Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

#150
Am gasit ceva interesant care daca corespunde cu cea ce spune pe eticheta este un factor cheie in dezvoltarea unei populatii mai mari.
Acesta poate fi unul din factori.
http://www.ro.feedbee.eu/
Care aveti stupi Canadieni sau de volum mare acest produs va poate ajuta,care aveti stupi mici aveti grija cu roirea. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Cand bagam eu banane in turta proteica unii faceau goange ,canadieni au testat 255 de plante legume si fructe.

Si exclus soia si laptele praf.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marian sima

Sant suspect nu???????? =)) =)) =))

Nu am folosit acest produs insa in primavara am luat si eu in calcul compozitia polenului,am cautat fructele care au in compozitie aceleasi elemente ca si polenul si acele turte au dat roade.

Eu nu ma arunc la chestii scumpe pe care pot in schimb sa le fac cu mana mea .
Stii tu ,ce face omul cu mana lui se numeste lucru manual...... =)) =)) =))

Kiwi Bee

Feedbee avem si aici in NZ dar nu se obtzin recolte gigantice. Se foloseste acolo unde nu este polen din natura inca timpuriu. In zona mea in totdeauna am avut exces de pastura in stupi. Toate iarna mia inflorit gorzul(gorse).

Intre timp miam adus aminte de un produs canadian pe carel fabrica un apicultor original din Iran. Sa mai discutat despre el aici pe forum(cum sa faci 1000 de stupi din 100). Produsul lui este bazat pe laptisor de matca dar nu stiu cum se administreaza la albine. Parca incepe cu llitrera "C".

marian sima

Spune destul de clar pe ambalaj ca dubleaza populatia familiilor de albina.
Acum doar nu vreti sa spuneti ca eticheta nu e realista. :)
Asta inseamna ca daca eu am adus o familie la stadiul de 32 de rame folosind acest inlocuitor de polen trebuie ca stupi buni sa ajunga la 64 de rame intregi.

Solutie Caspica este produsul de care vorbesti.

pharaonu75

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 08, 2013, 03:13:26 PM
...
Intre timp miam adus aminte de un produs canadian pe carel fabrica un apicultor original din Iran. Sa mai discutat despre el aici pe forum(cum sa faci 1000 de stupi din 100). Produsul lui este bazat pe laptisor de matca dar nu stiu cum se administreaza la albine. Parca incepe cu llitrera "C".

Este vorba de Caspian Solution, a lui Hossein Yeganehrad
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

CDA_1984

#156
Citat din: marian sima din Octombrie 30, 2013, 09:35:16 AM
Daca a-ti stii voi ca nu lada face productia ci familia ,puneti gratia Haneman peste doua corpuri ME asa cum vi sa aratat , in arealul nostru melifer si cu materialul nostru biologic nu ve-ti face treaba buna.
Daca puneti gratia peste un corp iar nu e treaba.
Ca sa faceti treaba buna trebuie sa interveniti in cuib si cuibul pe doua corpuri ME se lucreaza mai greu.

Sfatul meu este sa optati pentru Cutia de MER daca vreti sa faceti treaba puteti pune gratia peste suprafata de puiet pe care o poate duce matca,recoltati si mierea bine sa va este si mai usor sa lucrati cu el,pentru ca albina sa lucreze mai bine trebuie doar o mica modificare la rama,modificare pe care v-o arat in iarna.
Langa stupi dv bagati un MER  de proba la primavara si pe urma spuneti rezultatele.
Domnule Marian, am urmarit mesajele postate de d-voastra si vreau sa va felicit pentru modul in care ganditi apicultura. La mine gratia Haneman se pune peste primele 2 corpuri care reprezinta cuibul, dupa aceea caturile de miere. Selectia o voi face controlat, aici ma refer la o locatie izolata si/sau inseminare artificiala, deocamdata nu dispun nici de locatie nici de echipamentul de inseminare. Asa cum sugereaza si titlul, mentorul meu este d-nul Dan Margarit, cu aceasta ocazie vreau sa il felicit ca s-a incumetat sa arate o alte fata a apiculturii la cele mai inalte standarde, fara operatii pe creier, asa cum spunea dandul :). Sunt sigur ca si MER da rezultate bune, dar eu optez pentru sitemul standard ME. Respecte si sanatate la toata lumea.  :hi:
Omul fara Dumnezeu este o biata fiinta care vine de nicaieri si pleaca spre nicaieri - P. Tutea

PACO

Citat din: marian sima din Noiembrie 08, 2013, 11:18:25 AM
Am gasit ceva interesant care daca corespunde cu cea ce spune pe eticheta este un factor cheie in dezvoltarea unei populatii mai mari.
Acesta poate fi unul din factori.
http://www.ro.feedbee.eu/
Care aveti stupi Canadieni sau de volum mare acest produs va poate ajuta,care aveti stupi mici aveti grija cu roirea. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Cand bagam eu banane in turta proteica unii faceau goange ,canadieni au testat 255 de plante legume si fructe.

Si exclus soia si laptele praf.

feedbee ul nu prea este apreciat, din ce am vazut pe forumurile de peste ocean, cele mai apreciate ar fi: Megabee, Global si BeePro.

marian sima

CDA nu degeaba le spuneam unora despre puterea de pontare a matci si raportul de populatie,nu degeaba le spuneam despre familia mare care este capabila sa culeaga mai mult decat echivalentul ei in populatii mai mici.
Cand eu spuneam ca se scot 80 de kg de miere pe stationar altii spuneau ca sant fantasmagorii insa foarte putini au vazut stupi cu 32 de rame de albina.
Sincer nu credeam ca acest forum este asa de vizionat ,am primit telefoane de prin strainatate ,aici presiuni deoarece vroiam sa aflu adevarul si sa il fac cunoscut .
Oameni care trebuiau sa-mi fie prieteni sau pornit impotriva mea ba culmea pledau ca le impiedic sursa de informatie apicola cand ei tineau informatia sub papuc departe de multime.

Pentru reusita trebuie sa il citesti pe nenea asta Americanu de mai jos caruia eu ii dau dreptate si  principiile apicole le ragasesc in cea ce a scris.

E doar o parte de prezentare restul a postat Florin Dobre dar in alta parte.
Si asta in loc sa puna subiectul aici a fugit cu el crezand ca gaseste apa in piatra seaca.

Paco ce se gaseste in acei saci poate fi imbunatatit ,chestia este ca marfa de aici sa nu fie facuta ca pentru Romani .



Re: Stupi multietajati Farrar - C.L. Farrar

Mesajde dumi » Astăzi, , 11:59
O traducere neautorizata facuta de dl google :)

y C. Farrar L. *
Entomologie Cercetare Divizia
Agr. Res. Serv, U.S.D.A. **.

* Retired. Fostul șef al Investibations culturii apicole (acum Cercetare Sucursala Apicultura) a Diviziei de Cercetare Entomologie, Agr. Res. Serviciu, Departamentul american al Agriculturii, de asemenea, profesor fostul, Departamentul de Entomologie, Universitatea din Wisconsin.
** Pregătit pentru o revizuire majoră a Departamentului de Agricultură populare Buletinul nr 702, 1946, în cooperare cu stația de experiment Wisconsin agricole. Departamentul a întrerupt publicații cuprinzătoare de acest tip. În consecință, american Bee Journal le-a publicat într-o serie de articole din martie la numarul din octombrie din 1968. Acesta a fost retipărită. A se vedea caseta de la sfârșitul articol pentru detalii.

Rezumat

Cerințele de bază pentru gestionarea coloniilor productive în apicultură sunt:
- rezerve mari de polen și miere, în orice moment și un spațiu amplu pentru aceste rezerve,
- creștere de puiet, și depozitarea excedentului de miere.
- Regine tinere productive.
- Regina ar trebui să fie susținută de o populație mare.

Obiectivul este de a avea populații maxime pe tot parcursul sezonului de cules.
Creșterea puietului este baza de dezvoltare a coloniei și menținerea populațiilor maxime în timpul fluxului de nectar.

Acesta depinde de:
(1) capacitatea reginei de a depune ouă,
(2) capacitatea populației pentru a menține temperatura favorabila şi a hrăni puietul,
(3) rezerve de polen și miere,
(4) spațiu în poziția corectă pentru extinderea cuibului de puiet.


Echipamentele, manipulările şi organizarea coloniilor pentru a favoriza creșterea maximă a puietului și depozitarea mierii și reducerea roiri.

Menținerea unei rezerve de regine tinere productive în nuclee pentru înlocuirea reginelor inferioare cu promptitudine.

