• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

De ceva timp au apărut nişte păduchi de plante care invadează aproape tot ce e verde.
Ştie cineva ce sunt şi cum pot fi combătuţi ?

În a doua imagine, primele bărbi serioase din cauza culesului foarte slab şi a căldurii din oraş

stefan1

  Este vorba de paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)
  Cred ca se gasesc pe 'net multe materiale despre acest daunator redutabil.

  https://ingrijireaflorilor.ro/cum-eliminati-paduchele-lanos/

  Mamaruta este un 'antidot' destul de eficient, care consuma lavele acestui paduche.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Mulţumesc pentru info !

Am găsit o ramă pontată până la ultimul rând de celule

hur

Azi am deschis am deschis bezmeticul.oua nu am mai vazut doar foarte putin larvar pe o rama si mult puiet descapacit si scos afara. toate botcile au fost distruse afara de una. pe asta.am desfacut-o eu . o matcuta destul de mare.am mai pus o rama cu cateva oua. Oare ce fel de matca ar fi iesit din botca aceia.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

  Inainte ati spus ca nu il desfiintati ca sa faceti experiente. In aceasta idee era interesant sa lasi botca, sa vezi ce se intampla.
  Ai pus in 20 sau 21 iulie un fagur cu oua bune de la alt stup. De acolo a tras botci si pana acum trebuia deja sa iasa o matca. Daca fagurul dat avea si larve, matca trasa din acestea ar ecloziona la cca 12 zile (3 zile stadiul de ou + o zi stadiu de larva de albine pana o preiau ca sa o transforme in botca + inca 12 zile sa se ajunga la 16 zile cat dureaza ciclul de la ou la regina). Se poate sa se mai intarzie putin daca familia este depopulata sau epuizata si nu asigura conditiile optime de hrana si caldura pentru botca.
  La un stup bezmetic pot fi mai multe evolutii. Se poate ca matcile false (albinele care oua) sa distruga botcile inainte de eclozionare, dar se poate intampla ca acestea sa fie lasate sa eclozeze si sa fie ingrijite mai departe de albine. Un alt 'hop' este cand are loc zborurile de imperechere. Uneori se intampla ca noua regina sa fie omorata cand se intoarce de la zbor. Dar se poate si ca regina noua sa reuseasca si dupa 2-3 zile de la imperechere sa incapa sa oua, asta la concurenta cu matcile false care inca mai oua o vreme. In una-doua saptamani situatia se normalizeaza, datorita substantei de matca ovarele albinelor ouatoare sunt inhibate treptat si aceste matci false dispar. Curios, albinele nu disting intre ouale facundate si nefecundate si cresc in continuare si puiet de trantori din ce mai depun albinele. Insa de obicei in asemenea situatie matca ponteaza mai mult decat normal, incat albinele nu pot lua in crestere toate ouale, si cum sunt abandonate mai intai ouale de la periferia cuibului, unde nu oua matca ci albinele, parte din ouale acestora vor fi mancate si nu vor fi luate in crestere. Chiar anul asta am avut un asemenea caz despre care nu stiu daca am scris.
  In cazul tau: e posibil sa ai o matca iesita si de aceea ai gasit botcile distruse, iar botca pe care ai distrus-o poate era ultima intepata pe care nu a evacuat-o inca albinele. Se poate si sa fi fost singura botca viabila si atunci trebuia sa eclozeze in curand. In nici un caz nu trebuia distrusa.
  Daca ai distrus-o ai compromis orice sansa de redresare a familiei. Albinele lui sunt batrane si epuizate si nu mai pot astepta doua saptamani sa iasa o noua regina apoi inca 1-2 saptamani ca sa inceapa sa oua daca ar reusi. Ba mai mult, pierzand ultima speranta de a avea regina, va mai aparea un val de albine ouatoare.
  Chiar daca ar fi reusit matca din botca distrusa, sunt slabe sanse ca familia sa isi mai creeze generatiile de albine necesare ca sa treaca iarna. Poate cu ajutor masiv... Acum, daca nu cumva are totusi o matca iesita, desfiintarea lui cred ca e cea mai buna solutie.

  Un lucru nu l-am inteles totusi. Spui ca are foarte putin puiet capacit si ca scoate larve moarte. Asta este de neinteles. Daca i-ai dat in 20 iulie un fagur cu oua, in acel fagur acum trebuia sa fie puiet capacit frumos.Dacascoate larve moarte, fie familia este foarte depopulata si nu a asigurat climatul necesar in stup, fie nu are mancare, fie, mai grav, a dobandit o boala de puiet. Poate ar trebui sa chemi un prieten mai cu experienta sa vada situatia concreta.
  In cazul c
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

serban

   Astăzi am prins un roi de două ori. Un roi secundar s-a așezat într-un copac la un vecin. L-am prins într-o cutie și l-am dus acasă. Am luat o ramă cu miere să-l ajut pe fomist și, când am ridicat capacul, a plecat și s-a așezat într-un copac la mine în curte. L-am băgat din nou în cutie și, după ce se întunecă i-l pun la locul lui. Astăzi am văzut din nou și matca fără aripi și pe fiica-sa. Sunt vreo zece rame de puiet în stup. Arată super familia.

hur

botca era pe o rama ouata de albine. dupa ce am distruso mia parut rau. dar eram curios sa vad in ce stadiu se afla creatura din ea.m-am gandit ca la urmatoarea vizita nu mai gasesc nimic. rama cu oua bune era in partea cealalta a cuibului  . era posibil sa mute un ou sau o larva de acolo? pe fagurul dat puietul e capacit. larvele moarte sunt de trantor . . practic nu au lasat sa ecluzioneze nimic depus de albina.hrana au destul . zboara foarte putin.daca trage o botca buna îi dau o rama cu puiet gata de ecluzionat.posibil sa aibe matca. toate botcile necapacite au disparut a ramas doar asta.deocamdata albina sta pe cinci intervale,zboara foarte putin,e foarte cuminte,nu  se observa depopulare,nu am vazut polen,.
   m-am gandit ca un astfel de stup poate fi folosit pt.producerea laptisoruluu de matca.chiar in asta daca nu ma insel am avut patru rame cu.botci. pe o rama am numarat 20 de botci capacite.iar nacapacite... momentan am doua joburi si la albinute tot pe fuga sunt si nu prea mai am timp de experiente.de asta am vrut sa vad ce e in botca aia.vineri sunt liber pana la 10am si vad atunci ce-i fac.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

Citat din: hur din August 08, 2019, 03:20:11 a.m.botca era pe o rama ouata de albine. dupa ce am distruso mia parut rau. dar eram curios sa vad in ce stadiu se afla creatura din ea.m-am gandit ca la urmatoarea vizita nu mai gasesc nimic. rama cu oua bune era in partea cealalta a cuibului  . era posibil sa mute un ou sau o larva de acolo?
...

 Subiectul este de dezbatut pe iarna, cand e mai mult timp liber. Pe forum s-a mai dezbatut.

  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2156.msg37086#msg37086

 Cred ca am mai scris, tata, care iubea enorm albinele, povestea cum a gasit o botca normala din care a iesit matca, intr-o familie care nu mai avea de mai multa vreme matca. Se emotiona pana la lacrimi ca o albina si-a pus viata in joc si a furat un ou dintr-o familie normala si din acela au crescut o matca. Din ce am mai citit eu mai recent si ce reiese si din topicul de mai sus, este o infima probabilitate ca o albina sa poata oua un ou din care sa se dezvolte o femela, deci o matca. La Apis capensis acest fenomen este obisnuit.

 Daca ai timp citeste topicul de mai jos, dar in intregime.

  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1438.msg61356#msg61356
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Closcutz

Bine că nu ai timp mai mult să îți bați joc de ele! Unifica urgent unitatea! Gândește-te cu ce trântori s-ar imperechea potentiala regina din moment ce albinele nu zboară absolut deloc!

hur

Citat din: Closcutz din August 08, 2019, 06:46:56 p.m.Bine că nu ai timp mai mult să îți bați joc de ele! Unifica urgent unitatea! Gândește-te cu ce trântori s-ar imperechea potentiala regina din moment ce albinele nu zboară absolut deloc!


trantori sunt si in toti stupii. cat despre unificare nu poate fi vorba. nu vreau sa risc o matca buna. cat despre bataia de joc......
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

botca respectiva a fost trasa si capacita la 2 zile, deci nu cred ca a fost trasa din ou. atunci l-am verificat mai des pt ca am vrut sa-i dau botca . din pacate nu am mai primit botcile.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

 Si din greseli invatam. Incepatorii gresesc mai mult, dar nimeni nu e scutit de greseli.

 Referitor la roiul respectiv: ma mir ca nu si-a tras nici o botca din fagurul cu oua dat in 20 sau 21 iulie. Dar denumirea de 'bezmetic' data unui astfel de roi sau familii este tocmai ca are un comportament iesit din normal; poate sa faca lucruri la care te astepti dar si sa faca exact pe dos. Totusi daca nu a tras botci din acel fagur dat, inseamna ca gradul de bezmeticire a fost mare, deja se simtea confortabil cu matcile false pe care le avea si era cu atat mai greu de redresat. Trebuia totusi supravegheat si daca in 3-4 zile de cand ai pus fagurul nu trage nici o botca, fie sa-l desfiintezi fie sa incerci sa-i procuri o matca nefecundata sau o botca si sa o introduci cu precautiunile pe care probabil le gaseai in carti sau de la stupari mai experimentati. Fara botci din oua fecundate nu aveai ce astepta. Daca totusi a tras macar o botca din acel fagur, prin 2-3 august trebuia sa fi iesit.
  Afirmatia ca a tras o botca pe un fagur cu oua nefecundate si a capacit-o in doua zile, nu se sustine. Doar daca o familie orfana nu avea deloc puiet si i se da un fagur cu puiet larvar, isi tragea botce din larve mai vechi dar tot trec minim 3 zile pana le capacesc. Daca el avea intentia sa traga botci le-ar fi tras mai demult si din larve mai tinere. In plus s-a mai discutat, din oua nefecundate botcile ajung foarte rar la capacire si larva oricum moare imediat dupa capacire. Daca in acea 'botca' ai gasit o fiinta viabila, fie nu a fost boca ci o celula de trantor intr-o pozitie mai deosebita, fie a fost un caz rarisim, de matca iesita din ou depus de albina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

""  In cazul tau: e posibil sa ai o matca iesita si de aceea ai gasit botcile distruse, iar botca pe care ai distrus-o poate era ultima intepata pe care nu a evacuat-o inca albinele.""
ati avut dreptate , azi am vazut matca
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

 Inseamna ca ceva sperante sa redresezi familia mai sunt, desi este deja august. Mai este 'hop'-ul cu fecundarea. Daca a iesit - cum am socotit - in 2 sau 3 august (depinde daca fagurul cu oua dat in iulie a avut si larve sau numai oua de una, doua sau trei zile). Cam in 10 zile de cand a eclozionat, matca poate incepe sa oua (dar in familiile bezmetice reusita este mai redusa ca la o familie normala). Nu orice oua vazute sunt oua de la noua matca. Fii sigur ca inca mai sunt albine ouatoare care vor mai oua o vreme alaturi de regina.
  Dupa ce esti sigur ca regina oua, poti sa ajuti roiul cu cate un fagur de puiet gata de eclozare, ca sigur ca are albinele batrane si epuizate daca au crescut puiet de trantori. Pentru a pastra cat de cat proportia intre albinele tinere si cele batrane, da-i esalonat la 5-6 zile macar 3 faguri cu puiet la eclozionare, daca vrei sa isi faca albine sa treaca iarna. Pana matca nu incepe sa oua, nu e bine sa dai faguri cu puiet.
  Succes! Cred ca pana la urma ceva experienta ai tras din toata situatia asta neplacuta!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

am verificat roii . cel din mai si-a dat drumul bine dupa ce a muritalbina ouatoare. are miere pe toate ramele. ca raport albina/miere e foarte bun.
 in iulie am facut 2 roi  . unul are 6 rame bune cu puietcapacit,coronite la cateva rame. al 2-lea e "bezmeticul". are puiet capacit pe doua rame. albina nu a mai ouat de cand a iesit matca sau nu au fost luate in crestere. matca a pontat doar pe ramele care nu au fost ouate de albina,adicanu sa amestecat cu puietul de albina.miere putina. azi vreau sa-i dau 1-2rame cu capacit.pt iarna-i dau de la altul din magazie.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste