Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

Am dat o  fuga si pana la albinele de la munte. Situatia s-a mai imbunatatit, centaurea jacea este in toi si pana se coseste iarba, exista un cules de intretinere. Mai exista si alte plante inflorite, vizitate de albine, precum zburatoarea (putina in zona) si sulfina alba, pe marginea drumului.

andreiu

In gradina de legume agitatie mare este pe florile de castraveti

andreiu

Nici florile de fasole nu sunt ocolite

andreiu

Am administrat cate o rama cu sirop la fiecare familie, pentru inceparea formarii de coroane pentru iernare, dar si pentru stimularea ouatului matcilor. Am luat o rama marginasa, de regula aproape goala si umpluta  cu sirop, am introdus-o in mijlocul cuibului.

Hermannstadt

Seara buna nea' Andreiu,
      nu am inteles exact care este scopul introduceri ramei stropite cu sirop exact in mijlocul cuibului!
Albinele consuma rapid siropul si regina trece la ouat, sau ?

Numai bine!
:hi: :hi: :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

andreiu

La controlul roilor am constatat doi pe cate 3 rame, bezmeticiti, cu albine ouatoare. In acelasi timp, am observat la cateva familii puiet cam pestrit, matcile fiind batrane. M-am gandit ce-ar fi daca in loc sa omor matcile batrane dar care inca oua, sa le dau roilor bezmetici. Fara nici o precautie, am luat prima matca si am introdus-o direct, din mana, pe rama cu puiet de trantor si am inchis stupul. Dupa cca 2 ore am revenit, ma asteptam sa vad ghemul de albine, dar roiul era linistit iar batranica se plimba gratios pe rama insotita de garda.

andreiu

Salut Alex,
    Am observat ca in rama in care a fost sirop si care este eliberata urgent de albine, matca oua compact, si de regula pe toata suprafata lui, pentru ca nu mai exista zone cu pastura depozitata si neconsumata.

andreiu

Am repetat figura si cu celalalt bezmetic, si albinele din roi au acceptat matca introdusa direct. La controlul dupa cca 3 ore, am pozat-o si pe dansa.

andreiu

Din greseala am repetat poza. A doua matca acceptata direct de cel de-al doilea roi bezmetic, este aceasta

andreiu

Intr-un stup am gasit si asa ceva. Insarmarea verticala este buna, dar trebuie si cel putin un fir si pe orizontala, sus, aproape de leatul superior.

andreiu

La un roi natural, care a cladit 3 rame si are puiet pe 4 rame, i-am dat o foita la cladit, dar i-am pus un litru de bere bucegi dupa  diafragma.

andreiu

Un alt roi natural, de aceeasi putere, a primit un fagure artificial, al doilea de la perete si un fagure plin cu sirop, de acoperire, la diafragma. Voi urmari care va fi mai harnic la construire.

andreiu

In doua lazi, sub capac, am gasit cate o nimfa mare, probabil de fluture cap de mort sau, poate, coada randunicii.

andreiu

Am pozat din nou un superb future Coada randunicii. Acum m-a llasat sa ma apropii sufficient, ba la un moment dat imi facea impresia ca imi cunoaste intentia si ca nu-i fac nici un rau. Probabil de asemenea ca floarea de trifoi rosu secreta mult nectar.

andreiu

S-au copt deja si ultimele fructe de zmeur.