Dezvoltarea insufucuenta a coloniilor datorita lipsei de polen, poate fi înlocuită cu hrăniri suplimentare 25 la suta polen şi 75 la suta făină de soia.

Gestionarea eficientă necesită ca populațiile maxime sa coincida cu fluxurile de nectar disponibile.
( în cartea lui A Mălaiul menţionează o hrănire de stimulare cu 99 zile înainte de culesul principal)

Cele mai eficiente mijloace de reducere a costurilor este de a spori producția pe familia de albine


Introducere

Management de succes presupune aplicarea iscusita de cunoștințe și practici care vor utiliza pe deplin capacitatea productivă a colonie, cu costuri reduse de capital (echipament, consumabile –sirop, motorina costurile forței de muncă.

Există colonii individuale, în cele mai multe stupine care produc miere de trei-patru ori mai mult decât media unei coloniii. Prin ridicarea randamentului,apicultorul trebuie să amelioreze calitatea coloniilor prin selectie.

Coloniile de albine sunt extrem de adaptabile la o gamă largă de condiții climatice și sunt procuctive atunci cand se cultivă cu succes furaje, fructe, legume și culturi de unde pot culege nectarul.
Există multe domenii în care vegetația naturală oferă polen și resurse de nectar mari sau egale cu cele din zonele cultivate intensiv.

Obiectul managementului coloniei este de a coordona dezvoltarea coloniei cu toate resursele de plante naturale disponibile, în scopul de a avea numărul maxim de albine culegătoare atunci când sunt culesuri principale.

Probleme de management în diferite regiuni variază doar în calendarul de dezvoltare a coloniei pentru a coincide cu fluxul de nectar, locația și resursele de polen, şi cum influențează speciile de plante, perioada de inflorire și clima abundența de nectar.

Colonia normală, este capabila de a supraviețui și produce miere de la arctic la tropice în cazul în care există suficiente plante înflorite care produc polen și nectar.
Omul este cel mai mare dusman al albinelor melifere. El alimentează insuficient coloniile în timpul perioadelor lipsite de cules și nu reușește să ofere spațiu amplu pentru puiet şi stocarea mierii, forțând coloniile să roiască.
O colonie care roieşte este o pierdere în timpul perioadei de producție, și nu poate culege nici pentru propria supraviețuire.


Bazele unei Apiculturi productive


Mărimea coloniilor sunt influenţate de capacitatea coloniei de a crește puiet, și durata de viață a albinelor adulte.
Reginele bune pune rareori mai mult de 1.600 de oua pe zi. Douăzeci de zile sunt necesare pentru puietul să se maturizeze. Albinele adulte traiesc 4-6 săptămâni în timpul sezonului activ, iar longevitatea lor este influențată în mare măsură de intensitatea creșterii de puiet.
Albinele din colonii mici, care cresc individual o cantitate mare de puiet au vieți mai scurte decât albinele din colonii mai populate.

Valoarea crescuta de puiet este influențată de capacitatea de ouare a mătcii, populația coloniei, furnizarea de polen și miere, precum și spațiul disponibil pe faguri și poziția acestora.

Raportului intre puiet capacit și populațiile de colonii scade 10-14% pentru fiecare creștere de 10.000 de albine, în timp ce rata medie zilnică de ouă depusa de către regina are o creștere a populației de până la 40.000 de albine (fig. 1).
O colonie mare de puiet produce mai mult decât o colonie mică, are un procent mai mare de albine disponibile pentru colectarea de polen și nectar.

Producția pe numărul de unități de albine în colonie este considerabil mai mare în colonii mai puternice decât în colonii mici, deoarece albinele proporțional mai puține sunt angajate în creșterea de puiet. Relațiile ilustrate în figura 2 sunt exprimate în procente.

În timpul culesului pricipal de 2 saptamani, o colonie cu 60.000 de albine va produce în mod normal, miere cu 50% mai mult decat patru colonii mici, fiecare cu 15.000 de albine.
Sub un flux mai mare, cele patru colonii mici vor crește în populație, din cauza producție mai mari de puiet, creste astfel diferența de randament fata de o colonie puternică și cele patru colonii mici.
Factorii de timp exprimat în număr de zile necesare pentru cele trei clase de colonii pentru a ajunge la o putere maximă și de a spori eficiența lor de producție maximă sunt prezentate în figura 3. Aceste curbe de colonii de creștere se bazează pe numărul de oua pe zi, timpul de dezvoltare puietului, precum și durata de viață a albinelor adulte sănătoase atunci când coloniile sunt conduse de regine bune și prolifice, condiţii bune de cules miere şi polen, și spațiu stupului într-o poziție favorabilă. Eficienței producției pe numărul de unități de albine în colonia cu două regine este egal sau ușor mai mare decât cea cu o singură regină.

Atunci când este un flux de nectar şi este introdusa a doua regina, eficiența in culegerea mierii va fi un pic redusa, deoarece albinele vor fi angajate şi creșterea de puiet provenit de la cele două regine. Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Fluxurile de nectar bune nu sunt de multe ori recunoscute, deoarece populațiile de colonii sunt prea mici pentru a vedea câștigurile. Producatorii de roiuri albine la pachet, pot gestiona profitabil colonii în intervalul de 10.000 la 20.000 de albine, vanzand periodic albine de piață. Acest lucru se datorează faptului că coloniile cu 10.000 de albine ridica puiet mai mult decât colonii mari.

Apicultori care țin colonii pentru producția de miere sau polenizare plantelor trebuie să direcționeze managementul față de dezvoltarea tuturor coloniilor la puterea maximă în culesurile principale.

Albinele utilizate pentru a stabili noi colonii necesită 11-13 săptămâni pentru a atinge eficiența maxima înaintea divizării coloniilor puternice (cu 6-8 săptămâni înainte de fluxul de nectar principal).

Obiectul de management este de a coordona dezvoltarea coloniilor de a utiliza pe deplin resursele naturale oferite de polen și nectar produs în acea zonă. Standard acceptat comercial de 50 kg de miere pe colonie excedent nu este o bază de dorit pentru a judeca eficiența oricărui plan de management. Colonii, care sunt la putere maximă produc de-a lungul fluxului de mai multe ori această cantitate. Numai cele mai bune colonii ar trebui să fie folosite pentru a culege resursele de miere în orice anotimp sau locaţie.

Apicultorul ar trebui să pregătească pentru recolta cu aproximativ un an înainte de cules.
Rezerva miere și polen trebuie să fie existe pentru a trece coloniile prin perioadele lipsite de cules, inclusiv iarna, când plantele sunt în stare latenta.

O colonie să fie ieşită din iarnă în regiunile nordice trebuie să crească puiet suficient pentru a asigura un cuib de 8 până la 10 de kilograme de albine tinere care apar între 20 august și prima parte a lunii octombrie. Creșterea de puiet în regiunile sudice poatate fi extinsă 4 la 6 săptămâni mai târziu, în sezon.

Teoria că creșterea de puiet redusă de o durata de 5 săptămâni vor permite colonii pentru a produce o recoltă mare, nu este susținută. Moralul superior de lucru al coloniilor normale le permite să stocheze mai multa miere. Colonii orfane sau cele în care creșterea de puiet este redusă indică o scădere bruscă a cantităţii de miere.





marian sima

La partea cu doua matci se poate folosi o solutie in care sa cedezi decat populatie culegatoare in schimb albina din familia de baza sa nu fie implicata in dezvoltarea puietului  de la matca nr 2 insa aceasta trebuie ajutata in permanenta cu hrana.

PACO

Parca seamna cu ai lui Dan! Ce coincidenta!

G. Iulian


Florin D.

Dle Sima...
Nu am fugit nicaieri cu subiectul. Am prins o idee care mi s-a parut cel putin interesanta si am inceput a face excavatii. Din curiozitate si atat.
Faptul ca am deschis topicul despre Farrrar pe Stuparitul este ceva subiectiv intradevar. Sper sa fiu inteles ca acolo am primit primele indrumari apicole. Acolo activez de obicei.

PACO...
Din ce am reusit sa buchisesc astazi, Farrar a studiat ambele sisteme(ME si MER) si a creat un sistem de lucru.
Din pacate, informatia libera de pe net este putina si in alte limbi.
Colegul dumi se straduieste sa traduca informatiile gasite.


Kiwi Bee

Deci se adauga un nucleu la debutul unei "runde". Nu numai albina ci si rame deci se extrage miere si din rame care in prealabil au fost expuse unui tratament chimic contra varroa.  :nudie:

RazvanTi

altfel nu ai cum sa ajungi la 9 corpuri...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro