CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

In principiu se poate, daca este vorba de un accident sau pierderea reginei. Am avut si cazuri mai curioase. O regina foarte valoroasa, a inceput sa oua foarte imprastiat, doar cam 10% din celule erau cu puiet, fara a vedea vreo boala de puiet. Am asteptat sa isi traga botci de schimbare, dar nu a facut-o. Atunci am mutilat matca, sa ii fortez schimbarea. Si-a tras botci, dar cand sa eclozeze le-a distrus si ea continua sa oua la fel de rau. A repetat figura si cu al doilea rand de botci de schimbare, pe care le-a tras imediat ce le-a distrus pe primele. La al treielea rand de botci am suprimat matca cu cateva zile inainte de eclozarea botcilor. Am facut inca doi roi cu matci din acele botci, pe langa matca ramasa pentru stup. Am constatat insa cu surprindere, ca din cele 3 matci obtinute, doar una oua bine. O a doua a ouat cca o luna foarte bine, apoi a inceput sa oua la fel ca mama ei. A treia aproape de la inceput a ouat imprastiat. M-am incapatnat si am crescut alte matci din acestea, dar o buna parte din urmase mosteneau acel defect aparut la un anumit moment la inaintasa lor. Desi era un soi valoros, a trebuit sa renunt la el din acest motiv. Explicatia pe care eu mi-am dat-o este ca a avut loc la un moment dat o mutatie genetica si asta s-a transmis si la urmase.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Citat din: dodo79 din Iulie 06, 2014, 10:36:53 PM
am un roi 3 rame puiet. vreau sa ii dau o rama cu puiet capacit.ma intreb daca acel puiet nu raceste daca albina nu este multa.din una din rame a inceput sa ecluzioneze treptat.ce ma sfatuiti?

Eu fac asa---aleg o rama cu puiet capacit la care a inceput sa eclozeze puiet pe mijlocul ramei ---o pun la o parte pe un suport 10-15 minute in care timp albina adulta pleaca inapoi la stupul ei ---stropesc rama cu tuica diluata -la fel si ramele din stupul cu roi mai ales ultima rama cu puiet si atasez acea rama langa cea cu puiet din roi si nu se intampla nimic ---intre cele doua rame poti lasa un spatiu de 2-3 cm pentru o ora dupa care o poti lipi ---ATENTIE SA NU IEI SI MATCA DE LA STUPUL DONATOR
CURAJ NU SE INTAMPLA NIMIC   :hi:

trantore

"o pun la o parte pe un suport 10-15 minute in care timp albina adulta pleaca inapoi la stupul ei"
in cazul in care mai ramane ceva albina adulta nu o sa apuca sa faca furtisag, din cauza mirosului de tuica o sa fie omorate cand incearca sa intre in stupul de unde le-ai scos

mape 48-petru manea

Citat din: trantore din Iulie 11, 2014, 09:43:33 AM
"o pun la o parte pe un suport 10-15 minute in care timp albina adulta pleaca inapoi la stupul ei"
in cazul in care mai ramane ceva albina adulta nu o sa apuca sa faca furtisag, din cauza mirosului de tuica o sa fie omorate cand incearca sa intre in stupul de unde le-ai scos

Trantore ,
daca citeai cu atentie intelegeai ca tratamentul cu tuica se face dupa ce sta 10-15 min si imediat se pune rama la roiul sau fam.care vrei sa o ajuti ---

dodo79

Citat din: mape 48-petru manea din Iulie 11, 2014, 08:44:34 AM
Citat din: dodo79 din Iulie 06, 2014, 10:36:53 PM
am un roi 3 rame puiet. vreau sa ii dau o rama cu puiet capacit.ma intreb daca acel puiet nu raceste daca albina nu este multa.din una din rame a inceput sa ecluzioneze treptat.ce ma sfatuiti?

Eu fac asa---aleg o rama cu puiet capacit la care a inceput sa eclozeze puiet pe mijlocul ramei ---o pun la o parte pe un suport 10-15 minute in care timp albina adulta pleaca inapoi la stupul ei ---stropesc rama cu tuica diluata -la fel si ramele din stupul cu roi mai ales ultima rama cu puiet si atasez acea rama langa cea cu puiet din roi si nu se intampla nimic ---intre cele doua rame poti lasa un spatiu de 2-3 cm pentru o ora dupa care o poti lipi ---ATENTIE SA NU IEI SI MATCA DE LA STUPUL DONATOR
CURAJ NU SE INTAMPLA NIMIC   :hi:
multumesc.este un fel de unificare.doar ca trebuie sa plece albina batrana ca sa nu atace matca.eu am pus-o fara albina si la urmatorul control avea albina acoperitoare.posibil sa fi fost dar sa nu-mi fi dat eu seama ca are atata albina.
roiul pe care il am cu puiet varos mai trebuie sa scoata acel puiet pietrificat?
de un timp nu am mai vazut "pietricele" pe fund. la ce sa ma astept?

yulian

Eu dau albinele din la stupul primitor cu tuica, ramele de la care iau albine/puiet cu tuica si imediat introduc/scutur rama cu albine in stupul nou. Cine are de iesit, iese, cine nu, ramane. Nu am patit niciodata pana acum sa imi dispara matca din cauza asta. Totul e sa fi foarte atent sa nu iei si matca din stupul donor ca atunci e bai!

Crezi ca roiul are puiet varos?? Poate a fost doar slab si nu a reusit sa acopere albina puietul si atunci eject...sau poate este puiet de trantori...si cum vine toamna cu pasi repezi, poate si-au dat seama ca sunt cam multe guri in plus si i-au scos??

Ce am facut azi in stupina? Am pus colectoarele de polen la roiuri ca m-am trezit cu rame blocate de polen si azi-maine vine iarna :mad:

dodo79

Citat din: yulian din Iulie 12, 2014, 08:05:45 AM

Crezi ca roiul are puiet varos?? Poate a fost doar slab si nu a reusit sa acopere albina puietul si atunci eject...sau poate este puiet de trantori...si cum vine toamna cu pasi repezi, poate si-au dat seama ca sunt cam multe guri in plus si i-au scos??

asa mi sa spus.oricum l-am lasat asa in continuare.daca vad ca nu vrea sa se dezvolte,iau masuri

mitica68

Va salut dragi colegi, astazi am fost la albine, ca stupina inca nu pot sa spun si am gasit urmatoarea situatie:
1. Familia in care am lasat 2 botci frumoase, 1 botca a iesit , iar pe cealalta a fost distrusa de noua matca, astept sa se imperecheze in urmatoarea saptamana, populatie se mentine foarte bine si sper ca totul sa revina la normal in urmatoarele 7 zile:
2. Roiul format cu matca batrana, A OATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT DUPA 15 ZILEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE  :D (scuzati-mi bucuria), am gasit oua in faguri.
In concluzie, nu stiu care a fost "stresul" matcii de a facut atat de mult pauza, polen avea in fagure, i-am pus larve in toate stadiile, habar nu am care a fost cauza de a urmat o asa mare pauza, dar poate sa faca si 2 saptamani pauza. Asa ca , dragii mei incepatori , care ati facut ca mine, nu disperati, poate trece si 2 saptamani pana la urmatoarele oaua prin faguri. Eu, un incepator , va urez voua meseriasilor in ale albinelor (si nu sunt ironic) sanatate si multe , multe oaua in faguri  ;) Va pupacesc de nu va vedeti  :D
Câteodată suntem atât de preocupaţi în a ne examina problemele, încât uităm să ne numărăm bincuvântările.

stefan1

Mitica, aproape sigur in roiul format ai dat si o botca matura sau chiar ai avut si o matca neimperecheata care a omorat pe batrana, s-a fecundat si a inceput acum sa oua. Niciodata nu am intalnit un caz ca matca fecundata sa fie data unui roi dar doua saptamani sa nu oua.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

yulian

Ieri am scos prima recolta de la roiuri -> 1.5 kg polen...sau contravaloarea a doua matci  :D

mitica68

Citat din: stefan1 din Iulie 13, 2014, 02:22:08 AM
  Mitica, aproape sigur in roiul format ai dat si o botca matura sau chiar ai avut si o matca neimperecheata care a omorat pe batrana, s-a fecundat si a inceput acum sa oua. Niciodata nu am intalnit un caz ca matca fecundata sa fie data unui roi dar doua saptamani sa nu oua.
Dragul meu, Doamne ajuta, se pote si varianta ta, oricum indiferent ce se afla in stup ester OM;) Multumesc pentru sfaturi. Stima.
Câteodată suntem atât de preocupaţi în a ne examina problemele, încât uităm să ne numărăm bincuvântările.

feerary

"Pt un apicultor, mierea e amara"   
Ieri am zis sa gust si eu mierea ce am extras de la FS. Bag degetu si simt un gust amar  :nebun: Azi dimineata am luat un pai gros bag in miere ...si din nou.
          Am chemat un vecin sa ma ajute sa bag butoiul in bucatarie la nevasta, ii dau un borcan si il rog sa guste. Mi-a spus ca mierea e f buna si o sa fie clientu meu  :yes:. Gusta si nevasta si nici ea nu simte nimic.
Mai astept, ca si anu trecut , sa se cristalizeze pt ca abea atunci incepe sa imi placa.

TDI

Teiul din sud, Dobrogea de obicei era amar in primele săptămâni de la extractie.

jenica67

feerary, numai cand tu te ocupi de albine si faci extractia, simti gustul ala in gura !!  :D
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

trantore

Citat din: mape 48-petru manea din Iulie 11, 2014, 08:18:34 PM
Citat din: trantore din Iulie 11, 2014, 09:43:33 AM

Trantore ,
daca citeai cu atentie intelegeai ca tratamentul cu tuica se face dupa ce sta 10-15 min si imediat se pune rama la roiul sau fam.care vrei sa o ajuti ---

data viitoare o sa stiu.....   lucrarea am facut-o la nevoie si din amintiri de vre-o 12 ani

aveam 2 stupi si 3 roiuri care au avut nevoie de ajutor, cate o rama de puiet capacit, pana la urma le-am bagat la iernat p 4 rame, atat de mare a fost ghemul