• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Se intampla cateodata sa se mute matca pe acele rame. Deci atentie

hur

azi am trecut pe la albinute . afara a fost foarte cald. majoritatea stupilor aveau activitate la urdinis afara de unul. l-am deschis . pe rame mai erau albine cam jumatate rama. era si matca acolo. n-am gasit nici o albina moarta. in septembrie am avut cam trei rame bune de puiet capacit.acum aproape doua saptamani erau acolo. Sa fie furtisag.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

bucovineanu

Daca era furtisag nu mai gaseai nici o picatura de miere pe rame si gaseai albine moarte pe fund. Cred ca e vorba mai degraba de infestare masiva cu varroa.

stefan1


  Si eu as zice ca paduchii sunt de vina. Din pacate acestia au devenit mult mai periculosi decat acum 20-30 de ani, devenind purtatori de viroze periculoase.
  In plus ai spus ca familia avea puiet multisor in septembrie. Asta inseamna ca nu ai putut sa ii faci un tratament in lipsa puietului, iar cele facute cand ai puiet capacit sunt putin eficiente.( Citeste si ce s-a discutat aici:)
 
  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=9187.0
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanescu

Am unit doi stupi. Unul slab dar cu matca cu unul puternic fara matca. La nici unul nu am gasit puiet. Astazi la impachetare gases 3 rame cu puiet in diferite stadii! Ce se intampla?
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

MirceaCalin

Citat din: stefanescu din Noiembrie 07, 2019, 06:04:51 p.m.... Ce se intampla?

O fi vrut regina să-şi crească proprii "supuşi", care erau mai puţini decât ceilalţi fără matcă !!??

bucovineanu

Citat din: stefanescu din Noiembrie 07, 2019, 06:04:51 p.m.Ce se intampla?
E vorba de instinctul de supravietuire:albinele din familia fara regina erau probabil batrane cu sanse mici de a iesi din iarna si datorita faptului ca vremea a fost favorabila, regina a pontat atat cat a permis acoperirea cu albine.

stefanescu

Aveti drptate. Nu m-am gandit la asta. Multumesc de raspuns.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

hur

in septembrie au fost facute tratamente tot la 7 zile cu VF.ultimul tratament lam facut in octombrie cu Mitak.la toti stupii . la Carnica au cazut in medie 120, la "carpatina" de 3-4ori mai mult. mai am o corcitura de bukfast unde din pacate nu am verificat dar el inca mai are benzile cu varostop.depopularea e la un roi de carnica , a fost pe 5 rame in septembrie.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

am doi foarte agresivi la care vreau sa le schimb matcile, unul din ei sa.l unific cu cel depopulat.  care ar fi cea mai sigura metoda?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

 O posibila metoda:
- Controlezi familia agresiva si ii iei regina, lasandu-l 'orfan' pana a doua zi.
- A doua zi controlezi familia mica si ii pui regina in cusca.
- Cel mai bine intr-o alta lada pusa in locul familiei puternice, se muta fagurii din ambele familii si cu regina in cusca intre ramele de la familia mica. Pentru o si mai buna acceptare poti uniformiza mirosurile cu o ceapa taiata sau cu melisa, ulei de melisa sau alte substante aromate.
- Peste inca o zi, pui dop de ceara sau din sherbet la cusca matcii.
- Dupa alte doua-trei zile scoti cusca si organizezi cuibul.

 Profita cat mai este vremea calda.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

multumesc pt sfat , azi ma ocup de el.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

ieri am verificat restul de roi. inca o surpriza: roiul agresiv.ultima data l.am luat la mâna in septembrie.mai avea puiet pe vreo 4 rame. la inceputul lui octombrie iam facut un tratament cu mitak, erau acolo, vreo 7 rame de albina. luni am mai facut un tratament, dar nu le.am  mai auzit ventiland ca data trecuta. ieri l.am luat la mana . rezultat: 8 rame pline cu miere , albine foarte putine, matca lipsa, 6 botci roase, una langa alta , si  inca una intreaga, inauntru matca moarta demult.
Cauze?? astept opinii.
restul stupilor stau bine.
inca ceva: roiul care din mai pana in octombrie a fost foarte bland a imprumutat  năravul vecinului sau ,mai sus prezentat, cum am ridicat podisorul sau si repezit la mine cateva.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Closcutz

Explicația că era foarte agresiv este că nu avea regină. Ia ramele cu miere și albina și redisdribuile prin cei care au nevoie.

hur

agresiv era de cand l.am format,familia de unde l.am luat e putin mai moderata in agresivitate . mai am un roi la fel de agresiv si are regina.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste