• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

STUPUL DADANT CU 12 RAME SI 2 MAGAZII DE 1/2 aspect,capacitate si ...

Creat de milu56, Iulie 01, 2009, 06:40:43 a.m.

« precedentul - următorul »

milu56

Citat din: abeja
Citat din: milu56Aveti rabdare o sa trec la schite si voi incepe cu fundul stupului,o sa mai dureze,sunt f.f.ocupat,de exemplu acum plec cu un baiat la albine peregatesc o stupina,in noaptea asta le mut la munte,am 8 stupine de cate 75 de stupi cum vam ma zis e greu dar fac cu placere,succes si voua

Hai  d-le  Milu  ca  m-am saturat  de  atita  asteptat  sa  va" fundul".

O sa vezi,nu numai fandul ci tot stupul si o sa iti dai seama ca daca vrei sa faci productie cu adevarat nu poti face cu un layens pe 10 sau 12 rame care normal ca il iai in brate dar nici productie nu face,doar roiuri naturali,stiu ca am si eu din astia,nu pot spune ca sunt rai dar nu sunt multumit de productia care o scoti fate de un stup puternic
acum am ajuns acasa si indata plec iar, in noaptea asta o sa duc 75 de stupi layens la munte dar am facut din fiecare cate un roi (roi la pachet) care lam pus pe 5 faguri noi necladiti si leam dat o matca fecundata,altfel pierdeam o gramada de roiuri prin paduri,pe campuri,asa cum se intampla la majoritatea stuparilor Spanioli aici,ca toti au layens pe 12 rame,aici e scumpa mana de lucru si deaia lucreaza cam singur sa nu aiba de platit,dar au mai multa pierdere asa eu am 1 si 2 baieti care ma ajuta normal ca nui usordar nu ma plang,merga destul de bine.

stefan1

Ce dimensiuni are o rama Layens de la voi? In literatura de specialitate stupii orizontali se mentioneaza ca sunt inca folositi in Spania si Romania.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

abeja

Citat din: stefan1Ce dimensiuni are o rama Layens de la voi? In literatura de specialitate stupii orizontali se mentioneaza ca sunt inca folositi in Spania si Romania.

Depinde  de  nr  de  rame,de 12  rame  este  36,5 pe  39 ext si  int(fagure) 30 pe  36,5.

milu56

Pentru a consrtrui un stup trebuie sa ne placa sa lucram la precizie. Acest este fundul antivarroua pt.stupul dadant blat cu 12 rame si 2 magazii,acest fund are o placa sub aerisire care se poate scoate atunci cand vrem sa deschidem aerul pe toata suprafata stupului si se poate intoarce cand vrem sa avem deschisa aerisirea prin spate pe un orificiu de 1 cm.propiuzis manerul de la spate daca il numim maner,este in forma de L care inchide aerul,este simplu si f.usor de lucrat cu acest tip de fund se scoate placa si se intoarce cu partea de sus in jos si in aceasta forma se deschide aerul si cand vrem sa avem aer pe tota suprafata eliminam placa

milu56

FUNDUL STUPULUI DADANT BLATT CU 12 RAME SI 2 MAGAZI CU AERISIRE TIP ANTIVARROA SI PLACA DE INCHIDERE A AERULUI. (si reducerea aerisirii)

milu56

Citat din: stefan1Ce dimensiuni are o rama Layens de la voi? In literatura de specialitate stupii orizontali se mentioneaza ca sunt inca folositi in Spania si Romania.

 
  Aici in Spania stupul orizontal este layens pe 12 rame,acest stup il numesc ei orizontal,pecand in Romania orizontalul este acel stup pe 20 de rame,asa ceva nu am vazut aici in Spania si in Romania se practica layens,dar pe 20 de rame si rama are dimensiuni diferite,putem sal numim orizontal,daca nu are magazie,stupii verticali sunt cei cu mai multe corpuri,dadant cu magazii sau multietajati.

stefan1

Acum m-am lamurit. Eu credeam ca sunt ca la noi, de 16-18 rame. Chiar ma miram ca ziceau ca sunt potriviti pentru pastoral.
Pe de alta parte un stup doar pe 12 rame, si inca cu suprafata mai mica decat rama noastra, e mult prea putin pentru un stup bun. Stiu ca rasa Apis Mellifera Mellifera dezvolta familii ceva mai mici decat rasele noastre.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

Schite,daca nu intelegeti puteti pune intrebari.
nu stiu daca toti stuparii se lamuresc inainte sa vada despre ce este vorba.
E o greseala de scris referitor la inaltimea corpului de baza,corect este de 308 in loc de 298 care este scris gresit.

milu56

Schita 2.Aici puteti vedea faltul pentru rame,este de 10 x 10 mm.

milu56

Am desenat aici ceva important,sper sa intelegeti.
Cine construeste stupii trebuie sa fie si tamplar si apicultor.

milu56

AICI PUTETI VEDEA MAI CLAR.
Daca aveti nelamuriri puteti pune intrebari.

milu56


stefan1

Nu construiesc lazi din motive personale, dar apreciez efortul lui Milu pentru a prezenta asa detaliat constructia unei lazi. Desene clare si explicatii competente pentru detaliile unde constructorul poate gresi. Admirabil pentru un om care ingrijeste, departe de tara, atatia stupi, dar isi face timp si pentru a-si impartasi si altora cunostintele si experienta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

teoalbina


milu56

Citat din: teoalbinasi care este blogul tau?

blogul meu,scriu,de exemplu: www.apitab.ning.com daca vrei inregistreazate aici
unde poti sa postezi tot ced vrei,te astept cu placere.