poate reusesti si le unifici din nou cu o familie :hi:

ionut1708

Saru'mana de sfaruri:) sa vad ce o mai fi vineri knd ajung acasa . O sa revin cu postari despre ce am mai facut la acea matca . :thanks:

dodo79

Citat din: ionut1708 din Martie 19, 2014, 07:38:05 AM
Saru'mana de sfaruri:) sa vad ce o mai fi vineri knd ajung acasa . O sa revin cu postari despre ce am mai facut la acea matca . :thanks:
si daca mai primesti unul iti recomand sa pui mana pe carte (apicola).nu strica un curs de apicultor.eu ieri am dat examenul la curs.daca il si frecventezi o sa ai de invatat multe.
bafta

ionut1708

Problema e k sunt la facultate in bucuresti. Iar cursurile ar trebuii sa le fac in buzau, cred ca o sa le fac la iarna . De citit citesc zilnic pe forum , carti , ma uit la videoclipuri ...

dodo79

din cate stiu le poti face si in alta localitate.cauta prin bucuresti un curs.de obicei se tin iarna.

ionut1708

ionut1708

Am revenit cu vesti:) am desfacut ieri nucleul acela cu matca cu probleme si am gasit oua si matca imperecheata :) avea deja ouate sa zic km 20 cm patrati . Se pare k am avut noroc . Ms mult de sfaturi

oroles

Citat din: ionut1708 din Martie 24, 2014, 08:59:52 AM
Am revenit cu vesti:) am desfacut ieri nucleul acela cu matca cu probleme si am gasit oua si matca imperecheata :) avea deja ouate sa zic km 20 cm patrati . Se pare k am avut noroc . Ms mult de sfaturi
Bravo!
Important e si ce fel de oua. :) Erau si capacite?
E posibil sa se imperecheze cu trantori tolerati pe timpul iernii in familiile cu matca batrana sau cu probleme. Insa nu poti spune ca e o matca productiva.
Succes in continuare!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani