Stup cu corp de 8 rame Dadant 1/1 si magazin cu rame 1/1. De ce nu?

Creat de Din lanul de fasole, Ianuarie 11, 2014, 10:32:24 PM

« precedentul - următorul »

Din lanul de fasole

Ceea ce comentez aici e jurnalul unui experiment. Habar nu am ceea ce va ieşi. Eu doar observ, ceea ce vă comunic  e doar o constatare. Am constatat, astăzi, că familia în discuţie are puiet pe o ramă, mai mult de trei pătrimi pe cele două feţe, in spate are miere, şi aproape la fel pe faţa interioară a ultimei rame, de lângă peretele din dreapta urdinişului. Am luat din cealaltă parte ultima ramă care nu avea miere pe ambele feţe pe întreaga suprafată, am descăpăcit o palmă pe faţa care mă interesa, şi cu partea descăpăcită am introdus-o în partea cealaltă a stupului, unde aveam puiet pe ultima ramă. Am scos o ramă, din stânga urdinişului, care era goală. Deocamdată atât.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Tuturor cititorilor acestui forum, ca şi celor care şi-au exprimat părerile aici, le doresc sărbători fericite cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, Să le dea Dumnezeu sănătate, linişte şi mulţumire. Doamne-ajută!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Aurelian A.

"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Din lanul de fasole

C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Pentru domnul "Romikele", o poză.

C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

romikele

Stupul din poză are și cat?  :roll:
...interesante mânere...  :limba:

Stupul acesta pentru 8 rame plus hrănitor uluc e bun pentru tranziția de la roi la familie, altfel e musai un cat.
Eu am "moștenire" pe varianta cu 7 rame.

Din lanul de fasole

#51
Citat din: romikele din Aprilie 27, 2014, 12:15:38 AM
Stupul din poză are și cat?  :roll:
...interesante mânere...  :limba:

Stupul acesta pentru 8 rame plus hrănitor uluc e bun pentru tranziția de la roi la familie, altfel e musai un cat.
Eu am "moștenire" pe varianta cu 7 rame.

Vă mulţumesc pentru răspuns.
Are şi cat, 1/1. L-am făcut anul trecut, în două exemplare, ambele având fund detaşabil, corp 1/1, cat 1/1, podişor hrănitor, capac. Am în el o familie făcută anul trecut, târziu, pe la jumătatea lui iulie, a intrat binişor în iarnă, dar în primăvara aceasta s-a dezvoltat încet, spre deosebire de familiile făcute în acelaşi timp, aflate în cutii de 10 rame 1/1. Dacă în două zile îmi eclozează tot puietul de pe alte două rame, îi pun catul, să-mi ponteze şi sus. Sper să am până la salcâm 2 suficientă populaţie, atât în corp, cât şi în cat.
Tot respectul meu!

PS. La celălalt corp şi la caturi am pus "mânerele" normal, pe faţă şi în spate, dar sunt bune şi aşa. :)
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

#52
Re: Stup cu corp de 8 rame Dadant 1/1 si magazin cu rame 1/1. De ce nu?
« Răspuns #7794 : Azi la 10:35:08 p.m. »
Citat din: Din lanul de fasole din Mai 14, 2014, 10:35:08 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Mai 09, 2014, 10:27:56 PM
Citat din: dragos2006 din Mai 09, 2014, 07:40:22 AM
Domnule Palamida din lanul cu fasole ce va mai fac albinele ?

Dar eu nu am intrat pe forum pentru asta, hotărârea de a sta de veghe în lanul de fasole a fost determinată de dorinţa de a povesti partea proastă a poveştii albinăritului, nu partea bună, aşa că acum intru în subiect, atenţie la mine!
Verificasem acum câteva zile stupul marilor speranţe, făcut de mine, 8 rame Dadant + uluc, doream să-i pun catul, când l-am iernat era campion, deşi avea regină de salvare de anul trecut...  Prost, domnule, prost, pontă subţire, n-a putut să construiască, deziluzie, dar astăzi, ca să nu pun catul la un stup pe 10 rame Dadant, sufocat de albine, m-am hotărât să iau din el o ramă cu puiet complet căpăcit, în curs de eclozare, cu tot cu albină, s-o introduc în stupul mic şi păcătos şi să-i dau la schimb o foaie, ca să aibă de lucru... Zis şi făcut, dar înainte de a desface stupul donator, l-am verificat pe păcătos... minune! Chiar la mijloc, unde îmi propusesem eu să introduc rama, o ramă cu puiet, inclusiv larvar, poate şi ouă, nu m-am uitat atent, dar care avea la jumătatea ei, la o palmă de şipca superioară, o frumuseţe de botcă! Asta a fost una.
A doua, acum urmează. După ce am îmbătat rama donatoare şi tot stupul cu o ţuică de Cislău, de prune, am introdus rama în păcătos... vă daţi seama ce bătălie a început, ca la Podul Înalt, dar am restrâns şi eu urdinişul, la un centimetru jumate, dacă vor să se bată, treaba lor, dar să nu mai ştie şi vecinii.
Toate cele bune, tot respectul pentru ştiinţa dumneavoastră apicolă.
Constandin Pălămidă

PS Nu ştiu ce credeţi dumneavoastră despre albine, dar eu sunt sigur, că în treaba lor, sunt mult, mult mai pricepute ca mine.

Am adus pe acest topic comentariul, pentru ca un novice, ca şi mine, să poată urmări evoluţia unui proiect, care nu e în toate cazurile cea mai bună. Aceasta a fost introducerea, acum atenţie la mine şi ochii la televizor. :limba:

Afară plouă, torenţial, nu vă scriu nimic nou, aşa a fost vremea în această primăvară pe valea Buzăului, dacă mai continuă să plouă aşa, mă voi duce cu stupii în pastoral, unde îi are domnul Dragoş Gavrilă (dragos2006), la salcâm, cu casă cu tot, pentru că au început alunecările de teren. Sunt aproape sigur că voi fi foarte bine primit, inclusiv de autorităţi, mă vor întâmpina domnul Ponta, într-o barcă gonflabilă, care îmi va conferi titlul de "doctor în alunecări pe păşuni naturale", dar şi domnul Băsescu, pe puntea unui cargou din hârtie, care mă va face căpitan pe arca lui Noe, că vin şi cu albinele.

PS. Abia aştept să pot verifica ce s-a întâmplat cu botca de schimbare liniştită de regină, mai ales pentru mi-a crescut curiozitatea: albinele s-au liniştit, atacul de furtişag s-a oprit, iar culegătoarele au adus în continuare, de zor, polen, semn că vechea regină tot a mai depus ouă.
Să auzim de bine!

Sper că acum am nimerit-o! :)
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

#53
Concentrez aici  datoriile. Răspunsurile trebuia să le dau pe diferite topicuri. Din lipsă de timp o fac aici...
Prezint scuzele mele celor cărora le datoram aceste răspunsuri.

1.   Am verificat acum câteva zile: în stupul din acest topic aveam două regine –  una ponta iar cealaltă se plimba, fără ca să se furişeze, fără frică de lumină. Am lăsat familia în pace, din 17 mai a început să înflorească salcâmul, nici vorbă de cat. Stupăritul nu merge ca-n cărţile pe care le-am citit, eu sunt mulţumit că, deşi albinele au necazuri – evident – mă acceptă la bustul gol prin spatele şi lateralul stupilor, ba chiar se bucură atunci când întind mâna unei cercetaşe căzute în iarba din faţă, dimineaţa, ca să se urce pe degetele mele, să-şi facă toaleta, după care să zboare pe poliţa de zbor a urdinişului.

2.   Domnului ,, romikele",
Multă sănătate, cu rimă, v-am făcut o nedreptate, undeva, pentru că nu aş fi vrut să fiţi deranjat, nu v-am indicat drept mare specialist nu doar în IT şi ingineria stupului, dar şi în albinărit. Am făcut acum rectificarea necesară, am multe dovezi că aţi fost deschis, aţi dat sfaturi nu numai pertinente, ci competente, vă mulţumesc şi vă felicit, cu acelaşi respect  pentru ceea ce faceţi, în continuare, pe acest forum.
3.   Domnului ,,stefan1",
Cu respectul acelaşi dintotdeauna.
Vă prezint scuzele mele pentru că am făcut câteva postări grăbite, la prima vedere, fără documentare, fără să fi citit ceea ce se discutase deja. Subiectele, dacă le reţin pe toate, erau roiniţa, socul şi liliacul.
a.   Roiniţa – melissa officinalis.
http://4.bp.blogspot.com/_skfA3_CiETw/TB-lbXZdWUI/AAAAAAAAAGc/3vWG3I1tfPg/s1600/Melissa+officinalis.jpg
Habar nu aveam, am prezentat această imagine celei care îmi întreţinuse stupii, mulţi ani, eu fiind aiurea în lume, şi mi-a explicat că şomoiogul de buruieni cu care se curăţa stupul, precum şi noile cutii, era făcut din această "urzică a stupului". Am în stupină mai multe tufe, în spatele lăzilor, pe unde circul, iar în grădina din spate sunt mai multe clădării. Are frunza ca urzica, la frământare în mână frunza miroase undeva între iasomie şi busuioc, poate seamănă la miros şi cu coaja de lămâie, frunza are gust acrişor, între măcriş şi lămâie. 
b.   Socul şi liliacul.
Socul este vizitat de albine, dar nici atunci când salcâmul avea doar un început de frunzuliţă, nici acum , în floare, nu are albine foarte multe pe flori, dar vă spun că nici salcâmii din jur nu au cu mult mai multe, nu se compară cu grămada de albine, care făceau un zumzet pe măsură, aflată pe liliacul de lângă stupi, care nu are flori liliachii, are flori mai pline, cu o culoare cam aşa:
http://imagenes.flordeplanta.com.ar/wp-content/uploads/2011/03/violeta.jpg .
c.   Deocamdată salcâmul din împrejurimi e slab vizitat, nu ştiu ce mă fac, deşi albinele toate aduc nectar, că nu sunt primite fără, şi polen. Rată 1:12, cu bătaie. :)
1 reprezintă polenul, ca să fie clar!

