Stupina noua

Creat de newcristian, Ianuarie 15, 2014, 12:08:40 PM

« precedentul - următorul »

newcristian

Citat din: shmocs din Ianuarie 16, 2014, 08:34:48 PM
salut cristi.
Este un scenariu foarte asemanator cu al meu.
Bafta, si sa ne relatăm pățaniile cu bine  :hi:


Salut Sergiu , sper sa fie mai multe reusite , dar vom avea si patanii cand o sa ne de-a cu virgula .
Bafta si tie , s-auzim de bine .  :)

newcristian

edward_w92 : Încă ceva , am mai întrebat si eu persoane si mi-au zi-s ca asa ceva nu este normal ( matca sa înceapă ponta la mai putin de 2 luni si ceva de cand  a oprit-o ) , daca face asa ceva ar trebuii zic eu schimbată , pentru ca nu trebuie sa contează cum este vremea . Si oricum daca începe ponta la data asta ,Decembrie sau Ianuarie , oricum nu o sa aibă puiet prea mult , asa ca o sa consume câteva kg de miere in plus , si totodata si corpul gras mai repede . Eu nu stiu ce as face in situația pe care ai spus-o , si nici pe cei pe care i-am întrebat nu au știut ce sa-mi zica . Poate altele au fost cauzele ....zic eu  :hi:  :hi: .

bucovineanu

Nu e deloc surpriza ca reginele sa aiba acum puiet. Chiar si in anii cu iarna normala, dupa prima decada a lui ianuarie multe regine incep sa ponteze. Cu atat mai mult in aceasta iarna, care numai iarna nu e.

edward_w92

Citat din: newcristian din Ianuarie 16, 2014, 10:16:01 PM
Pana la urma care crezi ca au fost cauzele care au dus la moartea lor , pentru ca daca temperaturile au fost mai ridicate pentru păcălit ponta , ar fi trebuit sa ai si zbor , deci eu nu as vedea lipsa acestuia ca si principala cauza . Care ar fi noul ..... itinerariu de iernare .  :hi: .
Garantat o iarna cum a fost anul trecut pana in decembrie sau anul asta pana acum, iti da start la matci la ouat...garantat nu a fost eroare umana de iernare pe o miere nasoala neavand nosemoza decat dupa 15 martie fara niciun zbor de curatire, doar unul marunt cu 2 zile inainte de a ninge....problema e uzura albinei hranind puietul si fara a mai putea efectua zbor de curatire uzura mai rapida.
Si acum am gasit intr-un stup oua, adica acum o saptamana, la mine mai ca a inflorit cornul, ciresul e cu muguri imensi si ala, doar zapada sper sa nu intervina de acum, n-ar fi chiar ce ne dorim noi in momentul asta. Problema sta in modalitatea de impachetare a stupilor pe iarna in functie de temperatura preconizata. Acum fiecare isi face stilul lui de impachetare dupa cum stie el ca i-a mers cel mai bine, de asta nici nu recomand un start asa din plin fiind incepator, intai cunoaste stupul, acomodeaza-te cu el, si apoi dezvolta-ti stupina daca crezi ca te tii de treaba, asa toti cunoastem stupul dupa carti, dar in practica nu toate se mai lipesc cum se petrece in carti. Atat tre' sa te intrebi, esti dispus dintr-o greseala sa pierzi tot asa cum la iepuri daca ti-i loveste coccidioza si nu o tratezi la timp cand trebuie, te trezesti cu custile goale? Asta e singura problema care trebuie sa ti-o pui.
Uite, eu am avut 3 ani sau mai bine poate doar de privit in stupi alaturi de mentorul meu, dupa ce a trecut in randul celor drepti, am preluat jumatate de stupina eu...toti roii mi-au reusit, roii artificiali, totusi fiind prins cu scoala, n-aveam timp de interventiile la timp, in fine, roii facuti mi-au atenuat pierderea intrand in iarna cu tot ce investisem si ceva miere in camara, iernarea a fost facuta in bune conditiuni, in anul urmator vremea s-a schimbat, si iarna n-a mai fost iarna cu noi, dar m-am redresat, fiind anul in care am dat BAC-ul, ei, iarna trecuta a fost mai capricioasa, si desi reusisem sa-mi redresez mare parte din pierderile avute din cauza lipsei de timp necesar pentru albine, vremea capricioasa m-a dat de rapa. Oricum, am reluat investitia, am reusit din singurul stup ramas sa-mi dezvolt alti 4 stupi ai mei, si restul ai tatalui meu, cum spuneam, dupa anul 3 de facultate ma bazez doar pe albine si stiu sigur ca daca timpul meu e si al lor, munca lor va fi si in folosul meu. Legat de metode, de iernare, de dezvoltare in primavara, astea tin si de zona in care e stupina, temperaturi de iernare, plante melifere primavara, n-as putea sa-ti dau un scenariu exact ce ai face tu, de exemplu eu am unul din cei 5 stupi acum, pana in 25 decembrie o ramas cu sita in cap si o amarata de paturica, fara nici o impachetare, si la zborul de curatire acum, a fost cel cu cel mai puternic zbor de curatire desi am in stupina stupi de tarie dubla. Abia acum ca s-au anuntat ceva temperaturi mai mititele, l-am incalzit cu paturele deasupra si ziar. Daca as fi avut temperaturi de -20 -25 grade noaptea, l-as fi impachetat cu mare grija, dar asa cu -5 grade noaptea, am vrut sa vad care-i comportamentul stupului fara o impachetare puternica. la o saptamana jumate dupa ce i-am pus patura suplimentara in plus, am gasit fagure ouat. Stupul e dadant 16r orizontal, stup la 5 rame bagat in iarna( e suspect de lipsa a matcii insa momentan inca traieste binemersi, posibil n-am vazut-o eu).

