impachetarea fam.de albine pt o iernare optima

Creat de gaby, Octombrie 05, 2013, 05:32:35 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Sint adeptul plestirenului pus lateral dar peste nu cred ca e prea benefic , polestirenu are tot timpu plus -minus 5* iar daca e pus deasupra miales in martie practic izoleaza . soarele incalzeste tabla de pe capac care la rindul ei transmite caldura in interior si aceea perna de aer din capac se incalzeste dar caldura nu poate patrunde in stup din cauza polestirenului care nu-i permite ,daca ar fi altfel de materiale ar permite caldurii sa ajunga in stup .

bucovineanu

Si eu sunt adeptul polistirenului pus deoparte si de alta a cuibului. Chiar si peste podisor se poate pune polistiren deoarece fata stupului este de regula expusa la soare si astfel albinele pot sa perceapa incalzirea aerului din exterior.

dorindafi

eu zic ca albina ierneaza dupa placul ei . dece ?
anul asta spre sfarshitul lui martie la unii stupi ghemul de albine era spre urdinish shi mierea in spate iar la altzii invers
parerea mea este ca deshi nu au internet , se rad de noi  .
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

petru.atudorei

am zis cel putin. si un apicultor trebuie sa stie cum a intrat stupul pe iarna si cata miere are. in functie de asta planifica verificarile. dar daca stupul e bun si are hrana, nu ate rost sa il deranjezi mai des.

ioanardelean55

Depinde cit sint de educate ,ale mele nu rid fiind-ca stiu ca le ajut si le vreau doar binele .

bucovineanu

Citat din: dorindafi din Octombrie 19, 2013, 08:57:01 PM
eu zic ca albina ierneaza dupa placul ei . dece ?
anul asta spre sfarshitul lui martie la unii stupi ghemul de albine era spre urdinish shi mierea in spate iar la altzii invers
parerea mea este ca deshi nu au internet , se rad de noi  .
De regula la iesirea din iarna ghemul se gaseste in partea dinspre urdinis si mierea in spate. Exista totusi si exceptii care nu fac decat sa intaresca regula. :smile:

mape 48-petru manea

La mine aproape toate au facut ghemul la urdinis ---mai sunt si putine exceptii ---unele pe partea opusa urdinisului si unele pe mijlocul ramei

ioanardelean55

Albinele i-si fa culcusul unde vor ele , cind nu intervine mina stapinului . I=si rinduiesc mierea pentru iarna in functie de .....cantitate ... in prima faza depoziteaza mierea in coroane care in functie de cantitate pot fi mai late s-au mai inguste ,daca este si mai mult coboara in partile laterale ( fata , spate ) apoi urmeaza centrul ramei . UNDE se formeaza ghemul ? simplu ; Acolo unde -si lasa ele celule libere ,  Stuparul poate strica ordinea lor prin inversarea ramelor atunci cind face pregatirea ptr ienare .

mape 48-petru manea

prin inversarea ramelor nu rezolvi nimic ---vor descapaci mierea si o vor muta pentru a-si face ghemul de iernare unde au stabilit ele

ioanardelean55

Organizarea cuibului ptr. iernare se face in oct . cind vor mai avea ele timp sa descapaceasca si sa mute mierea ? :uimit: :uimit: :uimit:

bucovineanu

E foarte bine spus, sa lasam albinele sa se organizeze singure. De regula ultimul puiet eclozeza din partea dinspre urdinis a ramelor. Acolo vor forma si ghemul pentru iernare. Unii apicultori fac greseala ca inverseaza o parte din rame pentru a avea provizii atat in spate cat si in fata stupului. In acest caz albinele formeaza ghemul pe mijlocul ramelor, iar dupa terminarea rezervelor de aici, se vor deplasa de regula spre fata stupului. Se poate ajunge astfel la situatia sa termine si aici mancarea si sa moara de foame cu rezerve la capatul opus a ramelor.

dorindafi

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 20, 2013, 12:20:27 PM

Organizarea cuibului ptr. iernare se face in oct . cind vor mai avea ele timp sa descapaceasca si sa mute mierea ? :uimit: :uimit: :uimit:
daca lucreaza in trei schimburi muta shi ramele nu numai mierea   =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

marian sima

Eu acum transvazez cate doua familii intr-o cutie orizontal 20 rame despartite cu diafragma,unele rame pe care le bag in cuib sant aproape pline de miere si capacite,mai sant si cateva rame mai mult de jumatate cu miere capacita ,pentru a umple restul de rama cu miere le  descapacesc alte rame care au miere mai putina si rama respectiva o asez pe rame deasupra cuibului ,albinele trag mierea descapacita foarte repede jos.

In modul acesta ramele vor fi ful de miere,mierea care nu e capacita va fi acoperita de albine,nu impachetez cu nimic ,asez doar o mocheta subtire peste rame,cand da gerul bag stupi la adapost unde temperatura va fi in jur de 6 gr .

Alta data impachetam si eu si de umiditate tot nu scapam.

ioanardelean55

Cred ca ar trebui discutat mai mult acest lucru al iernarii in adapoast .Stiu ca rusii practica asa ceva la noi insa mai putin Marian daca vrei te rog deschide un topic si spunene si noua mai multe despre asta . :welcome:

marian sima

Este deja un topic pe aceasta tema,discutam acolo.