Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".

Creat de badguy_goodguy, Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Tu esti ultimul care trebuie sa vorbeasca de caracter .
Nu eu te barfiam pe la spate la altii,tu ai fost pe balta cand s-a impartit caracterul si acolo a fost ceata,din pacate nu ai fost vazut asa ca ai ramas fara caracter. :)


valter

Uite ...ca tot suntem la botci moarte in rama portbotci.
Pune  o rama portbotci in foto cu cate ti-a luat in lucru, una, zece, treizeci si te las in pace.
Alfel, sunt satul de cupe fara larve, cazute-n batatura la montare, rame de la Viitor Sanatos cu suport de musama fara larve ori oua, prese(tigai) de facut faguri artificiali pe genunchi exportate in UE.

Semneaza. O jigodie.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

marian sima

Valter nu sunt vanzator de matci ca sa am fotografii cu portbotci.
De altfel eu am pus poze pe aici cu rame cu puiet insa nu tin calculatorul incarcat cu fotografii apicole de nici un fel.

Daca ma crezi mi-a cerut unul fotografii cu presele de faguri,nu am avut de unde sa-i dau deoarece pozele le-am sters ,toate presele mi le-a luat bulgarul pentru targul apicol de la Pleven ,asa ca i-am recomandat fotografiile de pe anunturi .

Acum am dat gata una ,lucrez de la ora 4 ,incerc sa fac cateva sa vin si eu la targul de la Slobozia, de la Slobozia ajung in Bulgaria la invitatia unui apicultor .

Noi candva ne-am inteles nu stiu ce tea determinat sa ai acea atitudine pe care ai aratat-o in lipsa mea pe Stuparitul.Repet nu-ti gresisem cu nimic.

Suntem din sud ,nu am nimic de ascuns trec peste tot si poti sa ma vizitezi ca sa vezi botci luate in lucru .
Fi sigur ca daca trec prin zona ta vrei nu vrei trec sa vad pancarda buclucasa.

Pana diseara sunt in tigai pana la gat asa ca poti sa scrii ce vrei dar vezi sa fie ca pentru un fost prieten drag. :wink:



pharaonu75

Lasa ca va intalniti la targ la Slobozia si va impacati! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

valter

Citat din: pharaonu75 din Februarie 02, 2015, 10:53:41 AM
Lasa ca va intalniti la targ la Slobozia si va impacati! :wink2:

Eu vin la spartul targului, de frica ...intanlirii cu pritenii vechi. Si i-mi iau masca...precum cei de la Venetia.

Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

stefan1

  Mariane, esti incorigibil.
Vad inutila combaterea cu argumente. Nu intelegi sau te faci ca nu intelegi, imi raspunzi la lucruri pe care nu le-am amintit, ca si cand eu as fi spus contrariu, la altele rasunzi pe langa intrebare. Ex Ti-am zis de roi format cu puiet si botci, din care a plecat albina batrana, care a roit (contrar afirmatiilor tale). Imi spui ca nu asa se fac roii sau ca trebuie lasate doar doua botci (de ce sa nu-si aleaga ele din toate, daca tot nu e pericol de roit?), dar nu dai o explicatie de ce totusi a roit, ca aia era intrebarea. Imi spui ca trebuie ca a ramas cu albine batrane, ceea ce nu se potriveste cu ce se stie despre organizarea familiei. Sa ma explic: daca tot au ramas albine batrane, de ce nu au zburat deloc timp de 3 zile? Ce au facut ele in stup? Au supravegheat pe cele tinere, le-au invatat ce sa faca? Unde ai invatat tu asta? Asa ar trebui ca fiecare casta din stup sa aiba albine de toate varstele, ca cele tinere sa invete de la cele batrane, ori dupa toate cartile si cercetarile, castele sunt structurate dupa varsta.

  Ma mai opresc doar la alta afirmatie, ca culesurile mari determina intrarea in frigurile roitului. Vad ca persisti. Ai dat un citat probabil dintr-o carte, foarte rational si perfect adevarat. Dar din el ai tras o concluzie aiurea si anume ca culesul mare determina blocarea cuibului si deci roirea. Te asculta incepatori si vor zice: "Fereste-ma ,Doamne, de culesuri mari, ca o sa imi roiasca toti stupii!" Eu am dat un principiu cu care stuparii trebuie sa fie de acord: albine multe si odihnite sunt un factor important in declansarea roitului. Ori culesurile mari uzeaza albina, ii scurteaza viata si reduce populatia, deci ne indeparteaza de pericolul roirii. Din contra, o vreme ploioasa, un cules doar de intretinere sau chiar o lipsa de cules e un factor favorizant pentru declansarea roirii, caci albina nu se uzeaza cu prelucrarea mierii sau cu cresterea fagurilor, doar cu cresterea puietului, care si asta poate fi redus in lipsa culesului. Chiar anul trecut in unele zone s-au intrunit aceste conditii si stupii au roit mult. Tu te-ai legat de un caz particular care e imputabil apicultorului si nu culesului. Anume, la culesuri mari, albinele (proastele de albine tinere care preiau mierea de la culegatoare) din lipsa de spatiu o depin si celulele libere din cuib, reducand spatiul disponibil pentru ouat. In mod normal acest nectar este mutat ulterior in caturi si spatiul se elibereaza pentru ouat. Si aici de la rasa la rasa sunt diferente. Doar daca stuparul nu-i creeaza spatiu in caturi, atunci cuiburile vor fi umplute de miere si familia va stagna, nemaiputand aduce nici nectar si neputand creste nici puiet. Albiei astfel odihnita ii va fugi gandul la prostii. Dar e o situatie imputabila apicultorului si nu culesului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Nea Stefan roiul format in urma fenomenului de roire se lasa cu o singura botca,daca ii lasi doua tot va roi.

Eu am eradicat complect roitul am spus si cum,nu-ti mai raspund ca ar insemna sa o tinem la nesfarsit,cine are probleme cu roirea sa o dezbata ,eu nu mai am si nu ma mai intereseaza.
Sa fii iubit.


stefan1

  Mariane, nu vezi ca te contrazici?
  Uita-te in urma ca ai spus ca niciodata o familie nu va roi daca nu are albina batrana. Acum imi spui ca sigur ca roieste daca are doua botci. Iti spun ca ambele afirmatii sunt eronate. Am dat mii de stupi sau roi si cam stiu cum este cu acest fenomen. Sunt foarte rare cazurile cand un roi secundar pleaca cu o singura matca. Daca are matca batrana si o botca, roirea este posibila, bineinteles cu matca batrana. Matcile tinere au putina substanta de matca si roiul iesit cu o singura matca tanara are mari dificultati. Va fi un roi mic chiar daca familia este populata si se va aseza aproape de stup, tocmai din cauza dificultatilor de coordonare. De obicei stuparii lasa doua botci in roii artificiali, dar eu sunt de parere ca din ce sunt mai multe posibilitati de alegere din ce isi pot alege o matca mai buna, asta in cazul in care marimea si compozitia roiului te asigura ca nu va mai roi. Uneori mai sunt exceptii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Tinerama vorbiam de o situatie obisnuita in care lasi doua botci de roire la un roi ,chiar asta vara la un prieten roi cu doua botci i-au roit toti.

De asemenea acest lucru m-i sa intamplat si mie cand faceam roi din botci de roire si le lasam cate doua botci.

Atunci eram la inceput in apicultura si ma bucuram cand gaseam roi la mine in curte ,ma si miram,ma pana sa-mi iau stupi nu a intrat nici un roi la mine in curte si de cand mi-am luat vin roiuri intr-una.

Nu stiam ca roiurile sant din roi mei. :rotfl:

Ignatov Andrei

Domnilor, Mariam Sima si Stefan1, nu va cunosc, dar vrand-nevrand citesc cele ce ati scris.
Ca si coleg in spatiu public, imi permit sa va spun:
- Marian Sima a spus un adevar=> doar albina culegatoare hataraste (chiar daca - numai datorita nervilor - pare ca le amesteca un pic)!
- Stefan1, fara suparare, dar experientza proprie, capatata "dupa ureche" si imbogatita cu ceva teorie, nu este suficienta pentru a explica unele aspecte ale vietii albinelor.