In concluzie, tie iti trebuie un mentor din zona stupinei tale, iti trebuie timp suficient sa le dedici albinelor, si cum spuneam si colegului in aceeasi situatie cu tine (a postat mai sus), rabdare sa asculti ceea ce incearca altii mai mesteri sa te invete, si nu te hazarda din prima, oricum, cel din urma sfat il iei sau nu in considerare, in functie de multi factori. Las pe altii mai intelepti sa-ti explice cum sta treaba cu albinele, probabil pe mine nu ma crezi in totalitate avand doar aproximativ 6-7 ani de cand stau cu nasul in ele.

newcristian

Stiu ca zonele diferă ( a mea si a ta ) , de aceea nu se potrivesc nici situațiile si nici rezolvarile problemelor întotdeauna . Ca si timp dedicat albinelor avem destul si eu si fratele meu si sa nu credeți ca nu ne plac albinele ( am zis ca de vre-o 2 ani ne tot impingem de la spate sa infiintam stupina ) . Mentor il am pe varul meu la care am mai fost sa vad cum face cu albinele . Legat de hazard , la fel am început si cu iepurii , mulți mi-au zi-as ca 25 ( femele ) sunt mulți , ca o sa .... , ca o sa ... si pana acum zic ca ii bine , iar la albine la fel , doar numărul " sperie " pe alții căre spun ca o persoana care începe de la zero din start va avea de pierdut . Pierderea oricât de mică este tot pierdere se numește , mi-ai spus sa imi iau 20 de fam , ce fac daca le pierd , nu tot pierdere este .
Greșeli orice om face oricât de experimentat ar fi , cand puneai mana cand erai mic pe ceva care frigea dupa aceea nu o mai puneai , astfel din greșeli se învață .

Sa nu crezi ca sunt cu nasul pe sus si ca nu am răbdare , numai ca eu vad putin diferit lucrurile , nu iau totul de buna sau de-a gata, uneori trebuie sa si risti ( cu masura ) .
Sa nu crezi ca daca ai albine de doar 6-7 ani nu ești înțelept ( in felul tau )  sau nu am ce învață de la tine .

Iarasi sa nu crezi ca am ochi de cal si nu vad stânga sau dreapta , chiar de aceea am deschis topicul ca sa vad lucrurile din alta perspectiva . Chiar va Astept  opiniile .

Salve si multumesc pentru părere .  :hi:   

newcristian

  Gata am dat comanda de cherestea si ar trebuii sa vina , asa câteva poze cu lemnul ( lemnul nu este acesta ci altul fara noduri , asta are mai multe noduri ) , pregătesc si atelierul ( e cam mizerie acum ) , o sa i-mi vina si sculele in câteva zile daca nu o mai ninge sau viscoli , doar chef sa am .
 

edward_w92

Mare grija cu lemnul sa il usuci bine inainte de prelucrare si taierile aferente la dimensiuni ca faci nasoale si tre' sa-ti faci patent propriu la rame dupa aia. Sper ca lemul ce il astepti sa fie mult mai lat decat ce vedem in poze, cu cat e mai lata scandura, cu atat pierderile la faltuire sunt mai mici, asta daca alegi sa lucrezi cu faltuire si la peretii imbinati din mai multe scanduri. Cu scandura trasa la 3 cm grosime, taiata bine, n-ar trebui sa pierzi mai mult de 4mm la prelucrare, finisaje, incat sa ai un perete un pic mai gros decat stas-ul de 2cm, spor la treaba, anul asta si eu ma apuc sa-mi fac vreo 20 de cutii, mai rudimentare, ca ma intereseaza sa le tin acasa sa fac roii doar, dar ramane de vazut ce lazi libere am dupa ce le repar si fac inventarul.

newcristian

Lemnul este uscat , grosimea de 25 mm este dupa rindeluire . Cutiile vor fi doar dintr-o scandura si nu prin imbinarea mai multor scanduri . Incheierea cutiile am ales sa o fac in dinti ( este mai rezistenta in timp decât cea prin falt ) . pe lungime la taiere se pierde dintr-o bucata de 4 m doar prin grosimea panzei ( 2,8 sau 3,2 mm ) . Efectiv un corp are inaltimea de 238 mm iar scandura de 250 mm , mai apoi scazand grosimea panzei mai rămân 9-10 mm de debitat din latime . Interiorul este de 480 mm lungime , cu tot cu spațiul pentru umerase si latimea de 380 mm ( 10 rame 37,5x10 => 375 mm plus 5 mm rezerva ) iar la exterior 500 mm pe 430 mm .

newcristian

Ceva noutati : hip hip ura , au venit sculele .

oroles

Nodurile in scandura nu sunt o problema. La noi se spune ca cioturile sunt cele care dau de cap tamplarilor, si in special cele negre ca sar. Am scanduri la stupi cu noduri si nu au nicio problema. E foarte greu sa gasesti scandura calitatea I, fara cioturi si fara noduri deoarece cea de calitatea I merge la export.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian_6777

Citat din: newcristian din Februarie 21, 2014, 08:07:27 PM
Ceva noutati : hip hip ura , au venit sculele .
Sa le stapanesti si folosesti sanatos. Mare grija la utilizare. Utilajele de tamplarie sunt printre cele mai periculoase echipamente. In rest, numai bine  :bravo: .
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

newcristian

Ceva poze cu bancul de lucru si alte câteva chestii abia terminate , asa acum dupa curatenie .

Hermannstadt

Salut si bun venit printre noi!

Din discutiile purtate mai sus si atitudinea pe care o ai, eu cred ca ca o sa faceti treaba (tu si fratele tau).
Si eu pot spune ca sunt incepator insa eu sunt singur si nu prea am ajutor, sfatul meu ar fi urmataorul: incepeti cu 20-30 de familii dupa care sa le inmultiti voi si sa faceti roi resoectiv alte familii.
Un alt aspect important (nediscutat pana acum) ar fi urmatorul, daca vreti sa cumparati famillile ar fi bine sa o faceti inante de salcam sa aveti ceva cules, dupa care sa incepeti sa formati roii din famililli cele mai dezvoltate (o sa ai nevoie de lazi goale in acest caz).

As avea si eu cateva intrebari daca se poate:
- mai multe detalii despre circular, freza ....
- cat a costat mc de lemn si la ce umiditate este

Numai bine si spor la treaba!
:hi: :hi: :hi:

Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

newcristian

Salut si tie . Circularul este un bosch GTS XC 10 , acum are o lama de la Freud cu 50 de dinti si una de la bosch cu 24 , freza este un dewalt 621 , compresorul este de la fima piper L20/24 , capsator DTA , masina de gaurit si insurubat cu acumulator si masina de slefuit cu banda de la einhell , capetele de frezare sunt de la bosch si Freud , altele cleme si alte chestii de la irwin , grizzly .
Lemnul este ca si esenta molid , cu umiditatea de 11 % , slefuit , rindeluit si îndreptat pe toate fetele , cu un pret de 900 lei per mc . Pretul acesta este iarna dar daca il achizitionati inca din vara-toamna acesta este de 750 lei . Bancul pe care sta circularul si freza ( in stânga circularului ) este facut din scandura de 22x110 mm cu placa de mdf , este mobila pe role de transport .

Salve.

JohnSpatari

Frumos,stiu ca  costa mult,insa pentru placere si dragostea fata de ceea ce faci,banii sunt trecatori.:)