Micul Apicultor Ioan Ursachi

Creat de Ionut Ursachi, Iulie 28, 2013, 01:28:07 PM

« precedentul - următorul »

Ionut Ursachi

Trebuie sa fie neaparat ceara naturala 100% ?  Ma gandesc daca pot folosi un amestec de naturala cu una din aceea pentru lumanari ?
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

Kiwi Bee

Eu nu pun parafina, doar ceara de albine.

Ionut Ursachi

Doream sa fie mai multa ceara , ca sa le pot scufunda o data ..rapid .. prin ceara calduta ..pentru a nu mai fi nevoie sa aplic ceara cu rola . Ce parere aveti ?
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."

Kiwi Bee

Daca planifici sa ai doar foita de plastic cum era in filmele lui DM atunci poti sa le bagi in baie de ceara. Am auzit de la un neozeelandez despre aceasta metoda. El lucra la un comercial si erau mai multi in jurul unui vas si bagau cite 2 foiote/persoana. Se ardeau la virfurile degetelor dar in NZ nu comentezi ci lucrezi.

Cu ramele de plastic nu as proceda asa. Chenarul ramei are multe "gauri" pt a economisi plastic la fabricatie. Tiar ramine foarte multa ceara in acele locase + tot chenarul sar umple de ceara ceea ce nu se doreste.
Metoda rapida la aceste rame este rola sau un aparat mai scump cu care se aplica ceara ca si vopsirea cu spray.

Cu timpul ati aduni faguri si extragi ceara si apoi vei avea si mai multa decit doresti. Eu unul nu asi adauga nimic in ceara, mai bine cumpar daca nu am destula.
Dintrul kg de ceara aplic cu rola pe 16-18 rame(rame Dadant 3/4). Rola se distruge dupa 30-40 de rame(depinde de calitatea rolei - se dezlipeste de partea de palstic si se desface ca si o carpa).

Acesti apicultori din urmatoarele filme aplica foarte multa ceara, dar se poate vedea ca lucra rapid. Bagi foita de ceara intro rama de lemn insirmata la viteza asta?

https://www.youtube.com/watch?v=qarI6963b8Y

https://www.youtube.com/watch?v=eEk2DUCAy1I

Ionut Ursachi

Aveti dreptate domnule Kiwi Bee ! Insa eu voi folosi doar foita .. o introduc in ceara separat ..inainte sa fie incadrata in rama . Se poate improviza o mica gaura si introdusa o sarma ..si mai apoi scufundata in ceara ..astfel ..protejam degetele :D

Kiwi Bee

Banuiesc ca doresti sa le agheti cu acea sirma pina se raceste ceara. Neozeelandezul care mia povestit despre metoda cu degetele, spunea ca ei le aruncau pe toate la gramada si totul mergea can povesti.

Poti folosi si un patent/cleste ca sa nu prinzi de foita cu degetele. Cum ati este tie mai la indemina.

Ionut Ursachi

Asa voi face domnule Kiwi Bee , apreciez foarte multe raspunsurile oferite !! Multa sanatate , sper sa tinem legatura !

bio

Cind dai cu ceara peste fagurele de plastic ...
  Oare trebuie avut grija sa nu dam prea multa ceara ca sa nu acoperim hexagoanele de fund de celula sa poata construii albinele mai usor un fagure fara cellula de trintori..??

Kiwi Bee

Daca nu ati pasa ca folosescti 1kg de ceara la 9-10 rame sau la 16-18 atunci nu conteaza.
Albinele atunci cind au nevoie de ceara se mai aprovizioneaza si din foitele noi sau unde este ceara de luat din stup dar asta nu inseamna sa dai cu ceara si pe chenarul ramei de plastic.
Rama de plastic ceruita mai abundent o transforma albinele in faguri. Conteaza si economia si eficienta in timp deci fiecare asi formeaza un stil anume.
Idea este sa creezi doar o pelicula de ceara si uniform peste toata suprafata foitei de plastic, dar se mai intimpla sa dai intrun coltz mai mult.

Ionut Ursachi

Domnilor chisr nu stiu ce sa fac .. sa iau la 3 lei din aia de care gasesc oriunde ..sau sa iau din aia cum are domnul Dan Margarit la 5 lei ???

Kiwi Bee

Care se potrivesc in ramele tale? Daca ambele atunci poti cumpara din ambele oricum nu vei trece anul acesta cu tot efectivul pe foita de plastic. Anul acesta le testezi si anull viitor vei putea lua o decizie buna.

Ionut Ursachi

Ramele le voi face de acum .. la un tamplar cu materialul meu .. cu tot cu santuri ... Dumneavoastra spuneti sa cumpar si plastic si  de ceara .. ?

Kiwi Bee

Doresti ca tot efectivul sa fie pe rame cu foita de plastic? Si daca nuti place ceva atunci ai bagat banii in foitele scumpe?
Unu, doi stupi vor fi de ajuns pt testare. Restul daca e cazul vor merge cu foita de ceara.

Daca ai bani mai multi pt testare atunci fa zece stupi pe foita de plastic. Este vorba despre buzunarul tau deci tu decizi cit de mult te poti intinde.

Ionut Ursachi

Am primit o oferta buna si de aceea as dori sa cumpar . Eventual daca mai este nevoie ..voi cumpara si faguri din ceara . Mai am destule care au mai ramas de anul trecut .Anul acesta am bacul si  acea perioada voi fi mai neactiv ... nu le voi neglija . Insa dupa ce termin ..si cu bacu si cu admiterea ... voi fi cat imi sta in putinta de activ . Va multumesc mult pentru grija ,atentia   acordata ! Tot respectul !

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi