botci

Creat de bogdan21, Mai 17, 2013, 07:49:16 PM

« precedentul - următorul »

bogdan21

buna...dintr-un stup care era intrat in frigurile roitului am luat matca si am facut un roi cu ea iar acum observ in roiul format ca sunt trase botci nu multe cam pe mijlocul ramei....sa fie cumva schimbare linistita?

elvis

Esti sigur ca ai luat regina?
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

oroles

Citat din: elvis din Mai 17, 2013, 07:51:19 PM
Esti sigur ca ai luat regina?

Ca sa nu bagam omul in ceata... Parerea mea e ca daca ai gasit asa ceva trebuia sa te uiti si dupa oua proaspete (de o zi sau de doua) ca sa vezi daca ai regina. Nu constati doar ci incerci sa te informezi cat mai bine.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Tamu

Parera mea: matca batrana sau bolnava.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

bogdan21

regina era in stup.dar acum ce trebuie sa fac ?pot folosi o rama cu botci pt a face un roi?

Tamu

Cred ca e mai bine sa le lasi in pace. Daca si-au tras botci o sa-si revina singure.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

stefan1

Daca poti decupa o botca fara a o 'avaria' pe ea sau pe cealalta care am inteles ca mai este, o poti folosi sa faci un roi. Poti sa le iei si pe toate, daca matca inca oua bine si isi va face alte botci.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bogdan21

la o verificare mai amanuntita matca nu a fost de gasit si nu am vazut nici oua prospete si am decis sa distrug botcile fiind de salvare,iar am adaugat botci de la alt stup care l-am divizat....

crisian-nicolae

buna seara  :D am divizat familia si vrea sa stiu dupa cit timp se pot vedea botcile trase din stupul orfanizat.
lam divizat pentru motivul ca o perioada de vreo 10 -15 zile nu pot sa mai dau pe la ele si mi-a fost frica sa nu roiasca fiind ful cu albine  :thanks:
se opserva ceva in 48 de ore :uimit:

bogdan21

parerea mea este ca daca nu erau trase botci de roire nu avea rost sa divizezi stupul,acest motiv fiind ca matca care va iesi din botcile de salvare nu va fi una cu un potential foarte bun...

crisian-nicolae

ajutor ))/ familie orfanizata de tre zile nusi trage botci mentionez ca stupul cu familia orfanizata este asezat linga stupul in care am transferat matca ne avind un alt loc .

bucovineanu

Esti sigur ca ai luat regina din stup? Daca ai luat-o, e posibil sa aiba o alta regina nefecundata. Maine in familia orfana nu mai trebuie sa existe oua si sa aiba botci daca nu are cumva vreo regina asa cum am zis mai sus.

crisian-nicolae

domnu bucovineanu matca am luato sigur caci am puso in celalalt stup am vazuto foarte bine este mare si cam galbena iar in cel orfanizat nu am opservat sa fi avut botci decit potirase care se aflau pe doua rame din momentul in care am cumparat familia
am sa ma uit miine foarte bine dupa o alta matca,dupa ce lam orfanizat dupa 24 ore nu am opservat sa fie agitate dupa lipsa matci.

crisian-nicolae

a tras botci exact 8 bucati  :yes:

crisian-nicolae

daca ma razgindesc si elimin botcile de salvare pot sa introduc o matca fecundata cum si cind  :uimit: