CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

costi82

la noi azi 19 grade, vreme frumoasa!
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

marius_vfp

Citat din: NiKoN din Aprilie 17, 2014, 01:07:42 PM
Zambiti, de maine va fi mai bine! :bzz: La mine sunt ciresii infloriti si prunii pe varfuri. De maine cresc temperaturile, inclusiv cele nocturne. :yes:

puff , nu prea se poate zambi dar asteptam zile insorite ca in vest  , ciresii la noi e de domeniu trecutului , prunii pe sfarsite , rapita a inceput .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

nicu84

la aceasta fam pot sa ii pun magazia? si ma refer din cauza vremii.

nicu84

poza era facuta la ora 3, albina este multa, toate intervalele pline.

mape 48-petru manea

Acolo ai 15 rame --nu cred ca ai cuibul blocat ---ai si multe rame cu fag.artificial ---controleaza in cuib si vezi care e situatia si hotatasti dupa

yulian

Cel putin 5 rame sunt in plus acolo. Se vede cum este si ghemul format de la stanga la dreapta descrescator spre mijloc. Rama pe care scrie Mai 2013 si cele din stanga dreapta sunt goale, rama din capat stanga este goala....sau cel putin asa se vede din poza.

Din lanul de fasole

Citat din: bucovineanu din Aprilie 17, 2014, 11:11:08 AM
Desi iarna a fost usoara ultimele 2 perioade de frig au daunat foarte mult familiilor de albine. Au fost afectate mai ales familiile slabute si cele care au fost stimulate. Frigul a coincis, cel putin in Moldova de nord si Bucovina, cu momentul critic din schimbarea generatiilor de albine. Albinele care au trecut iarna s-au imputinat si inca nu sunt suficiente albine tinere care sa poata acoperi si incalzi in bune conditii puietul din stupi. De aici puiet racit si stagnare in dezvoltare. Familiile puternice au fost mai putin afectate.

De acord. Afară plouă. Torenţial.

Azi am prins o fereastră – temperatură 20 grade C, cu un pic de soare – şi am reuşit un control rapid. Din cele şase familii făcute anul trecut, târziu, prin iulie, doar una e slabă. Anul trecut, spre toamnă,  le-am completat hrana cu sirop 2:1, zahăr invertit, în staţionar, am avut un cules târziu nesperat de bun. Le-am pus, pentru iarnă, o turtă din zahăr invertit, cu protofil, deasupra cuibului, pe rame. În primăvară le-am stimulat cu sirop de zahăr, neinvertit, 1:1, până acum o săptămână.
La controlul de astăzi am constatat că au puiet căpăcit între 4 şi 6 rame, doar la familia slabă am doar o ramă şi jumătate de puiet, cam două treimi din suprafaţă, în spate  e miere căpăcită, cu o ramă eclozată aproape în totalitate. Rezervele de miere şi de polen sunt suficiente, polen au adus şi astăzi din belşug. Cum rezervele de miere sunt între 4 şi 8 kg, am încetat oricare stimulare cu sirop, le-am descăpăcit miere, o voi face la 3-4 zile, până la salcâm, care va începe să înflorească în jur de 15 mai. Sper să scap de toată mierea până atunci. Deocamdată atât.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Aurelian A.

Azi le-am bagat ceva sirop...stau cam rau cu rezervele ))/  la voi vum e? au miere? :bzz: : sampanie:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Din lanul de fasole

Citat din: Aurelian A. din Aprilie 18, 2014, 10:21:41 PM
Azi le-am bagat ceva sirop...stau cam rau cu rezervele ))/  la voi vum e? au miere? :bzz: : sampanie:

La rezervele pe care le-am indicat mai sus, au ce să mănânce şi roii pe care îi voi face după salcâm.

Aurelian A.

Da...esti norocos,si eu am avut rezerve bune ramase din iarna...dapai am cules slab pana la salcam,a mai fost si vremea asta capricioasa..s-au cam dus mierea din rame :sad:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Din lanul de fasole

Pentru ca novicii, colegii mei întru apicultură, tot la fel de pricepuţi ca şi mine, să nu tragă ceva concluzii greşite – cum că în stupărit toate muştele fac miere – prezint şi reversul medaliei, pe care l-am mai scris pe undeva, pe aici.
Dintre familiile de bază, divizate anul trecut,  una,  puternică, având rezerve din belşug, mi-a murit din cauza unei ciocănitoare, în perioada zăpezii de aproape un metru din februarie, albinele au căzut şi s-au asfixiat. Rezerve din belşug în stup. Doi, în primăvară, devreme,  am fost nevoit să unific două familii, una avea populaţie prea puţină, degeaba avea rezerve de hrană.

Din lanul de fasole

Scuzele mele tuturor cititorilor. Vârsta, dar asta nu e o scuză. Mi s-a părut mie că am greşit, aşa că mi-am verificat notiţele şi revin. Familia pierdută din cauza ciocănitoarei era una nou făcută.
Toate cele bune.

romikele

Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 18, 2014, 11:42:36 PM
... Familia pierdută din cauza ciocănitoarei era una nou făcută....
Asta s-a întâmplat deoarece familia era tânără și ciocănitoarea bătrână...   :P

dodo79

azi e soare dar e un vant de le chinuie aterizarea.rapita frumoasa.

crisian-nicolae

Astazi am montat streasina latoti stupi.