Vremea in iarna 2013-2014

Creat de bucovineanu, Noiembrie 25, 2013, 04:00:21 PM

« precedentul - următorul »

fiug1970

Capcanele de feromoni sunt in principal specifice rasei, deoarece masculii sunt ispititi numai de catre substanta femelei din aceeasi specie. O capcana deci se poate utiliza numai la perceperea unei specii de fluture marcat de producator. Acest lucru, pe partea de cercetare-dezvoltare, inseamna ca in cazul fiecarei insecte daunatoare trebuie descoperita compozitia feromonului, care nu este o sarcina usoara, deoarece in general se produc cativa nanogrami (miimea gramului este miligram, miimea miligramului este mikrogram, miimea mikrogramului este nanogram) din feromon. In mod normal capcanele trebuie sa captureze fluturii prin lipire sau intra intr-un spatiu si nu mai pot iesi.

5_original.jpg

fiug1970

untitled.png

romikele

Citat din: bio din Noiembrie 29, 2013, 11:19:59 AM
Sal, Paco..

..nu as fi crezut ca ciocanitorile pot distruge in asa hal un stup.

Nu cred ca au fost ciocanitori ci doar O CIOCANITOARE.

Azi am avut ocazia sa-i vad ciocanitoarea lui PACO, dar... n-a vrut sa o arate si eu n-am avut rabdare sa astept sa-l conving sa o arate ! =)) =))

RazvanTi

Citat din: romikele din Decembrie 01, 2013, 08:05:03 PM
Azi am avut ocazia sa-i vad ciocanitoarea lui PACO...

:nebun: mah nebunaticilor! ce faceti voi acolo? umblati cu ciocanitoarea?  :nebun:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

ves.lucian

Citat din: fiug1970 din Decembrie 01, 2013, 07:57:43 PM
untitled.png

prietenul meu FIUG , dar cu albinele ce facem daca trebuie sa stropim in floare ???
  oare nu putem devansa si amana putin ???
  ce zici ???
   :hi: :hi: :hi: :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

bio

Citat din: romikele din Decembrie 01, 2013, 08:05:03 PM
....

Azi am avut ocazia sa-i vad ciocanitoarea lui PACO, dar... n-a vrut sa o arate si eu n-am avut rabdare sa astept sa-l conving sa o arate ! =)) =))

..doar ai vazut-o..??

..un Facebok ceva..??

romikele

N-am avut cum s-o vad, dar urmarile le-au vazut si altii... aici de ex.   :wink2::

http://meheszkedunk.blogspot.ro/2013/02/fakopancsok-akcioban.html

fiug1970

Citat din: ves.lucian din Decembrie 02, 2013, 02:06:17 PM
Citat din: fiug1970 din Decembrie 01, 2013, 07:57:43 PM
untitled.png

prietenul meu FIUG , dar cu albinele ce facem daca trebuie sa stropim in floare ???
  oare nu putem devansa si amana putin ???
  ce zici ???
   :hi: :hi: :hi: :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
amigo lucian,am postat mai inainte referitor la toxicitate albine,mere bio,mar viermanos dar sanatos....trebuie citit cu atentie prospectul,intrebat vanzatorul(in caz ca ai pe cine..)cautat in varu' gugle despre masuri de protectie pt.respectivul tratament,etc.Asta pt.cine are albine si-l DOARE!!ca poate vecinu' (care n-are albine ci doar iepuri),da la greu cu ce-l taie capu' si cu ce-i trece prin mana fara sa-i pese .....Cat despre amanare SAU devansare...nu-i loc de intors.Si asa mare paguba in randul moliilor nu prea se va simti,datorita geneticii lor,nu de alta.Se supune ca daca se omoara 50% din fluturi,se mentine balanta echilibrata:isi ia si Cezarul ce-i al sau si raman si ceva mere fara viermi.Multi vor zice:"mai mare daraua,decat ocaua,mai scumpa-i zgarda,decat cainele"!!da,da' daca nu faci nimic in putin timp vei pune drujba in functie si nu vor avea nici vrabiile unde sa stea!!!Asa ca fiecare face ce vrea si cum vrea.Intotdeauna am sa ofer informatii necesare,atat din experienta cat si din surse informatice,de fiecare data cand m-i se vor cere.Fie ca-i vorba de tehnicile lui DM,fie ca-i vorba de lada de zestre a lui Ursu,nimeni nu obliga pe nimeni sa-i urmeze sfaturile.Libertatea de opinie,libertatea de exprimare,libertatea de alegere trebuie sa primeze in relatiile interumane si cu atat mai mult intr-un forum ca acesta ce se vrea diferit fata de alte forumuri cu acelasi profil prin tocmai aceste libertati:simple si la indemana fiecaruia dintre noi.Parerea mea..
Tratamentele trebuie facute respectand tehnica,dozajul,calendarul,temperatura(ca fapt divers:in luna mai daca,dupa ora 20.00,reusiti sa coborati temperatura aerului cu un grad,doua,adicala 10-11 grade,femelele nu mai oua si mor cu ponta nedepusa!!!!asa ca judecati singuri..).

ves.lucian

cu tine trebuie neaparat sa tin legatura !!! asta daca-ti face placere si tie !!!
  m-ar interesa ceva grafice de srtopiri anuale la mar , par , piersic , cires si prun !!!
   :hi: :hi: :hi: :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :ok: :yes: :thanks: :i_love_you:
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

fiug1970

pad3

Citat din: ves.lucian din Decembrie 03, 2013, 03:02:25 AM
  cu tine trebuie neaparat sa tin legatura !!! asta daca-ti face placere si tie !!!
  m-ar interesa ceva grafice de srtopiri anuale la mar , par , piersic , cires si prun !!!
   :hi: :hi: :hi: :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :ok: :yes: :thanks: :i_love_you:
si eu sunt interesat fiug. in primavara livada intra in al 3-lea an si cred ca e timpul sa invat cate ceva despre tratamente la pomii fructiferi. daca ai un pdf ar fi super daca nu, merge si cu povete.
te pricepi si la curatat/format coroana?
somnul ratiunii naste monstri

fiug1970

STROPIRE "LA NEGRU"

