• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

hur

ramele cu albina le bag pur si simplu sau cu ceva protectie ,gen ziar sau ceapa?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Closcutz

Ramele cu albina le pui in cutia unde se afla roiul pe care vrei să-l întărești la marginea roiului. Daca nu sunt rame doar cu miere poți să le pui și un pic mai depărtate de ramele roiului și treptat în câteva zile sa le apropii. Sa nu uiți să iei cutia in care a fost familia orfană. Poți zdrobi o ceapa sau pufui cu tuica, dar nu este obligatoriu; rău nu face.

stefan1

 @Closcutz propune o varianta mai simpla si mai uzitata pentru a economisi timp. Este foarte posibil sa faci u unire buna fara a mai tine in cusca matca din nucleu, doar ca este riscul (un anumit procent) ca albinele mult mai numeroase din stupul mare sa omoare matca. De asemenea daca muti ramele din stupul mare in nucleu, pe vechiul loc al nucleului, multe albine se vor intoarce la vechiul loc si, nemaigasind familia, va incerca sa intre in stupii vecini, ceind stres si chiar ceva victime. Daca albinele nucleului se muta in pe locul familiei mari, se vor pierde ceva albine din nucleu, care oricum sunt mult mai putine. Schimbarea lazii am recomandat-o pentru ca in 'casa straina' albinele sunt mai putin razboinice si vor fi mai putine albine intepate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Continua sa ma uimeasca ce se intampla in stupina!
 In ultimele 3 zile a mai urcat cantarul 900g. Nu cred ca e miere de furat, ca atunci manifestarile la urdinis sunt altfel, apar albine uzate, este zbor pana pe noapte etc. In plus e exclus ca sa fure toate familiile. Am gasit roi cu doar o palma de fagur libera pentru cuib pe 2-3 rame, in rest plin de miere capacita si necapacita. Peste jumatate din familii au incetat la inceputul lui septembrie puietul, dar acum au reinceput, desi doar una-doua palme de puiet de toate varstele. In ultimele zile nu am mai prea vazut sa aduca si polen.
  Culesul a redus din populatia pentru iernare. Am auzit de cazuri de disparitie a albinelor din stupi in zona. Oare sa fie un furt linistit din astfel de familii? Nici un furtisag nu ar antrena pentru asa mare perioada toate familiile fara sa fie incercari de furt si la propriile familii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Trebuie sa pregatesti centrifuga. Lasand gluma la o parte "culesul" acum nu poate fi decat din alti stupi. Si in zona noastra au disparut albinele din multi stupi, dar nu am sesizat astfel de "cules"

Closcutz

Am înțeles că la nivelul întregii țări sunt probleme foarte mari cu familiile de albine din cauza secetei, a prigoriilor, varroa și mai ales a viespilor. Vremea calda nu le-a trimis la hibernare și viespile au rămas foarte active. Orice unitate fără regină sau slabă le-a căzut pradă. Și anul asta sunt multe unități slabe.

nicu68

dar cand dispar albinele toamna din stup si gasesti putin puiet capsacit si ramele pline cu miere deci nici vorba de furtisag ce sa fie???

MirceaCalin

Citat din: nicu68 din Noiembrie 13, 2019, 10:56:02 p.m.dar cand dispar albinele toamna din stup si gasesti putin puiet capsacit si ramele pline cu miere deci nici vorba de furtisag ce sa fie???

Păduchi în exces, mai mult ca sigur !!!

Citat din: Closcutz din Noiembrie 13, 2019, 07:52:49 p.m....Vremea calda nu le-a trimis la hibernare și viespile au rămas foarte active...

Şi eu omor în fiecare zi viespi cu pliciul !
Am şi capcane pe rol...

nicu68

poate au venit pana la mine in talmacel nea Stefane si au cules din stupi mei,, ha ha ha,,

MirceaCalin

Una din familii culege polen binişor (imaginile au doar câteva minute distanţă intre ele).
Mă uimeşte că mai sunt cel puţin trei plante care dau polen galben, portocaliu şi roşcat.

bucovineanu

Natura e mereu uimitoare. Cu ceva ani in urma in luna februarie totul era acoperit de zapada, alunul si arinul nu pornisera deloc in vegetatie, a venit o singura zi calda si albinele aduceau grauncioare mici de polen.

stefan1

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 13, 2019, 06:14:50 p.m.Trebuie sa pregatesti centrifuga. Lasand gluma la o parte "culesul" acum nu poate fi decat din alti stupi. Si in zona noastra au disparut albinele din multi stupi, dar nu am sesizat astfel de "cules"

  Ar fi absolut necesara o extractie, dar nu stiu daca va mai ingadui vremea care si asa a fost mult prea ingaduitoare iar eu mai am 2-3 zile alte treburi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: nicu68 din Noiembrie 13, 2019, 11:29:27 p.m.poate au venit pana la mine in talmacel nea Stefane si au cules din stupi mei,, ha ha ha,,

 Au pornit spre Talmacel dar s-au oprit la Talmaciu, ca am auzit ca si acolo sunt cazuri de disparitie de albine. (of, of, of!)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Faptul ca aduc miere in stupi nu e foarte grav. Partea proasta e ca pe langa miere mai pot aduce si ceva "samanta" de boli.

NYK74

Au cărat polen și aici zilele trecute,familiile nu au puiet în stupi încã și nu sau strîns în ghem,dar este dezastru cu viespile.