zbor de curatire

Creat de mirel-radu, Decembrie 23, 2013, 08:49:43 PM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

exact.. asa cum omul merge la toaleta cand simte nevoie nu cand ii zice vecinu:))

edward_w92

Si azi au iesit albinele desi mai putintel si vremea nu se anunta prielnica pt zbor de curatire. Ieri am reusit sa deschid un stup la care aveam o indoiala in legatura matcii ceea ce mi s-a si adeverit, nu are matca.
Apoi tot fiind asa cald si ghemurile fiind desfacute, am deschis un stup, adica unu pe 4 intervale si am gasit ponta de 1-2 zile pe o rama. Ala fiind cel mai slab dintre familii, celelalte trebuie sa aiba deja puiet in diferite stadii. Albine moarte pe fundul stupului...sa zicem intre 5-10%, in functie de stupi, daca miercuri e asa cald cum se anunta, am sa trec la mirosirea fiecarei cutii si daca e strict necesar, voi face schimbul de lada acolo unde se pune problema majora dar cu ridicarea tuturor intervalelor odata. Urme de nosemoza insa nu am observat.

oroles

Citat din: edward_w92 din Februarie 10, 2014, 03:23:36 PM
Si azi au iesit albinele desi mai putintel si vremea nu se anunta prielnica pt zbor de curatire. Ieri am reusit sa deschid un stup la care aveam o indoiala in legatura matcii ceea ce mi s-a si adeverit, nu are matca.
Apoi tot fiind asa cald si ghemurile fiind desfacute, am deschis un stup, adica unu pe 4 intervale si am gasit ponta de 1-2 zile pe o rama. Ala fiind cel mai slab dintre familii, celelalte trebuie sa aiba deja puiet in diferite stadii. Albine moarte pe fundul stupului...sa zicem intre 5-10%, in functie de stupi, daca miercuri e asa cald cum se anunta, am sa trec la mirosirea fiecarei cutii si daca e strict necesar, voi face schimbul de lada acolo unde se pune problema majora dar cu ridicarea tuturor intervalelor odata. Urme de nosemoza insa nu am observat.
Cum ai ajuns la concluzia ca nu are matca? Eu zic sa nu te hazardezi!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

Trantori eclozati deja, si ouat 2-3-4 oua in celula, imi pare rau pentru el ca era cel mai indraznet la zborul de curatire, a trecut si iarna fara regina dar n-am ce face, in momentul in care deja a ouat albina, n-are sanse de scapare. Si mirarea mea e ca l-am si folosit la pus sirop in mai multe rame decat pe restul, astfel folosind ramele cu sirop gata pus la alti stupi pe care i-am uzat mai putin, ma uit crucis cand vad ce mortalitate mica are de albina desi am uzat la el destul, si neimpachetat....totul fiindca il miroseam eu fara matca din toamna. De ce nu l-am unificat....l-am folosit la pus siropul in rame  pentru inca 2-3 familii si langa el aveam o singura familie care a iernat pe 7 sau 8 intervale. Daca vine caldura, fur de la un stup o rama cu 20 de oua si albina o scutur sa vina doar aia buna inapoi, dar nu cred ca reusesc sa-l salvez asa, de unificat nici nu se pune problema. Daca nu vad matca in el, l-am afumat cu sulf macar trantorii sa nu-si faca de cap prin stupina.

bucovineanu

Regina lipseste sigur din toamna. Daca se pierdea peste iarna nu oua albina.

cipik

Deja a depasit stadiul de familie fara matca, a trecut la familie bezmetica. Daca vrei sa tragi o botca acum cu cine vrei s-o imperechezi si daca reusesti sa faci o regina cine va avea grija de puiet cand va incepe sa ponteze dupa jumatatea lui martie cand deja albina batrana este pe final de cariera.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Citat din: edward_w92 din Februarie 10, 2014, 07:58:54 PM
Trantori eclozati deja, si ouat 2-3-4 oua in celula, imi pare rau pentru el ca era cel mai indraznet la zborul de curatire, a trecut si iarna fara regina dar n-am ce face, in momentul in care deja a ouat albina, n-are sanse de scapare. Si mirarea mea e ca l-am si folosit la pus sirop in mai multe rame decat pe restul, astfel folosind ramele cu sirop gata pus la alti stupi pe care i-am uzat mai putin, ma uit crucis cand vad ce mortalitate mica are de albina desi am uzat la el destul, si neimpachetat....totul fiindca il miroseam eu fara matca din toamna. De ce nu l-am unificat....l-am folosit la pus siropul in rame  pentru inca 2-3 familii si langa el aveam o singura familie care a iernat pe 7 sau 8 intervale. Daca vine caldura, fur de la un stup o rama cu 20 de oua si albina o scutur sa vina doar aia buna inapoi, dar nu cred ca reusesc sa-l salvez asa, de unificat nici nu se pune problema. Daca nu vad matca in el, l-am afumat cu sulf macar trantorii sa nu-si faca de cap prin stupina.
:( E clar. Cum nu se poate de clar! In primavara trecuta mi-a plecat o matca mai greu. Erau primii mei stupi. Am zis ca poate nu o fi problema cu matca si asa a si fost... Cand am redeschis la doua saptamani stupul ramele erau frumos ouate. Ce-i drept avea mai putin puiet, dar am fost bucuros ca totul a fost in regula.

Ce spune @cipik, e adevarat. Daca a inceput sa oua albina e mai greu de salvat familia. O solutie de incercat ar fi o matca de la rezerva. Din ce stiam eu, in familiile orfane sau cu matci batrane, trantorii sunt tolerati peste iarna. Problema e ca nu stiu daca se pot imperechea si daca mai sunt apti pentru reproducere.

edward_w92

Daca e matca trantorita, o omor, culeg trantorii, pun o rama cu oua, trag de acolo matca din botci de salvare, dar pe parcurs mai ajut cu cate o rama cu o palma de puiet pana reuseste matca sa se imperechieze, desi sa-l tin asa pana in mai nu renteaza. Daca ar fi matca trantorita, as putea sa-l unific, dar bezmetic nu il salvez nici sa mi se dea bani e clar, n-am zis ca daca e bezmetic ii dau cu sulf?
Mirarea mare e ca o trecut iarna si fara matca, nu ma asteptam fara regina sa treaca peste iarna, cert e ca anul asta culeg acelasi stup din salcamul de unde l-am scos si anul trecut si imi mai culege un tei si anul asta, ca regina a ramas acolo:)), de cand l-am luat din scorbura o fost problematic, i-am dat regina, mi-a cules tei, la faneata o disparut regina, defapt de acolo am concluzionat lipsa ei, la jumatea lui august cand a lipsit ponta proaspata si prezenta a 2-3 botci ratacite. Ar mai fi o posibilitate, matca neimperecheata din toamna care se poate sa-mi fi scapat si acum sa depuna oua nefecundate... tot ce-i posibil, fapt pt care a trecut si iarna.

Oroles, in cazul tau am fost si eu... aveam o matca nasoala intr-o primavara ( era batrana, mostenire de stupina, cel mai rau stup ever dar din 20 de rame avea 13 de puiet si cate o galeata jumate de miere), juma trantor juma albine oua, si cu aia am facut de-a roi de nu-ti vine a crede:)) dupa ce am schimbat-o linistit, tot faceam cate un roi cu ea si 20 de albine... da marea ciuda a mea o fost ca prima matca scoasa din schimbare linistita nu o scapat dupa marcare, de atunci m-am invatat minte cum sa le manipulez, sa le marchez, sa le pun la uscat, ca matca nu musca, pardon, inteapa, asa ca dupa aia toate le-am marcat fara probleme.

istodorescu vasile

acest stup bezmetic a trecut iarna tocmai datorita faptului ca era bezmetic. dupa ce se bezmeticeste, albinele consuma laptisorul de matca, ceea ce le lungeste viata. nu mai poate fi salvat in aceste conditii , in aceasta perioada.. va safatuiesc sa il eliminati, ca alta sansa nu exista.

cipik

Daca ar actiona clasic adica scutura albina mai departe de stupina, bine nu ca vara la sute de metri, sa zicem 20 de metri sa aiba si un obstacol intre locul de scuturare si restul de stupi care vor colecta albina, nu ar fii mai bine?

oroles

Citat din: cipik din Februarie 10, 2014, 09:26:33 PM
Daca ar actiona clasic adica scutura albina mai departe de stupina, bine nu ca vara la sute de metri, sa zicem 20 de metri sa aiba si un obstacol intre locul de scuturare si restul de stupi care vor colecta albina, nu ar fii mai bine?
@cipik, asa ceva cred ca se face vara. Albina de iarna nu e dezvoltata pentru cules. Din ce stiu eu, e diferita si structural si functional. De exemplu o albina de iarna poate ajuta la cresterea unei singure larve in timp ce cea de vara crest 2-4 larve. Stiu ca albina de iarna, daca nu ma insel, avea trompa mai scurta ceea ce o facea improprie pentru cules. (Informatia necesita confirmare!) Practic, ceea ce zici tu nu stiu la ce ar ajuta. Gandeste-te ca mai au si foarte putin de trait. La ce ar fi bune albinele acestea? La numar?

cipik

La intretinere, adica are grija de oua si larve si daca traieste  inca o luna se castiga o albina jumate si punand la socoteala ca nu este o singura albina se aduna ceva. La cules pot iesi cele deja eclozate din primele doua generatii, care mai mult de niste polen nu au ce aduce. Parerea mea adica nici nu pierzi prea mult nici nu castigi prea mult dar macar stii ca nu ai pierdut o familie.

istodorescu vasile

Citat din: oroles din Februarie 10, 2014, 09:44:32 PM
Citat din: cipik din Februarie 10, 2014, 09:26:33 PM
@cipik, asa ceva cred ca se face vara. Albina de iarna nu e dezvoltata pentru cules. Din ce stiu eu, e diferita si structural si functional. De exemplu o albina de iarna poate ajuta la cresterea unei singure larve in timp ce cea de vara crest 2-4 larve. Stiu ca albina de iarna, daca nu ma insel, avea trompa mai scurta ceea ce o facea improprie pentru cules. (Informatia necesita confirmare!) Practic, ceea ce zici tu nu stiu la ce ar ajuta. La ce ar fi bune albinele acestea? La numar?
albinele de iarna nu difera cu nimic fata de cele de vara, trompa este tot la fel, de cules ar culege dar nu are ce. cele ce ierneaza traiesc pina la 7-8 luni datorita faptului ca in lunile de toamna au consumat multe proteine[ pastura] si si-au format corpul gras. cele de iarna , atunci cind isi reia matca ponta, ingrijeste o singura albina 3-4 larve, in timp cele de vara ingrijesc 3-4 albine o larva. cind numarul albinelor doici creste astfel inchit chiar 5-6 albine doici ingrijesc o singura larva, odata cu numarul doicilor tot mai mare, se creaza un dezechilibru, si familia intra in frigurile roitului.

oroles

Citat din: istodorescu vasile din Februarie 10, 2014, 09:54:52 PM
albinele de iarna nu difera cu nimic fata de cele de vara, trompa este tot la fel, de cules ar culege dar nu are ce. cele ce ierneaza traiesc pina la 7-8 luni datorita faptului ca in lunile de toamna au consumat multe proteine[ pastura] si si-au format corpul gras. cele de iarna , atunci cind isi reia matca ponta, ingrijeste o singura albina 3-4 larve, in timp cele de vara ingrijesc 3-4 albine o larva. cind numarul albinelor doici creste astfel inchit chiar 5-6 albine doici ingrijesc o singura larva, odata cu numarul doicilor tot mai mare, se creaza un dezechilibru, si familia intra in frigurile roitului.
Domnule istordorescu, din ce inteleg eu de la dumneavoastra e invers fata de cum stiam. "La sfârşitul lunii aprilie familia de albine este formată numai din albine eclozionate de curând. Dacă albinele care au iernat pot hrăni doar o singură larvă, având o capacitate de hrănire a puietului foarte redusă, albinele tinere, eclozionate primăvara, pot hrăni 2-3 sau chiar 4 larve. Datorită acestei capacităţi mari de hrănire a larvelor posedată de către aceste albine tinere, a disponibilităţii nectarului şi polenului proaspăt, a intensificării pontei mătcii, ritmul de creştere, de dezvoltare a familiei de albine se accelerează, familia intrând în următoarea perioadă..." Sursa: http://proapicultura.ro/viata_familiei_de_albine.html

Sunt in ceata!

Sper sa gasesc si informatia cu privire la diferentele structurale intre albina de iarna si cea de vara (in afara de corpul gras)!

istodorescu vasile

da cititi in continuare  la  la adresa pusa de dumneavoastra si veti gasi exact ce v-am spus eu , adica in perioada de vara  la 3-4 albine le revine o larva .