Probleme instalare stupi

Creat de popescucv, Mai 11, 2013, 03:53:52 PM

« precedentul - următorul »

vranceanul

Interesant, dar poate desface ramele din cauza punctului de sprijin. O rama poate avea si 4 kg, iar la forta centrifuga greutatea ei creste. Credeti ca rezista cateva cuisoare (sau capse) la atata efort? Al doi-lea incovenient este din cauza celulelor dispuse invers (nu va iesi toata mierea). Ar fi fost mult mai bine daca ramele erau asezate invers (in acest daz discurile cu putin mai mari decat rama).
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

popescucv

#31
Furtisag linistit la ambii stupi
In urma cu doua saptamani in stupi se adunase putina miere, partial capacita, in ambii stupi.
Nu am facut nici o extractie pana in prezent si nici nu am umblat si nu am hranit albinele dar la unul din ele, cel vertical, am observat doua perechi inclestate, formate fiecare din doua albine una in spatele alteia si din aceasta cauza am micsorat urdinisul.
Dupa o saptamana am verificat din nou stupii, in jurul orei 20:30, si in nici unul nu mai era miere, atat cat am putut observa deoarece, desi le-am dat fum, dupa scoaterea primei rame pentru verificat de la stupul orizontal, un val de albine a tabarat pe mine si norocul meu a fost ca eram destul de bine "blindat" dar tot au reusit sa treaca pe sub manseta pantalonilor si printr-o gaurica mica din manusa. Am inchis stupul si am plecat la 50-100m distanta pe pasune unde am mai fost urmarit de cateva albine infuriate.
Cand m-am intors sa vad ce sa mai intamplat, era "barba" de albine la urdinis si le-am lasat in pace.
La scurta verificare pe care am facut-o acelei rame am observat multe albine bagate cu capul in celulele fagurelui desi acestea erau fara miere.
La sfatul unui amic, in jurul orei 22:00 am pus turta de zahar pentru hranire ambilor stupi.
La cel pe care nu-l deschisesem pana atunci aproape ca nu am observat albina in cat, probabil retrase in cuib pentru innoptat.
Sambata merg din nou sa vad ce sa mai intamplat si ma bate gandul sa montez la urdinisuri cate un sistem de gratii cum am vazut descris pe forum. Poate dau si cu petrol pe laturi.
Initial crezusem ca sa terminat cu furtisagul odata cu inceputul culesului dar se pare ca a revenit. In zona teiul a inceput sa infloreasca cu o saptamana in urma dar au venit apoi cateva zile cu ploaie rece. Nu am mai gasit albine moarte pe sol si nici nu am observat batalii in exterior ci doar o activitate ce mi sa parut normala.
Cum pot verifica stupii daca aceste anu reactioneaza la fum? si sunt atat de agresive? exista vreo solutie sa le linistesc temporar cat sa vad daca au puiet? sau trebuie sa fiu blindat bine si apoi sa rezist pe campul de bataie? Mie teama ca vor muri f.multe si poate chiar vor roi.
Pur si simplu nu stiu ce sa fac si cei cu care am vorbit nu mi-au dat nici o solutie spunand ca nu au mai intalnit asa ceva.
"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler

dan sebastian

Albinele sunt agresive daca nu au ce hrana suficienta. Nu esti singurul caruia i-au mancat mierea din cat datorita lipsei de cules. Eu nu cred ca e furtisag ci doar lipsa de hrana. Daca le dai sirop o sa vezi ca nu te mai inteapa. Sti cumva ce rasa de albine ai. E posibil sa ai caucazian, mica si neagra. Aia e agresiva de felul ei si nu poti decat sa schimbi matca. Altfel tot agresiv va ramane.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

popescucv

Carpatina.
Se pare ca nu doar din caturi a mancat ci si din ramele din cuib.
Teiul este inca in floare iar ploile, desi reci nu au fost atat de puternice si indelungate, sau mai strecurat la cules.
In zona, cca 500m-1km au mai venit in pastoral 4 remorci pline pentru culesul la tei.
Vreau sa vad sambata mai mult, dar mie teama sa nu declansez iar atacul masiv de luni.
"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler

bucovineanu

La ora 20,30 albinele se "culcasera" deja.  :smile: Nici noua nu ne place daca suntem deranjati dupa ce tocmai am adormit, devenim nervosi.  :smile:  Controlul familiilor se face in timpul zilei si numai in zilele cu vreme buna.
Acum lasand gluma la o parte e posibil sa fi consumat mierea, daca in perioada dintre controale a fost vreme urata si nu au avut nici un cules. Asa cum a zis si colegul agresivitatea excesiva are drept cauza si lipsei hranei. Mai e posibil sa fi roit intre timp. Daca se controleaza cuibul si au roit mai au botci.

oroles

Citat din: bucovineanu din Iulie 04, 2013, 06:29:42 PM
La ora 20,30 albinele se "culcasera" deja.  :smile: Nici noua nu ne place daca suntem deranjati dupa ce tocmai am adormit, devenim nervosi.  :smile:  Controlul familiilor se face in timpul zilei si numai in zilele cu vreme buna.
Acum lasand gluma la o parte e posibil sa fi consumat mierea, daca in perioada dintre controale a fost vreme urata si nu au avut nici un cules. Asa cum a zis si colegul agresivitatea excesiva are drept cauza si lipsei hranei. Mai e posibil sa fi roit intre timp. Daca se controleaza cuibul si au roit mai au botci.
@popescucv. La mine in Bacau ploua de o luna incontinuu, zi de zi. Fara sa exagerez am contabilizat 30 de zile cu cel putin o ploaie. Acum o luna cand ma uitasem in stupi aveau miere de imi frecam mainile de bucurie. Dupa doua saptamani, cand deschid stupii observ miere mai putina decat la ultimul control. Cauza nu putea decat sa fie lipsa de cules. Desi pe campuri e floare  o gramada, mierea nu apare in stup din cauza vremii. In momentul in care va scriu tocmai a trecut o ploaie. Partea buna e ca puiet aveam in prostie si au cladit extraordinar de mult. La un stup toate ramele aveau puiet (9 rame). Daca se opreste vremea s-ar putea sa scape pana la primavara, daca nu mor de foame.

Si iata dovada ca cei care lucreaza la INMH ori sunt niste retarzi mental ori sunt beti la locul de munca:
http://www.realitatea.net/vara-secetoasa-si-caniculara-descarca-prognoza-pe-iunie-august-2013_1188581.html

PS: In acest moment tocmai s-a oprit o ploicica.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani


oroles

Citat din: popescucv din Iulie 05, 2013, 12:12:29 PM
Cateva poze si doua filmulete la sfarsit cu stupii si pajistea inflorita.
Din 10 zile, 23.06 - 02.07,  doar 3-4 au fost cu ploaie in rest insorit.


E multa floare acolo. Am recunoscut dragaica sau sanziana. E destul de productiva. Probabil stai in zona de deal. Daca e asa o sa ai cules pana toamna tarziu, stiut fiind ca fanetele (cele cosite) asigura culesuri semnificative.

Mi s-a parut albina cam putina, dar cred ca nu ai pus tu poze care sa arate starea familiilor.


Butoaie pline...cu miere! Ca astia de aici intotdeauna nu zic cu ce sa fie pline... :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Nu exclud varianta sa fi avut intr-adevar furtisag. Daca au aparut in zona 400 - 500 de familii e posibil orice. La mine in pastoral, la sfarsit dupa ce trecuse mai mult de 80 % din cules au venit unii cu 2 pavilioane si cred ca venisera in pastoral la ce au cules stupii nostrii in 3 saptamani de stat la munte si nu la floare. Noroc ca am observat la timp si am redus urdinisurile la maxim.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

popescucv

#39
Intradevar, albina putina si miere de asemenea.
Nu am vazut oua ci doar putin puiet capacit si o urma de botca mica pe laterala unei rame.
Din cel vertical, galben, am luat 4 din cele 10 rame puse la crescut deoarece am vazut ca erau capacite peste 50% si dupa golire le-am pus la loc intercalat intre celelalte ramase. Au iesit cca. 4,5kg miere. Au mai ramas celelalte rame cu miere mai putina dar si cele din cuib, 18 cu totul, miere si puiet. Macar acum am rame crescute, nu sufciente dar destule deocamdata.
Din cel orizontal nu am luat nimic deoarece nu am avut ce sa iau :(
Zona de deal, 4-500m altitudine, submontana, cu fanete, paduri si cultura de porumb pe alocuri. Arbori de tei si salcam din belsug in apropiere. Fanetele din zona au flori pana tarziu in septembrie cand se mai face o cosire a otavei.
Inainte de cosire era plin de albine pe flori dar mai ales pe cele rosiatice, Centaurea jaceea subspecia nigrescens sau corobatica citez: "Este una dintre cele mai bune melifere din genul Centaurea, cu productii de 450kg/ha."
Era un zumzet continuu, de dimineata pana seara.  :D

Viespiile pot fi o problema ? cum pot fi combatute ?


"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler

oroles

Citat din: popescucv din Iulie 13, 2013, 03:42:18 PM


Viespiile pot fi o problema ? cum pot fi combatute ?


Daca te referi la viespea comuna...
Pot fi o problema. Pot ataca stupii. De regula intra solitar in stup si fura mierea. Uneori rod fagurii si ies cu bucati mici de fagure in gura... A vazut nevasta mea una in primavara si mi-a zis ca o albina a iesit din stup cu o bucata de fagure. Era viespe, nu albina. :) Alteori pot provoca pagube si mai mari, mai ales daca ataca mai multe (pot omori regina). Ieri o viespe tot incerca sa intre in stup si paznicii o luau la rost.

