Leontin Afrenie

Creat de iosca, Martie 21, 2013, 11:54:32 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Bine ai venit  tinere si pe aici ,iti uram succes  si  inca o vatra  , ai potential si vad ca-ti merge bine .
    Numai bine .

iosca

Multumesc tassevasi, dar sunt suficienti, ori modernizare cu min. 1000 de stupi, si numai cu asta te ocupi, ori asa ca acum cu max. 200 (dupa posibilitatile mele).
               Acum cu fondurile astea europene (care una peste alta deocamdata prind bine), vrem si miere multa, vrem sa mai si vindem o matca, un roi, ca de, zici sa mai faci un ban, vrem sa si crestem numarul de familii pt ca asa ne-am angajat, nu putem renunta nici la  celelalte activitati ........ si rezultatul este ca am ajuns sa ne bucuram ca iesim in primavara cu niste lesinaturi pe 2-3 rame. Cand vedem unul pe 7-8 rame de albina (asa cum de fapt trebuiau sa fie majoritatea si asa era odata), ni se pare prea gras si-l si bagam la slabit.
Eu sunt convins, din ceeace vad pe la mai toti cunoscutii, ca asta-i apicultura de azi( cu exceptii), iar eu nu ies din tipar din pacate.
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

stefan1

Leontin, parerea mea, pe care am mai spus-o, este ca una din cauzele pentru care puterea familiilor (media) nu mai e cum era cu multi ani in urma este si din cauza cresterii numarului de familii/vatra. Lipsa polenului in anumite perioade ale sezonului apicol are astfel de efecte asupra familiilor. Strainii fie ca repartizeaza stupii pe mai multe vetre cu un numar rezonabili de familii/vatra, fie le administreaza si suplimente proteice. La noi, din cauza hotilor, putini stupari isi repartizeaza stupii pe mai multe vetre, ori se stie ca raza de pe care albinele isi culeg polenul este mai mica decat cea la care zboara albinele pentru cules de nectar, asa ca mai cu seama in perioade mai sacetoase sau la inceput si sfarsit de sezon, polenul disponibil este insuficient pentru nevoile tuturor femililor, cu urmarile pe cere le-ai observat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

niculita

Bun venit in rindurile noastre...MUlt succes si la mai mare... :coffee: :coffee: :bzz: :bzz: :bzz:

orbanstefan64

bine ai venit !!!!!
am fost multi ani in zona voastra ciuperceni vechi-noi tunarii .....o fost fain oameni de treaba.......
sa ti traiasca juniorul spor la treaba si multe realizari incontinuare !!!!!!

silviu

Bun venit si numai bine!
          :welcome:
                               Cu stima,
                                       Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

iosca

Doamne-ajuta !
Sanatate multa !

iosca

Lucrez in acest moment la aceasta remorca si sper ca in una-doua saptamani sa fie gata. Astept cu placere sugestii si pareri care m-ar putea ajuta sau m-ar trage de urechi daca am gresit undeva. Nu sudez eu dar fac de toate in rest.

iosca

Dupa calculele mele ar trebui sa-mi intre 16 stupi (poate 17) x 4 randuri, adica 64 de stupi, cu randurile mijlocii pe role, care se trag fata-spate, pe sine separate, proprii, legate in prelungirea remorcii pe picioare.

iosca

O sa vin cu poze in cateva zile dupa ce va incepe sa prinda contur, pt ca acum nu prea e' mare lucru de vazut si mi-ar fi de mare folos un schimb de sfaturi cu cineva care a mai construit asa ceva, sau chiar cu cineva care a cumparat asa ceva si sigur, in practica s-a lovit de diverse inconveniente de constructie sau i-au venit idei de schimbare, modificare, constructie, etc..( informatiile contra cost bine'nteles :beer:    )

iosca

Ideal ar fi sa am si toate lazile la fel, dar din pacate nu-mi permit in acest moment (stau altele la rand) si in plus am multe lazi goale. Impedimentul nu-i ca nu-s lazile noi, ci ca n-am 64 (poate 68) la fel (nu-s diferente mari dar trebuie tinut cont de ele) si am fost nevoit sa adaptez cumva constructia pt toate lazile (poate ca-i mai bine asa ca nu voi fi nici o data conditionat de marimea unei lazi).

pharaonu75

Cu ce vei tracta aceasta remorca? Te intreb pentru ca 64 destupi, plus masa remorcii, inseamna ceva si nu cred ca Tucsonul va face fata!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

iosca

Citat din: andreiu din Martie 22, 2013, 05:23:44 PM
Bun venit si iti propun sa infiintam o grupare intraforum ai celor NORMALI (adica a celor ce utilizam doar rama 1/1 peste tot). Sper sa nu se supere reformistii si inovatorii.

Multumesc d-le Andrei !
Faptul ca folosim numai rama intreaga, nu inseamna ca asa-i cel mai bine. In cazul meu, asa ne-am obisnuit, asa avem lazi, roinite, rame, etc, deocamdata nu vreau, mi-e bine asa si nici nu mi-as permite trecerea la alt tip de rama. Poate sa vinzi tot si s-o iei de la o, sau sa faci trecerea treptat, catre MER ar fi mai simplu pt ca poti folosi din ramele intregi lucrate, in 2 caturi MER, care treptat pot fi inlocuite Sunt multe avantaje si in folosirea ramelor mai mici, poate mai multe decat la dadant. Eu am studiat putin modul de lucru cu ME si MER si cred ca daca vrem sa ne extindem si sa ne usuram munca, pt ca altfel nu facem fata, vom fi obligati sa lucram cu catul ci nu cu rama, iar asta n-o vom putea face cu rama intreaga. Dar cum mai e mult pana departe...... mergem tot asa.  :hi:

iosca

Citat din: pharaonu75 din Martie 27, 2013, 11:06:28 PM
Cu ce vei tracta aceasta remorca? Te intreb pentru ca 64 destupi, plus masa remorcii, inseamna ceva si nu cred ca Tucsonul va face fata!

Baza o am intr-un pajero din 86 cu volan pe dreapta, la care astept sa-mi vina actele de BG si pe care am dat jumatate din valoarea remorcii. Tucsonul abia a adus-o goala de la Roman-Neamt (ma cam gandesc sa-l dau pt ca-i o masina mai mult de oras iar eu nu-mi permit una numai pt oras. Am zis s-o mai tin putin caci am luat-o numai de un an si dac-aude nevasta ca iar o schimb si pe asta, ..... sa te tii sa nu te rupi), dar ma mai bazez si pe tranzitul dubita de 2,4/2002 care incarcata, am incredere ca va face fata.
Oricum mutari lungi nu facem, decat sc unu si 2 ( dar nu anual), la vreo 250 km departare, restul ne miscam 25-30, max. 50 km in jurul Calafatului .

MIHAI BALS

Citat din: iosca din Martie 22, 2013, 10:12:33 AM
Sunt membru pe apiardeal de mai mult timp, insa am ramas mai activ si totusi fidel pe stuparitul, unde sunt membru de prin 2008 sau 2009 (nu mai retin), acolo unde mi-am facut de-a lungul acestor ani, foarte multi prieteni, dar unde, din pacate, sau din fericire, sunt banat de administrator si catelusii lui credinciosi pentru ca am am avut curajul sa-i spun in fata cateva din aspectele legate de blocarea subiectelor targurilor apicole (chipurile pt a nu se mai face o reclama agresiva), situatie care nu convine multora din fostii colegi forumisti, dar oamenii-si vad de treaba lor si nu vor sa-si bata capul cu interesele comerciale ale administratiei, insa m-au sunat foarte multi sa ma felicite pentru ca am avut curajul sa le zic franc in ochi niste adevaruri (chiar din moderatori) care vad ca deranjaza foarte tare. In mare n-am zis decat sa blocheze persoana/ele care fac ,,reclama agresiva,, (ce-o fi aia nu stiu), daca vor, dar sa lase libere discutiile legate de targuri. Oricum nu mai conteaza, este ultima data cand amintesc despre acest subiect, numai ca am vrut sa clarific aici fata de voi (unii cunoasteti speta) aceste aspecte.
           Multam frumos pt primirea calduroasa pe care mi-ati facut-o si sa ne auzim sanatosi la fiecare postare.

iosca,aia sigur nu sunt sanatosi.pai daca nu cumperi scule de la echo,matci de la L5S,cutii de la L.A. si roiuri si familii de la alt stupar,dila si guist nu ai ce cauta acolo.e increngatura mare.