probleme la iernat

Creat de incepator 2012, Ianuarie 05, 2014, 05:50:23 PM

« precedentul - următorul »

incepator 2012

am ajuns la mica mea stupina de 11 roiuri-familii si am gasit la o familie aproape toata albina moarta pe fundul stupului mentionez ca era albina pe 5 intervale si a mai ramas1- 1.5 aproximativ la celelalte nu am abservat nicio problema care erau mai mici decat asta 3 intervale care sa fie oare cauza??stupina o am situata pe malul apei cam 30-35m distanta am ceva umiditate dar situatia sa manifestat numai la o familie si inca una care o credeam bunicica-buna rog pe cei mai cu experienta sa-mi spuna unde  am gresit sau cu ce am gresit multumesc. :thanks: :thanks:

oroles

Citat din: incepator 2012 din Ianuarie 05, 2014, 05:50:23 PM
am ajuns la mica mea stupina de 11 roiuri-familii si am gasit la o familie aproape toata albina moarta pe fundul stupului mentionez ca era albina pe 5 intervale si a mai ramas1- 1.5 aproximativ la celelalte nu am abservat nicio problema care erau mai mici decat asta 3 intervale care sa fie oare cauza??stupina o am situata pe malul apei cam 30-35m distanta am ceva umiditate dar situatia sa manifestat numai la o familie si inca una care o credeam bunicica-buna rog pe cei mai cu experienta sa-mi spuna unde  am gresit sau cu ce am gresit multumesc. :thanks: :thanks:
Cum adica toata albina moarta pe fundul stupului?
Eu stiu ca o parte buna dintre albine, cand moare de foame, o gasesti cu capul bagat in celule, incercand sa linga si ultima picatura de miere. Cu mancarea cum au stat? Mai e mancare in rame?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

incepator 2012

da mancare au multa chiar ghemu sa format pe mijloc acum am mai scos doua rame trei sferturi cu miere  am incercat sa le mai strang sa-si mentina mai usor temperatura :thanks:

roi_ag

Din moment ce mai au 1,5 intervale cu albina inseamna ca nu mancarea a fost de vina , nici faptul
ca sunt aproape de rau ,eu cred ca tratamentul antivarooa nu si-a facut efectul

Marius-ursulakhe

Ia o sita pt faina ia albina moarta pune-o pe sita sub sita o coala alba si incerca sa faci cu albina cum se sita faina
Prin acest test poti afla cat de eficiente au fost tratamentele pt varooa

tassevasi

Sunt  multe  motive da ai tu acea  mortalitate acum .
  Nu ai facut  tratament ,ori a fost  necorespunzator la  acel roi, in lipsa puietului
   Nu ai facut  stimularea din luna  august a  reginei.
   Posibil inpachetarea  a fost  deficitara , ai multa umezeala in el  fiind linga riu.
   Hrana  necorespunzatoare
   Ai  facut  stimulari ,completari de rezera a hranei tirziu , octmb , nov.
    Ar mai fi  , dar principal e  faptul ca nu ai facut tratament .
    Numai bine .

mmacreanu

Citat din: incepator 2012 din Ianuarie 05, 2014, 05:50:23 PM

Citind ce ai scris mi-am amintit ca asa am patit si eu anul trecut in Ianuarie, cand am mers la stupi sa-i verific, am introdus pe urdinis un carlig sa verific daca trag ceva albine moarte, la un roi (lucrase cel mai bine, coronite de miere pe rame si loc pentru puiet, dezvoltare buna) avea multa albina moarta. M-am intrebat ce am facut gresit, acelasi mod de impachetare, acelasi tratament. concluzia: aveam urdinisul FOARTE mic si nu s-au aerisit bine, ghemul fiind mare nu a avut aer suficient ... cel putin asa mi-a spus un apicultor mai experimentat!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

incepator 2012

buna ziua domnilor astazi am fost la mica mea stupina si ce am gasit problema cu albinele moarte a continuat doar la acelasi stup nu am gasit paduchi varoua am cernut cu un ciur pentru faina si nu am gasit cum am spus paduchi insa nici faptul ca urdinisul ar fi fost mai inchis nu este valabil saptamana trecuta lam lasat deschis la maxim cat e el din fabrica si tot mia murit albina la stupul asta  acum  am luat rama cu rama si ceam vazut urme de diaree pe rame intradevar am dat sirop de zahar in vara cam doua luni in fiecare saptamana intre 300g-700g pentru ca nu aveam cules  si in rame am mult zahar cristalizat  sa fie o uzura prea mare a albinelor asta sa fie cauza??? astept concluziile dv :thanks: :thanks:

