Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Am ras ,ti-am spus si de ce am ras ,e o prostie sa spui ca Dan Margarit da roiuri la pachet stupilor lui,
de aici pana a spune ca am ras de Dan e cale lunga ,nu mai ma scarpina ca s-ar putea sa gasesti ce cauti.

Obombo

Multumesc pentru amenintari.
Sanatate maxima! :hi:

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

Sa-ti mearga bine pe acolo pe unde esti. :hi:

stefan1

 La topicul "Mecanizari in apicultura" am sceis de multa vreme si asta:
Citat din: stefan1 din Decembrie 11, 2009, 03:04:52 AM
Noi mai avem pana ii ajungem!
Zice ca din 2000 in nici un an nu a avut productii medii sub 100 kg/stup. Stupina are stupi Langstrot (51x42 cm) iar caturile de 24 cm inaltime. Culesul incepe la inceputul lui iulie si tine cam doua luni , cu culesuri medii zilnice de multe ori peste 10 kg/stup. De obicei in acest interval se fac trei extractii. Familiile au de obicei 5 caturi, dar unele ar avea nevoie chiar de 10, insa nu pot folosi mai mult de 6, ca nu au echipament de manevrare. Caturile vor fi mai mult sau mai putin umplute, dupa puterea familiilor. Unele familii nu dau mai mult de 50 kg/an, dar se spune ca sunt familii care dau 500kg!!!
Stupina are 700 familii, cuibul este doar pe un corp (spre deosebire de multe stupine canadiene care folosesc doua corpuri pentru cuib. Caturile sunt separate cu gratii de cuib. Stupinele sunt STATIONARE. De fapt zic ca la ei deplasarea stupilor este foarte rara, uneori chiar interzisa, spre deosebire de SUA. E adevarat ca aceasta provincie canadiana este de 2,5 ori cat Romania si cu sub 1,2 milioane de locuitori.
Extragerea se face in hale speciale, cate 3200 de caturi la o recoltare. Capacitatea de extractie este de 400 caturi/zi. Au sisteme de incalzire a fagurilor inainte de extractie. Iernarea o fac tot in hale climatizate (este dat un videoclip si cu iernarea).
Aia nu erau romani si poate deea nu am avut atunci reactii contrarii vehemente.

Uite si un videoclip de la acea firma, culmea, tot canadiana:
   http://www.frenchbeefarm.com/pose-des-chasse-abeilles/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Da Stefane mecanizarea in stupinile mari este esentziala. Ma inclin sa cred faptul ca in ferma apicola Wendel unele lucrari nu faciliteaza introducerea mecanizarii. Faptul ca au asa de multe nuclee poate explica numarul mare de angajatzi si daca tot sint la indemina patronului de ce sa nu care caturile pe umar. Totodata nu sint sigur daca izgonitoarele ar face fatza la abundentza de albine din acei stupi.
Acele 4 runde despre care se tot mentzioneaza in filmele in cauza nu cred ca se datoreaza cultirii decalate ci mai degraba eclozarii noii generatzii de albine(chiar daca in filme nu se vorbeste despre asta in mod deschis si clar). Aceste runde pot explica si faptul pt care sint mai multe feluri de nuclee(pe 6 rame, pe 5 rame, pe 3 rame). Diferite marimi de nuclee intra in actziune la inceputul unei "runde". Daca nucleele ar avea doar rolul de recladirea familiilor pierdute peste iarna(se mentzioneaza de max 15% pierderi in filme) si dezvoltarea numarului de familiii an de an atunci ferma Wendel ar trebui sa se dezvolte cu cite 1500 de familii anual sau un minim de 1000 dupa calculele mele. Dar astfel de dezvoltare nu se obtzine si de aici deduc faptul ca nucleele au alt rol.

marian sima

Dau 1500 de dolari celui care i-mi aduce matca care sa fie ingradita pe un corp ME si sa dezvolte populatia pe 10 caturi +corpul.
Acolo spune destul de clar STUPI AU BAGAT MIERE DUPA PUTEREA POPULATIEI asa ca nu tu rame goale de albina.
Altele nu mai zic ca spuneti iar ca sant rau intentionat si alte chestii.


Kiwi Bee ai mare dreptate ,eu le spuneam de mult de multitudinea de roiuri dar ei ca nu si nu si nu si ca familia se dezvolta fara adaos de puiet si de albina.


bucovineanu

Intrebarea care se pune este cum pot sa incapa albinele care ocupau ramele din 5-6 corpuri cu miere aflate deasupra gratiei intr-un singur corp, cel cu rame goale pus peste cuib?

cipik

Eu ma intreb ce: Cum de noi cu o familie cu corpul de jos (pe rama de intreg, nu pe 2/3 cum au americani/canadieni) plin cu puiet si cateva rame in cat la fel cu puiet, nu dezvoltam atata albina ca ei ca ei pe 2 corpuri de ME cu loc de ouat? Raportul de suprafata ouata se cam egalizeaza. Nu vorbesc neaparat de miere adusa ci mai mult de populatie.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

marian sima

Cipik tu astepti sa apara polenul ca familia sa se dezvolte,astia furajeaza albina cum se furajeaza animalele in ferme.

http://www.youtube.com/watch?v=uaDnAUwbDuQ#t=59

Découpe pâté de pollen

marian sima

Cu aceasta furajare i-si permit sa tina o baza biologica suplimentara  ,roiuri si familii de la care se ridica populatie in vederea intariri familiilor care sant in cules.

cipik

Si la noi se administreaza '' furaje '' sub diverse forme dar tot nu obtinem asa familii. Chestia cu familii ajutatoare poate se intampla la cei care detin un numar mic de stupi, nu cred ca la o ferma mare cu mii de stupi pe productie mai au inca alte mii din care iau puiet gata de eclozare. Parerea mea
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

D006

  Baga in ecuatie si benzile cu feromoni si vezi altfel vor fi datele problemei .

apivasmob

Citat din: cipik din Noiembrie 04, 2013, 08:40:45 PM
Si la noi se administreaza '' furaje '' sub diverse forme dar tot nu obtinem asa familii. Chestia cu familii ajutatoare poate se intampla la cei care detin un numar mic de stupi, nu cred ca la o ferma mare cu mii de stupi pe productie mai au inca alte mii din care iau puiet gata de eclozare. Parerea mea
De ce nu?
Sanatate tuturor apicultorilor

cipik

Este prea complicat la asa o intindere sa ai un stup de baza si cel putin unul ajutator, cei drept se fructifica mai bine un cules de proportii de o astfel de familie decat ele separat, uneori asa mai fac si eu. Dar ce nu face omul pentru a obtine multa miere.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/