• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

hur

ramele cu albina le bag pur si simplu sau cu ceva protectie ,gen ziar sau ceapa?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Closcutz

Ramele cu albina le pui in cutia unde se afla roiul pe care vrei să-l întărești la marginea roiului. Daca nu sunt rame doar cu miere poți să le pui și un pic mai depărtate de ramele roiului și treptat în câteva zile sa le apropii. Sa nu uiți să iei cutia in care a fost familia orfană. Poți zdrobi o ceapa sau pufui cu tuica, dar nu este obligatoriu; rău nu face.

stefan1

 @Closcutz propune o varianta mai simpla si mai uzitata pentru a economisi timp. Este foarte posibil sa faci u unire buna fara a mai tine in cusca matca din nucleu, doar ca este riscul (un anumit procent) ca albinele mult mai numeroase din stupul mare sa omoare matca. De asemenea daca muti ramele din stupul mare in nucleu, pe vechiul loc al nucleului, multe albine se vor intoarce la vechiul loc si, nemaigasind familia, va incerca sa intre in stupii vecini, ceind stres si chiar ceva victime. Daca albinele nucleului se muta in pe locul familiei mari, se vor pierde ceva albine din nucleu, care oricum sunt mult mai putine. Schimbarea lazii am recomandat-o pentru ca in 'casa straina' albinele sunt mai putin razboinice si vor fi mai putine albine intepate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Continua sa ma uimeasca ce se intampla in stupina!
 In ultimele 3 zile a mai urcat cantarul 900g. Nu cred ca e miere de furat, ca atunci manifestarile la urdinis sunt altfel, apar albine uzate, este zbor pana pe noapte etc. In plus e exclus ca sa fure toate familiile. Am gasit roi cu doar o palma de fagur libera pentru cuib pe 2-3 rame, in rest plin de miere capacita si necapacita. Peste jumatate din familii au incetat la inceputul lui septembrie puietul, dar acum au reinceput, desi doar una-doua palme de puiet de toate varstele. In ultimele zile nu am mai prea vazut sa aduca si polen.
  Culesul a redus din populatia pentru iernare. Am auzit de cazuri de disparitie a albinelor din stupi in zona. Oare sa fie un furt linistit din astfel de familii? Nici un furtisag nu ar antrena pentru asa mare perioada toate familiile fara sa fie incercari de furt si la propriile familii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)