Cum le combati:
1. Varianta riscanta si nu foarte eficienta: Te inarmezi cu fum, masca, sprayuri si le distrugi cuiburile facute prin poduri, tevi, soproane etc. Eu fac asta primavara cand sunt mai putin active. In primavara am cules cca jumatate de galeata de faguri. Daca le-ai distrus la tine, nu inseamna ca nu mai ai viespi. Nu toti vecinii tai fac la fel :)
2.Varianta mai putin riscanta si mai eficienta: Iei 4-5 peturi de 2l si faci gauri la mijloc spre partea superioara a bidonului. Gaurile nu le faci circular ci tai niste fasii (ca niste raze) plecand din acelasi punct. Pui apoi apa cu zahar si adaugi otet (sa nu iti cada in capcana albinele). Asezi bidoanele in apropierea stupilor, in colturile stupinei, de jur imprejur. Ai grija sa nu fie foarte aproape. Personal am colectat cca. 3 kg de viespi, lupul albinelor, muste, albine tiganesti, fluturi  in decurs de 1 luna jumatate. Pe mine m-a invatat cineva tot de pe acest forum si ii multumesc frumos pe aceasta cale!

Mai ai o varianta foarte buna si aici
http://miereromaneasca.ro/index.php/sfaturi-utile/45-cum-sa-ti-faci-capcane-pentru-viespi

PS: Lasa timp 2-3 zile capcanelor sa actioneze. Abia dupa 2-3 zile vei vedea rezultatele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pistol28

La fel se poate face capcana pentru TANTARI, se inlocuieste otetul cu putina drojdie uscata (se tine la umbra)
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

popescucv

#42
Multumesc   :bzz:
Eu am avut in podul casei si intr-o afumatoare cateva cuiburi de viespi, cuiburi mici si le-am dat cu insecticid direct pe cuiburi.
Insa mai apar si inca nu am gasit locul de unde vin.
Am vazut cateva viespi mancand albinele moarte scoase din stup si aruncate pe oglinda stupului. Am curatat zona dar cand am extras mierea, la 30m de stupi, langa casa, venisera mai multe viespi cand descapaceam fagurii (vedeti in mesajul meu anterior poza atasata de jos o viespe pe fagure sub manerul furculitei de descapacit) si de aceea m-am gandit ca ar putea fi o problema si pentru stupi.
Modelul cu sticla taiata l-am incercat insa a plouat si sa umplut cu apa si nu a mai avut nici un efect. Pusesem sirop diluat si otet ( fara a masura cantitatile), plus o piatra sa o tina pe pozitie. Solutia cu sticla gaurita pe lateral pare mai buna.
"Pui apoi apa cu zahar si adaugi otet (sa nu iti cada in capcana albinele). " - Care sunt proportiile ? sau nu are importanta ?
"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler

oroles

Citat din: popescucv din Iulie 15, 2013, 08:43:51 PM
Multumesc   :bzz:
Eu am avut in podul casei si intr-o afumatoare cateva cuiburi de viespi, cuiburi mici si le-am dat cu insecticid direct pe cuiburi.
Insa mai apar si inca nu am gasit locul de unde vin.
Am vazut cateva viespi mancand albinele moarte scoase din stup si aruncate pe oglinda stupului. Am curatat zona dar cand am extras mierea, la 30m de stupi, langa casa, venisera mai multe viespi cand descapaceam fagurii (vedeti in mesajul meu anterior poza atasata de jos o viespe pe fagure sub manerul furculitei de descapacit) si de aceea m-am gandit ca ar putea fi o problema si pentru stupi.
Modelul cu sticla taiata l-am incercat insa a plouat si sa umplut cu apa si nu a mai avut nici un efect. Pusesem sirop diluat si otet ( fara a masura cantitatile), plus o piatra sa o tina pe pozitie. Solutia cu sticla gaurita pe lateral pare mai buna.
"Pui apoi apa cu zahar si adaugi otet (sa nu iti cada in capcana albinele). " - Care sunt proportiile ? sau nu are importanta ?
Daca faci pe lateral gaura nu se va umple cu apa. Eu asa am facut si nu s-au umplut. La sirop un pumn mare de zahar si apa cca 500 ml. Pui otet, dar nu foarte mult - eu pun 2-3 lingurite. In cca 1-2 zile va fermenta si va aduce si mai multe viespi in ea. Cred ca ce ai vazut tu ca mancau albine erau lupul albinelor, nu viespe comuna. Sunt un pic mai mari. Si astia se prind in capcana mea pe langa, muste, fluturi, viespi comune, urechelniti, carabusi, tantari, furnici etc. Lasi capcana acolo pana se umple, apoi o schimbi. Eu deja am 2 zile si am 16 viespi in ea, desi a pplouat si nu au fost active. Nu puteam manca un pepene de raul lor. Acum se duc direct la bidon si nu am treaba cu ele.

O voi incerca si la tantari. Cred ca functioneaza, avand in vedere ca hrana principala a tantarului e nectarul si nu sangele cum cred unii.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

popescucv

"Un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin" - Octavian Paler