inmultire prin divizare?!?! HELP!

Creat de hapy_bee, Mai 17, 2013, 10:46:44 PM

« precedentul - următorul »

hapy_bee

Cred ca am facut o mare gafa.... am intervenit la albine sa verific rama claditoare si am constatat ca albinele mele nu mai aveau unde sa depuna mierea, inclusiv rama claditoare era plina cu miere
         Asa m-am gandit eu ca, in loc sa le pun magazie, ar fi bine sa le inmultesc prin divizare, mergand pe principiul ca o sa-si traga botca din oua sau larve de 1-3 zile. Am impartit toate ramele din stup, avand grija sa am si in unul si in celalalt oua, larve de toate varstele, pastura, miere...
        In carte scrie ca trebuie sa le dau matca imperecheata, ceea ce eu nu detin, oare exista varianta sa nu-si traga botca? Nu stiu ca sa fac acum... Va rog sa imi dati si mie un sfat, este bine asa, sau ce ar trebui sa fac... cu doua zile in urma am divizat 3 familii si astazi 5

stefan1

Bun venit pe forum!
  Parerea mea este ca nu ai procedat bine impartind familiile in plin cules. Puteai sa amani aceasta treaba pana cand se gata culesul, desi ai unele avantje si cand lucrezi in plin cules. Avantajele ar fi ca albinele la cules de salcam sunt blande si lucreazi usor cu ele. De asemenea eviti riscul furtisagului la roii incipienti. Familia care ramane cu matca, daca ramane pe locul vechi, va creste frumos faguri. Dar dezavantajul care le anuleaza pe acestea este ca productia de miere a acelei familii o reduci drastic sau chiar o anulezi.
  Intrebi daca isi vor face roii botce, avand toti puiet de toate varstele. Sigur ca isi vor face, dar sunt botce de salvare si deci matci ceva mai mici si nu foarte performante. Trebuia macar sa fi asteptat pana cand o familie se pregatea de roit si isi facea botce, din care apoi puteai da tuturor roilor fara matca (cu avantajele dar si dezavantajele pe care le au matcile din botce de roire).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hapy_bee

Multumesc pentru raspuns!
            Anul acesta nu urmaresc neaparat productia de miere (sunt la inceput, nici macar nu am centrifuga... :smile:), dar ma speriasem gandindu-ma ca am gresit ca nu am asteptat sa intre in friguri si sa-si traga botci de roire. Am facut asta si in ideea de a reduce din instinctul de roire... si pentru ca nu prea gasesc matcile in stupi  :rusine:

hapy_bee

As mai avea o nelamurire... In felul in care am procedat eu, isi va trage botca de salvare... diferenta intre matca provenita astfel si cea obtinuta prin transvazare este mare? Pot sa ma bazez pe aceste matci ca nu vor influenta negativ evolutia familiilor de albine pana anul viitor, cand as putea sa le schimb, sau trebuie sa o fac in vara asta?

livulik

parerea mea de novice e ca matca de salvare este ultima optiune dpdv al calitatii ei!
nu inseamna ca nu oua sau albinele nu vor aduna rezerve, dar toate astea vor fi la un nivel inferior decat in cazul unei familii cu matca de calitate!
urmareste-o cum oua, cum arata o rama de-a ei cu puiet capacit si pina in floarea-soarelui vei avea timp sa iei o decizie in privinta ei

stefan1

Citeste ce s-a scris pe forum despre matcile din botce de salvare.
  Pe scurt, matcile de salvare sunt genetic identice cu matcile crescute in conditii normale. Prin faptul ca au mai putine ovariole unde se formeaza ouale, aceste matci nu vor putea depune un numar asa de mare de oua/zi ca o matca normala si deci famila nu va fi foarte puternica. La stuparitul stationar, unde matcile nu se solicita atat de mult ca la pastoral, diferentele sunt mai mici. Si alte caracteristici ale matcii cum ar fi marimea spermatecii, cantitatea de substanta de matca pe care o secreta etc. sunt mai mici decat la matcile normale.

hapy_bee

Am verificat azi cei trei stupi divizati miercuri si am constatat ca am botci frumoase cladite pe leatul de jos al ramei, una chiar capacita. Botcile de salvare am citit ca se fac pe mijlocul ramei, cum se explica asta? Stupul a fost orfaniyat, matca am gasit-o in stupul din care am luat ramele pentru a face diviziunea...

bucovineanu

Botcile de salvare sunt crescute acolo unde exista puiet larvar tanar. Reginele incep sa ponteze din centrul ramelor inspre margini. Pe aceeasi rama putem gasi si puiet capacit ,  larve si oua. De regula in centrul ramelor se gaseste puiet capacit si varsta puietului descreste inspre marginile ramelor. Dar se intalneste si situatia inversa: din centrul ramei a eclozat puietul si a fost inlocuit cu oua iar spre margini gasim puiet capacit care urmeaza sa eclozeze. In cazul de fata e vorba de primul caz: la marginea de jos erau larve tinere si acolo albinele au construit botci de salvare.

stefan1

In roii artificiali botcile din subsol nu sunt prea dorite. Asta din cauza ca acesti roi au de regula mai putine albine si nu pot incalzii suficient tot spatiul din stup. Cum caldura se ridica in sus, partewa inferioara a ramelor nu este incalzita la temperatura normala pentru puiet, 34-35-36 grade. Dintr-o botca racita poate iesi o matca tarata, mai putin viguroasa, eventual cu aripile insuficient dezvoltate. De aceea la roi se prefera botce in partea superioara a ramelor sau in mijlocul puietului.
  Daca spui ca ai botce chiar in subsol, ar fi posibil ca familia-mama sa se fi pregatit de roit si sa fi avut de la formare botce cu ou, pe care roii le cresc acum.

hapy_bee

Va multumesc pentru raspuns. Va doresc sa aveti o saptamana buna cu mult spor!

hapy_bee

In 4 familii am introdus cate 1-2 botci de roire de doua ori mai mari decat cele trase(de salvare). Ieri am facut o vareificare si am observat ca in 2 familii iesise cate o matca din fiecare familie, dar mai ramasese intr-o fam. o botca si in cealalta 2 botci care erau intacte. Oare de ce nu erau roase de catre albine, nu le-o fi intepat matca iesita prima? Celelalte ar trebui sa iasa azi sau cel tarziu maine. Se vor mai putea imperechea oare daca vremea se anunta ploioasa toata saptamana? 
       Puteam muta botca de roire din care nu iesise inca matca in alt stup unde aveam botci de salvare?

relutu

Da puteti muta botca inat si nu am avut  alt stup fara nici o problema,eu am mutat si nu am avut probleme.

stefan1

Citat din: hapy_bee din Mai 30, 2013, 04:49:43 PM
      In 4 familii am introdus cate 1-2 botci de roire de doua ori mai mari decat cele trase(de salvare). Ieri am facut o vareificare si am observat ca in 2 familii iesise cate o matca din fiecare familie, dar mai ramasese intr-o fam. o botca si in cealalta 2 botci care erau intacte. Oare de ce nu erau roase de catre albine, nu le-o fi intepat matca iesita prima? Celelalte ar trebui sa iasa azi sau cel tarziu maine. Se vor mai putea imperechea oare daca vremea se anunta ploioasa toata saptamana? 
       Puteam muta botca de roire din care nu iesise inca matca in alt stup unde aveam botci de salvare?

Fie matca a iesit dor de curand si chiar daca a intepat botcele , albinele inca nu au evacuat matca omorata, fie botcele sunt racite si nu mai prezinta pericol pentru regina.
  Daca dai botce la un roi care are botcele lui, este destul de probabil sa ti le roada, dar incercarea moarte n-are.

hapy_bee

Mie nu mi-a ros niciuna, dar nu mi-e clar de ce mai erau botcile intacte cand una dintre ele iesise... pana la urma, cum inteapa matca botca prin peretele acela asa de gros??? mai ajunge acul sa intre in corpul celeilalte, sau trebuie sa roada ca sa ajunga sa o intepe?

12 BNR

ce am patit zilele trecute: in timp ce am facut cativa roi, si stateam pe ganduri care botci sa le las, in timp ce distrugeam o botca matca a iesit din botca, era vioaie, frumoasa, am prins-o si am pus-o intr-un roi dar am lasat si cateva botci in caz ca nu vor sa o primeasca. azi la fel am patit. e bine ce am facut, cum am procedat?