Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

RazvanTi

daca e asa cum zici si a stat 3 saptamani in bigudiu...
I-AI TRAS CARLIONTZI   ))/
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

yulian

Ma oroles....ce facusi frate?? Du-te dai drumul repede sa se apuce de ouat ca ramai fara albine in stup, cum sa tii 3 saptamani o matca inchisa??? Maxim o saptamana...maxim ca pe urma uita cum se scot ouale pe kur  :nono:

oroles

#212
Mai voi nu intelegeti ca stupul respectiv in care am regina asta are matca si  isi face treaba bine?! Matca a fost recuperata dintr-un stup care era mort. Mai traia matca si circa 100 de albine, si alea batrane. Asa ca am luat decizia de a o baga la pastrat in bigudiu. Nu prea ma intereseaza daca are carlionti. E mai mult un experiment. Daca traieste, bine, daca nu tot bine. Daca ii dau drumul s-ar putea sa compromit o matca mai buna daca asta o omoara pe cealalta, mai ales ca este tanara. O sa va spun daca i-au iesit carliontii pe fund cand mai ajung la stupina. :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yulian

Aha...acum am inteles...da' nu ti-e mila de ea sa o lasi asa nefolosita?? De ce nu faci o familie micuta cu ea?? E chiar pacat sa o tii izolata...da' tu iti stii calculele...

apivasmob

Vorba lui Yulian fa un roi cu matca respectiva ,ca ai cred familii pe 8 rame cu albina.Este pacat sa nu o exploatezi.
Sanatate tuturor apicultorilor

oroles

Oi fi eu adeptul roilor timpurii, dar nici chiar la timpul asta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

In martie 2014 am avut tot asa, o matca si o mana de albine, de la un roi mic ce a avut problem. Ca sa nu o pierd am procedat asa:
- Am luat un stup gol in care am pus de o parte si de cealalta cate o rama cu ceva miere (de la pastrare).
- M-am dus in doi stupi puternici si am cautat cate o rama cu puiet necapacit, cu grija ca pe acele rame sa nu fie matcile din familiile respective.
- Am scuturat pe rand cele doua rame (una catre o margine iar a doua catre cealalta margine) si le-am returnat familiilor de origine
- Pentru siguranta am pus matca intr-o cusca mica (asta se intampla vineri)
- Am asteptat un pic pana s-a urcat albino pe cele doua rame. Nu a fost bataie.
-Am apropiat cele doua rame in mijlocul cuibului. Am pus cusca in care era matca intre rame.
- Am pus cate o diafragma de o parte si de alta.
- Am inchis stupul
- Sambata I-am dat drumul matcii
- Duminica de peste o saptamana (peste 8 zile) aveam deja puit capacity pe doua petice mici in mijlocul celor doua rame.
- La un mom dat, prin mai I-am pus o rama de puiet capacit, la eclozionare
- La fl soparelui am avut albine pe 10 rame in cuib si vreo 5 rame in cat.
- Aceasta familie si-a adunat suficienta hrana pentru ea dar am si extras cateva kg. Anul asta e o familie frumusica.

Eu atunci am avut doar doua familii foarte puternice, dar cel mai bine e sa scuturi de la 3 sau chiar 4, si sa pui 3 rame. Nu trebuie scuturate rame din familii slabe!!!

Concluziile le puteti trage singuri
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

paul1

Oroles ... colegii au dreptate !
La cate familii ai ,nu cred ca-i o problema vreo 3-4 rame cu albina.

dan sebastian

Eu zic ca este. Daca iti pica vreo matca in alt stup ai cu ce o inlocui. Nu are rost sa slabesti stupii puternici. In max o luna pleaca salcamul 1.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

paul1

#219
Dane, ideea era ca respectiva matca neintrebuintata se trantoreste. Nu-i nici o problema daca mai pica vreo regina pentru ca unifica cu acest roisor care ar avea o regina valida.
Din cate am inteles, la colegul Oroles salcamul infloreste cam la inceputul lunii iunie, ceea ce inseamna timp mai mult decat suficient pentru dezvoltarea familiilor. Am mai inteles ca nu face pastoral, asadar, e chiar recomandat sa foloseasca ... frana de mana (egalizari)! :hi:

oroles

Am sa va ascult si am sa fac asa. Problema e ca eu nu ajung pana saptamana viitoare si nici pe altcineva nu as lasa sa faca treaba asta. In plus, distanta e de 50 de km pana la stupina. Cred ca voi proceda la inlocuirea unei matci care nu imi place, daca matca din bigudiu traieste. A ramas cu albina putina si practic nu e o familie, e un nucleu acum. I-a mers rau pana in toamna desi am ajutat-o si cu puiet si cu sirop. Culmea, asta a iesit in primavara.

@dan sebastian, la mine salcamul e la sfarsitul lui mai, deci mai sunt 2 luni pana atunci. Ar iesi cam 3 generatii pana atunci.

Propun o discutie despre stimularea cu sirop de zahar. Am inteles ca majoritatea stuparilor fac stimulari cu 150-250 ml de sirop la 2 zile (Ion Miloiu - "Hranirea albinelor"). In majoritatea cartilor am gasit ca mai recomandata ar fi hranirea cu 1-1.5 kg de sirop administrat la 4-5 zile (C. Antonescu - "Ingrijirea familiilor de albine", pag. 55; A. Malaiu - "Sporirea productiei de miere"; C. Hristea - "Stuparitul nou"). Voi ce parere aveti?

Personal imi convine sa introduc siropul in cantitate mai mare la 6-7 zile dar teama mea e ca nu vor putea trage siropul la timp si se va face umezeala in stup si efecte neplacute ce decurg din asta. Nici nu vreau sa le deranjez prea mult introducand sirop la 2 zile. Poate in vacanta de Paste voi avea mai mult timp si voi sta dupa ei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

@paul1, chestia cu egalizarile nu prea merge din cauza stupilor. Am vreo cativa stupi pe 12 rame fara sa am cat la ei, de la care greu scoti miere. Fiind mici, matca oua din scoarta in scoarta. Daca scot 2 rame in sezon e bine. La ei extrag de obicei la sfarsit de sezon si iese o miere foarte buna (coapta) :).  Culmea e ca si acest tip de stupi roieste mai tare. Cum nu sunt adeptul practicii de a da puiet la centrifuga intentionez sa le folosesc ca familii ajutatoare, adica sa iau din acestia puiet capacit si sa il duc in stupii orizontali de 20 de rame. Deci, sa le folosesc ca familii ajutatoare. Oricum voi mai cumpara ceva stupi si ii voi transvaza pe unii. Voi pastra cutiile pentru roiuri.

Mai am roiuri iernate 2 in 1 (in orizontali) si intentionez sa fac roi la sfarsitul lui aprilie. Voi ridica matca, puietul si doica si le voi pune in stupi noi. Culegatoarea o voi folosi sa intaresc vecinul prin ridicarea diafragmei si plasarea unei foi de ziar intre cele doua familii si a unei jumatati de ceapa (e singura metoda de unificare pe care am folosit-o si a fost succes 100%).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Azi in stupina a fost frig.
Am plantat:
1. Mar bot de iepure.
2. Par de vara.
3. Migdal
4. Zmeura


Ce stiti despre migdal. Are vreo sansa in zona de deal? Mai are cineva? (Nu ca m-as simti special  :lol:)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

NYK74

Aici in Italia unde locuiesc, sunt prin curti la oameni si cite un migdal, e o zona montană cu altitudine intre 700-900m , iernile sunt reci si aici dar nu atit de geroase cum sunt la noi, e rau ca in ultimii ani nu au avut rod prea grozav din cauza inghetului primăvara la inflorire si a grindinei din timpul verilor.
E interesant dacă se adaptează si la noi, dar nu prea cred ca rezistă la geruri dacă nu e protejat.

oroles

Am citit ca rezista la geruri. In schimb la cateva zile cu temperaturi pozitive infloreste, caz in care daca este surprins de ger, adio fructe. E adevarat ca trebuie sa ai 2 migdali? Unul  barbat si unul femeie? Eu am cumparat doar unul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani