Un nou inceput, cu un pic de ajutor.

Creat de F.Liviu, Martie 08, 2013, 02:34:26 PM

« precedentul - următorul »

F.Liviu

Stiu ce inseamna sa iti transpire mainile in manusi si sa nu "simti" rama. La fel de adevarat, nu sunt mai catolic decat papa. Una peste alta, o sa am niste manusi la indemana si nu voi ezita sa le folosesc.

Anul trecut am fost intepat de multe ori, in special la extractii. Din fericire nu sunt alergic, dar in zona fetei ma umflu relativ usor.

nelu68, multumesc pentru sfatul cu vremea.

Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pistol28

manusile  taiele cate  1 cm din varful degetelor.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

madnes_marius

Citat din: pistol28 din Martie 12, 2013, 03:25:24 AM
manusile  taiele cate  1 cm din varful degetelor.
nu-l asculta ca in varful degetelor si sub unghii dor cel mai tare intepaturile :D
daca te inteapa sub unghie te pisi pe tn :D

F.Liviu

Gata, m-am dotat cu afumatoare, masca, manusi piele, EcoStop. Ramane sa prindem un pic de vreme ok ca sa facem tratamentul + restrangerea cuibului.
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

F.Liviu

Imi fac o mica magazie apicola. Cat trebuie sa fie marimea usii ca sa pot pune ulterior o centrifuga in interior ?

pharaonu75

Latimea usii va trebui sa fie putin mai mare decat diametrul centrifugii.
Pentru o centrifuga pe 4 rame este suficienta latimea unei usi obisnuite (90-100 cm).
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

F.Liviu

Multumesc. Cred ca am sa merg totusi pe o centrifuga cu 3 rame, e mai mult decat suficienta pt cativa stupi.

Azi am reusit (cu ajutor) sa retrasng cuiburile si sa pun EcoStopul. M-am mai linistit, familiile au trecut peste iarna toate, iar matcile au inceput activitatea, am puiet in toate stadiile. Ramane sa vina vremea frumoasa ca sa adunam polen si sa crestem ....

F.Liviu

A venit soarele si pe strada noastra ocazie cu care albinele au plecat la cules de polen. Am vazut ca viziteaza intens niste plante mici si albastre, sunt foarte multe in zona.

F.Liviu

Am profitat de vremea frumoasa ca sa trec la largirea cuiburilor. Aduc polen in disperare :)
Una peste alta am sa imi fac un topic in aria foto/video, vreau sa fac muuulte filmulete :)

F.Liviu

Iata ca a sosit si primul stup din poliuretan, al doilea e deja pe drum

plante de padure

cercetate de albine, evident

corcodus salbatic

silviu

Si cat te-a costat cu drum cu tot un stup de poliuretan?
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

F.Liviu

preturile sunt disponibile la http://faroger.ro/uploads/images/stupi/oferta_de_pret.pdf

izolatia este super, dimineata nu am sub folie nici o picatura de condens. La cei din lemn am condens (f.putin, nu se formeaza picaturi mari), poate o sa fac niste poze intr-o dimineata.

F.Liviu

Mica mea stupina 16.04.2013

Doar cele 3 lazi din mijloc sunt populate, planuiesc ca pana la finele anului sa am 5 lazi pline cu albine. Sper sa am 4 lazi din poliuretan (1/1 + 3/4) plus stupul ME 3/4 cu 8 rame (Maximus), la restul lazilor voi renunta.

Una peste alta suportul arata ok (crombra). Caramizile vor fi indepartate, insa momentan albinele sunt foarte deranjate de mutare.

F.Liviu

Scriu acest mesaj aproape de finele lui Aprilie, in zona exista pomi fructiferi plus padure (papadie, urzicuta, etc). Am 3 stupi, doi verticali Dadant 1/1 si cuib 3/4, plus un ME 3/4. Mai am la dispozitie lazi verticale Dadant pe 10 rame, am pentru acest an urmatoarele planuri si as aprecia cateva sfaturi. Plec de la ideea ca stupii au iernat deficitar si familiile nu sunt f.puternice (intre 3 si 5 rame puiet). Probabil dupa salcam voi avea familiile la putere normala, nu ma astept la mare recolta la salcamul de anul asta. Matcile nu sunt tinere (au 2-3 ani) si vor fi schimbate in acest an. Din fericire ponteaza compact.
Cum magaziile sunt toate cu rama 3/4, precizez ca am in total 15 rame cladite 3/4. Important: in zona am salcam, tei, floare, lan de grau (adica multe albastrele). Nu am rapita si nu fac pastoral.

Ce mi-as dori , in exact aceasta ordine a prioritatilor:
- sa intru in iarna cu un numar de 5 familii puternice, toate pe verticali Dadant cu magazii 3/4. Voi cumpara matci imperecheate, vreau sa fac 2 roi.
- sa pot valorifica (in total) acest an astfel incat sa strang 30~35kg miere.
- sa intru in iarna cu rame cladite pentru toate caturile.

Grija mea cea mai mare in acest moment este sa am rame crescute, as pune 5 rame cladite plus altele 5 la cladit (intercalame, evident) , in fiecare stup. Mi-ar face placere sa am ramele naturale, insa cresterea lor e lenta la inceput, plus ca initial trebuie sa fac saturatia cu trantori. Precizez ca cei 2 verticali Dadant au fost cazati de curand in lazi din poliuretan si le merge ok. Sper ca pana la finele anului toate cele 5 lazi sa fie de acest tip, asta depinde numai de finante. Daca NU, am lazi din lemn, nu e nici o problema.

Concret, voi cum ati proceda in locul meu ? E fezabil ce imi propun ?

Multumesc frumos pentru orice idee utila. Pentru mine e primul an de apicultura pe cont propriu

stefan1

Imi place ca ti-ai pus in plan lucruri realiste, echilibratesi nu fortezi lucrurile cum fac cei mai multi incepatori. Eu cred ca poti sa realizezi ce ti-ai propus, asa cum ai spus ca ai de gand sa faci. Mai intervine factorul vreme si poate tratamentele din agricultura care pot uneori face mult rau albinelor.
  Succes!

Referitor la fagurii de cat crescuti si artificiali pusi intercalat, eu zic ca intai sa fie alaturati macar 3-4 faguri crescuti. Asta ca albinele urca mai bucuros in cat in aceste conditii. Dupa ce au inceput sa lucreze si sa acumuleze in cat, poti sa intercalezi fagurii artificiali.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)