Toate cele bune!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

#54
,,Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la tărg!"

Abia acum au început familiile mele de albine să bage miere, în staţionar, abia acum s-au apucat de clădit foiţe, aproape la toţi stupii, abia acum am pus catul la unul dintre cei doi stupi verticali, cu rame 1/1, şi cat identic, pe 8 rame. Roiuri făcute târziu, anul trecut. Dar alte roiuri, de anul trecut, în corp de 10 rame 1/1 ( în fapt 11), şi în corp de 12 rame, îmi vor asigura rezerva de miere pentru toată stupina.  Ceea ce e demn de semnalat, pentru novici, mai noi sau mai vechi, ca mine, e că în acest an albinele au tendinţa de a bloca – de a băga miere la neştire,  alandala – cuibul. Cauza e că mierea depusă are prea multă apă iar albinele nu au cum să o căpăcească.
Dacă nu aveam şi stupi orizontali nu ştiu cum o scoteam la capăt.
Mai vorbim. Să auzim de bine.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

bucovineanu

Citat din: Din lanul de fasole din Iulie 12, 2014, 12:13:25 AM
,,Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la tărg!"
  Ceea ce e demn de semnalat, pentru novici, mai noi sau mai vechi, ca mine, e că în acest an albinele au tendinţa de a bloca – de a băga miere la neştire,  alandala – cuibul.
Mai vorbim. Să auzim de bine.
Albinele blocheaza cuibul atunci cand nu au spatiu suficient pentru a depozita nectarul.Daca au suficiente rame goale nu se blocheaza cuibul. Spre sfarsitul perioadei active  ele depoziteaza mierea in apropierea puietului.

Cubby

si la mine au preferat sa blocheze cuibul, carand mierea din cat in cuib. Pot face ceva sa care mierea in cat?

struan

Si eu vreau sa incerc acest sistem anul viitor, doar ca vreau sa folosesc corpuri de 10 rame 1/1. In prezent am ME pe 10 rame. Am vazut anul asta cum un ME ocupa bine 3 corpuri si uneori poate avea nevoie si de corpul 4. Deci in corpuri 1/1 de 10 rame ar trebui sa ocupe bine doua corpuri sau maxim 3. O sa ma cam rupa de sale la ridicat corpul dar asta e... :)

milu56

Da e minunat 8 rame pt. ca e suficient chiar si 6 - 7 rame pt cuib dar cum mie imi place stupul cu stabilitate deci 12 rame stupul meu preferat am recurs la o diafragma in cutia cu 12 rame unde sa am un nucleu pe 3 rame unde inca din luna aprilie sa pun matca batrana si sa dau o mtaca tanara familiei cu 8 sau 9 rame pentru prevenirea roitului pe sezon iar magaziile 1/2 cu dimensiunea corpului de 12 rame.....nucleul cu 3 rame cu urdinis in fata si in spate sau lateral.Cand e prea populat cu albina pe timp de mare cules inchid urdinisul din fata si deschid lateral pt ca albina culegatoare sa intre in familia mama cu acces in magazii.....

Din lanul de fasole

Citat din: bucovineanu din Iulie 12, 2014, 10:00:04 AM
Citat din: Din lanul de fasole din Iulie 12, 2014, 12:13:25 AM
,,Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la tărg!"
  Ceea ce e demn de semnalat, pentru novici, mai noi sau mai vechi, ca mine, e că în acest an albinele au tendinţa de a bloca – de a băga miere la neştire,  alandala – cuibul.
Mai vorbim. Să auzim de bine.
Albinele blocheaza cuibul atunci cand nu au spatiu suficient pentru a depozita nectarul.Daca au suficiente rame goale nu se blocheaza cuibul. Spre sfarsitul perioadei active  ele depoziteaza mierea in apropierea puietului.

Domnule profesor,
Pentru mine asta sunteţi, vă mulţumesc pentru ajutor.

Gândindu-mă bine, sunt sigur că aveţi dreptate. Albinele nu au cules nectar mult, ca altădată. La unii stupi orizontali, deşi aveau rame goale, pe margine,  albinele au preferat să bage miere, alandala,  în ramele cu puiet, în celulele din care eclozionase puietul, fără să mai aibă grijă de a o depune în coroniţă, deasupra, şi în spatele cuibului, sau în lateral, ca la stupii de 12 rame, dar am păţit-o şi la unii dintre ultimii amintiţi – pentru că am  în aceştia 8-9 rame cu puiet – la fel, o ramă doar cu un pospai de miere, la perete, alte două-trei pline cu miere, în apropierea ramelor cu puiet. Mâine sper să îmi permită vremea să termin ceea ce am început –  o echilibrare a tuturor familiilor prin schimburi de rame.

Cu tot respectul,
Constandin Pălămidă

C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău