• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

hur

In plus multi paznici la urdinis.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

 Ti-am spus ca nu e bine sa umbli asa de des intr-un stup. Noul nucleu format si-a ales o regina din pumnul de botci date iar cea de dupa diafragma a fost alungata. Ai gresit ca ai facut noul nucleu pe locul celui furet. Acolo hoatele stiu locul si vor incerca si zilele urmatoare iar o unitate biologica mica si inca fara regina fecundata este vulnerabila. Deea vezi paza sporita la urdinis si ai vazut albine intepate. Stramtoreaza la minim urdinisul si urmareste si mai departe sa nu fie furat. Poate, daca ai cules de salcam, hoatele sa nu fie asa insistente si sa scape noul nucleu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

Pe asta l-am mutat la vreo 20m .albinele zboara la cules in partea opusa. In primul a fost multa culegatoare care sa intors in stupul de origine si nu cu mana goala :).  La asta i-am inchis urdinisul o perioada. Salcamul sa dus. 3-4 zile de cules bun inrest au ciugulit printre stropii de ploaie. Au umplut cuibul si vreo trei rame 1/1 in magazie.
Maine îi verific de botci, mai trag de ei pana la tei. La ultima verificare n-am mai gasit .le-am dat spatiu si de lucru
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Ieri am verificat stupii . Nu si-au mai tras botci. Cel care aplecat pe trei rame in primavara acum e pe doua corpuri întregi. Am gasit 13 rame cu puiet sau ouate ,7in cuib si 6 in cat. Mai are doua rame care nu-s cladite complet . Pe celalalte 5 miere ,polen si pastura.o sa-i mai pun un cat. Al doilea mai are 8 rame cu puiet si trei cu miere si pastura. Mai are vreo sase rame de cladit. Din asta am luat doua rame de am format nucleul.e mai lenes . Are si matca mai batrana.din celalalt am luat o rama ouata si am bagat-o in nucleu sa-si traga botci din ea. Am trecut pe la nucleu si am vazut ca scoteau larve afara
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Matca a murit de foama. Am gasit-o intr-o celula dupa diafragma cu trompa scoasa. Botcile date sun roase sau gaurite in partea opusa. Si- au tras doua botci din larve destul de mari.pe astea le-am distrus eu . I- am dat o rama ouata sa- si traga din ele. De-acu le las in pace. Le deramjez numai cand le dau apa si sirop.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

  Eu cred ca are matca. Cea de dupa diafragmaa fost una alungata, nu cea aleasa. Aceea poate sa dispara doar daca se pierde la zborurile de imperechere sau sa fi zburat de pe rame cand ai tot controlat stupul si sa nu fi stiut sa se intoarca. Calculeaza cam la 10 zile de cand ai dat botcile sau de cand ai vazut matci moarte si e posibil sa vezi oua de la matca imperecheata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

Am sa verific pe joi daca e vreme buna.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

fone


https://photos.app.goo.gl/WDWmog8BaPR74cQR6

Salut prieteni,

Rog accesati acest link(nu am reusit sa fac upload) , este o filmare facuta intre randurile de stupi cu albine care se tarasc pe jos.
Fenomenul a inceput acum 4 zile si s-a accentuat .
La 1.2 km de stupina este un lan de mustar stropit cu proteus acum cca 10 zile.
S-au facut trei tratamente cu varachet in aceasta primavara.

daca aveti o parere ,un sfat ...
Multumesc.

dan sebastian

Peste inca 10 zile daca ai inca stupi va inceta efectul. 21 de zile retin ca are remanenta.
Ar fi bine sa muti stupii.
Poti sa te adresezi la dsv, sau alte organe abilitate si sa iti recuperezi banii pe familii de la fermier.
Il dai in judecata. Nu avea voie sa trateze cu asa ceva la inflorire. Se putea trata cand era planta in crestere si nu era vizitata de polenizatori. Poti asculta si laivul lui Nistor unde un coleg a patit la fel.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

hur

Citat din: stefan1 din Mai 30, 2019, 04:16:25 a.m.Eu cred ca are matca. Cea de dupa diafragmaa fost una alungata, nu cea aleasa. Aceea poate sa dispara doar daca se pierde la zborurile de imperechere sau sa fi zburat de pe rame cand ai tot controlat stupul si sa nu fi stiut sa se intoarca. Calculeaza cam la 10 zile de cand ai dat botcile sau de cand ai vazut matci moarte si e posibil sa vezi oua de la matca imperecheata.
Am verificat si am gasit o rama ouata .👍
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

  Mai trebuie sa fii atent sa nu fie oua puse de albine 'trantoritze', pentru ca a stat mult fara matca. Asta poti vedea daca ouale sunt depuse regulat sau imprastiat, daca sunt amplasate pe fundul celulelor sau unele pe peretii laterali; dar cel mai bine poti verifica dupa ce capaceste puietul. Sper sa fie bine. uneori se intampla sa apara albine trantoritze chiar in prezenta botcilor, daca familia a stat prea mult fara matca. Chiar anul asta am patit asa ceva, dar totusi matca iesita din botca a reusit si acum oua ca nebuna sa nu mai lase spatiu de ouat pentru falsele regine. De fapt curand dupa ce familia dobandeste o matca fecundata, albinele ouatoare isi reduc si apoi opresc activitatea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

Luni -a 10-a zi era mica si neagra .marti am gasit catwva  oua dar n-am mai gasit matca.. Azi am gasit oua pe 2 rame si o matca mare  si frumoasa. Inele negre si maro.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

Totul e bine cand se termina cu bine. E si o lectie, ca nu e bine sa te pripesti si nici sa te panichezi, chiar daca nu gasesti pe moment matca. E bine sa cunosti fazele evolutiei unei matci de la ou la capacire, eclozare, fecundare si inceperea ouatului si sa nu te panichezi ca nu vezi oua pana cand nu a venit vremea ca matca sa inceapa ouatul si nici chiar faguri cu oua nu sunt buni in aceasta perioada, deoarece deruteaza albinele care nu mai acorda atentie maxima reginei si sansele de reusita scad intr-un anumit grad. Tu ai avut noroc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Foarte corect.O intamplare din acest an . Am facut un roi artificial si i-am dat o botca .Dupa vreo 10 zile la control nu am gasit matca . dupa alte 7-8 zile am gasit puiet bezmetic pe 3 rame si le-am scuturat in fundul gradinii.Dupa alte nu mai stiu cate zile la control nu am gasit nici matca ,nici aua si nici puiet bezmetic .Am hotarat sa o desfiintez am mutato in alta locatie si scuturat albina in lada fara rame . Dupa cateva zile am obs.ca tot mai zboara albine la urdinis .La control am gasit un faguras pe un perete a stupului cu celule de albina.Am pus din nou 3 rame cu ceva rezerve .dupa o zi la verificare am vazut si matca .Acum astept sa vad cand incepe ouatul. In concluzie ,,Graba strica treaba '

stefan1

  Albinele ne ofera mereu surprize. Am avut de-a lungul vremii situatii greu de explicat.
  Am avut doua familii vecine, ambele cu matci care urmau sa se imperecheze: ambele matci erau foarte frumoase, una neagra, subtire si lunga, alta mai deschisa la culoare, cu un semn la o aripa. Dupa cateva zile vad una din famili nelinistita. O controlez si mi-am dat seama ca a pierdut regina (era o vreme tare schimbatoare in perioada zborurilor de imperechere). Am controlat si cealalta familie. Acolo era o matca fecundata, faina, dar cea cu galben, nu cea neagra care era a familiei! Era clar matca de la vecinul, dupa semnul de la aripa. Nu pot sa-mi inchipui cum a gresit stupul cand a venit de la zbor, dar mai cu seama cum a fost primita de vecinul si a reusit sa-i elimine matca acestuia. Sau poate intai s-a pierdut matca vecinului si apoi aceasta, venind de la zbor, a fost atrasa de agitatia de la acesta si a intrat acolo.
 
  O alta intamplare pe care am mai scris-o:
M-a anuntat cineva ca este un roi pus intr-o salcie langa Olt. Nu stiu de ce nu a intrat intr-o scorbura, era construit un mic fagurel intr-o forma concava a trunchiului, deci era de curand instalat acolo. L-am adus acasa, l-am instalat pe cativa faguri si a doua zi l-am controlat. Avea regina, inca mica, nefecundata. Am mai asteptat cateva zile sa vad oua. La urmatorul control era nelinistit, erau inceputuri de botci, deci a pierdut matca. Au mai trecut vreo doua zile pana am avut o matca nefecundata sa ii dau. Cand sa o pun, am gasit in el o alta matca decat cea vazuta initial. Sigur a fost o matca alungata din alti roi pe care acesta a acceptat-o. Peste vreo 10 zile avea deja oua. Peste o vreme, un alt stupar mi-a spus ca a luat un roi din acea salcie si il avea in stupina cu matca in ordine. Eu mi-am explicat asa: Dupa ce am luat roiul, Albinele culegatoare s-au intors la locul cunoscut in salcie. Dar si matca probabil era facut zboruri de recunoastere din salcie, dar nu se era imperechiat pana am adus roiul acasa. Cand a iesit la zbor de acsa, s-a intors iar la locul stiut din salcie. Roiul de acasa a avut norocul sa gaseasca o regina alungata si au acceptat-o.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)