O parere! Furtisag sau joc de albina?

Creat de oroles, Septembrie 08, 2013, 08:46:38 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Imi poate spune si mie cineva daca ceea ce se vede in acest filmulet este furtisag sau joc de puiet? Mie mi se pare ultima varianta. Aceasta imbulzeala de la urdinis dureaza putin si in special atunci cand da soarele. Am observat dimineata ca pe masura ce soarele devine tot mai puternic, albina incepe sa se manifeste in acest fel. In functie de cat de tare bate soarele pe stup, albinele tind sa se manifeste asa. La stupii de la umbra nu se intampla. Am citit o groaza despre acest subiect, dar pana acum nu am vazut decat un singur caz de furtisag, produs de mai multi factori, la cel mai slab stup. Stupii au redus urdinisul la cca 4-5 cm si ma gandeam ca isi cam dau coate la intrare...

Furtisag sau joc de puiet?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

huh. si eu al aceeasi dilema de o saptamana. doar nu am avut camera la mine sa imortalizez. e stresanta tare situatia si seamana dar nu prea cu furtisagul
somnul ratiunii naste monstri

oroles

Citat din: pad3 din Septembrie 08, 2013, 08:51:16 PM
huh. si eu al aceeasi dilema de o saptamana. doar nu am avut camera la mine sa imortalizez. e stresanta tare situatia si seamana dar nu prea cu furtisagul
Pai am taiat de pe lista urmatoarele semne pe care le-as fi putut observa:
fuga din stup gen "racheta"
batai pe placa de urdinis (se vede si din filmulet ca nu exista)
albine care cauta sa intre prin alte locuri decat prin urdinis (se vad cateva albine care merg pe fata stupului, dar nu par a fi hoate)
agitatie

bucovineanu

Jocul albinelor tinere are loc de regula in jur de orele  14 real, (15 ora de vara) si dureaza aproximativ 30- 40 de minute. Probleme trebuie sa ne facem daca agitatia la urdinis se mentine pe tot parcursul zilei, chiar si la temperaturi exterioare scazute. Mai exista si situatii in care furtisagul e mai greu de observat, asta in cazul cand albinele familiei atacate au renuntat sa se apere si hoatele intra fara probleme in stupul victima. Totusi zborul mai intens la unele familii care se mentine pe tot parcursul zilei, comparativ cu majoritatea celorlalte familii, trebuie sa ne puna in garda.

pad3

tot nu-s lamurit. nu am vazut batalii la urdinis, doar ceva albine care ieseau mai nervoase din stup. nu am nici albine loarte pe oglinda. insa am vazut albine care ies destuyl de precipitate si isi iau imediat zborul.
si inca ceva semne care m-au bagat cu totul in ceata.:
- stau intre ele asa in plina agitatie si nu dau nici un semn ca le incomodez desi ale mele sunt de felul lor cam intolerante cu propria-mi persoana. au mai degraba comportament de culegatoare nu de paznici
- pun in urdinis( restrans de ceva timp la 2 mc) cateva fire de trfoi si se creeaza un amtuiaj la intrare apoi se calmeaza; insa incepe acelasi spectacol la alt urdinis. s-a repetat acest fenomen de peste 4 ori. chiar si la stupii care ii apreciez a fi foarte puternici/
-intradevar aceasta frenezie se petrece undeva la amiaza pe vreme frumoasa si atunci cand nu intervin (faza cu trifoiul) agitatia trece dupa cca 30 min. si toata aceasta nebunie a aparut dupa ce am redus urdinisurile. cand erau deschise la max totul era normal si albinele chiar carea in permanenta. dar m-am tenut de furtisag, am restrans si acum stau pe jar ca nu inteleg fenomenul. greu sa fii incepator .brr

oroles

Citat din: bucovineanu din Septembrie 08, 2013, 09:12:29 PM
Jocul albinelor tinere are loc de regula in jur de orele  14 real, (15 ora de vara) si dureaza aproximativ 30- 40 de minute. Probleme trebuie sa ne facem daca agitatia la urdinis se mentine pe tot parcursul zilei, chiar si la temperaturi exterioare scazute. Mai exista si situatii in care furtisagul e mai greu de observat, asta in cazul cand albinele familiei atacate au renuntat sa se apere si hoatele intra fara probleme in stupul victima. Totusi zborul mai intens la unele familii, decat la majoritatea celorlalte familii, trebuie sa ne puna in garda.
Multumesc domnule bucovineanu! Am redus urdinisurile, zic eu destul de mult pentru perioada asta. Pentru vremea asta, eu as fi zis ca 4-5 cm sunt poate chiar putin. Cei mai slabi au dimensiunea si mai mica a urdinisului. Saptamana aceasta le voi pune gratiile antisoareci (Desi nu stiu cum sa o fac sa nu ii deranjez), si cu ajutorul lor voi reduce si mai mult urdinisul. Nu cred ca albinele au renuntat sa se mai apere deoarece agitatia de acest tip poate fi vazuta la mai toti stupii. O parte din stupi (11) sunt asezati in linie, unii din ei la umbra. Cum da soarele si peste cei de la umbra, se observa acelasi lucru... Cules, inca mai este, desi nu asa de mult. Vad totusi ca mai sunt albinute care mai vin cu polen, destul de divers (dupa culori). Sunt cateva fanete cosite care au renascut dupa o ploaie. Am facut  un inventar al florilor si am gasit mai multe decat ma asteptam: papadie de toamna, mazariche, lucerna, bostan etc. La ultimul control, acum doua saptamani aveam la unii puiet ca in mijlocul verii... Azi am vazut niste trantori pe care ii dadeau afara. Ii dadeau si intrau din nou. :D Pot sa spun ca am vazut multi trantori incercand acest lucru zilele acestea. Ma gandeam la posibile cauze:

1. Urdinis prea restrans pentru nevoile albinelor. Uneori cand se vede asta se observa si ingramadeala la urdinis. In aceasta ingramadeala nu le-am vazut sa se bata...
2. Acel acoperis al urdinisului care le poate incomoda zborul.

Chestia asta dureaza foarte putin. Cca 30 de minute. Apoi nu se mai vede nimic... Albinele vin si pleaca in mod normal.

PS: Imi vine sa rad, deoarece in timp ce trimiteam raspunsul si pad3 a semnalat acelasi comportament la albinele lui.

bucovineanu

Daca nu s-a umblat recent in stupi, nu s-a facut extractie de miere si nu s-au facut hraniri in ultima vreme, nu ar fi motive sa se fi declansat furtisagul. Primavara si mai ales toamna, nu trebuie sa deschidem inutil stupii. Doar daca e nevoie neaparata putem deschine stupii, dimineata sau seara cand zborul albinelor e mult diminuat. Operatia trebuie facuta rapid, tinand cat mai putin stupii deschisi.

oroles

Citat din: bucovineanu din Septembrie 08, 2013, 09:36:29 PM
Daca nu s-a umblat recent in stupi, nu s-a facut extractie de miere si nu s-au facut hraniri in ultima vreme, nu ar fi motive sa se fi declansat furtisagul. Primavara si mai ales toamna, nu trebuie sa deschidem inutil stupii. Doar daca e nevoie neaparata putem deschine stupii, dimineata sau seara cand zborul albinelor e mult diminuat. Operatia trebuie facuta rapid, tinand cat mai putin stupii deschisi.
Nimic din aceste lucruri nu s-a facut recent. Am organizat stupii pentru iarna in urma cu doua saptamani. Am facut acest lucru in trei zile. Prima zi nu am vazut pic de furtisag. E drept ca mi-am luat toate masurile de precautie (indepartarea ramelor cu miere, curatarea ustensilelor cu miere, tinutul stupilor deschis foarte putin, scuturarea cu grija a ramelor astfel incat sa nu curga miere pe fundul stupilor). A doua zi am fost mai putin prudent si la un moment dat hoatele au atacat cel mai slab stup. Am inchis si eu stupul si am luat o bidinea si le-am udat bine pana s-au potolit. Am inchis urdinisul la dimnesiunea de o albina. Comportamentul urmatoarele zile a fost normal... Abia a treia zi am umblat, pe seara, de frica sa nu mai produc o asemenea batalie.

petru.atudorei

e zbor de curatire, noaptea e frig, albinele se strang in ghem si consuma miere mai multa. cand rasare soarele si stupul se incalzeste, alinele ies afara si fa zor de curatire. se intampla doar la stupii care sunt la soare pentru ca ei se incalzesc mai repede.
parerea mea

oroles

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 08, 2013, 09:45:21 PM
e zbor de curatire, noaptea e frig, albinele se strang in ghem si consuma miere mai multa. cand rasare soarele si stupul se incalzeste, alinele ies afara si fa zor de curatire. se intampla doar la stupii care sunt la soare pentru ca ei se incalzesc mai repede.
parerea mea
Multumesc pentru parere! Aveam nevoie si de astfel de pareri. Da, asa e! Noaptea e frig. Tind sa cred ca uneori e chiar sub 10 grade... Chestia ca ce am filmat eu se intampla pe la ora 16:00, iar azi a fost vreme ca vara...

petru.atudorei

oroles

petru.atudorei

frumos, eu  lucrez in moinesti. poate ne intalnim la o discutie.

pad3

sa ma bagati si pe mine in carti, is destul de aproape de voi-onesti-. eu le-am dat sirop saptamanatrecuta si de-atunci am inceput sa observ agitatia asta. asa ca am tot avut emotii ca e furtisag.
ma bucur sa aud ca la voi matca mai ponteaza, eu abia mai am ceva puiet capacit

dorindafi

:hi: oroles
albina vine incarcata [ se vede cum rateaza aterizarea shi cade sub urdinish ]
nu e furtishag iar urdinishul potzi sa-l reduci la doi cm sau mai putzin ca loc ishi fac ele   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092