• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

De unde cumpar matci de calitate?

Creat de LegoBoy, Mai 29, 2013, 02:04:15 a.m.

« precedentul - următorul »

kosta

vasile ce rase de matci ai luat de la radut??bukfast?le-ai bagat direct intr-o fam.puternica su roi pe 2 rame?

istodorescu vasile

Citat din: kosta din Iulie 06, 2014, 05:01:33 p.m.
vasile ce rase de matci ai luat de la radut??bukfast?le-ai bagat direct intr-o fam.puternica su roi pe 2 rame?
am cumparat carpatina,fiindca nu merg pe rase exotice.le-am cumparat anul trecut, in luna august,le-am bagat in familii puternice, dupa cum am spus mai sus, cu gindul ca anul asta voi creste matci tinere din ele.anul asta am eliminat 2 dintre ele pe timpul salcimului,iar pe celelalte urmeaza sa le elimin,fiindca familiile in care sunt aceste matci au ajuns la stadiul de roi, desi atunci cind am introdus aceste matci, familiile respective erau printre cele mai puternice.referitor la ce scrie BIO mai sus,sa se stie ca si eu cresc matci de ceva vreme, si stiu toate aceste lucruri, insa in cazul de fata vorbim de calitatea deficitara. poate o sa intrebe cineva , daca cresc matci ,de ce am mai cumparat? raspund anticipat. zicala aceea cu pomul laudat a  functionat si la mine. am crezut ca daca omul creste matci , si face selectie asa cum m-i sa spus, poate  are ceva mai bun decit ce aveam eu, insa m-am inselat.repet, poate la altii s-au nimerit calitative,insa la mine nu.

MOTANUL

Iulie 10, 2014, 04:06:49 a.m. #47 Last Edit: Iulie 10, 2014, 04:14:03 a.m. by MOTANUL
Citat din: bio din Iulie 04, 2014, 11:32:05 a.m.
Tuturicius, am albine de vreo 15 ani . Selectie, daca ii putem spune asa am inceput sa fac dupa citiva ani in care am umblat dupa matcile altora. 


@bio. Aici recunosti ca si tu la inceput ai umblat dupa matcile altora. Nici eu nu as umbla daca as avea o matca care sa oua ca cea din imaginea postata de tine.

Hai sa luam cazul meu: Am cumparat in iunie 2 stupi - 2 familii. Una nu a facut nicio botca de cand o am (matca este tanara din iunie);
Al doilea este roitor; Dupa ce intr-un we am scos 5 rame din stup si am facut 2 familii noi - a mai plecat si un roi natural din el in timp ce ma imbracam sa ma uit in stupi we urmator. Toti stupii noi - rame noi (deci posibilitatea de vreo boala f. mica).

Nici una din cele 3 familii (cea veche + cele 2 nou formate) nu are o matca recordista. Una singura depune oua pr vreo 60% din rama. Alta pe vreo 30%.
A 3-a (din stupul initial) nu depune deloc ca a iesit din botca de vreo 9 zile (eu estimez ca cel putin un roi natural a mai plecat de acolo). In schimb toate 3 familiile cresc rame in draci. Stau cu 8-9 rame crescute full din care am albine pe 3-4. Restul sunt crescute si goale. Si sub hranitorul nou cumparat s-au apucat sa creasca de zor.

Abia la anul o sa mai am sansa de a obtine o matca de schimbare linistita (familia 2 este ok; matca de acolo depune pe un 80% din rama). Familia nu are nici cea mai mica tendinta roitoare (nu am vazut nici macar o singura botca). Cutiile/stupii sunt aceiasi. Locul in care stau este acelasi.

Ce imi recomanzi sa fac cu cele 3 familii fara o matca buna? (2 se descurca binisor; au sanse sa treaca peste iarna - dar sunt departe de ce ai postat tu).
Sunt constient ca nu am cum sa ajung la performantele la care ai ajuns tu in 15 ani din primul an; dar as vrea sa mearga de asa maniera sa trec peste iarna cu toate cele 4 familii. (in toamna intentionez sa le echilibrez un pic).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

marius.43

Citat din: mosunick din Iulie 01, 2014, 01:02:39 a.m.
@MOTANUL
scuze
www.proapicultura.roNU NU DE AICI!!!!
Da, intr-adever, site ul are informatii interesante pt ca sunt copiate de pe net.
PROPRIETARUL SITEULUI ESTE RADU VANCEA = UN ESCROC.
IN 2010 AM COMANDAT SI ACHITAT IN AVANS MATCI IN VALOARE DE 6 MIL LEI VECHI, COMANDA AMANATA PT ANUL VIITOR DIN CAUZA ''UNEI LOVITURI LA MANA'' CARE L-A IMPIEDICAT SA #PRODUCA# MATCI. ANUL VIITOR O PLECARE NEPROGRAMATA IN CANADA ... PROBABIL PT CEVA SCHIMBURI PROFESIONALE, L A IMPIEDICAT DIN NOU SA IMI ONOREZE COMANDA. NU AM VAZUT NICI PANA IN ZIUA DE ASTAZI ACESTE MATCI SI NICI NU LE VOI VEDEA VREODATA. DAR VOI IMPANZI NETUL CU ACESTE MESAJE PT CA SA AFLE CATI MAI MULTI CINE ESTE ESCROCUL RADU VANCEA.
ATENTIE LA TOATA FAMILIA VANCEA, MAI ARE UN FRATE PE LA ORADEA SE PARE CARE VINDE FACELIA !!!
DACA MAI SUNT PERSOANE CARE AU FOST ESCROCATE DE FAMILIA VANCEA II ROG SA POSTEZE PE CAT MAI MULTE SITEURI.