• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Protofil (home made)

Creat de Eugen B, Martie 06, 2014, 10:31:29 p.m.

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Eugen B, ne pui si noua lista de ceaiuri si doazajul folosit te tine?(grame din fiecare ceai la cantitatea de alcool).

Eugen B

Cred ca am mai pus. Dar voi revenii dupa ce il prepar cu poze si dozaje. De obicei umplu sticla de 5l cu plantele si peste intra cam 3.5l alcool. Voi face un calcul exact.
Cum e vremea in noua zeelanda?

Kiwi Bee

Multumesc anticipat.

Caldura mare, aproape +30 dar soarele arde deja de la +22(deci nu e bine sa stai mult la soare).
Vine concediu in 2 zile si am mai mult timp pt albine...... divizari, regine noi, vopsit ultimele cutii si ceruirea ramelor(la interior nu pot vopsi si iarna nu pot lucra afara caci pina ma pregatesc in 10 minute vine ploaia). Am doar citeva colonii de productie.

Vestea rea este ca nu se prea poate vinde mierea. NZ a ajuns la o productie de 15000-20000 tone de miere pe an(de la 900 mii de stupi) si de anul acesta avem un nou standard pt mierea de manuka(ca Australienii sa nusi mai poata pune mierea pe piata sub numele de manuka) astfel nu se mai poate amesteca manuka cu alta miere asa de usor si achizitionerii au un stoc de 40000 tone pe care lau cumparat la pret mare in anii trecuti iar momentan nul pot vinde decit la export unde ar merge la sub jumatate(pretul international) cu cit lau luat ei. Deci au miere din belsug si nu mai vor sa cumpere(NZ nu consuma poate nici 2000 de tone pe an la nici 5 milioane de locuitori). Unii apicultori comerciali au probleme foarte mari.

Vestea buna este ca la magazinele alimentare mari domina 2-3 branduri/companii de miere(altii noi nu prea au shanse sa intre la aceste alimantari) si acestia avind miere stocata din anii precedenti cumparat la pret marisor il dau la magazin la pret mare deci la alimentara nu a scazut pretul si astfel, noi cei mici, putem jongla cu pretul cind vindem direct la consumator.

Mierea care atinge standardul de manuka se poate vinde fara probleme deci razboiul pt locurile bune de manuka este mai mare decit vreodata.

Eugen B

Din cate observ firmele si altii  prepara tincturile cu alcool de 70 grade si in raport de 1:5. 1-plante , 5- alcool. Din care in comert se foloseste ca si protofilul la 40 grade.
Eu folosesc un raport de 1:3 aproximativ. Adica la 3.5litrii alcool folosesc undeva la 1.3-1.4 kg plante amestec.
Defapt densitatea alcoolul este de 0,79. Deci greutatea alcoolul e undeva la 3kg si raport masic ma apropii de 1:2. Nu tin la culoarea protofilului, nu adaug coloranti ca altii. Nu spun ca nimeni sa se ia dupa mine. Consultati expertii in asa ceva.
La facultate am invatat ca la 78-82 grade alcoolul extrage cam tot dintr - o planta. Si prefer sa folosesc alcool de aprox. 80 grade, fata de majoritatea 70 grade. La peste 87-88 grade alcoolul incepe sa distruga substantele active din plante.
Protofilul il folosesc in mai multe scopuri. Antibiotic natural f bun zic eu. In plus ajuta la imunitatea albinei si multe alte aspecte. Eu incerc cat mai natural sa ajut albina. Daca nu era varroa eram f fericit


Eugen B

Asa arata una din sticle