Toamna, după ce cad frunzele (în repaus vegetativ), se va face o îmbăiere a pomilor cu unul din următoarele produse:
EMERIT OIL
- 100 ml / 6 l apă sau 22,5 l / ha;
- 500 ml / 30 l apă.
Insecticid - Acaricid
CONFIDOR OIL
- 150 ml / 10 l apă;
- 1 l / 75 l apă.
Insecticid - Acaricid
          Dăunătorii combătuţi : Păduchele din San Jose, Ouă de cotari, Acarieni, Afide, etc.
STROPIREA "ALBASTRĂ"
         Stropirea albastră se face la sfârşitul iernii (februarie). Aceasta se face cu produse pe bază de CUPRU, cu unul din produsele din tabel :
PIATRA VÂNĂTĂ
200 gr / 10 l apă fără var sau 1 kg / 50l apă
ZEAMA BORDELEZĂ
2 - 3 % ; 50 gr / 8 - 10 l apă
FUNGURAN OH 50 WP
30 gr / 10 l apă
CHAMPION 50 WP
30 gr / 10 l apă
CURZATE MANOX
50 gr / 10 l apă
          Stropirea la negru NU se face în acelaşi timp cu stropirea albastră. Se fac separat, în zile diferite, ţinând cont de următoarele condiţii :
- temperatura să fie peste 5oC;
- să nu fie ceaţă sau umezeală;
- pomul să nu fie umed;
- pomul să fie îmbăiat în întregime de la vârf până la bază.
PRIMĂVARA TIMPURIU
          Înainte de dezmugurit, se fac tratamente cu :
ULEI HORTICOL
0,2 %
Aplicarea uleiului se face împotriva ouălelor
hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale păduchelui
din San Jose şi păduchilor .
SULF MUIABIL
0,7 %
Sulful muiabil se utilizează împotriva făinării la măr şi păr
ÎNFRUNZIREA MUGURILOR
           Se aplică tratamente cu fungicide de contact împotriva rapănului, făinării şi a altor boli cu :
CHAMPION 50 WP
30 gr / 10 l apă
BRAVO 500 SC
0,15 % ; 20 ml / 8 - 13 l apă
DITHANE M 45
0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
SHAVIT 72 WP
0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
FOLPAN 80 WDG
15 gr / 10 l apă
          Asociate cu insecticide de contact :
RELDAN 40 EC
10 ml / 10 l apă
DECIS 2,5 EC
5 ml / 20 - 25 l apă
FASTER 10 CE
2 ml / 8 l apă
BUTON FLORAL ALB sau ROZ
          Tratamente împotriva rapănului, moniliozei şi altor boli, cu fungicide sistemice :
CURZATE MANOX
25 gr / 10 l apă
RIDOMIL MZ GOLD
25 gr / 10 l apă
TOPSIN
10 gr / 14 l apă
ALIETTE 80 WG
20 gr / 7 l apă
          Asociate cu insecticide :
CALYPSO 480 SC
1,8 ml / 10 l apă
NISSORUN 10 WP
5 gr / 16 l apă
TALSTAR 10 EC
4 ml / 10 l apă
ACTARA 25 WG
1,5 gr / 10 - 15 l apă
MOSPILAN 20 SG
3 gr / 12 - 15 l apă
VERTIMEC
10 ml / 10 l apă
DUPĂ CĂDEREA A 3/4 DIN FLORI
          Se aplică tratamente împotriva rapănului, moniliozei şi făinării, cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, viespilor şi acarienilor.
          Se aplică insecticide ca :
SYSTANE (fungicid)
0,1 - 0,125 % ; 5 ml / 25 l apă
RELDAN (insecticid)
10 ml / 8 l apă
CALYPSO (insecticid)
1,8 ml / 8 l apă
LA FORMAREA FRUCTULUI (când fructele au aproximativ 0,5 cm. în diametru)
          Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide şi acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, viespilor şi acarienilor.
Fungicide :
FOLPAN
15 gr / 7,5 l apă
MERPAN
15 gr / 10 l apă
SHAVIT
0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
Insecticide :
MOSPILAN
3 gr / 15 l apă
RELDAN
10 ml / 10 l apă
DUPĂ RODIRE
          Se fac tratamente repetate la interval de 2 - 3 săptamâni cu următoarele substanţe :
TIP PESTICID
COMBATERE
INSECTICIDE
Pentru combaterea păduchilor, afidelor, viermilor, viespilor.
FUNGICIDE
Pentru combaterea rapănului, făinării, manei, putregaiului.
ACARICIDE
Pentru combaterea acarienilor.
          Înainte cu două săptămâni de coacerea fructelor, se va face ultimul tratament.
TOAMNA
          Se pot pune îngrăşăminte complexe în jurul fiecărui pom.
Aceste tratamente sant pt.mar si par in special,dar se pot trata toti pomii fructiferi de aceeasi manera in timpul repausului vegetativ.

