Edward P.Neamt

Creat de edward_w92, Februarie 21, 2014, 12:04:15 PM

« precedentul - următorul »

edward_w92

va scriu de la stupina, mortalitatea culegatoarei e mare, poate chiar jumatate, langa mine din 4 stupine, mai e afecat un pavilion si inca o stupina dar nu integral...astq nu e stropire la cultura, si incazul stropirilor de cultura nu moare albina toata in fat( stupului culegand roua de dimineata.

joohny

Va salut.Poate este albina extenuata de-atita munca sau poate chiar ia venit valetul.De ce musai sa moara intoxicate?Sanatate.

TDI

Nectar sau polen toxice, sursă de apă infestată. Analize la DSV: albină moartă din faţa urdinisului, albină vie, bucăţi de fagure din cuib de la stupii cei mai afectaţi cu păstură şi miere.

edward_w92

clar, albina moarta din fata stupilor, iarba sa vad daca e cv pe ea, miere ca o recoltez cat e in momentul asta si ceara, o sa iau un fagure construit aiurea si pastura si la dsv cu ele. apicultorii, au dat-o in balarii ca cnv stropeste floarea soarelui cu dragomina dincolo de liziera de salcam dar nu vin albinele card la urdinis toate sa moara aici, sa fim seriosi....cand i-am intrebat ce fac ei ca si maine si poimaine stropeste ala, mi s-a raspuns: nimic sau nici eu nu stiu...o sa merg maine dimineata la cel cu stropirile sa vedem ce imi vinde el....

edward_w92

duna bimineata, de la stupina va deranjez, daca ieri dimineata albinele plecau la ora asta la cules dej, acum nu mai e la moda, pentru a evita ca albinele sa mai consume roua, (m procedat prin stropirea facurilor pe leaturi cu peria cu apa incat nu sa aiba nevoie de ea, ci sa n-aiba ce face cu ea. prin urmare, albinele la ora asta nu-s la zbor ci fac d8guri  sa nu fie inundate, se pare ca acum nu mai e problema nu e solutia stropirilor ci se pare ca e planta piciorul cocosului care e otravitoare pt albina....ba e aia, ba nu e aia, ba e boala, ba solutie, ba planta otravitoare, numa' mana :e om n-ar fi, ca omul nu face de astea cica.

TDI

Îmi pare rău. În timpul marilor culesuri multă albină moare pe drum. Când eşti sigur că e otravă - indiferent de natura ei - muţi dacă poţi. Nu are sens să stai să-ţi moară albina. Dacă un cules se încheie brusc, spre exemplu rapiţa şi tu mai ai câteva zile până la salcâm, cantitatea de culegătoare în zbor se reduce până la un sfert sau chiar mai puţin. De aceea poţi avea impresia că a murit jumătate. Dacă e otravă trebuie să găseşti albină moartă şi în stupi, nu pot albinele să cureţe în ritmul în care le mor suratele.

edward_w92

in stupi vad ca nu mai intra, mortalitatea e in iarba din fata urdinisului, am mai cosit o brazda de iarba i€fata, le-am dat apa sa tin culegatoarea in stup pana rasare soarele,  in timpul cu'esului  de salcam n-ar trebui sa se intample ce se intampla, am pus o fasie de folie la stupi sa vad daca mai moare albina, am gustat din mierea extrasa, si inca vorbesc cu voi, acum sper  ca azi sa nu mai fie ca ieri, maine la fel voi proceda cu stropitul de apa in cuiburi, ca pe cand ies, soarele sa bata in urdinis....zbor nitel mai bun decat ieri dar albina considerabila care a murit, din 14 rame normale daca mai am 11 la cei de acest nivel, ramane de vazut ce o mai fi. culesul nu e foarte foarte la cata albina am pierdut, la cel mai puternic cu cat plin de albina, 3/4 rama, am scos in 5 zile 12 kg de nectar aproximativ, cerea al doilea cat insa daca ne mentinem asa s-ar putea sa scap de al doilea pus totusi ieri de proba..... ieri de la ora 3 si pana acum, cand am desfacut catul, ar avea la vreun kg jumate spre 2 de nectar.

oroles

Daca e un caz de otravire a culegatoarelor prin intermediul plantelor de la care culeg, se poate incerca dresajul pentru inducerea unei alte surse de cules. In sirop se adauga ceai din alte plante melifere inflorite din zona. In astfel de situatii problema se agraveaza rapid datorita faptului ca albinele culegatoare cedeaza o parte din incarcatura pentru hranirea doicilor din stup.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

pb e asa...decimarea efectivului e datorata stropirilor la floarea soarelui si bineinteles, nimeni nu poate fi tras la raspundere....astept ploaia si pana atunci stupii vor fi deschisi de la 8 dimineata, acum tuna dar sa ploua ioc.

edward_w92



Sper sa mearga link-ul, asta e record-stup-ul meu de anul asta de la salcam, aproximativ 30kg la salcamul de anul asta, doar un salcam facut, si ala cu mortalitate de albina dupa cum v-am spus, povesti lungi ar fi daca v-as povesti sa le punem cap la cap pe toate. Al treilea cat pe el l-am pus la construit cu foi de 3/4, intercalate in primele 2 caturi.
Toate bune si frumoase, cu tot raul, am avut o medie de 15kg/stup, bine, a fost asta cu 30kg, au fost altii cu 20kg, cu 5-6kg sau mai nimic, in functie de pierderile de albina. Cum gasesc un host bun de gazduire a pozelor, o sa va arat si cam cum arata prin iarba din fata stupilor...

Kiwi Bee

Felicitari. Esti primul de pe forum care are si ceva vesti bune.

Sub casutza de postare ai un link "Atasamente si optiuni". Dai clik acolo si ati da posibilitatea sa atasezi poze de la tine de pe calculator direct fara sati pui pozele pe alt wesite in prealabil.

Ceea ce priveste povestile lungi nu este nici o problema caci si acum 3 mii de ani cei tineri invatzau de la cei care aveau ceva de povestit(scurt sau lung nu conteaza).

romikele

Citat din: edward_w92 din Iunie 18, 2014, 01:46:11 AM
... Cum gasesc un host bun de gazduire a pozelor, o sa va arat si cam cum arata prin iarba din fata stupilor...
Poti atasa aici pozele, cate max. 5 la fiecare post.

edward_w92

Ehee, acum am gasit fereastra cu optiuni de atasare a imaginilor, o serie de poze facute in fata stupilor, 2 dintre ele sunt in acelasi loc facute, una mai aproape si cealalta per ansamblu....

edward_w92

Cand am tras linie la toata mortalitatea, am iesit cu 30-50% mai putin albina, am avut stupi, majoritatea cu aproape 4 rame de albina moarta, din 14 rame de albina am ramas cu 10, toata culegatoarea o fost curatata, in poze se vede putina, astea le-am facut la ceva zile dupa petrecere insa a fost prapad....albina iesea afara, in fata stupului cobora in iarba si ioc sa se mai ridice de acolo, incerca, zbura cat zbura paralizata, si aia era....care zbura pe urdinis, lua directia de zbor din stup, decola 3-4 metri si facea cale intoarsa....salcamul in floare si ea cale intoarsa in iarba din fata stupilor, parca gasea pe dracu acolo si se ducea in iarba, sa mai plece, pace. Eu ma dadeam de ceasul mortii si vecinu pace...El e multumit si cu zborul care-l mai are, nu ia nicio masura, ce e drept nici nu vedeam albina moarta jos in fata stupilor lui.
Faptul care m-a frapat a fost ca eu m-am dat de ceasul mortii, am facut ce-am facut, am pus folia in fata stupilor, si albina nu mai murea....curios, dar nici vecinu' nu mai stia sa salute....eu orbecaiam in fata cortului la ceva si el o venit, si-o aruncat gunoiul unde dadeam foc la resturi, nu tu salut, nu tu nimic.

Dar pentru ca fapta e consumata si n-avem ce-i mai face, o lasam asa, alta data nu mai permitem sa se intample. Am mai atasat o poza cu Sophi, era intr-o dimineata in salcamul de langa cort, se incalzea la soare cu un camuflaj bine pus la punct.

edward_w92

Vad ca de la salcam nu v-am mai scris nimic, ce e drept, m-am mutat de pe locatia de la salcam imediat de a se termina floarea intr-un loc nu foarte departe si la risc, 4,5km pe strada, si cam 3 jumate aerian in linie dreapta. Dar bucurie mare, albina multa nu s-a intors la vechea stupina. Pana mi-au inflorit teii in cap am facut rugaciuni multe tare, am stat in groapa aia fara semnal heheee, de numa, ca ma si saturasem eu fara transportul propriu. Acum bine si frumos, stupi s-au dezvoltat pe timpul teiului, ce e drept roiuri le numar pe degete cate am facut, si alea doar ca aveam vreo 3 muschetari care se tineau scai de roit, per total, am iesit ca si anul trecut la tei, poate o idee mai bine daca iau in calcul ca am construit ceva faguri fata de anul trecut. Lucru cert e ca in teiul de anul trecut de la salcam si pana la teiul de anul asta inclusiv, am echipat toate magaziile de 3/4 complet si cam 200 de rame de 1/1 construite daca nu ceva mai binisor. Eu zic ca e bine fiind la inceputuri cu pastoralul. Roire anul asta am avut 0 roi naturali, in ciuda pierderilor de albina de la salcam, stupii au tinut mortis sa roiasca si eu am tinut mortis sa nu s-apai le-am oblojit eu cum se cuvine de-or fost fete cumintele. Nici anul trecut nu scapau la roire daca nu eram prins cu sesiunea din vara si ele cu fereastra fara cules pe timpul sesiunii.
Anul asta fiind doar al doilea de pastoral, cu toate astea, cu ajutorul unui prieten de nadejde, am ajuns si la floarea soarelui in braila, nu ma intrebati ce floare, ca d-astea nu stiu, stiu doar ca mi-o dat cam putintica miere fata de ce ma asteptam sa-mi dea conform culesurilor din anii trecuti la acelasi soi in acelasi loc. Tot pentru prima oara am vazut si cum ploua acolo.....asa ploaie la munte nu vezi prea des. Oricum, culesul la floarea soarelui probabil a fost influentat mult si de vremea de anul asta care a scurtat timpul de inflorire la floare, ori poate mi se pare doar mie treaba asta dar, decat sa stau acasa si sa scot ochii din orbite sa storc miere si sa nu iasa, mai bine ca am fost, am cunoscut lume noua si oricand am ocazia sa am culturi melifere, pot merge cu mare drag.

Printre altele, tot datorita indeletnicirii de stupar ce sunt :)), am fost chemat sa verific starea unor stupi care n-au fost verificati din toamna trecuta (asta in timpul culesului la tei). Am gasit la fata locului 4 stupi vioi dar firavi. De ce vioi dar firavi, firavi in privinta numarului de rame, vreo 2 pe 6-7 rame si vreo 2 pe 9....exact asa cum iernasera. 4 familii intr-o multime de lazi. Le-am verificat, doar unul reusise sa roiasca iar altul era pe drumul cel bun. In privinta celui deja roit, daca matca deja era imperecheata, era clar ca roise demult. Mi-am desfasurat eu activitatea asa, mosnegeste, se intelege la cei 22 de ani ai mei, avand in vedere numarul familiior si faptul ca aveau niste constructii pe leatul ramelor ca aveai ce munci la ele sa nu omori albina, stupii respectivi iernand cu cat gol deasupra, au avut unde sa faca treaba. Bineinteles, am terminat eu acolo munca in vreo 3 ore la 4 stupi si un roi facut artificial. M-am mai invartit eu ce m-am invartit si ochiul de vulpoi batran a zarit o albinuta care tragea dupa ea 3 saci de polen cat ea de mari sau poate mai mari, se chinuia sa intre pe o gaura mesterita de o ciocanitoare intr-un stup care parea sa fie parasit. Anunt stapanul ca am gasit un mohican dar el: "Taci ma iedule ca nu e nimic acolo"....dar eu il deschid ca o albina care vine cu polen nu umbla de furat si se duce cu el acasa.....in stup ce sa vad, un roisor la 5 rame, cu 3 deja ouate de regina si puiet capacit relativ de 2-3 zile. uite asa, am reusit sa mai gasesc o familie acolo, roisorul care reusise sa se mute de la tara crezand ca-i mai bine la oras, da' de unde. Ce vreau sa spun este ca, n-am vazut asa stupi cu asa albina sanatoasa fara ca macar sa aiba un tratament in tot anul. Nu tu paduchi, nu tu nimic. O albina viguroasa si relativ blanda pentru o stupina in care nu s-a intervenit timp bun. Acum am inteles ca ciocanitoarea a facut iarasi prostii la stupina insa sper sa-i inghete ciocul si sa-i pice jos de frig. Poze nu mai pun, vad ca ce-am pus pe host la site s-au facut disparute, nici nu mai stiu daca am pus sau nu poze de cand cu mortalitatea de la salcam ca daca nu mai pot sa le vad, la anii mei, ma cam inseala memoria, da' nu-i bai ca pot si eu s-o insel la fel de bine. In schimb ce sa va mai urez, un La Multi Ani mare pentru 2015 si miere de sa curga in butoaie pe la urdinis la fiecare stup.