tassevasi

Citat din: incepator 2012 din Ianuarie 12, 2014, 04:04:27 PM
intradevar am dat sirop de zahar in vara cam doua luni in fiecare saptamana intre 300g-700g pentru ca nu aveam cules  si in rame am mult zahar cristalizat  sa fie o uzura prea mare a albinelor asta sa fie cauza??? astept concluziile dv :thanks: :thanks:

Pai daca tu ai iernat  aproape  numai pe  zahar  cum sa nu ai  albina  uzata  acum la  aceasta data .
    Practic  acum ia  venit  sfirsitul , nu ai iernat pe  miere  , nu ai stimult in  august  25 de zile ,  sunt  greseli ce le-ai facut  si ai ramas cu albina  uzata , in loc  in aug  sa fi stimulat sa ai albina  sa-si  poata forma  corpul gras pt  trecerea  iernii  cu mai putina  albina  moasrta .
   Numai bine .

bucovineanu

Banuiesc faptul ca toate familiile au fost tratate la fel, ma refer la la stimularea cu sirop, iar mortalitatea se manifesta la o singura familie. Cat despre iernarea pe zahar, nu aceasta poate fi cauza, mai ales ca siropul a fost dat cu mult timp in urma si pana cum nu am avut iarna. Eu inclin sa cred ca familia respectiva fie e orfana, fie s-a intoxicat cu ceva. Daca acum deja sunt urme de diaree pe rame, familia respectiva poate fi trecuta la pierderi.

oroles

Citat din: ursulakhe din Ianuarie 05, 2014, 06:41:05 PM
Ia o sita pt faina ia albina moarta pune-o pe sita sub sita o coala alba si incerca sa faci cu albina cum se sita faina
Prin acest test poti afla cat de eficiente au fost tratamentele pt varooa
Cred ca asta cu sita iar e un mit. Sita de faina, are ochiul mai mic decat diametrul varroa si acesta nu ar avea cum sa cada. Trebuie folosita o sita cu ochiuri mai mari. Concluzia am tras-o analizand dimensiunile gaurilor de la un fund antivarroa si de la o sita!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

morozan simion

am citit toate mesajele, eu cred ca tratamentul pentru varroa nu a fost facut corespunzator la acel stup, siropul nu are apsolut nimic, mai ales ca pana acum albinele mai in toate regiunile tarii au reusit sa-si faca cel putin un zbor de curatare din 1 decembrie pana acuma. Daca albinele au apucat sa fie muscate de varroa este clar ca organismul acestora a fost slabit si acuma in sezonul inactiv cu temperaturi scazute acestea au murit. Iar pentru faptul ca ai vazut urme de dearee mai exista o explicatie, daca in zona ai ciocanitori sau a batut vantul vreo creanga sau altceva a lovitt lada, albinele s-au speriat si de spaima si-au dat drumul in stup cand a fost frig. De aceea este interzis a da jos zapada de pe capacul stupului. Asta cred eu ca a fost motivul.

Marius-ursulakhe

oroles-acuma cum sa iti spun nici eu nu am verificat niciodata cu sita de faina dar am vazut in filmarea domnului dan puisorul ca spunea despre acest mod de a verifica

edward_w92

parerea mea e ca stupul cu mancare si in lipsa nosemozei, a fost deranjat in stadiul de ghem, cand ghemul era format, la o temperatura joasa, probabil involuntar ai miscat stupul, sau a fost miscat, sau l-ai mutat pe ger...albina a cazut, si a ramas acolo fiind amortita, totusi 2-3 intervale de albina? Curioasa treaba. Daca ai facut mavrirol n-ar trebui sa se intample asa ceva.

filip

Cand se incalzeste,verifica daca ai matca.Daca nu ai matca,inseamna ca matca a ajuns pe fundul lazii si asa se explica cantitatea mare de albina moarta.Un ultima incercare de a salva regina
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)