Cu ce curatam manusile de apicultor?

Creat de oroles, Februarie 28, 2014, 07:59:57 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Va multumesc pentru raspunsuri! Toate ideile sunt bune. Mai ales cea cu ungerea lor cu vaselina (@Batranu). Ramane sa fac rost de o crema sau o vaselina care nu miroase.
:thanks:
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

edward_w92

Citat din: mmacreanu din Martie 01, 2014, 12:22:45 PM
Citat din: edward_w92 din Martie 01, 2014, 10:44:20 AM
Oroles, fara sa fiu rautacios, dar eu lucrez la verificari cu manecile suflecate pana la cot si la extras le trag pana la incheietura mainii, dar niciodata cu manusi, nu inteleg rostul manusilor,bine, inafara de cel de a-ti face munca mai "usoara" si prin asta a se intelege mai grea/anevoioasa.

sunt curios: de ce la verificari suflecate pana la cot? si la extras pana la incheietura mainii? ... nu poti sa le tii si la verificari pana la incheietura mainii?
Curiozitatea se astampara prin raspuns colegu: La verificarile de rutina tin manecila suflecate din ce cauza...benzile cu scai care le folosesc la incheietura mainii sunt obositoare....apoi eu am albine destul de calme, n-am avut intepaturi la verificari dupa cum ziceam, cu manecile suflecate pana la cot. La extras e alta poveste....se enerveaza ca le scuturi, se supara pe perie, si preventiv trag manecile pana la incheietura mainii....dar cu mainile goale....cand iau prea multa miere pe degete, scald mainile intr-un vas cu apa rece si asa imi racoresc palmele....vreau sa spun ca nici la salcam si nici la tei n-am avut 20 de intepaturi in total la extras, doar daca am pus mana pe ele sa ma intepe. Masurile preventive le iau totusi, acolo unde stiu ca ar trebui pentru orice eventualitate. Nici bunul meu mester nu purta manusi, uneori la extras mai lua cand eram presati de timp si scadea culesul pe la pranz stiu ca mai purta desi mai tare se enerva cu ele, eu o data am purtat tot asa la un extras la el la stupina si am pomenit tot calendarul.
Oroles, si eu am inceput sa ma umflu in anumite zone de la intepaturile de albine si uneori ma ia cate o durere de mai am un pic si pic jos de picioare, problemele si cu spatele inca de tanar totusi. N-am avut initial o sensibilitate asa crescuta, nu ca acum ar fi exagerata dar nitel mai maricica, dar nu ma las:)), totusi de cand ai zis de problemele tale cu pielea, mi-ai dat de gandit, nu mai scap de cosuri, parca as avea 14 ani nu 22:)). Pe tine te inteleg acum cu probleme la nivelul pielii, trebuie luate masuri de protectie cat de cat, sanatatea uneori e pe primul plan, eu traiesc dupa sloganul: ce nu te omoara te face mai puternic, d-asta poate-s si nitel mai zmeu.

Apicotef

propolisul e f greu de curatat poate chiar imposibil dupa textile...incearca cu manusi chirurgicale....exista in comert unele mai groase si nepudrate...pot fi folosite de cateva ori pana cand se rup. Cred ca e cea mai ieftina varianta si totodata poti munci mult mai usor cu ele. Eu pun manusi numai cand dau de vreo familie agresiva sau cand chiar ma incaiera in perioadele mai dificile.

vranceanul

Nu stiu cat va poate ajuta, dar va spun cum fac eu, simplu, ma dau pe maini cu tinctura de propolis.

Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

maximotgv

Citat din: vranceanul din Martie 04, 2014, 08:24:26 AM
Nu stiu cat va poate ajuta, dar va spun cum fac eu, simplu, ma dau pe maini cu tinctura de propolis.

tinctura o produci tu? nu raman mainile patate?

vranceanul

Da preparat de mine. Nu, nu raman mainile patate (ingalbenite) pt,. ca  diliez cu apa. Cand pui apa se face o solutie albicioasa care nu mai pateaza mainile. Cand termini treaba in stupina te speli cu apa calda si ceva detergent (sau sapun lichid) si esti ca nou. Asa fac eu si nu primesc intepaturi dacat cele accidentale (adica prid vreuna intre degete si rama). LA TINCTURA NU AM TINUT CONT DE CATITATI. (alcool+ propolis).
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

oroles

Citat din: vranceanul din Martie 04, 2014, 11:00:33 AM
Da preparat de mine. Nu, nu raman mainile patate (ingalbenite) pt,. ca  diliez cu apa. Cand pui apa se face o solutie albicioasa care nu mai pateaza mainile. Cand termini treaba in stupina te speli cu apa calda si ceva detergent (sau sapun lichid) si esti ca nou. Asa fac eu si nu primesc intepaturi dacat cele accidentale (adica prid vreuna intre degete si rama). LA TINCTURA NU AM TINUT CONT DE CATITATI. (alcool+ propolis).
Eu ma mai dau cu otet... In special in jurul fetei. Propolisul e bun sa ungi intepatura. Asa stiam eu. Dupa intepatura e bine sa te dai cu miere. Am vazut ca are un efect foarte bun!

edward_w92

Oroles, dupa ce te inteapa, sa ai o frunza de aloe vera cu mucus, proaspat rupta....bine, acolo, un colt de frunza, nu rupi o frunza mare...dai...racoreste instant, nu ai treaba...am incercat si merge;)) Partea dificila e ca....umbli in stupina cu ghiveciul de aloe dupa tine:)) Daca tii frunza bine si nu se deshidrateaza, te dai la fiecare intepatura cu ea...sau poti sa storci mai multe frunze intr-un flacon, o seringa ceva la indemana, cand te-o impuns, pac cu seva d-aia si calmeaza fara probleme.
Cand ma duc in spania eu imi iau o remorca dupa masina sa aduc vreo 3 aloe de aia giganti:)) Au aia niste aloe....frunze asa cat omul:)), poate ma da aia in vama la trafic:)).

crisian-nicolae

Ati incercat cu patrunjel?
Patrunjel are c-am toata lumea in curte,fugi repede jumoli citeva frunze si freci bine locul,eficienta 100%.

edward_w92

Eu am dat o metoda delicata, nu freci, nu scarpini....seva de aloe e cea mai lejera, si pe albine nu le deranjeaza daca te-ai dat pe intepatura cu ea.

bucovineanu

Toate cele spuse sunt bune. Dar foarte important atunci cand esti intepat e sa scoti cat mai rapid acul si aceasta operatiune sa fie facuta corect. Nu se scoate acul cu degetul mare plus aratatorul ci se scoate prin razuire cu unghia sau dalta. Daca se prinde punga cu venin intre aratator si degetul mare mai pompam niste venin in piele.

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Martie 04, 2014, 08:02:21 PM
Ati incercat cu patrunjel?
Patrunjel are c-am toata lumea in curte,fugi repede jumoli citeva frunze si freci bine locul,eficienta 100%.

Am dat si cu patrunjel. Niciun efect. Ba parca se umfla mai tare.

@bucovineanu. Acul a fost scos intotdeauna corect si la timp. Intotdeauna prin razuire sau cu unghia, suficient de rapid. Imi pare rau ca nu am facut poze pentru ca atunci ati fi inteles in ce consta problema mea. Cu manusile nu am probleme. Lucrez cu ele si uneori nu sunt intepat de nicio albina. In situatia asta imi aplic eu o albina doua in zone care imi provoaca mai putine neplaceri.

Uite asa arata celulita infectioasa. E pur si simplu o infectie de piele care poate duce la complicatii severe. La mine arata si mai rau. Era mai rosie mana si umflata ca o paine. Cu greu mai puteai distinge unde sunt degetele. La fiecare pas pe care il faceam simteam fiecare zdruncinatura in mana. Aveam o senzatie de greutate si durere. Eu nu vorbesc de umflaturile de la venin  in care culoarea pielii nu se schimba! Alea nu imi creaza probleme si in 2-3 zile trec fara niciun tratament.

mape 48-petru manea

Nu am citit toate postarile pe acest topic si s-ar putea sa fi scris cineva aceasta metoda ---eu pun manusile la soare si albinele le curata f.f.bine

oroles

Citat din: mape 48-petru manea din Martie 29, 2014, 08:01:00 AM
Nu am citit toate postarile pe acest topic si s-ar putea sa fi scris cineva aceasta metoda ---eu pun manusile la soare si albinele le curata f.f.bine
Bestial domnule Petru! La asta nu m-as fi gandit. Furtisag nu iese daca ai mai multa miere pe ele?