autopavilion

Creat de istodorescu vasile, Octombrie 06, 2013, 08:28:00 PM

« precedentul - următorul »

istodorescu vasile

tipul de stupi folositi in spania, la cei pe care i-am vazut,e un model de mica capacitate,lada de 10 rame, insa ramele sunt un model asemanator modelului layens, pozitionate pe vertical ,avind dimensiuni aproximativ50 cm inaltime, si 40 cm latime,insa surpriza pentru mine a fost ca nu au distantieri la spetezele laterale,avind leatul de sus lat de 40 cm,iar ramele se lipesc una de cealalta in partea de sus astfel incit nu ramine spatiu intre ele tinind loc si de podisor.probabil datorita dimensiunii albinelor, folosesc rame pentru cuib cu celulele alungiti datorita latimii leatului de sus.nu aveau etaj pentru miere, si datorita acestui aspect cuiburile erau blocate cu miere, si intrasera in frigurile roitului.probabil ca apicultorii ce se ocupa de apicultura or avea si alt model de stup, insa eu nu am avut ocazia pina acum sa merg la ei

istodorescu vasile

La targul apicol tg-jiu , vreme foarte frumoasa insa prezenta slaba !

dan sebastian

Ai ajuns duminica, a doua zi. Sambata au fost mai multi apicultori, in special de dimineata pana la orele 14. Cei care au asteptat targul au venit si au cumparat ceea ce aveau nevoie din prima zi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

istodorescu vasile

http://www.youtube.com/watch?v=lHrJeFWDzkA
se pare ca si anul acesta vom avea parte de neonicotinoide.culmea este ca cel mai mare sustinator al apicultorilor din rominia nu este nici ACA si nici ministerul agriculturii, ci franta. da franta cica este impotriva chimicalelor, vezi doamne ca prin supraproductia de rapita, fl. soarelui si porumb le facem concurenta francezilor.va dati seama ce mari producatori agricoli suntem incit francezii se opun ca noi sa mai folosim neonicotinoide , ca poate o mai scadea productia noastra.nu imi vine sa cred ce aud in acest filmulet.

istodorescu vasile

in acest filmulet, am mai aflat ca este interzis orice fel de tratament cu insecticide atunci cind rapita si fl. soarelui sunt in floare. de asemenea este interzis sa se efectueze tratamente cu avionul.dragi apicultori: pai astia ne cer noua tot felul de hirtii, avize sanitar veterinare, autorizatii de pastoral si ei ce fac? ii pasuiesc pe cei ce incalca legea, administrind tot felul de otavuri in plina floare, mai ales la rapita? am avut neplacerea in 2014 sa stopeasca si rapita si fl. soarelui atunci cind floarea era in toi. si culmea in ambele cazuri cu avionul. pai numai eu stiu ce emotii am avut ca ramin fara albine.povestesc mai detaliat in alta postare ce am patit la fl. soarelui cum am fost nevoit sa mut 2 din  stupine dupa o zi de cind venisem, tot din pricina chimicalelor.doar experienta mea a salvat in jur de 150 familii ce imi apartineau, si la alti apicultori ce nu sesizasera nenorocirea. imi amintesc cu emotii ce era sa pateasca albinele mele din cauza unui inginer care pur si simplu a raspuns ca pe el il intereseaza productia lui nu albinele noastre.

pistol28

ORDONANTA URGENTA   Nr. 195 din 22 decembrie 2005
      Art. 96
    (2) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 10000 lei (RON) la 15000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 35000 lei (RON) la 40000 lei (RON), pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:

19. obligatiile persoanelor fizice si juridice de a administra produse de protectie a plantelor cu mijloace aviatice numai cu avizul autoritatilor competente pentru protectia mediului, autoritatilor competente din domeniul sanitar si al comisiilor judetene de baza melifera si stuparit pastoral, potrivit reglementarilor in vigoare, dupa o prealabila instiintare prin mass-media;
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

dan sebastian

Detaliaza un pic comportamentul albinelor la fs. Sunt multi care au ramas doar cu matca si puietul din rame fara pic de culegatoare. Prea tarziu si-au explicat fenomenul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

pistol28

Un apicultor cu multa experienta mi-a spus:
"la FS stupii se pun la cel putin 500 m de lan, pentru ca albinele capata un miros specific de FS care acopera pe cel de matca si la intrarea in stup sunt considerate HOATE si nu sunt lasate sa intre in stup"
Distanta de aproximativ 500 m  este suficienta pentru ca   :bzz: :bzz: :bzz: sa pierda mirosul specific de FS.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

dan sebastian

Pe mine ma interesau simptomele de otravire datorita ierbicidarii cu avionul.

istodorescu vasile

am stabilit in 2014 locul unde urma sa amplasez o parte din stupii ce ii deplasam la fl. soarelui,in apropierea a 2 lanuri cu inflorire diferita, cam la 300 m dintanta de lanuri. stiam soiul stiam ca este melifer, urma sa aduc stupii. in seara deplasarii ma sunat un apicultor din vilcea care are de regula in fiecare an cam acelasi traseu ca al meu, ma suna si imi spune ca a descoperit cam la 20 de km distanta de unde stabilisem in prealabil locul, imi spune ca sunt in jur de 800 de ha de fl. soarelui inflorita suta la suta, in conditiile in care unde urma sa merg eu, mai dura 4-5 zile pina sa infloreasca. la cele auzite am fost tentat de cele 5 zile diferenta de inflorire, mai ales ca omul vorbise cu un reprezentant al societatii cu culturile, si imi pastrase loc si mie destul de rezonabil , omul stia ca sunt pretentios.ajung noaptea pe la 3 cu camioanele, las masinile cu stupii in drumul principal si plec cu turismul sa vad ce floare a gasit omul. bineinteles ca omul ma astepta si in functie de parerea mea urma si el sa decida. am mers, si ajuns in lanuri, intradevar floare cit cuprinde inflorita in proportie de 30-40 la suta, am hotarit sa aduc stupii acolo.pina ce am aranjat supii pe locatia respectiva s-a facut ziua, eu am ampalsat adapatoarele, stiind ca albinele au nevoie de apa, si dupa ce mi-au plecat oamenii ce ma insotisera m-am culcat, si m-am trezit pe la ora 11, si constat cu stupoare ca in 3 ore , adapatoarele erau seci. am mers in lanul de floarea soarelui si pe fiecare floare stateau 5-6chiar si 20 de albine am numarat, stateau gramada pe floare. mi-am dat seama ca este ceva toxic pe floare, am mers si la alti apicultori sa le zic , si culmea ca nici unul nu observase fenomenul.am plecat insotit de inca 3 stupari, si mergind la societatea proprietara, am dat de un inginer, care imi raspunde ca a incercat cu 2 zile inainte sa trateze floarea soarelui cu un insecticid cera are efect conform prospectului 24 de zile, si dupa 2 ture cu nu stiu ce utilaj a constatat ca rupea multe plante si a renuntat si urma sa continue cu avionul..il intreb daca a anuntat primaria , si imi spune ca nu, fiindca nu a reusit sa dea tratament si daca ar fi reusit ar fi  anuntat ulterior.parcela pe care  incercase  sa trateze era chiar in zona unde se amplasasera stupinele.cind am incercat sa ii spun ca este ilegal ce face, mi-a raspuns ca pe el il doare in p.... de albinele noastre, ca pe el il plateste patronul , dupa ce productie face.cu greu m-am abtinut sa nu il iau la pumni, am plecat si seara am mutat stupii, in locul unde stabilisem inainte, iar  o parte din albinele culegatoare au ramas pe floare, zapacite, care in momentul cind le atingeai, ridicau fundul exact cum fac cind sunt strinse in ghem. norocul nostru a fost ca albinele care se puneau pe floare nu mai erau capabile sa mai zboare si nu au mai revenit in stupi , ca daca ar fi intors ar fi adus si substanta in stup. in citeva zile s-au format alte contingente de culegatoare , si am avut un cules de exceptie cu recolte mult peste asteptari.daca eu nu ma nimeream acolo, multi dintre apicultorii ce aveau stupii acolo ar fi plecat doar cu lazile de acolo.

mosunick

Citat din: istodorescu vasile din Februarie 21, 2015, 06:33:10 PM
am stabilit in 2014 locul unde urma sa amplasez o parte din stupii ce ii deplasam la fl. soarelui,in apropierea a 2 lanuri cu inflorire diferita, cam la 300 m dintanta de lanuri. stiam soiul stiam ca este melifer, urma sa aduc stupii. in seara deplasarii ma sunat un apicultor din vilcea care are de regula in fiecare an cam acelasi traseu ca al meu, ma suna si imi spune ca a descoperit cam la 20 de km distanta de unde stabilisem in prealabil locul, imi spune ca sunt in jur de 800 de ha de fl. soarelui inflorita suta la suta, in conditiile in care unde urma sa merg eu, mai dura 4-5 zile pina sa infloreasca. la cele auzite am fost tentat de cele 5 zile diferenta de inflorire, mai ales ca omul vorbise cu un reprezentant al societatii cu culturile, si imi pastrase loc si mie destul de rezonabil , omul stia ca sunt pretentios.ajung noaptea pe la 3 cu camioanele, las masinile cu stupii in drumul principal si plec cu turismul sa vad ce floare a gasit omul. bineinteles ca omul ma astepta si in functie de parerea mea urma si el sa decida. am mers, si ajuns in lanuri, intradevar floare cit cuprinde inflorita in proportie de 30-40 la suta, am hotarit sa aduc stupii acolo.pina ce am aranjat supii pe locatia respectiva s-a facut ziua, eu am ampalsat adapatoarele, stiind ca albinele au nevoie de apa, si dupa ce mi-au plecat oamenii ce ma insotisera m-am culcat, si m-am trezit pe la ora 11, si constat cu stupoare ca in 3 ore , adapatoarele erau seci. am mers in lanul de floarea soarelui si pe fiecare floare stateau 5-6chiar si 20 de albine am numarat, stateau gramada pe floare. mi-am dat seama ca este ceva toxic pe floare, am mers si la alti apicultori sa le zic , si culmea ca nici unul nu observase fenomenul.am plecat insotit de inca 3 stupari, si mergind la societatea proprietara, am dat de un inginer, care imi raspunde ca a incercat cu 2 zile inainte sa trateze floarea soarelui cu un insecticid cera are efect conform prospectului 24 de zile, si dupa 2 ture cu nu stiu ce utilaj a constatat ca rupea multe plante si a renuntat si urma sa continue cu avionul..il intreb daca a anuntat primaria , si imi spune ca nu, fiindca nu a reusit sa dea tratament si daca ar fi reusit ar fi  anuntat ulterior.parcela pe care  incercase  sa trateze era chiar in zona unde se amplasasera stupinele.cind am incercat sa ii spun ca este ilegal ce face, mi-a raspuns ca pe el il doare in p.... de albinele noastre, ca pe el il plateste patronul , dupa ce productie face.cu greu m-am abtinut sa nu il iau la pumni, am plecat si seara am mutat stupii, in locul unde stabilisem inainte, iar  o parte din albinele culegatoare au ramas pe floare, zapacite, care in momentul cind le atingeai, ridicau fundul exact cum fac cind sunt strinse in ghem. norocul nostru a fost ca albinele care se puneau pe floare nu mai erau capabile sa mai zboare si nu au mai revenit in stupi , ca daca ar fi intors ar fi adus si substanta in stup. in citeva zile s-au format alte contingente de culegatoare , si am avut un cules de exceptie cu recolte mult peste asteptari.daca eu nu ma nimeream acolo, multi dintre apicultorii ce aveau stupii acolo ar fi plecat doar cu lazile de acolo.
:bravo: Asa vecini de pastoral sa tot ai si sa ii tot pastrezi =D> =D> =D>
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

istodorescu vasile

Citat din: pistol28 din Februarie 21, 2015, 09:08:21 AM
Un apicultor cu multa experienta mi-a spus:
"la FS stupii se pun la cel putin 500 m de lan, pentru ca albinele capata un miros specific de FS care acopera pe cel de matca si la intrarea in stup sunt considerate HOATE si nu sunt lasate sa intre in stup"
Distanta de aproximativ 500 m  este suficienta pentru ca   :bzz: :bzz: :bzz: sa pierda mirosul specific de FS.
atit mirosul cit si culoarea le zapaceste. am observat ca atunci cind bate vintul tare, pe timpul culesului de fl. soarelui, lazile galbene  ca si fl. soarelui, se suprapopuleaza.din rindul de 70-80 de stupi , toti cei colorati galben, se populeaza de nu mai are loc albina sa intre in lada.de multe ori am observat fenomenul.

stefan1

Unul din efectele principale ale neonicotinoidelor este asupra sistemului neurologic al insectelor. Se pare ca asa apar la albine probleme grave de orientare. Albinele care stau ciorchine pe 'palariile' de floarea-soarelui se zice ca nu mai stiu unde le este casa. Probabil si suprapopularea lazilor galbene este tot o urmare a dezorientarii albinelor datorita tratamentelor din lan si galbenul le atrage mai mult (asta daca la salcam sau alte culesuri fara chimicale nu se observa acest fenomen).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

Si daca s-a observat ca, culoarea galbena dezorienteaza,care ar fi culoarea care este cea mai potrivita?.Eu le vopsesc toate in albastru deschis si nu am observat acest fenomen.Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

istodorescu vasile

din cite stiu, albastrul in diferite nuante se distinge cel mai usor de catre albine. tot timpul am avut si lazi de culoare galbena, si nu stiu cum ar reactiona albinele in aceleasi conditii pe care le-am pomenit mai sus.repet fenomenul cu suprapopularea lazilor galbene se produce doar atunci cind bate vintul tare, si in zona de cimpie bate destul de des.doar la fl. soarelui se petrece acest lucru, la alte culesuri nu.