• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Probleme cu stupina

Creat de utzubcr, Iulie 16, 2013, 12:46:56 a.m.

« precedentul - următorul »

sandupop

Citat din: marius_vfp din August 25, 2013, 01:13:37 a.m.
treaba asta cu datu unui borcan de miere , e  un gest , simbolic vorbind , ca si  pomana porcului de craciun ,  de dat dai doar daca vrei si cand dai sa simti placerea de a da un lucru de dragul de al oferi cuiva drag si  nu din obligatie .

spor

Foarte adevarat, asa gandesc si eu... cu exprimarea stau mai rau.....un invatator o face de 10 ori mai bine. Toate cele bune.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

marius_vfp

nu prea conteaza cum ne exprimam conteaza sa ne intelegem ,sa fie armonie , si nu ura , adevar spune si bio , nu de multe ori ,cand chiar si pe noi ne mai inteapa cate o albina ,nu e chiar placut , ganditi-va ce simt vecinii , ne umple frigideru de avem carne toata luna .

indicat e ca stupii sa fie la ceva distanta mai mare nu chiar la marginea drumului ca si in filmele de mai sus , si indreptate urdinisele catre drum , e putin imoral , dar unii semana vant culeg furtuna ,asta e , cum iti asterni asa dormi.
acu pe seceta asta ,cum nu e cules, mi-am luat la capse de m-am saturat ,mai mult ca niciodata.

spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Kiwi Bee

Citat din: bio din August 25, 2013, 01:21:59 a.m.
Nu poti tine albinele intr-o zona unde deranjezi vecini .

Noua nu ni se pare mare caz ca ne inteapa o albina dar pe altcineva care nu are treaba cu albinele sigur este deranjat .

Poate ca legea nu ne obliga prea multe dar avem datoria morala de a nu face rau altcuiva .


Corect

Din pacate in RO daca nu tii albinele linga tine te mai trezesti fara ele. Norocosii au terenuri unde pot sasi tina familiile fara griji dar majoritatea ii tine in curte/gradina si pleaca la pastoral cind este sezonul de pastoral.

In NZ nu ai voie sa ti mai mult de 2 familii in curte/gradina. Daca stai in afara localitatii este altceva... poti sa ai si 100 dar dat fiind ca pe aici toti practica stationarul(unii pleaca la polenizat) nu ti se merita sa tii asa de multe familii la un loc, deci max 40-50 intro stupina dar si mai bine daca ai sub 30.
Mai recent am auzit de un caz taman in cel mai sudic oras al NZ unde la nivel local primarul(sau cineva din primarie) a decis ca pe moment nu se da aprobari sa tii familii de albine pe mai putin de aproape 1ha(nu mai tin minte exact marimea teritoriului dar este aproape de 1 hectar). Cine are casa pe 1 ha sau jumatate de ha intro localitate? Sa fim seriosi. Asa ca oficial nimeni nu poate sa tina nici macar 1 stup in curtea/gradina sa.... in orasul respectiv.

Pt colegul cu problema. Este cel mai bun ceea ce doresti sa faci. Muti albinele intrun loc sigur. Daca poti sai muti pt iarna asta la un prieten/ruda chiar si la un pic de distanta doar sa treci de iarna asta si la primavara ii plasezi in locul cel nou pe carel planifici de altfel. Evident ca in viitor pt acest vecin orice produs apicol merge la minim dublu pret iar ceilalti vecini care nu teau suparat le poti da cite un borcanel gratis anual.

cipik

Citat din: sandupop din August 25, 2013, 12:51:05 a.m.
Cel mai bine sa nu ajungi in situatia aia,.... dar nici sa dai miere, pentru asta, Il rog pe Cipik sa nu se simpta lezat, nu vreau sa-l jignesc ( dar dupa parerea mea, e ca un fel de mita, esti la mana lor, vor cere din ce in ce mai multa, ca asa-i romanul).... si eu dau miere la vecini,.. nu pentru a ma accepta ca apicultor, ci  pentru ca sunt vecini de treaba !. Este adevarat ca, pana acum,  ma inteleg foarte bine cu ei. Parerea mea este ca ar trebui respectate prevederile legale si aplicata legea... dar mai sunt si situatii fortuite, la care ...si eu, SIGUR, as reactiona la fel ca stuparul din filmele de mai sus. Mare pacat de acele doua familii de albine rasturanate....

Nu este nicio problema, fiecare isi tine "prieteni"/ vecini aproape cum stie. Nu cred ca este o problema pentru un apicultor sa dea 4,5 borcane de miere pe an la vecini, ce Dumnezeu ramai cu butoaie de miere pentru tine.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

ioanardelean55


   Sandule , daca albinele nu ar intepa  (chiar si peste gardul acela de 2 m ,inaltime ) si nu s-ar mai pune cite -un roi in prunii vecinilor ,tot asa ai face ? la mine in localitate sint unii care au vaci cu lapte dar nu-si mituiesc vecinii ,oare dece ? si eu zic ca-i bine fim amabili cu ei altfel .......

marius_vfp

si uniis chiar nesimtiti cu vacile lor cu tot , ca depoziteaza gunoiul si il tin chiar langa gardul tau , iar  dupa gard intinzi rufe la uscat sau ai iarba gazon , trebuie sa suporti duhoarea vecinului , asa ca o mana spala pe alta.  , si albinelor le plac mai ales putoarea calului .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cornelioandanciu

Mai inalta gardul si fa-l fara vizibilitate la vecin si da-l in ma-sa cu figurile lui cu tot! Ce, el nu beneficiaza de polenizarea de la albinele tale? :yes:
Va salut.

dany 1

Problema  mai  grava  este  alta,  sa  nu  ...doamne  fereste .... sa  intre  vreun vecin  in  shoc anafilactic :sad:
Ca  te mai  certi,  mai e  cum  mai  e,  dar  sa  dea  coltul................nici nu  vreau  sa  ma  gandesc
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

cornelioandanciu

Citat din: dany 1 din Aprilie 09, 2015, 12:07:13 a.m.
Problema  mai  grava  este  alta,  sa  nu  ...doamne  fereste .... sa  intre  vreun vecin  in  shoc anafilactic :sad:
Ca  te mai  certi,  mai e  cum  mai  e,  dar  sa  dea  coltul................nici nu  vreau  sa  ma  gandesc

Treaba lui ! De gustibus, cum spuneau latinii. Adica daca ii place sa intre in soc anafilactic, sa intre,nu te poti opune gusturilor omului.   Mai ramane sa demonstreze ca albinele unuia sau ale altuia sint de vina, poate s-o faca foarte usor, ca le-a crotaliat statul ! =))
Va salut.

dany 1

Am  mai  discutat problema  asta  cu  diferiti apicultori,  toti  spun  aceeasi  treaba ca  nu   poanimi  sa  demonstreze  ca albina  este  venita   din stupul  tau,  insa  ma  tem  ca  lucrurile  nu  stau  tocmai  asa.
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

cornelioandanciu

Razand, glumind, asa este.Dar daca faci gardul cum trebuie si pui stupii cu urdinisul inspre tine nu spre vecin, nu exista nici cea mai mica problema.
Va salut.