Sa stam doar la panda si sa cautam devieri in expunerea celuilalt nu duce la nimic constructiv, duce doar la "fericirea slugilor cand se cearta stapanii" !!!

stefan1

  Cand presiunea de roire este foarte mare si cand in roi se strang majoritatea albinelor stupului s-ar mai putea intalni roiri cu doar o matca tanara. De multe ori insa doar avem impresia ca pleaca cu o singura regina. Fie au mai scapat 1-2 botci acoperite de albine in stupi foarte populati, fie a fost deja o matca libera in stup pe care am luat-o in roi. Dar acestea sunt discutii colaterale la problema daca poate sau nu sa roiasca o familie care a pierdut albina batrana.
  Eu zic ca albina are imprimat in codul genetic ceea ce trebuie sa faca in fiecare din situatiile ivite in colonie si nu trebuie sa faca cursuri de ucenicie de la albinele batrane. Sa facem o paralela cu comportamentul la viespi. Se stie ca doar reginele traverseaza iarna. Se nasc prin august-septembrie, se imperecheaza si apoi cauta un loc mai adapostit si ierneaza. Primavara incep activitatea. Fiecare viespe-regina (doar ele trec iarna) isi cauta un loc potrivit pentru cuib. Incep sa construiasca din celuloza un mic fagurel , oua cateva oua si ingrijeste larvele si pupele pana iese prima generatie de lucratoare. E o activitate complexa, pe care aceasta viespe o face singura fara a fi invatata de cineva. De ce sa socotim ca albinele sunt mai proaste?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  In timp ce am scris, am vazut ca a mai intervenit un mesaj. Spre bucuria lui Marian ii sustine parerea, cu concesia ca nu albina batrana ci albina culegatoare.
Sa zic ca aveti dreptate. Dar explicati-mi si mie cum dirijeaza ele activitatea stupului, cand albina lucratoare in general nu are sarcini in stup nici ziua si nici noaptea. Curatirea celulelor, ingrijirea puietului si a matcii, cresterea fagurilor de albine si de trantori cat si a botcilor o fac albinele pana in 15-20 de zile. Doar exceptional albina culegatoare poate reveni la aceste activitati si niciodata nu le mai face ca la varsta optima. Am mai spus, o familie care a pierdut culegatoarele se regrupeaza si isi revine.
  Parerea mea am mai spus-o toata activitatea din stup este dirijata de multitdinea de feromoni secretati atat de matca cat si de albine si de trantori si imprastiati odata cu schimbul de hrana sai prin contact intre toti membrii familiei. Nu putem zice ca matca, trantorii sau albinele tinere sau batrane dicteaza activitatea in stup.
  Daca ai alta parere, spune-o si poate iti dau dreptate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Ignatov Andrei

Mecanismul nr. 1 care pune in miscare familia de albine si de care depinde intreaga activitate este... circulatia hranei in stup (scorbura).

Datorita cunoasterii acestui mecanism reusim sa pacalim familia de albine (descapacirea ramelor, administrarea de sirop etc).

O lege de baza dupa care se ghideaza familia de albine este:
- Familia va aduce hrana langa progenitura!

Fiind totul legat de hrana, este normal ca albina culegatoare sa fie factorul decisiv.

NiKoN

#103
Albina culegatoare duce singura nectarul in fagurii de langa puiet sau il preda  albinei tinere, care il imprastie, matureaza si il depoziteaza cu capacel de ceara?
Albinele tinere ce hranesc matca cu laptisor interpreteaza partitura dictata de culegatoare?
Albina culegatoare elibereaza celule pentru ouat sau cele tinere care distribuie hrana in stup?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

Ignatov Andrei

Citat din: NiKoN din Februarie 04, 2015, 10:30:39 AM
Albina culegatoare duce singura nectarul in fagurii de langa puiet sau il preda  albinei tinere, care il imprastie, matureaza si il depoziteaza cu capacel de ceara?
Albinele tinere ce hranesc matca cu laptisor interpreteaza partitura dictata de culegatoare?
Albina culegatoare elibereaza celule pentru ouat sau cele tinere care distribuie hrana in stup?

Din marea familie a lucratoarelor se distinge casta... culegatoarelor.
Studiaz-o!!!
Iar daca intrebi, nu pune intrebarile ca si cum ai sti raspunsul!!!