Video si foto apicultura

Creat de ionel07196555, Februarie 04, 2014, 07:20:11 PM

« precedentul - următorul »

ionel07196555

Matca e de anu trecut din MAI dar nu are cum sa fie hranita chiar daca am bagat proteina la greu in el .
Se vede ca nu e bine comparind cu cei de linga el care au facut crescaturi de ceara sa poata circula printre folie si rame .
Partea si mai proasta e ca salcia aproape a inflorit dar albina nu poate esi la 12 grade si acei muguri sint deja multi stricati de pasari

dan sebastian

Unele mătci fac doar ce vor ele, nu ce vrem noi. Poți sa o schimbi dacă nu da rezultat la rapiță. Totuși poate are ea motivele ei.
Restul stupilor, de pe vatră a doua cum se prezintă?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ionel07196555

Cam toata proteina sau mai bine zis tot adaosul proteic ce a fost bagat in miere e pe acest capac .
La stupi cu fund fix nu avem cum sa vedem si sintem foarte " multumiti ,, ca am bagat proteina si au consumato dar totus ne intrebam ce are regina de nu ponteaza ca am dat proteina ca nu are pastura in rame.

dan sebastian

După poze, ai găsit proteină pe fund, înainte să apuce albina să facă curățenie?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

Eu sunt de parere ca in majoritatea cazurilor turtele de orice fel date albinelor sunt bani cheltuiti fara mare folos. Si turtele fara proteina se vor gasi la un moment dat de foarte multe ori pe fundul stupilor sau in fata lor. Stiu ca multi nu o sa fie de acord cu mine, dar asta e parerea mea.

ionel07196555

Citat din: dan sebastian din Martie 05, 2016, 06:12:13 AM
După poze, ai găsit proteină pe fund, înainte să apuce albina să facă curățenie?
Nu pe fund , a trecut prin sita AV la stupi de poliuretan si  albina nu ajunge sa faca curat sa scoata ca la cei cu fundu plin in fata stupului , unde mai e si putina verdeata si nu mai vezi nimic ,  ramii cu impresia ca ai facut o treaba buna ca ai cheltuit bani pe aceste proteine .

ionel07196555

Citat din: bucovineanu din Martie 05, 2016, 09:40:27 AM
Eu sunt de parere ca in majoritatea cazurilor turtele de orice fel date albinelor sunt bani cheltuiti fara mare folos. Si turtele fara proteina se vor gasi la un moment dat de foarte multe ori pe fundul stupilor sau in fata lor. Stiu ca multi nu o sa fie de acord cu mine, dar asta e parerea mea.
Pina sa ma conving cu ochi mei nu vasi fi crezut dar acum se vede fara comentari .
Proteina e de uz uman 91 > 94 % /100g , cantitate amestecata cu un Kg miere a fost cam 50 g , consistenta turtei sau testura , densitatea aproape ca curgea la 21 grade +.

MARIUS_bc

Pe mine zona nu prea ma ajuta cu polen....si trebuie sa dau proteina
Si o consuma odata ce o amestec numai cu miere  :)

Cristel

Citat din: ionel07196555 din Martie 05, 2016, 01:42:39 PM
Citat din: dan sebastian din Martie 05, 2016, 06:12:13 AM
Nu pe fund , a trecut prin sita AV la stupi de poliuretan si  albina nu ajunge sa faca curat sa scoata ca la cei cu fundu plin in fata stupului , unde mai e si putina verdeata si nu mai vezi nimic ,  ramii cu impresia ca ai facut o treaba buna ca ai cheltuit bani pe aceste proteine .
Nu sunt adeptul turtelor dar din situatia de fata poti deduce doua aspecte: e logic faptul ca sita nu lasa albinele sa ajunga la "resturile proteice" pe care poate le-ar fi consumat iar cel de-al doilea aspect e ca nu ai omogenizat componentele din pasta administrata, altfel nu imi dau seama de ce au aspect de aschii resturile din capac. Daca l-ai vazut pe Daniel Calmus, el face efectiv o pasta pe care albinele o consuma cu placere - verificata si de mine conform foto din toamna. Faptul ca tu nu ai mixat bine componentele turtii poate duce la impresia ca turta este nefolositoare. Dupa cele vazute de mine de-a lungul timpului pot sa-ti spun insa contrariul. Incearca sa malaxezi mai bine componente proteice (daca e polen sau drojdie de bere poti sa le inmoi inainte cu putina apa sau poti sa le dai prin rasnita electrica) si dupa aceea sa introduci fondul pastei administrate (zahar pudra, miere cristalizata) la care se adauga lapte praf, eventual si el dizolvat inainte in putina apa. Nu am vazut nicio albina se regurgiteze pasta pe care am administrat-o.

PS daca sunt firmituri la masa inseamna ca musafirii au aruncat mancarea? Pune babetica la albine data viitoare! :P
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

MirceaCalin

Grozavă poza cu "sala de mese" !!!

MARIUS_bc

"Inghesuiala" mare! ...dar organizata  :D

bucovineanu

Daca mierea sau siropul cristalizeaza in rame de  multe ori albinele o inlatura din celule si o scot din stup. Nu vad de ce ar proceda altfel cu turtele.

ionel07196555

Cu o pagina mai in urma am o asfel de petrecere.
Am perecizat ca la stupi cu fund fix nu se va vedea asa ceva mai ales la un an ca acesta unde au fost zboruri de curatenie si au putut sa faca curat.
As mai avea o situatie cu ce arunca albina afara dar mai bine sa vin cu dovada .
Adevarat ca atunci cind se pune polen risnit in acea pasta nu va fi nimic pe acel capac.
Zona nu ma ajuta dar trebue sa fac tot posibilu sa am macar polen uscat la rezerva .
Am tot felu de colectoare inclusiv cel de soclu la poliuretan care se lucreaza foarte usor cu el dar in 3 sezoane nu am adunat un gram cu el.... ZONA .

ionel07196555

Citat din: bucovineanu din Martie 05, 2016, 07:38:30 PM
Daca mierea sau siropul cristalizeaza in rame de  multe ori albinele o inlatura din celule si o scot din stup. Nu vad de ce ar proceda altfel cu turtele.
Am vazut tirziu postare la asta vroiam sa aduc o poza cit de curind dar de obicei cind verific o rama dupa diafragma si vad ca mai e pe ia am linga mine un pulverizator cu apa dulce sau un sirop subtire si pulverizez acea rama.
Aceasta problema apare numai la ramele care au miere de floarea soarelui.
Anu acesta am in rame foarte multa miere lichida , menta sau poate sirop ,,invertit" acasa , urme de amorfa si salcim ca doar sa facut anu trecut.

Cristel

Citat din: bucovineanu din Martie 05, 2016, 07:38:30 PM
Corect! Albina nu are falci si nici dinti sa mestece cristalele. Iar daca le gaseste in celule le arunca. Si referindu-ne la prezenta situatie pot sa afirm ca daca textura turtii de stimulare este grunjoasa, riscul ca o parte din continut sa fie eliminat de catre albine sub forma de "curatenie" e foarte mare. Cu cat este mai omogena sau pastoasa, cu atat reziduurile vor fi mai putine. Am facut experiente cu aceasta hranire si pot confirma faptul ca albinele hranite cu turta/pasta "home made" sunt mai bine dezvoltate decat altele ce nu primesc nicio atentie. La stimularea cu miere de floarea soarelui cristalizata, m-am trezit ca arunca o parte din cristale pentru ca eu nu incercasem sa omogenizez turta. Iar ele fac ce stiu mai bine.
Exista insa si masuri clasice, de descapacire a unei parti din mierea capacita si asta determina un raspuns mai bun decat hranirea cu turta, asta daca familia mai are pastura in ramele de cuib. Nu apelez la turta decat in situatia in care doresc sa dezvolt un roi sau atunci cand in natura lipseste polenul si albinele trebuie pregatite pentru intrarea in iarna (mai ales in a doua parte a verii, cand in sud vine cate o seceta care ucide totul in jur, exact ca in "Moartea caprioarei" - "Seceta a ucis orice boare de vant. Soarele s-a topit si a curs pe pamant. A ramas cerul fierbinte si gol. Ciuturile scot din fantana namol.")
La mine, in Gorj, apare salcamul foarte devreme - in jur de 5 mai - si familiile trebuie sa fie foarte bine dezvoltate, cel putin pe 3 caturi Dadant, altfel ajungi sa nu culegi prea mult. Iar salcamul este baza zonei, pe langa pomii fructiferi, care duc adeseori la blocarea cu polen a cuiburilor, asta daca e vreme buna si nu e o primavara capricioasa, cu frig si ploi cum da semne asta de acum, venita si prea brusc si mai devreme. Teoretic, in 2 luni trebuie strunita familia astfel incat sa dea maximul de potential.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)