fiug1970

Citat din: pad3 din Decembrie 03, 2013, 05:38:02 PM
Citat din: ves.lucian din Decembrie 03, 2013, 03:02:25 AM
si eu sunt interesat fiug. in primavara livada intra in al 3-lea an si cred ca e timpul sa invat cate ceva despre tratamente la pomii fructiferi. daca ai un pdf ar fi super daca nu, merge si cu povete.
te pricepi si la curatat/format coroana?
pt.tratamente trebuie tinuta evidenta in agenda pomicola,la fel ca si caietul stupinei(cred ca asa se numea pe vremea cand avea tata stupi).Daca la anul intra in al 3-lea an poate ai norocul si de cateva flori si ceva fructe,macar sa vezi daca sant soiurile pe care le-ai vrut(ca o paranteza:cand mi-am cumparat merii pitici,am vrut sa fie soiul starkinson,bot de iepure,imi plac cum miros,sotia nu vroia ca-s malaiete la gust,ea vroia golden,moldoveanca de unde am cumparat mi-a recomandat soiul,avea si eticheta cu poza,totul ok!Tulpina merilor era de culoare rosie,ce mai!cum trebuia sa fie.Cand mi-a rodit unul dupa trei ani au ramas doua mere cam de 300-400gr.bucata si din soiul GOLDEN :mad: :mad:)Cat despre coroana...doar cateva sfaturi ca de la distanta nu pot"vedea"unde trebuie sa tai si unde nu!Sa eviti ramificarea in V(cel putin la visin e cauza cea mai mare de schinguire din cauza careia ramurile se despica,uneori pana la pamant din cauza greutatii,vantului,etc),sa hotarasti o anumita inaltime a coroanei pt.a facilita lucrarile de intretinere,cules,tratamente fitosanitare,etc.Coroana sa fie destul de aerata fara ramuri inecesare,fara lastari(nuiele),sa aiba un schelet de baza,sa ofere si productie de fructe si intretinerea pomului fructifer(ca si un stup:sa poti extrage produse fara sa fie in detrimentul populatiei de albine),sa ai acces la toate zonele scheletului cu usurinta.Lucrarile de taiere incep in repausul vegetativ si se numesc taieri de curatire:nu se doreste formarea coroanei ci doar curatirea superficiala de ramuri uscate,lastari nuiele,usurarea cat de cat a taierilor din primavara si pt.a nu "imbaia" fara rost ramuri sortite taierii, la tratamentele la"negru".Primavara cand timpul permite,in martie se poate incepe lucrarile de taiere in uscat, in livezile de pomi. Executate mai devreme, taierile  pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot urma.
Sensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun. Marul este si el sensibil la ger.Aceste taieri le facem pentru reducerea incarcaturii excesive cu muguri a pomilor fructiferi, pentru a se stabili marimea ramurilor, alungirea si intrepatrunderea lor.
In coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se vor dezvolta mult mai repede iar stropirile se fac mai greu si de regula, solutia  cu care se stropeste,  nu poate fi aplicata pe toate ramurile.
Prin taierile de intretinere urmarim echilibrarea
vegetatiei intre baza si varf.
Este important sa retinem ca taierile sunt masuri de stimulare si nu de limitare a cresterii indiferent cât de drastic am tăia. Cu cât  vom  taia mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă.
Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C
De regula la toaletarea anuala vom urmari sa:
eliminăm ramurile uscate, rupte sau rănite
îndepărtăm ramurile afectate de boli ( când taiem ramuri taietura o vom face cat mai aproape de inelul acestora( baza ramurii) fara sa ranim scoarta
indepartam ramurile care se ating sau se intercaleaza.
indepartam ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei
intotdeauna taiem la o ramificatie inlocuind lastarii batrani cu lastari tineri.
in cazul in care nu avem ramificatie (in general la taierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de el:
ranile produse in timpul taierilor cu diametrul mai mare de 2 cm se acopera cu solutie speciala de obicei pe bază de ceară pentru  prevenirea infecţiilor şi stimularea vindecarii.
Dupa o taiere severa s-ar putea sa avem in primul an o recolta slaba sau chiar de loc care insa va compensa cu recolta din anul urmator.

ves.lucian

pad3

multumesc. cand se va putea o sa pun ceva poze si mai astept atunci ceva sugestii  ^:)^
somnul ratiunii naste monstri