Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

Marius-ursulakhe

eu as vota prima varianta pt ca este cea mai plauzibila si credula varianta

andreiu

       In sprijinul primei variante este posibil sa vina si cateva elemente de amanunt.
Divizarile le-am facut din stupi orizontali de lemn (familii pe 16-18 rame pline) in stupi orizontali din polistiren expandat armati cu plasa si adeziv, cu doua compartimente separate prin diafragma fixa completa. Nu am cautat matcile, dar am asigurat fiecarui compartiment rama cu oua si puiet larvar in toate fazele.  La controlul ulterior am observat ca in compartimentul cu matca este cam aglomerat, in timp ce in cel ramas orfan sunt mai putine culegatoare si mai putini paznici la urdinis. Fac mentiunea ca reducatoarele de urdinis au fost scoase la cei de lemn iar la cei noi din polistiren nici macar nu le-am pus.

andreiu

    Maine astept doua matci de la Bucovineanu. Fiecare este asteptata de cate o familie orfana de o saptamana, rezultate din divizare.
     

andreiu

      Azi, in sfarsit a fost o zi calda la Dupapiatra. Albinele au iesit din amorteala si cauta sa-si completeze rezervele consummate aproape in totalitate. Florile deschise acum sunt urmatoarele:
     Teiul cu frunza mica, dar in tot catunul sunt doar vreo 6-7 copaci.

andreiu

       Cicoarea este cautata pentru un polen de culoare bleu.

andreiu

      Acum incepe sa infloreasca in iarba o planta care seamana cu anghinarea. Este foarte cautata de albine, insa mierea are un gust amarui. Poate Stefan ne poate lamuri mai pe larg.

andreiu

        Inca mai este inflorit si murul. Am cateva fire de mur fara tepi.

andreiu

       Pe marginea drumului creste o planta a carei floare seaman cu cea de zburatoare.

andreiu

      Este recolta buna de cirese rosii si galbene. ploile din ultima perioada le-au afectat insa si aici, indeosebi pe cele galbene.

andreiu

     Nucilor insa lea priit vremea umeda.

stefan1

#655
Citat din: andreiu din Iulie 03, 2013, 12:02:21 AM
      Acum incepe sa infloreasca in iarba o planta care seamana cu anghinarea. Este foarte cautata de albine, insa mierea are un gust amarui. Poate Stefan ne poate lamuri mai pe larg.

  Este vorba despre specia Centaurea jaceea subspecia nigrescens.
  Centaurea jacea este raspandita in Europa si Asia, dar exista mai multe subspecii:
 
    Centaurea jacea subsp. angustifolia
    Centaurea jacea subsp. forojulensis
    Centaurea jacea subsp. gaudinii
    Centaurea jacea subsp. haynaldii
    Centaurea jacea subsp. jacea
    Centaurea jacea subsp. macroptilon
    Centaurea jacea subsp. oxylepis
    Centaurea jacea subsp. subjacea
    Centaurea jacea subsp. weldeniana

  Intre acestea exista foarte multe hibridari, incat aspectul si chiar proprietatile variaza destul de mult.
  Infloreste de prin iunie pana in septembrie-octombrie cu un maxim prin august. Florile sunt polenizate de insecte, pe langa albine si de bondari sau albine salbatice din genurile:  Andrena, Dasypoda, Halictus, Lasioglossum sau Megachile.  Cel mai intens florile sunt vizitate in jurul orelor 15, cand secretia de polen si nectar este mai mare. Florile marginase, mai lungi, sunt sterile. Exista si plante numai masculine sau numai feminine desi obijnuit florile sunt hermafrodite. Daca se cosesc pana la incepurul lui iulie, pot sa mai aiba o inflorire in toamna.
  Planta contine cantitati mari de tanini, de aceea nu e prea buna de nutret, animalele o consuma fara mare placere.
  Exemplarul din poza pare a face parte din specia Centaurea nigrescens (inclusa de cele mai multe ori ca subspecie a Centaurea jacea, numita in unele zone si Corobatica). Este una dintre cele mai bune melifere din genul Centaurea, cu productii de 450kg/ha.
  Daca mai am timp poate o sa mai revin cu amanunte. De fapt s-a mai discutat trecator despre specie. Ar trebui toate materialele stranse la un topic destinat anume.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andreiu

       Multumesc frumos, Stefane. Avand in vedere ca aceasta planta a devenit principala planta melifera din zona mea, am cautat sa-i asigur o dezvoltare cat mai mare posibila. Cosirea suprafetelor pe care creste in mod natural, se face doar dupa ce si ultimele flori s-au scuturat  , iar primele si-au scuturat deja semintele.
       La banca de faguri cu miere, s-au adunat cam putine rame pline. Totusi am facut si eu o prima miniextractie din cateva rame marginase 1/1 si cateva rame de magazine 1/2. Au fost putine anul acesta ca cele din poze.

andreiu

       Pentu mine, anul acesta se pare ca este anul anomaliilor. Dupa albina inchisa intr-o botca de salvare, iata acum o alta, la fel de enigmatica :
       Intr-un roi artificial, am gasit o matca tanara, imperecheata, cu aripile roase de tot, de parca i-ar fi fost smulse.

andreiu

     Intrucat din cauza vitezei, la controlul anterior nu am notat nimic, nu imi amintesc exact daca la respectivul roi nu i-am dat o rama de puiet la eclozare. Este posibil acest lucru si probabil ca nu am scuturat toate albinele inainte de a o introduce in roi.

andreiu

        Desi am afirmat pe forum ca sunt adeptul roirii naturale, vremea din ultima luna ma face sa nuantez putin aceasta afirmatie. Motivul ? Roii naturali ( 8 la numar ) i-am gasit intr-o situatie jalnica. Fara un strop de mancare, pe cate doua rame cu puiet, depopulati. Nu au cladit decat o rama fiecare, din rezerva luata in gusa la plecare. Le-am administrat fiecaruia cate 700 ml de sirop in rama. Nuantarea mea, se refera la faptul ca vigoarea si viteza in dezvoltare este valabila doar in conditii de cules bun.