inmultire stupii

Creat de bogdan21, Aprilie 19, 2013, 06:25:15 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

parerea mea e ca nu trebuie sa divida toti cei 3 stupi in acelasi moment , doar 1 apoi dupa circa 8 10 zile sa divida si pe ceilalti 2  si sa recolteze botci capacite din primul divizat pentru cei 2 divizati ulterior astfel castiga timp si puiet depus de matcile de baza in cei 2 stupi dultimii divizati.

sau  dupa 8 zile trecute de la prima divizare ii divide si pe restul in a10-a zi verifica ultimii roi divizati si rupe toate bocile trase , in locul lor ,pe acelasi loc prinde botci capacite din primul roi divizat , cresc astfel sansele de acceptare a botcilor capacte.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Citat din: marius_vfp din Aprilie 20, 2013, 10:23:44 PM
parerea mea e ca nu trebuie sa divida toti cei 3 stupi in acelasi moment , doar 1 apoi dupa circa 8 10 zile sa divida si pe ceilalti 2  si sa recolteze botci capacite din primul divizat pentru cei 2 divizati ulterior astfel castiga timp si puiet depus de matcile de baza in cei 2 stupi dultimii divizati.

sau  dupa 8 zile trecute de la prima divizare ii divide si pe restul in a10-a zi verifica ultimii roi divizati si rupe toate bocile trase , in locul lor ,pe acelasi loc prinde botci capacite din primul roi divizat , cresc astfel sansele de acceptare a botcilor capacte.
spor

Imi place ideea!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

jenica67

bogdan21, tu reusesti sa vezi matcile in stupii tai ??
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bogdan21

bineinteles ca reusesc sa vad matcile...insa doresc pareri despre divizarea stupilor.nu ma intereseaza ca sa recoltez miere iar stupi mei sunt plini de albina si ar fi bine sa mai adaug 3 stupi daca reusesc insa nu prea stiu ce metoda ar fi buna pt mine.

sebastian

Salut! Dupa parerea mea e dificil sa gasesti matci fecunde acum, dar daca s-ar gasi in cazul dorintei de a le inmulti cu orice pret cu doar 3 fam. as face asa:pun un stup nou pe locul celui vechi dupa care iau din cel vechi rama unde este matca si o alta rama cu miere plus 3/4 faguri artif. si le pun in stupul nou. stupul vechi cu ce ramane il mut la cativa metri dupa care a doua zi ii dau o matca achizitionata deoarece cu albinele putine si tinere acceptarea este de suta la suta. Unui ou pentru a deveni matca sa depuna ii trebuie cel putin o luna si cu toate riscurile .Albinele batrane se intorc aproape toate pe vechiul loc si se vor comporta aproape ca un roi natural cu o dezvoltare exploziva binenteles cu ajutorul timpului. :hi:

bogdan21

dupa divizarea stupilor este de preferat sa ii duc la o distanta mai mare de 3 km ?

G. Iulian

În carte scrie destul de clar: la divizare albina se împarte în mod egal între noii roi, deci nu trebuie mutați, la stolonare e altă treabă. În orice carte ți se explică metodele generale de roire artificială: stolonare, divizare, mutație, etc. este foarte simplu, se găsesc și pe net multe cărți FREE. Nu te supăra de răspuns dar trebuie să te documentezi mai temeinic.  :hi:  :hi:  :hi:

bogdan21

nu ma supar deloc,insa am observat ca fiecare are apicultor are alta parere si alte sfaturi si e greu sa iei o decizie..

jenica67

Bogdan te-am intrebat daca vezi matcile, pentru ca daca vrei sa ii divizezi si bagi matci in cei orfani, trebuie sa sti unde le bagi. Dar apropo, tu cum te-ai gandit sa ii inmultesti ??
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bogdan21

pai  o sa stimulez un stup sa intre in frigurile roitului si voi folosi botcile de schimbare linistita pe care le va trage si botcile le voi folosi in stupi care ii voi diviza...cred ca este o metoda buna.

Nelly88

sunt botci de roire,dar nu conteaza, sunt foarte bune. Da-i bataie, experimenteaza!  :bzz: :bzz:

bogdan21

pai cred ca e cea mai potrivita metoda de ai diviza prin "'botci de roire""...si am sa fac lucrul acesta dupa salcam timp in care se mai populeaza de albina si de miere.

Kiwi Bee

Salut Bogdan, miai adus aminte de lucruri vechi si placute. Cicir, cit am trecut pe acolo .... nu am atitia bani. Aproximativ de la voi incepe padurea de pe valea Muresului care se termina in Ungaria. In totdeauna a fost o sursa buna de nectar pt apicultori(ei bine pt albine). Original sint din Arad si am umblat foarte mult in padurea de la Vladimirescu(concursuri si antrenamente de orientare turistica).... anii '80.

Divizare familii. O mie si una de variante. Tu zici ca nu vrei miere deloc.

Eu de obicei nu mut stupul(divizarea) in alta stupina la "X" km. O fac in aceiasi stupina. Metoda descrisa de Oroles este taman inversa principiilor mele.

Hai sa zicem ca stupii noi(cei fara albina) sint identice ca si model cu cele care au albina.

Eu pun supul nou(gol) la 1-2m de stupul mama ca sami fie la indemina.
Controlez stupul mama pt boli.
Apoi din 10 rame cit are stupul mama transfer 4 in stupul nou. Una cu miere, una cu polen si doua cu puiet capacit si binenteles pe toate am albina. Centrez toate ramele la mijloc(cele cu puiet capacit la mijloc si cea cu miere si ceaa cu polen pe linga la exterior).Deci nu scutur nimica.
ATENTIE CA MATCA SA RAMINA IN STUPUL MAMA!!!
Acum sint 2 posibilitati(pe cea cu "scoatem o matca noua din buzunar" o excludem):
-aduc o rama cu oua si larve proaspete si o pun in stupul nou exact la mijloc(aceasta rama o pot lua de la oricare familie doar daca o am de la alta familie decit familia mama atunci sa fie fara albina pe ea).
-aduc o rama pe care am botci de roire(asa cum spui si tu) si o pun in stupul nou exact la mijloc(aceasta rama o pot lua de la oricare familie care are botci de roire doar daca o am de la alta familie decit familia mama atunci sa fie fara albina pe ea).
Completez locul gol(marginile) la stupul nou cu rame noi si il inchid.
Apoi sparg cuibul la stupul mama(intercalez cu rame noi) si il inchid apoi il mut la citiva metri.
Pe locul stupului mama asez stupul nou.
Daca am pus in stupul nou rama cu oua si puiet proaspat atunci revin peste o saptamina sa controlez doar acea rama si sa vad daca albinele au tras botci de salvare.
Daca am pus in stupul nou rama cu botca de roire o controlez peste 2 sapt.
Bafta.

bogdan21

buna kiwi bee..multumesc pentr u sfaturi.aceasta metoda ma gandesc sa o aplic in stupina mea...in new zeland te ocupi tot de stuparit?

Kiwi Bee

Lucrez intro fabrica.... albine am doar citiva stupi.