Cum sa topesc ceara?

Creat de oroles, Iulie 02, 2013, 11:06:01 PM

« precedentul - următorul »

kamy

Citat din: Obombo din Iulie 13, 2013, 10:32:17 AM
Tu asa ai facut :D?
Si apropo, cum face lada asta sa copieze miscarea soarelui?
Aha io ase am facut,i-am pus la cap pe post de perna orice ai la indemana de la lighean in pastoral sau bocul de lemn care insoteste cricul si pana la chestii electronice cu fotocelula electrica sau motoras si releu de timp da io spui drept prefer boltaru si chiar daca-ti rupi amandoua mainile se poate impinge cu picioru,de altfel topitoru meu s-a nascut in pastoral in dobrogea in 97 undeva in camp la petroseni,anu trecut i-am facut neste abdeituri!

Obombo

Kamy, eu prefer un topitor ieftin si eficient decat unul neeficient dar tehnologic, ca sa compenseze, deci costisitor, care sa se invarta singur dupa soere, sau si mai rau, unul neeficient si netehnologic pe care sa fiu nevoit sa-l invart eu dupa soare ca altfel nu se topeste ceara. Eu fug de munca ca dracu' de tamaie si daca am pus faguri in topitor vreau sa uit de ei, nu sa ma duc din juma' in juma' de ora sa-l imping cu piciorul.

stefanescu

Multa dreptate are Obombo. Daca tu crezi ca stau sa invart topitorul meu dupa soare te inseli amarnic. Sa ii pui pe rulment?..... Stii e o vorba care spune: dracul cand nu are ce face isi cantareste coada. Asa si cu rulmentul. Ai incarcat azi topitorul si a doua zi scoti bostina si il incarci iar (daca ai cu ce). Daca ai timp poti sa il incarci si de doua ori pe zi.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

Kiwi Bee

Am pus cu ceva timp in urma niste poze cu topitorul facut de mine dar vad ca nu mai sint pe aici. Lucram intro timplarie de aluminiun si am avut 2 termopane care mergeau la gunoi asa ca mau insotit la plecarea catre casa. Am croit 2 lazi din lemn de 19mm gros(am pus 2 straturi sa izoleze mai bine) si in interior am pus tabla zincata ondulata. Pe marginea superioara am pus un cauciuc ce se folosese la usile si ferestrele de aluminiu pt izolare si astfel cind puneam termopanul in pozitie temperatura din interiorul topitorului era constant ridicata. A trebuit sa cumpar vopsea dar in rest ..... a fost ieftina. Unul din cele 2 topitoare lam vindut si celalalt a ramas fara sticla - accident(pe asta il mai am dar nu lam folosit). Daca as avea de ales as alege un topitor cu aburi cum are Marin din Serbia.

Nu stiu citi din voi ati facut termopane in viata voastra dar chestia cu vidul este ca trasa de par(vrajeala).
Uite aici un atelier mai modest:
Double-glazed unit production line - Diamond Cut Glass Ltd

Liniile automate au un cap care preseaza sandviciul si face totul automat(depinde de cap, este care pune argon in caz de este nevoie). Argonul are rol de izolatie phonica. Undele sonore trec prin argon diferit fata de aer iar frecventa sunetului se schimba si pt urechea noastra suna mai placut(nu ne mai supara la ureche) deci zicem ca "izoleaza phonic". Pt linii automate cautati pe youtube "Lisec DGU press". Lisec fiind una din cele mai bune branduri de masinarii folosite in industria prelucrarii sticlei.

Eu recomand pt cei care au posibilitatea sasi faca termopane cu 3 sticle. In functie de ce se doreste se pot folosi sticle diferite(LOW-E si SOLAR-E respinge caldura datorita unui strat izolator deci asa poti tine caldura inauntru mai bine, SUNERGY reflecta razele UV dar iti face putin casa intunecata, CLIMAGUARD si SOLECT-acesta din urma este un tip de sticla laminata- fac ceea ce face LOW-E si SUNERGY impreuna, STOPSOL reflecta si caldura si UV dar mie mi se pare cam intunecat deci poate este mai bun pe la birouri unde oricum arde becul toata ziua).
Mai este un tip de sticla ce se poate folosi la termopane dar nu are rol izolator ci rol de efect vizual. Este sticla MIRRORPANE. Cu totii ati vazut astfel de sticla in filmele/serialele americane criminalistice unde vinovatul/suspectul este dus la politie intro camera de interogari si pe unul din pereti este un geam de zici cai o oglinda intunecata(te vezi can oglinda). Pe partea cealalta a sticlei este o incapere si cei care stau acolo vad prin sticla can paradis(ei vad totul ce este in incaparea de interogari). Singura conditie este ca in incaperea de interogari sa fie lumina mai puternica decit in incaperea cealalta(aici preferabil sa fie complect intuneric). Astfel de sticle se pot folosi la usile de intrare al caselor chiar si sub forma de termopan(vezi cineti suna la usa dar el/ea nu vede cinei inauntru).

kamy

Ma bucur,ideea era ca poti sa faci un topitor oricum si dupa ce l-i folosit cu ,,succese,, un sezon nu mai divortezi,iar pe hailanta parte topitorul daca ma gandesc bine exista si functiona cu succes inainte de termopane!

Obombo

Nu confunda termopanele cu geamul dublu care exista... de cand omul a observat ca prin geam intra nu doar lumina ci si frigul :D.
M-ai facut de am cautat prin cartile mele vechi. Uite aici, din "Conduite du rucher" de Edouard Bertrand ed.IX 1904:

kamy

no fie cum zici da io il am din 97 cu sticla simpla pusa doar deasupra cutiei si 2 cuie pe post de opritor simplu , la mintea cocosului si functioneaza!in rest toate cele bune din patea mea puteti sa-l faceti poleit cu aur!

Obombo

Nu zice nimeni ca nu functioneaza cu un singur geam, e doar o problema de eficienta. Un topitor cu o buna izolatie functioneaza cu temperaturi exterioere mai mici, deci poate fi folosit mai multe zile pe an si mai multe ore pe zi fata de unl cu geam simplu.

kamy

N-o considera baza dar un topitor simplu cu sticla simpla slujeste cu succese 200 de familii,ba chiar s-ar preta la prestari servicii in timpu liber,si mai e ieftin la pretul unei scanduri de 20 cm si cateva cuie sau holtsuruburi,o foaie de sticla ,o tabla cu sita si o tava sau chiar doua daca-si face treaba cu geam simplu sa-i pun clima si termopan de hobi?subiect incheiat!!

Obombo

Kamy, stai linistit ca nu vine nimeni sa te oblige sa-ti pui termopane la topitor :D.
Toata treaba asta m-a facut sa-mi reamintesc de o poveste pe care am citit-o acum foarte multi ani, pe vremea cand mai citeam povesti si care mi-a ramas intiparita in minte. Cred ca se numea "Sarar cuminte" dar n-as putea sa jur. Era vorba despre un om care vindea sare; se ducea la salina lua un drob de sare il aducea acasa si-l vindea en detail. Drobul de sare il cara cu calul, il punea pe o parte a samarului si ca sa se echilibreze, pe cealalta parte punea un bolovan...

kamy

Nu se potriveste io nu pun pe cal bolovanu,il port pe umeri!!

oroles

Citat din: kamy din August 07, 2013, 07:06:31 AM
Nu se potriveste io nu pun pe cal bolovanu,il port pe umeri!!

Cea  mai simpla metoda de topire a cerii, povestita de un apicultor:
Necesar: 2 vase, apa de  ploaie, o scandurica si un ciorap de dama culoarea piciorului (culoarea e optionala).  :lol: Se pune ceara intr-un vas cu apa de ploaie la fiert. Cand aproape da in clocot se opreste vasul. Vasul liber se umecteaza bine si se pune apa rece putina pe fund. Se strecoara prin ciorap fiertura. Cu un lemn se stoarce bostina pana nu mai curge ceara. Aveti grija ca ciorapul e elastic! Nu il intindeti prea tare ca riscati sa va treziti cu el in cap. Noroc ca am facut o eschiva ca la box, altfel o incurcam. Strecuratura se da la rece. A doua zi se scoate turta de ceara.
Rezultatul: O ceara curata valorificata cu succes la apicola. Cel care mi-a dat solutia filtrarii face asta de 30 de ani.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

In loc de ciorap se poate folosi o strecuratoare din etamina, (e un material asemanator cu panza de sac de iuta) si cred ca e mai rezistent decat ciorapul.

Kiwi Bee

Ma ca indoiesc ca ciorapul de dama sa reziste la creara/bostina si apa de cca 90 de grade celcius.

Eu am folosit la metoda asta un tricou alb sau bucati de asternut de pat(alb). Cind am folosit tifon nu era destul de bun.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din August 17, 2013, 01:08:06 AM
Ma ca indoiesc ca ciorapul de dama sa reziste la creara/bostina si apa de cca 90 de grade celcius.

Eu am folosit la metoda asta un tricou alb sau bucati de asternut de pat(alb). Cind am folosit tifon nu era destul de bun.

Eu nu ma indoiesc, deoarece l-am folosit. Rezista fara probleme. In plus iese o ceara foarte curata fiind retinute particulele cele mai fine.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani